Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.10.05.
Módosítva: 2022.10.06.

Négymillió forinttal tartozik Ujhelyi az MSZP-nek

Így járnak az árulók?

Szerző Ripost

Ujhelyi István kilépése az MSZP-ből rávilágít arra, hogy az egykori kormánypártot csupán egy szűk belső kör számára megszerezhető zsákmány tartja még egyben. A hattyú halálát eljátszó, magát áldozatnak beállító politikus kilépése mögött egyértelműen az áll, hogy számára is világossá vált, nem ő lesz a 2024-es európai parlamenti választáson a szocialisták listavezetője – állította a Magyar Hírlap több forrása.

Ujhelyi István szocialista őskövület, EP-képviselő saját bevallása szerint azért lépett ki huszonkilenc év után az MSZP-ből, mert azt mondták neki, „ez Molnár Zsolt pártja, így ezért ez a párt már nem az övé.” Ujhelyi ezen elgondolkodott, majd kilépett. Egyúttal jelezte, a számára öt év alatt a cereáliákkal (utazási és szállásköltség térítés, telefonszámlák, irodabérlési költségek, zsíros napidíjak, stb.) legkevesebb háromszázmillió forintra rúgó járandóságáról nem hajlandó lemondani, EP-mandátumát tehát nem adja vissza.

Pártja, M. Zs. pártja rövid közleményben felszólította Ujhelyit, adja vissza a mandátumát, mert azt a párttól kapta, valamint fizesse ki a tartozását. Ennek összegszerűségéről Kunhalmi Ágnes, az MSZP női társelnöke a Mandinernek azt mondta, azért nem mondja meg, mert „kiakadna a kameramérő.” Forrásaink nem voltak ennyire szemérmesek, kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy Ujhelyi István pontosan négymillió forinttal adósa az MSZP-nek. 

Ekkora összeg maradt fenn azután, hogy Ujhelyi pártja felszólítását követően azt mondta, egy „nagyobb összeget” befizetett M. Zs. pártjának szolidaritási alapjába. Ennek, vagyis a rászorulók támogatására létesített alapnak formálisan nincs köze ahhoz a kötelezettséghez, amivel pártjának Ujhelyi tartozik. Az MSZP alapszabálya szerint a párt színeiben önkormányzati, parlamenti vagy európai parlamenti választáson csak olyan jelöltek indulhatnak, akik jelölésük előtt írásos nyilatkozatban vállalják, hogy járandóságuk tíz százalékát befizetik a pártkasszába a párt. Ez tehát egy formálisan is létező szerződés, amely a párt működőképességének megőrzését, fenntartását szolgálja. Ha ezt valaki megszegi, s a tartozás rendezése érdekében egy éven belül nem intézkedik, akkor az illetőt automatikusan ki kell zárni a pártból. 

Ujhelyi 2017-ben még árulónak nevezte Molnár Zsoltot, aztán beállt a szolgálatába

Ujhelyi 2017-ben még árulónak nevezte Molnár Zsoltot, aztán beállt a szolgálatába

Fotó: MH

Ujhelyi esetében azonban a jelek szerint kivételt tettek. Tegyük hozzá, tudunk olyan elnökségi tagról az MSZP-ben, akinek európai uniós külszolgálat után ötéves elmaradása van, ám az illető ezek szerint M. Zs. pártjához tartozik, így felszólítást nem kap. Egészen addig, ameddig Ujhelyi István is M. Zs. és körei nótáját fújta, senkit nem zavart az elmaradás. „Ujhelyi például 2020-ban személyesen is beállt a Mesterházy Attilát kiszorítani próbálók kórusába, ám mivel most nem kért engedélyt a karnagytól, Molnár Zsolttól és bizalmasaitól, Tóth Bertalantól és Harangozó Tamástól, két szék közül a pad alá esett. Ez az árulók sorsa” – mondták szocialista forrásaink.  M. Zs. pártjában ugyanis nem rá, hanem Nemény Andrásra, Szombathely polgármesterére gondoltak az elnöki poszt betöltését illetően, ám Ujhelyi, az ő önkényes bejelentkezése átírta a kitervelt forgatókönyvet. Ezek után Nemény kihátrált a jelöltségből. Ekkor M. Zs. pártja a számukra szinte bábuként mozgatható Komjáthi Imrét találta ki elnöknek, aki azt sem hajlandó elárulni, mely iskolában szerezte meg az érettségi bizonyítványát, de most beiratkozott a miskolci egyetemre.  Mesterházy Attila, a szocialisták egykori elnöke az ATV-ben már június végén úgy fogalmazott: „Szóltak Ujhelyi Istvánnak, hogy ő nem akar indulni.” Most pedig tudatták vele, hogy 2024-ben az EP-választáson sem akar indulni. 

Ujhelyi 2017 októberében még arról beszélt, hogy öt ember foglalta el a pártot, közülük Molnár Zsoltot pedig egyenesen árulónak nevezte. Akkor azonban nem lépett ki, nem követte szegedi párttársát, Botka Lászlót, aki már lényegében akkor szakított az MSZP-vel.

A szocialisták úgy gondolják, Ujhelyinek vissza kellene adnia EP-mandátumot. Hiszen ezt tényleg a párttól kapta. Olyannyira, hogy az 2019-ben Szanyi Tibort is hátrébb pakolták a listán Ujhelyi befutása érdekében. Az MSZP a lista élére Tóth Bertalan pártelnököt tette (akiről tudható volt, hogy vissza fog lépni), s a belső vita azon folyt, ki legyen a második, Ujhelyi vagy Szanyi. A kérdésben végül a választmány döntött. A szavazás első két fordulójában fej-fej mellett, azonos szavazatszámmal állt a két jelölt. Mire a voksolást harmadjára is megismételték, kétszer annyi ember volt a Villányi úti helyiségben, mint akik szavazhattak. Ráadásul szabad számolással, kézfelemeléssel adták össze a voksokat, így hozták ki győztesnek Ujhelyit. 

Vasárnap délután az MSZP úgy döntött, reagál Ujhelyi István kilépésére, nem is akárhogy. A párt szerint Ujhelyi nemrég még arról beszélt, hogy továbbra is elszántan küzd a párt sikereiért, most azt várják, hogy a politikus mondjon le EP-képviselői mandátumáról és fizesse vissza tetemes tartozását. 

„Sajnálattal vettük tudomásul, hogy Ujhelyi István az MSZP nevének sikertelen megváltoztatása, a visszavont népszavazási kezdeményezése és a feladott pártelnöki ambíciója után úgy döntött, kilép a Magyar Szocialista Pártból” – indul a szocialista párt vasárnap délutáni közleménye, amelyben Ujhelyi István kilépésére reagálnak. Kiemelik:

Abból a közösségből, amelynek nemrég még azt ígérte, továbbra is aktív tagja lesz, és elszántan küzd a közös sikerekért.

Hozzátették, csalódva, de barátsággal gondolnak a politikusra, és jön a szokásos de. Azt írják,

Azonban – ahogy a mondás is tartja – a hosszú barátság alapja a pontos elszámolás. Arra kérjük Ujhelyi Istvánt, rendezze a szocialista párt felé az elmúlt években felhalmozott jelentős tartozását, egyben felszólítjuk, hogy adja vissza EP-képviselői mandátumát, amelyet a Magyar Szocialista Párttól kapott.

Az eset után a Szanyi Tibort támogató Mesterházy Attilával szemben fegyelmi eljárást indítottak, hogy a szavazás közben videózott a teremben.  Harangozó Tamás bizalmasa, a szekszárdi Kurtyán Ferenc fegyelmi eljárást kezdeményezett emiatt a volt elnökkel szemben, akinek saját tanúi sem mentek el a tárgyalásra. Sajtóhírekből tudható, hogy Mesterházyt felmentették, ám a határozatot M. Zs. pártja a mai napig nem kézbesítette Mesterházynak. 

Ujhelyi bevetése

Az MSZP 2020-as kongresszusa előtt a párt Pest megyei szervezetét, benne a nyolcvanhét alapszervezetet feloszlatták. Ennek hátterében az állt, hogy a megye egységesen Mesterházy Attila elnökké választását támogatta. Pest megye magasan a legtöbb küldöttet adta volna a kongresszuson. Ezek után a megyében egészen az alapszervezetek szintjéig új választást írtak ki. Ezen a párt vezető tisztségviselőit is bevetették, így Komjáthi Imrét, Hiller Istvánt és Ujhelyi Istvánt is. Ujhelyit például Kerepestarcsára küldték választási ellenőrnek. Az újra megalakuló taggyűlésen megjelentek a feloszlatott alapszervezet tagjai is, ám Ujhelyi közölte velük, hogy ők nem szerepelnek a központ által kiküldött nyilvántartásban, így nem is vehettek részt a tisztújításon. Ezt követően a teljes alapszervezet átlépett a Demokratikus Koalícióba. A Pest megyei tagság ezerhétszázról a huszadára zsugorodott össze. 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szenzáció: Zidane nyártól sztárcsapat edzője lesz

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

"Üljön be a szerkesztőségbe lapot készíteni!" – vágta oda Hont András Magyar Péternek

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

magyarnemzet.hu

Erdély is fegyverkezik, gyorsan meg is kapták az F-16-osokat

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Ördög Nóra erre a népszerű magyar ételre bukkant Tajvanon

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra