Létrehozva: 2022.10.08.

Mikor számolnak el a baloldali pártvezetők a külföldi kampánytámogatásokkal?

Rövidesen megindul a nyomozás.

Elszámoltak-e a baloldali pártok vezetői a választási kampányban külföldről kapott támogatásokkal? – tette fel a kérdést a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Hollik István úgy fogalmazott, napok óta tudni – hiszen Márki-Zay Péter maga beszélt róla –, hogy több száz millió forintot kapott egy olyan külföldi szervezettől, amely ezer szálon kötődik Soros Györgyhöz.

Márki-Zay Péter saját elmondása szerint ez a forrás kampánypénz volt, azaz a baloldallal közös kampányokra mentek el ezek a milliók. A kormánypárti politikus hozzátette, ez végső soron azt jelenti, hogy tiltott külföldi pénz került a baloldali kampánygépezetbe.

Hollik István megjegyezte, a külföldi pénzzel nemcsak Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölti kampányát támogatták, hanem a baloldali pártok, illetve azok jelöltjeinek kampányát is.

Ezért a baloldali pártok vezetőinek kell feltenni azokat a kérdéseket, hogy elszámoltak-e ezekkel a költségekkel, illetve egyáltalán a baloldali pártok vezetői tudtak-e arról, hogy tiltott külföldi támogatásból származik ez a pénz – jelentette ki a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója.

Megjegyezte, bizonyára ez a több száz millió forint eljutott a baloldali pártokhoz is, úgyhogy ezeknek a forrásoknak elvileg a kampányelszámolásukban szerepelni kellene.

Hollik István azt mondta: várják a kérdésekre a baloldali pártok akkori vezetőinek – Gyurcsány Ferencnek, Karácsony Gergelynek, Jakab Péternek, Donáth Annának, Tóth Bertalannak, Kunhalmi Ágnesnek és az LMP vezetőinek – a válaszát.

Nyomozást indított a rendőrség a Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz érkezett, milliárdos külföldi támogatás ügyében – értesült a Magyar Nemzet. Azt, hogy amerikai pénzek érkeztek Márki-Zay Péter mozgalmához, maga az ellenzék korábbi kormányfőjelöltje ismerte el a sajtóban.

A feltételezett külföldi pénzek kapcsán a közérdekű bejelentéseiről elhíresült Tényi István tett feljelentést a Fővárosi Főügyészségen – írta meg a Magyar Nemzet. A dokumentumot a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) küldték meg, tőlük pedig a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI) került.

Az ügyben feljelentéskiegészítést rendeltek el, majd az ORFK hétfőn arról tájékoztatta a lapot, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda sikkasztás és pénzmosás gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Márki-Zay Péter, az ellenzék egykori közös miniszterelnök-jelöltje a Magyar Hang Gulyáságyú című podcastjében augusztus végén számolt be arról, hogy még június közepén is érkezett több száz millió forintos támogatás az Egyesült Államokból. Azt is elárulta, hogy az Action for Democracy nevű amerikai alapítvány egy tételben küldte ezt az összeget, miközben azt állította, hogy korábban más utalások is jöttek ettől a szervezettől, és a forrásokat a tengerentúlon sokan adták össze.

A Magyar Nemzet által korábban közzétett videóinterjúban Márki-Zay már azt magyarázta, hogy rájuk nem vonatkoznak a pártfinanszírozás szabályai, mivel a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nem párt, és soha nem „viselkedett” pártként. Ezért szerinte elfogadhatnak külföldről érkező pénzeket, azonban azt tagadta, hogy a választási időszakban, választási kampányra fordították volna az Egyesült Államokból érkező összegeket. 

„Amit mi folytattunk, többek között az Action for Democracy támogatásával, az egy, a magyar kultúra megváltoztatásáért folytatott kampány” – vélekedett Márki-Zay. Úgy gondolta, az nem kiskapu, hogy az összes baloldali párt támogatását élvező miniszterelnök-jelöltként az általa vezetett szervezet a választási időszakban külföldi pénzekből kampányolt. Később kiderült, milliárdos támogatásról van szó. 

A politikus azt is megerősítette, hogy a szóban forgó összegekből a Bajnai Gordon volt kormányfő nevével fémjelzett DatAdat cégcsoporthoz is áramlott pénz. A DatAdat választási kampányban kirobbant, „sajátos” adatkezelési ügyével összefüggésben egyébként a rendőrség szintén nyomozást indított.

Jelentős befolyásra tett szert a baloldalon a Bajnai Gordonhoz és egykori titokminiszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető DatAdat. A cég, amely ellen adatkezelési szabályszegések miatt eljárás folyik, számos baloldali politikus internetes oldalát kezelte az elmúlt években, a finanszírozói között pedig az amerikai Demokrata Párt is feltűnik.

A DadAdat és holdudvara mára teljesen átszőtte a külföldről finanszírozott magyarországi baloldalt. A cégcsoportnak számos külföldi vállalkozása van, a bécsiben például az amerikai Demokrata Párt emberei a többségi tulajdonosok – írja ma reggeli cikkében a Magyar Nemzet. A lap szerint a cégháló működésében részt vesz a Gyurcsány-kormány hátországa, továbbá Bajnai Gordon és egykori titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám is. A vállalat ellen egyébként eljárás folyik az adatvédelmi szabályok megszegése miatt.

„Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött – én azt gondolom – külföldi erők és finanszírozók állnak. (…) Ugye, kik ezek az erők? Ugye, egyik része ez a Soros-birodalom, fogalmazzunk így. A másik része azok a nagytőkés csoportok, Németország, az Egyesült Államok főleg, akik itt szeretnék, hogyha befolyással rendelkeznének – az idézet Gansperger Gyulától származik, aki Bajnaival együtt a Városháza eladásával összefüggésben került képbe még tavaly nyáron.

A cikk felidézi, hogy a DatAdat-cégcsoport fő magyarországi vállalatát, a DatAdat Professional Korlátolt Felelősségű Társaságot 2016. december 22-én jegyezték be. A 24.hu pedig az elmúlt napokban úgy fogalmazott az alapításának körülményeiről: „Orbán Viktor harmadik kétharmados sikere után több ismert vagy kevésbé ismert korábbi baloldali politikus, illetve háttérember fejében megfogalmazódott az igény, hogy fel kellene frissíteni a hazai ellenzéket mind szellemi, mind technológiai, mind anyagi értelemben – enélkül ugyanis Orbán leválthatatlan. Ehhez a körhöz sorolja több ellenzéki forrásunk a DatAdat-csoport tulajdonosait. (…) Forrásaink szerint Bajnainak komoly üzleti és politikai kapcsolati tőkéje van Nyugaton.”

Mára már közismert, hogy a DatAdat-nak kezdettől fogva tagja Ficsor Ádám, aki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnöke, majd Bajnai Gordon polgári titkosszolgálatokért felelős tárcanélküli minisztere volt, és Dessewffy Tibor szociológus, a bukott miniszter egyik bizalmasa, akinek az úgynevezett bigdata feldolgozás az egyik szakterülete. A Magyar Nemzet megjegyzi: nem sokkal az alapítás után csatlakozott a céghez az Ebit Consulting Korlátolt Felelősségű Társaság, Bajnai Gordon volt kormányfő vállalkozása.
 
Ami a külföldi szálakat illeti, a lap hangsúlyozta: a cégnek vannak leányvállalatai, a DatAdat HR Kft. és a Datalyze Research Kft., valamint az észtországi bejegyzésű DatAdat ÖÜ, amelynek az észt cégnyilvántartásban elérhető adatok szerint Ficsor Ádám és Szigetvári Viktor, Bajnai Gordon egykori kabinetfőnöke az ügyvezetői. De van egy bécsi DatAdat cég is.

Az észtországi társaság fő területe a programozás. Kiemelt szerepe lehet emellett egy másik észtországi, adatbiznisszel foglalkozó cégnek, amelyet Szigetvári Viktor a közösségi médiaoldalán alapítóként jegyez, ez pedig a Datapraxis, amely vállalkozásban megjelent Paul Hilder, a Soros-hálózat egy régi kulcsszereplője is – teszik hozzá.

A Magyar Nemzet szerint a DatAdat együttműködik annak a Ben Horowitznak a tulajdonában álló Nationbuilder nevű amerikai közösségi kampányfejlesztő vállalkozással, aki jó kapcsolatot ápolt Barack Obama demokrata párti elnökkel. 

Azt pedig már szintén a 24. hu írta meg, hogy a bécsi DatAdatnak két vállalkozás a tulajdonosa. A kisebbségi (az AVSF GmbH) a volt Együtt-elnök Szigetvári Viktoré és Ficsor Ádámé, a többségi tulajdonrész pedig a Higher Ground Labs Fund III LP-é. Utóbbi szervezet a 24.hu szerint az amerikai Demokrata Párthoz köthető, és „azzal a kifejezett céllal hozták létre Donald Trump elnökké választása után, hogy a Szilícium-völgyből ihletett digitális tudástárral és technológiákkal felrázza a sokkolt Demokrata Pártot annak érdekében, hogy a demokrata értékrendű választók minél nagyobb számba menjenek el választani”. A Higher Ground Labs Fund III LP vezetői ugyancsak részt vettek Barack Obama kampányában.

A DatAdat szolgáltatásait többek között Dobrev Klára, Gulyás Márton és Czeglédy Csaba vette igénybe a beszámoló szerint. Sőt, a 24.hu szerint Karácsony Gergely 2019-es kampányát is megsegítette a cég, amely a 2021-es előválasztásban is nyakig benne volt. 

Az Indexnek egy, az ellenzéki előválasztás körülményeit és a datadatos körnek az ellenzékkel való viszonyát jól ismerő forrása azt is elárulta, hogy Bajnai Gordon kérésére lett a leszállóágba került Karácsony Gergely helyett Márki-Zay Péter Dobrev Klára ellenfele a második fordulóban, akit – az előválasztáson résztvevő, elkötelezett ellenzéki szavazók adatait jól ismerő és online célzottan megszólítani képes – datadatos csapat segített győzelemhez.

Maga Márki-Zay Péter egyébként korábban arról beszélt, hogy az előválasztás időszakában a cég dolgozott a DK-nak és Karácsony Gergelyéknek is, a 24.hu-nak pedig nemrég azt mondta, természetes, hogy a DatAdat az ellenzéki kampány szerves része lett, hiszen a cég szinte az összes párttal dolgozott már együtt 2022 előtt.

Hazaárulás, annak elhallgatása, tiltott kampányfinanszírozás – csak néhány vád, amelyek ha bizonyosságot nyernek, akkor azok alapján akár jogi felelősségre vonás is indulhat a baloldal képviselői ellen ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője szerint. Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója a Magyar Nemzetnek kifejtette, a nemzetbiztonsági szolgálatok a titkosszolgálati vizsgálat során nagyon pontosan fel tudják térképezni a pénzek mozgását.

Amennyiben kétséget kizáróan megállapítható, hogy a baloldal külföldről származó pénzösszegeket használt fel a választási kampányban és azt köve­tően, úgy az emiatt bekövetkező, jelentős politikai hitelvesztés mellett az elkövetők jogi felelősségre vonása is szükséges, hogy soha többé ne fordulhasson még egyszer ilyen elő

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán. Mint ismert, a nemzetbiztonsági bizottság csütörtöki ülésén elrendelte a baloldali pártok több százmilliós, amerikai kampányfinanszírozásával kapcsolatos titkosszolgálati vizsgálatot.

A Századvég jogi szakértője ennek kapcsán elmondta, a baloldal külföldről származó és Magyarország függetlenségét sértő kampányfinanszírozásának ügyében a felelősségre vonás akkor indítható meg, ha a nemzetbiztonsági szolgálatok a nyomozás során annyi bizonyítékot tudnak felmutatni, hogy az már alkalmas lehet az elkövetők bíróság előtti felelősségre vonásához.

Az alkotmányjogász kifejtette, bűncselekmény megvalósulása esetén a Nemzetbiztonsági Bizottság kezdeményezheti az ügyben érintett országgyűlési képviselők mentelmi jogának felfüggesztését, majd ezt követően a Központi Nyomozó Főügyészség eljárását.

A Századvég jogi szakértője hozzátette, büntetőeljárás esetén felmerülhet a hazaárulás vagy az állam elleni bűncselekmények feljelentésének elmulasztása. Mint részletezte, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, hazaárulást követ el.

Az a személy, aki ugyan hazaárulást nem követett el, de arról tudott és mégis hallgatott, az pedig feljelentési kötelezettségének elmulasztását követheti el. Az ügyben részt vevő személyek büntetőjogi felelősségének esetleges megállapítása mellett felmerül a tiltott kampányfinanszírozás kérdése is, amely esetben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jogosult eljárni.
 

Ifj. Lomnici Zoltán elmondta, amennyiben névtelen adományt fogad el egy párt, azt az Országgyűlés által létrehozott alapítvány tulajdonába köteles adni. Amennyiben nem így jár el, elsőként az Állami Számvevőszék kap szerepet, ugyanis az ÁSZ feladatai közé tartozik a jogsértést megvalósító pártok felhívása arra, hogy a meghatározott összeget tizenöt napon belül befizessék a központi költségvetésbe.

Amennyiben ezt a pártok nem teszik meg, az összeget adó formájában kell behajtani, valamint az érintett párt számára a központi költségvetésből folyósított támogatást az elfogadott vagyoni hozzájárulás mértékével kell csökkenteni.

Ne felejtsük el, hogy a terrorizmus kapcsán éppen az amerikaiaktól megtanultuk azt, hogy ha mélyre akar az ember ásni, akkor mindig a pénz útját kell követni. Ez más esetben is igaz, nem csak a terrorizmus esetén. Az információs lánc a megbízótól elvezet a végfelhasználóig és a célokat, a szándékokat illetően is pontos képet kaphatunk titkosszolgálati vizsgálattal

 − nyilatkozta  Horváth József.

A dollárbaloldal példátlan ügye súlyosan sérti Magyarország szuverenitását.

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója hozzátette, a titkos­szolgálatok a nemzetbiztonsági törvény adta felhatalmazásuk alapján banki információkat kérhetnek be. Adott esetben megnézhetik, hogy a pénzmozgások honnan hová tartottak, ezen túlmenően pedig külföldi titkosszolgálati partneri együttműködésben külföldről is kérhetnek információkat, illetve személyes adatgyűjtést is folytathatnak. A hátteret nagyon pontosan fel tudják térképezni.

Horváth József elmondta: 

lehet, hogy a szolgálatoknak további adatokat, információkat kell begyűjteniük, de az is lehet, hogy a vizsgálat adott szakaszától ügyészi felügyelet alatt folytatják tovább a kiegészítő információgyűjtést célirányosabban, hogy aztán megalapozottá váljon a gyanú, ami alapján nyílt büntetőeljárás indulhat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

origo.hu

Karácsony Gergelyt nem érdeklik a budapesti utasok

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

metropol.hu

Örömhírrel jelentkezett a Fradi-edző Sztankovics fia

origo.hu

Hugh Grant elárult pár titkot a közelgő Bridget Jones-filmről

mindmegette.hu

9 bomba jó recept, ha úgy döntesz, veszel egy kiló újkrumplit

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Hídpénzbotrány: Így juthatott vissza a pénz a Városházára

POLITIK

Karácsony elismerte, hogy sok kérdésben kamuzott

POLITIK

Ma tartja utolsó beszédét Brüsszelben Ursula von der Leyen

POLITIK

Az egri polgármester DJ Dominique megöléséről beszélt