Brüsszel szervezni és nem megállítani akarja a migrációt!

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

11 hónapja

Gyurcsányék eladják a kommunista villát. De nem azért ám...

Nem, ők nem a múlttól akarnak megszabadulni.

Egy zsidó családtól elkobozták, majd kommunista vezető kezébe került, és Gyurcsányék most eladják – így fest a hírhedt Apró-villa története. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a napokban egy interjúban beszélt arról, hogy eladják a budai Szemlőhegy utcai luxusingatlant, amelyben a kilencvenes évek óta élnek feleségével, Dobrev Klárával.

Káderdűlőnek gúnyolták a kommunizmus évei alatt a Rózsadombot a pestiek, ami hamar a felső középosztály és a pénzarisztokrácia előkelő lakónegyede lett.

Itt található a századfordulón még Rézmál dűlőként jegyzett Szemlőhegy utca, ahol Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc családja él a kilencvenes évek óta.

Gyurcsány Ferenc nemrég, a Partizán című műsorban jelentette be, eladják a hírhedt épületet: „Hárman maradtunk, a Klára, a Marci, meg én, és a Klára ráadásul az idejének a felét azt Brüsszelben tölti, tehát kóválygunk ott abban a hatalmas nagy házban, hát mi a csudát csinálunk mi ott.”

A Mandiner a bejelentést követően történelmi visszatekintést készített az Apró-villáról, „Zsidó családtól kobozták el, kommunista vezetőhöz került, Gyurcsányék most eladják” címmel.

A lap azt írja: a területen egykoron gyümölcsösök voltak, a későbbi Apró-villa építési engedélye pedig egy alápincézett, öt szobás, földszintes nyaralóra szólt, 3,16 méteres belmagassággal, amit egy hagyatéki végzés szerint hárman birtokoltak. Később azonban a jólmenő üzletembernek számító Sebestyén Aladár és felesége Grönwald Róza megvásárolta azt 25 ezer pengőért.

A villa története 1944 után egy ideig nehezen rekonstruálható, ám azt tudni lehet, hogy Sebestyén túlélte az 1944-45-ös vérzivataros éveket.

Miután a Rákosi Mátyás által fémjelzett rezsim kezdett alaposan berendezkedni, sorra érkeztek a környékre a magasrangú kommunista funkcionáriusok, köztük Apró Antal, a minisztertanács akkori elnökhelyettes is.

Ő az épület felső szintjét kapta, míg a földszintjét a koncepciós ügyekben hozott halálos ítéletei miatt rettegett Jahner-Bakos Mihálynak és nejének utalták ki – számolt be róla a Mandiner.

Az épületet a 60-as években újították fel, 1992-ben önkormányzati tulajdonba került, majd 95-ben eladták a bérlőknek: az Apró-család tagjainak, illetve a vérbíró özvegyének, Jahner-Bakos Mihálynénak. A kor gyakorlatának megfelelően áron alul: a kevesebb, mint 9 millió forintért vett 159 négyzetméteres lakás tulajdonjogát nem sokkal később a Fittelina Kft. szerezte meg kétszer annyiért – számol be róla a Mandiner.

Az épületben lakott a baloldali politikában hamar elmerülő Dobrev Klára, Apró Piroska lánya is, aki Gyurcsány Ferenccel kötött házasságot

– az ő közös cégük volt többek között a Fittelina. A visszabérlési ügyből komoly botrány kerekedett, de jogi következménye nem lett a történteknek – emlékeztet rá a lap.

Az Alapjogokért Központ (AK) szerint Dobrev Klára árnyékkormánya is csak egy gyurcsányi trükk, amellyel Gyurcsány Ferenc vissza akar kapaszkodni a hatalomba.

Az Apró-villa egykori tulajdonosának unokaöccse később a Magyar Nemzetnek számolt be arról, hogy az elvett házukért cserébe a Szent István körúton kaptak harmadmagukkal egy társbérletet, ám a villa elvesztését sosem tudták kiheverni.

Az épületben egy ideig még varroda működöt, majd miután azt felszámolták, az Apró-családba beházasodott Gyurcsány Ferenc, feleségével, Dobrev Klárával belakta az uszodával is rendelkező rózsadombi villát. Sebestyén István akkor a lapnak úgy nyilatkozott:

történetük nem egyedi, nem a pénzről szólt, hanem a morálról és az elmulasztott igazságtételről.

Az 1930-as években az Odescalchi család egyik tagja, Erba Odescalchi Sándor mint ügyvéd tevékenykedik Budapesten. Ő lakja a Szemlőhegy utcai villát. Ebben az időben ez a terület még eléggé ritkán lakott, a már felépült házak között még jócskán húzódnak meg szőlőskertek, és úgynevezett “mál”-ok, azaz dűlők váltakoztak a Szemlő – vagyis a Szemlélő-hegyen. Innen tiszta időben egészen a Magas-Tátráig is el lehet látni.

Sándor herceg mint a svéd király egyik budapesti ügyvivője, gyakran jár külföldön. Az olasz királytól Stockholmba utazott hivatala megbízásából, ott családot alapított. Haza azonban nem jöhetett a háborús idők miatt.

A rózsadombi villa sorsa, ahol Gyurcsány Ferenc él, történelmi tükör a diktatúrákról, a haszonélvezők mentalitásáról. A Szemlőhegy utcai palota elkobzásra kijelölt zsidó vagyon volt, végül a kommunisták lakóhelyéül jelölte ki a pártállami hatalom. A többszörösen kitüntetett első világháborús hősnek, Sebestyén Aladárnak, az ingatlan utolsó jogos tulajdonosának egykori otthonában végül az Apró klán rendezkedhetett be. Sőt a rendszerváltoztatásnak titulált „fordulat” után bérlőből tulajdonossá léphetett elő az Apró család.

Dobrev Klára, Apró Antal unokája például 23 éves korában, 1995-ben az 159 négyzetméteres „szociális bérlakást” egyedülállóként vásárolhatta meg az önkormányzattól kevesebb mint kilencmillió forintért. Máig talány, milyen sanyarú körülmények között keletkezett Dobrev Klárának jogosultsága egy budai villa 159 négyzetméteres szociális bérlakására…

 

Rózsadomb a két világháború között épült ki és vált a felső középosztály és a pénzarisztokrácia előkelő lakónegyedévé. Az egykori elit helyét az 1950-es években a kommunista közép- és felső vezetés foglalta el. Ahogy Gál Éva várostörténész tanulmányában rámutat: ettől kezdve gúnyolták „káderdűlőnek”.

A XIX. század közepén még szántók, szőlők, legelők, agyag- és kavicsbányák voltak csak errefelé. A Margit híd megépítése után, a századforduló táján már megjelentek az első nyári lakok. A jelenlegi Szemlőhegy út akkoriban Rézmál dűlő néven volt ismert. A Budapesti Név- és Címjegyzékben először 1899-ben szerepel a Szemlőhegy dűlő megnevezés. A 42. szám alatti ház tulajdonosa ekkor Kurtz Károlyné volt.

 

Az állami árvaként felnőtt Apró Antal ekkoriban még igen messze volt a Rózsadombtól. Miután túlesett szobafestő-mázoló tanoncévein (mestere mellett – akinek fel kellett olvasnia az újságokat – politikai jártasságra is szert tett), 1930-ban Szegedről Budapestre költözött és belépett a Magyar Építőmunkások Országos Szövetségébe. 1933-ban már ő az egyik szervezője a nagy sztrájknak. Az illegális kommunista párt tagja lesz.

A villa lakói 1936 tavaszán eladják részüket 25 ezer pengőért Sebestyén Aladárnak és nejének, Grünwald Rózának.

Sebestyén Aladár a Weiss Manfréd alapította Ferroglóbus Rt. igazgatója volt.

Apró Antal abban az évben bukik le először illegális kommunista tevékenysége miatt, amikor Sebestyénék megvásárolják majdani villáját.

A birtoklap szerint Sebestyén Aladár és felesége házát 1944. április 28-án, a német bevonulás után a faji törvények alapján a nyilasok nyilvántartásba vették. Ismeretes, az első világháborús hősök bizonyos fokú mentességet élveztek a zsidóságot kollektívan sújtó intézkedések alól. Nem tudható, miként élték túl a háború poklát. Annyi bizonyos, az 1949-es és ’50-es telefonkönyvben Sebestyén Aladár újra szerepel a Szemlőhegy utca 42. lakójaként.

Apró Antal az 1944-es vészterhes időkben Zimányi Márton néven, hamis papírokkal bujkált. 1944 szeptemberében tagja lett az újjászervezett illegális kommunista párt központi vezetőségének. Életét többek között Tüdős Klárának és férjének, Zsindely Ferenc miniszterelnökségi államtitkárnak, majd kereskedelmi és közlekedési államtitkárnak köszönheti: ők bújtatták – saját villájukban. (Az embermentő Tüdős Klárát a kommunisták kitelepítették, férjét meghurcolták, a fővárosba csak férje halála után térhetett vissza. Villájukat elkobozták, 1961-ben egy panellakásban rendezhette be otthonát.)

Rákosi hatalomra kerülése után a villát 1952-ben államosították. A földhivatali, köznyilvános dokumentumok között nincs arra nézve adat, hogy pontosan mikor került az egykori Sebestyén-villa Apró Antal használatába. Annyi bizonyos, Apró Antal 1947-ben még egy Dózsa György úti laskásban élt. Azonban az államosítás ideje táján már miniszteri rangban volt, s bár politikai karrierjében akadt némi zavar, Nagy Imre kormánya idején őt nevezték ki a Minisztertanács elnökhelyettesévé. Ekkor már minden bizonnyal helye volt az elzabrált villákban, a „káderdűlőn”.

Sebestyén Aladár 1952-től, a villából való kiköltöztetésétől egy Szent István körúti lakásban élt. Az általa korábban igazgatott Ferroglóbusnál osztályvezetőként dolgozhatott. A nyolcvanas évek második felében hunyt el.

Egykori villáját az Apró család az ’56-os ítéleteiről elhíresült vérbíróval, Jahner-Bakos Mihállyal és családjával közösen lakta be. A hátsó telekszomszéd pedig maga Kádár János volt. A rendszerváltozás után az Apró család immár „demokratikusan”, a piacgazdaság törvényeinek megfelelően is magáévá tette a rablott ingatlant.

A harmadik generációba tartozó Dobrev Klára, akinek az apja a bolgár titkos-szolgálat vezetője volt és egyben Apró Antal unokája a 159 négyzetméteres „szociális bérlakást” 23 éves korában, egyedülállóként vásárolta meg 1995-ben a kerületi önkormányzattól kevesebb mint 9 millió forintért. A vételár 10 százalékát kellett készpénzben fizetni, a fennmaradó összegre 25 éves részletfizetési kedvezményt kapott. A tulajdonjog megszerzése után még azon melegében 16 millió forintért eladta az ingatlan hasznosítás jogát a Gyurcsánnyal közös családi vállalkozásnak, a Fittelina Kft.-nek, majd megindult az uszodaberuházás…

A 102 négyzetméteres Jahner-Bakos-féle házrészt Apró Piroska, Apró Antal lánya vette meg

Gyurcsány Ferenc 1996-ban költözött be a Szemlőhegy utca 42.sz. rezidenciába: a nyilas, a kommunista, majd a vadkapitalista zabrálás örökségébe.

 A rendszerváltozás után az Apró család immár „demokratikusan”, a piacgazdaság törvényeinek megfelelően szerezte meg a rablott ingatlant. Dobrev Klára, Apró Antal unokája például 23 éves korában, 1995-ben az 159 négyzetméteres „szociális bérlakást” egyedülállóként vásárolhatta meg az önkormányzattól kevesebb mint kilencmillió forintért. Máig talány, milyen sanyarú körülmények között keletkezett Dobrev Klárának jogosultsága egy budai villa 159 négyzetméteres szociális bérlakására… A 102 négyzetméteres Jahner-Bakos-féle házrészt Apró Piroska, Apró Antal lánya vette meg Gyurcsány Ferenc 1996-ban költözött be a Szemlőhegy utca 42.sz. rezidenciába. Nem sokkal később egy hatalmas uszodát is építettek a házba.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt mondta Jürgen Klopp Szoboszlai Dominik óriási bombagóljáról

origo.hu

Átlátszó felsőben, bőr miniszoknyában a gyönyörű Palvin Barbara - fotó

borsonline.hu

Nem bírta tovább, új életet kezd a megözvegyült magyar énekes

ripost.hu

Hidegfront hoz esőt: ezen a napon robban be az igazi ősz

mandiner.hu

Gulyás Márton azzal vádol, hogy „dehumanizáltam” őt, pedig csak feltettem egy kérdést, amire képtelen válaszolni

origo.hu

Előrehajolva mutatta a kamerába hatalmas melleit Sofía Vergara - képek

lakaskultura.hu

Merész átalakítás: Bugyikék retró fürdőszobából antracit ékszerdoboz!

ripost.hu

Dopeman a Kőgazdag Fiatalokról: fapados parasztok

ripost.hu

Használd ki a jó időt, brutális, hogy mi közelít felénk

life.hu

Bármilyen meglepő, ezek a tünetek depresszióra utalhatnak(x)

mandiner.hu

Mandiner éves előfizetés, féléves áron! Váltson zöldre lapunkkal és nyerjen elektromos rollert!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Járdán parkolás? Buszsáv? Mozgássérült parkoló? Karácsony Gergelyt nem érdekli a KRESZ

POLITIK

Felrobbant egy ház Esztergomban, egy TEK-es meghalt...

POLITIK

Az OTP feljelentette Karácsony Gergelyt és mozgalmát

POLITIK

Brüsszel az amerikai befektetők érdekét védi a magyar gazdákkal szemben

POLITIK

Megőrülnek a németek: ingyen fogászat jár a migránsoknak, ők viszont nem kapnak időpontot

POLITIK

Kemény választ adott a szlovák külügy válaszaira Menczer Tamás

POLITIK

Meg akarják erősíteni az ukrán légvédelmet

POLITIK

Brüsszel szervezni és nem megállítani akarja a migrációt!