Létrehozva: 2022.10.31.

Brüsszel retteg az új olasz kormánytól

Hát még Meloni és Orbán Viktor jó kapcsolatától.

Szerző Ripost

Az Euractiv cikke szerint az európai politikai intézményrendszer tart a két jobboldali vezetőtől.

Az Euractiv azt írta, hogy a populista jobboldal két vezetője egyszerre ijeszti meg és dühíti fel Brüsszelt a határozott fellépésével. A cikket a Magyar Hírlap szemlézte.

Az uniós vezetők már Meloni megválasztása előtt is rettegtek. Orbán Viktor magyar miniszterelnök és olasz kolléganője évek óta szoros kapcsolatot ápol egymással, számos releváns kérdésben képviselnek azonos álláspontot, ami nem egyezik a brüsszeli bürokraták elképzeléseivel.

Az uniós politikusok attól rettegnek leginkább, hogy Giorgia Meloni győzelmével Orbán Viktor még meghatározóbb szereplőjévé válik az Európai Uniónak.

Az olasz politikusnő megválasztása pedig teljes pánikhangulatot keltett az unió berkein belül.

Szakértők szerint elég aggályos, hogy a balliberális vezetők úgy kritizálják mind Giorgia Melonit, mind Orbán Viktort, hogy csupán azt az egy apró tényt nem veszik figyelembe, hogy a választópolgárok nagyarányban szavaztak bizalmat nekik.

Az Egyesült Államok aggódik, hogy az európai politikai erőtér a jobboldal felé tolódik át.

Attól félnek, hogy Meloni győzelmével Orbán Viktor még meghatározóbb szereplővé válik az unióban

Fotó: Il Giornale

A Nyugat elég hűvösen fogadta az olasz politikusnő elsöprő választási sikerét. Az Európai Bizottság elnöke nyíltan megfenyegette. Ursula von der Leyenhez csatlakozott a francia miniszterelnök is. Élisabeth Borne megígérte, hogy szorosan figyelemmel fogja kísérni Meloni munkásságát, hogy ne sérüljön a jogállamiság Olaszországban. Hozzátette: az unió által képviselt értékrendet mindenkinek követnie kell.

A francia kormány- és államfő között azonban, úgy tűnik, nincs egyetértés Meloni megítélése kapcsán.

Emmanuel Macron ugyanis közölte: ő tiszteletben tartja az olasz nép döntését. A francia elnök volt az első, aki személyesen is gratulált az új olasz kormányfőnek. A vezetők már Meloni hivatalba lépésének napján találkoztak. A megbeszélésen azonban nem vett részt a sajtó.

Fasizmussal vádolják Macront, miután találkozott az olasz kormányfővel.

Fasizmussal vádolják Macront, miután találkozott az olasz kormányfővel

Fotó: The Spectator

A francia elnök egyik tanácsadója szerint hosszú és barátságos egyeztetést folytattak az Európát érintő legfontosabb kérdésekről, köztük az illegális bevándorlásról is.

Miután hatalmas port kavart Franciaországban, hogy egy algériai migráns kegyetlenül meggyilkolt egy 12 éves párizsi kislányt, Macron ígéretet tett arra, hogy megreformálják a bevándorlási rendszert. Mint mondta: a jövőben mindent elkövetnek azért, hogy az illegálisan Franciaországban tartózkodó migránsokat minél előbb kiutasítsák az országból.

Sokkolta Franciaországot a kislány meggyilkolása.

Sokkolta Franciaországot a kislány meggyilkolása

Fotó: Le Figaro

A kislány gyilkosa ugyanis egy algériai nő volt, aki illegálisan tartózkodott Párizsban.

Az ellenőrizetlen bevándorlás szörnyű következményei miatt egyre nagyobb a felháborodás Franciaországban.

Giorgia Meloni is keményen akar fellépni az illegális migráció ellen. Legutóbbi parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy rendet akar tenni az unió kaotikus bevándorlási rendszerében.

Meloni rendet akar tenni az uniós bevándorlási rendszerben.

Meloni rendet akar tenni az uniós bevándorlási rendszerben

Fotó: Breitbart

Meloni, Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan azt az álláspontot képviseli, hogy a bevándorlók indulását kell megakadályozni. A problémát helyben kell kezelni, nem pedig behozni Európába.

Macron éles bírálatokat kapott, amiért személyes megbeszélést folytatott az új olasz kormányfővel.

A The Spectator arról számolt be, hogy Sandrine Rousseau zöldpárti képviselőnő fasizmussal vádolta meg Macront a találkozó miatt. Hozzá csatlakozott a szélsőbaloldali Engedetlen Franciaország párt politikusa, aki szerint felháborító, hogy Macron futott Rómába, hogy egyeztessen Olaszország fasiszta vezetőjével. Benjamin Lucas francia képviselő még tovább ment, és a találkozót a francia történelem egyik legsötétebb pillanatához hasonlította, amikor 1940. október 24-én Henri Philippe Pétain és Adolf Hitler kezet fogott egymással Montoire-nál.

A francia történelem egyik legsötétebb pillanatához hasonlították a Macron-Meloni találkozót.

A francia történelem egyik legsötétebb pillanatához hasonlították a találkozót

Fotó: The Spectator

Ez a kép bejárta az egész világot. Benjamin Lucas közölte: ezt a fotót soha nem lehet elfeledni, mint ahogy azt sem, hogy a fasizmust nem szabad elbagatellizálni.

A The Spectator cikke szerint az olaszok nem azért szavaztak Melonira, mert fasiszták, hanem azért, mert végre ők akarnak dönteni arról, kiket fogadjon be Olaszország.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök kormánya a felsőházban is bizalmat kapott

A szenátus 115 igen, 79 nem szavazattal és 5 tartózkodással bizalmat adott a Meloni-kormánynak, miután a képviselőház többsége már kedden támogatásáról biztosította.

Giorgia Meloni ugyanazt a beszédet nyújtotta be a felsőházban, amelyet az alsóházban mondott el. A frakciók szándéknyilatkozataira válaszolva a kormányfő kitért az ukrajnai háborúra.

Úgy vélte, hogy a háborúkban a felek közötti tárgyalásokat csakis egyensúlyteremtéssel lehet előmozdítani: „Hacsak nem akarjátok azt állítani, hogy a békét megadással lehet elérni, a békét Ukrajna támogatásának folytatásával lehet elérni, lehetővé téve számára a védekezést".

Hozzátette: „azon dolgozunk, hogy igazságos béke szülessen, de meg kell értenünk, hogy az miként érhető el: békét nem lehet teremteni szivárványszínű zászlók lobogtatásával a tereken". Giorgia Meloni arra utalt, hogy a pacifisták ilyen zászlókkal tüntetnek.
A jobboldali miniszterelnök beszédében egyebek között bejelentette, hogy fel akarja emelni a készpénzbefizetések felső határát a jelenlegi kétezer euróról tízezer euróra.

A koronavírus-járvány utáni helyreállításra szánt források felhasználásának felgyorsítását ígérte, miután a tavaly az előirányzott 42 milliárd euróból Róma csak 21 milliárdot használt fel.

A párt- és frakcióvezetők felszólalásai között várakozás előzte meg a Hajrá Olaszországot (FI) elnöklő Silvio Berlusconi szavait, aki kilenc év után tért vissza a parlamentbe, ahonnan 2013-ban adócsalás miatti jogerős ítélet miatt zárták ki. Berlusconi örömét fejezte ki, hogy éppen akkor térhetett vissza a szenátusba, amikor az olaszok ismét a jobbközépre bízták a kormányzást. Emlékeztetett, hogy 28 évvel korábban ő indította útjára a jobbközép koalíciót.

Korábban fenntartást váltottak ki Giorgia Meloni részéről is Berlusconi kijelentései, miszerint továbbra is szoros baráti kapcsolatot ápol az orosz elnökkel, és a háborúért az ukrán elnököt tartja felelősnek.

Berlusconi most azt hangoztatta, hogy a Hajrá Olaszország és ő személyesen sohasem hozott olyan nemzetközi politikai döntést, amely ne a Nyugat és a szabadság mellett foglalt volna állást. A jelenlegi helyzetben „nem tehetünk mást, mint hogy védjük Ukrajna jogait. (...) A békén kell dolgoznunk, teljes összhangban szövetségeseinkkel, és az ukrán nép akaratát tiszteletben tartva" – mondta Silvio Berlusconi. Megjegyezte, elkötelezettségét senki sem vonhatja kétségbe.

Az olasz napilapok kisebb-nagyobb terjedelemben, de valamennyien foglalkoztak Meloni életútjával. Abban egyetértenek a szerzők, hogy Róma külvárosa, ahol született és a mai napig is él, olyan „acélos vagánysággal” vértezte fel, amelyre igencsak szüksége lehet az ellenzék nem mindig baráti megszólalásainak kezelésére.

Parlamenti beszédében emlékeztetett: jobboldali nőnek lenni ideológiai előítéletektől hemzseg, kiemelve, hogy egy jobboldali lány balról nézve az emancipált nő ellentéte.

„A mai naptól új történelmet írunk. Tisztázni érdemes, senki semmit nem ajándékozott nekem, mindenem, amim van és amit elértem a sok munka, a tanulás, az áldozat eredménye, mert a konzervatív nőket szerzett érdemeik, elkötelezettségeik minősítik. Tolkien a Gyűrűk Urában nálam szebben fogalmazta meg sok-sok céljaink egyikét, amely szerint az előttünk álló évek megmentését a minket körülvevő mezők gonoszságának kiirtásával érdemes kezdeni, így tudunk egészséges, tiszta mezőket hagyni következő évek generációira” – fogalmazott Meloni.

„Nagy erőfeszítések árán jutottunk el a mai napig” – mondta Meloni egy interjúban Giubilei Regnaninak a Jobboldali nők című könyvéhez. „Nehézségek, ellenállások bőven kijutottak nekünk, de beugranak Ottawa valamikori polgármesterének, Charlotte Whittonnak a szavai, aki szerint a nőknek kétszer annyi jót, hasznosat kell tenni, mint a férfiaknak, hogy fele olyan jónak, hasznosnak ítéljék meg őket”.

A „jót tenni, hasznosnak lenni” gondolat azonban politikai szimpátiáktól is függ. A konzervatív sajtó felfigyelt a vasárnap esti Meloni-Macron találkozó után kiadott rövid közlemény egy macroni mondatára: „Éberen figyelünk, milyen utat választ az új olasz kormány.”

Erre a gondolatra többen ironikusan reagáltak, mondván megnyugtató a franciák ébersége, ám az éberség patronjait először hazai pályán lövöldözzék el.

A divatról Olaszország mindent tud, éppen ezért keltett nagy visszhangot annak a baloldali újságírónőnek az észrevétele, aki komoly kritikával illette Giorgia Melonit, amiért fekete öltönyszerű ruhában jelent meg Sergio Mattarella köztársasági elnök előtt. A miniszterelnök mosolyogva emlékeztette a fanyalgót: ez a Giorgio Armani öltönyszerűség inkább tekinthető egy modern nadrágkosztümnek, és Armaniról érdemes tudni, divattervezői karrierének kezdetén, a hetvenes években remek alkotásaival szoktatta rá az olasz nőket a nadrágkosztüm szeretetére, viselésére. 

 

origo.hu

Oroszország óriási csapást mért az ukrán infrastruktúrára, Ukrajna több fontos helyről is kivonul

origo.hu

Titokzatos ajándék jelent meg Berki Krisztián sírján

borsonline.hu

Intenzív osztályra került a magyar legenda, haladéktalanul megműtötték

magyarnemzet.hu

Kína és Magyarország együtt lép az „arany vízi útra”

ripost.hu

Ez történt Berki Krisztián kislányával édesapja halála után

vg.hu

A kínai elnök Magyarországon: így védik a világ egyik legfontosabb emberét – Hszi Csin-ping kínai Rolls-Royce-szal érkezik Orbán Viktorhoz

origo.hu

Lemondott a teljes orosz kormány

travelo.hu

Egyre csak nőni és változni fog Balatonföldvár új látványossága

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek érzelmi tisztulást hoz a Bika újhold

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.delmagyar.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Magyar Péter új embere évek óta fúrja a rezsicsökkentést.

POLITIK

Már 2019-ben megindultak Karácsonyhoz a guruló dollárok

POLITIK

A gazdasági együttműködés fokozása, ezért jön a kínai elnök

POLITIK

Itt a teljes névsor: Ők indulnak Budapesten a polgármesteri címekért