Létrehozva: 2022.10.05.

A háború ellenére is jól teljesít a hazai munkaerőpiac

Megsokszorozódtak az energetikai korszerűsítések.

Belső átalakulás jöhet ismét a munkaerőpiacon. Megsokszorozódtak az energetikai korszerűsítések, a távmunka pedig a járvány alattinál jóval kisebb mértékben nyerhet újra teret.

Jelenleg nagyon alacsony a munkanélküliség (augusztusban 3,4 százalék volt a munkanélküliségi ráta), soha nem látott mértékű a foglalkoztatottság, és az üres álláshelyek száma pedig megközelítette már a százezret – mondta el a Magyar Hírlapnak Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Rámutatott, ennyire erős alapokkal még soha nem rendelkeztünk korábban, és a legjobbak közt vagyunk az Európai Unióban is. A magyar munkaerőpiacon (még) nem tapasztalhatóak a háború káros gazdasági hatásai, például elbocsátások, gyárleállások.

Kiemelte, jelenleg hazánk az egyedüli olyan ország, ahová még jön az orosz gáz, ami nemcsak a téli fűtéshez szükséges, hanem számos ágazatban nélkülözhetetlen alapanyag. Gáz- és kőolajhiány miatt nem fog bezárni egyetlen vállalatunk sem. Az elemzők szerint jövőre lesz inkább érzékelhető a magyar gazdaságban az európai recesszió. Nagy kérdés, hogy ez a munkaerőpiacon összességében milyen folyamatokat jelent – emelte ki Szalai Piroska.

A szakértő rámutatott, a 2010 előtti pénzügyi válság idején hazánkban 2006–2010 között közel 200 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma éves átlagban, míg a járvány idején, 2019–2020-ban ennek negyedével(!), 50 ezerrel. Sőt míg az első esetben nyolc év kellett ahhoz, hogy visszaálljon a létszám a 2006-os válság előtti szintre (mint tudjuk, nálunk már 2008 előtt elkezdődött a válság, a foglalkoztatotti létszám esése), a járvány idején mindössze egyetlen negyedévben tapasztaltunk csökkenést, 2020 második negyedévében, és már a harmadik negyedévtől visszaállt a létszám, majd 2021. második negyedévétől jelentős növekedés mutatható ki – magyarázta.

Az összesített adatok mögött a járvány idején is jelentős belső átalakulások voltak tapasztalhatók. Jelentősen nőtt az építőiparban, a gyógyszergyártás területén és az infokommunikációs ágazatban dolgozók száma, és sokkal többen dolgoznak önfoglalkoztató vállalkozóként, nem alkalmazottként. Most is várható, hogy lesznek bővülő ágazatok. Az építőipar, a villamos berendezések gyártása, a villamosenergia- és gázellátás, a légkondicionálás, az ingatlanügyek, a szakmai, a tudományos és a műszaki tevékenység, az infokommunikációs ágazat minden bizonnyal továbbra is növekvő munkaerőigénnyel rendelkezhet Szalai Piroska szerint.

Látható, hogy most mind a lakosság, mind a vállalkozások energetikai korszerűsítése, beruházásai megsokszorozódtak. Ez a folyamat folytatódik jövőre is. A nyílászárók és a szigetelések korszerűsítése, a smart home, napelem- és hőszivattyúrendszerek telepítése rengeteg szakembernek ad munkát úgy a gyártásban, a kereskedelemben, az építőiparban, mint az informatikai és a műszaki szakértői tevékenységet végzők körében is – húzta alá.

Kapcsolódó kitérő: megfigyelhető volt korábban is, hogy gazdasági visszaesés idején a munkaerőpiac stabilitását a kkv-k adják. Egy mikrovállalkozás tényleg csak a legvégső esetben bocsát el alkalmazottat, míg egy nagyvállalat sokkal gyorsabban meghozza a leépítési döntéseket.

Kérdésünkre elmondta még, a járvány alatt nagyon sokunk munkáját sikerült megtartani távmunka, illetve később hibrid munkavégzés lehetőségével. A digitális oktatás keretében otthon tanuló kisgyerekek mellett minden családban valakinek otthon kellett maradnia, és ez számos esetben a munkahely elvesztését jelentette volna, ha nincs lehetőség legalább részleges otthoni munkavégzésre egyes munkakörökben. Ahogy a járvány visszaszorult, úgy hazánkban visszaállt a korábbihoz hasonló, nagyon alacsony szintre a távmunka. Szalai Piroska szerint az energiaköltségek miatt ismét bevezethetnek hibrid munkarendet, azonban a járványidőszaknál kisebb arányban.

A jövő évet a szakértő szerint jelentősen befolyásolja, hogyan alakul majd a háború, milyen eredményt hoznak a november 8-i amerikai választások, és milyen döntés születik november végén az uniós pénzek ügyében. Valószínűsíti, hogy ezek után fog megszületni a megállapodás a jövő évi minimálbérről – ekkor többet tudhatunk majd arról, hogy hogyan tartható fenn jövőre a rezsicsökkentés és az ársapkák rendszere.

A kkv-szektor járhat jól, ha felszabaduló munkaerő jelenik meg az álláspiacon.

Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary Kft. ügyvezető tulajdonosa az azuzlet.hu megkeresésére úgy fogalmazott, a változás már elkezdődött. Szerinte a munkavállalók most sokkal inkább megbecsülik a munkahelyüket, viszont a lelkiállapotuk rosszabbnak bizonyul.

A szakember szerint a Kata változása, az energiaárak robbanásszerű emelkedése, az infláció és a fizetőképes kereslet várható visszaesése mind abba az irányba mutat, hogy megint egy új időszak jöhet a munkaerőpiacon.

Csökkennek majd a munkavállalói elvárások, főleg a bérigény, mivel többen pályáznak ugyanarra a pozícióra, a magasabban képzett munkaerőt viszont nehezebb lesz megtartani a kis és közepes vállalkozásoknak. 

Megjelent az úgynevezett passzív álláskeresés is, amikor van munkája valakinek, de nyitott az előnyös ajánlatok fogadására.

A szakértő szerint összefoglalóan elmondható, a pénz továbbra is kardinális dolog lesz a munkahelyválasztásnál, mindkét oldalnak kell egy kicsit engednie.

Friss bejelentés, hogy vissza nem térítendő kormányzati támogatást kaphatnak rezsiszámláikhoz az energiaintenzív kkv-k.

A kormány segítséget nyújt a működési költségek és a beruházások finanszírozásához.

A 2022. szeptember 17-i Kormányinfón többek között elhangzott, hogy a kormány Támogatási programot indít az energiaintenzív kkv-k számára. Besegítenek a beruházásokba és a működési költségekbe, olyan intenzív energiafogyasztó vállalkozásoknak, amelyeknek az árbevételük 3 százaléka felett alakul a fogyasztásuk. A feldolgozóipari kis- és középvállalkozásokat célzó program 2022. október 1-től indul és 2023 december 31-ig lesz érvényben.

Ezen kkv-k megvédésére az alábbi segítő programok jöttek létre:

-        Működési költségek támogatása:

3 hónapra, azaz az évvégéig az energiaintenzív feldolgozóipari kkv-k energia számláinak a tavalyi év hasonló időszakához hasonlított növekményének az 50%-át megkapják támogatásként. A programot a Technológiai és Ipari Minisztérium bonyolítja le, ide kell a kkv-knak a pályázatot benyújtani.

-        Beruházások támogatása:

A vállalkozásoktól kérik, hogy a munkahelyeket őrizzék meg és általuk foglalkozatottak száma 2023 év végéig ne csökkenjen a jelenlegi szint 90%-a alá.

Továbbá tárgyalások zajlanak a gyármentő és az új munkahelyvédelmi akciótervről, ezekről a következő hetekben várható döntés.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási bajt okozott a NASA, pusztító aszteroidák ezrei tartanak a bolygó felé

origo.hu

Nagy a baj: Izrael megtámadja Iránt

borsonline.hu

Zokogásba tört ki az apa, az újságból tudta meg, miért halt meg 12 éves fia

vg.hu

Magyar autópályák: csak most terjed el az a szokás, amit a KRESZ is előír, de Nyugat-Európában már több évtizede működik

ripost.hu

Tízéves átok alól szabadulnak ezek a csillagjegyek, így találhatod meg a társad idén tavasszal...

origo.hu

Drámai a helyzet: napokon belül kirobbanhat a világháború

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

Súlyos dologgal vádolják a nézők a Házasság első látásra szereplőjét

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Házasság első látásra: ez történt a házzal, amiben Csabit fogva tartotta volt kedvese

ripost.hu

Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mutatjuk, hol jár a legnagyobb otthonfelújítási támogatás

POLITIK

A csokoládékirály elindul Zelenszkij ellen az ukrán elnökválasztáson

POLITIK

Szexrabszolgaként tartottak, kínoztak meg lányokat a Németországban letartóztatott migránsok

POLITIK

Több tízezer forint plusz pénzt ér ez a hír a nyugdíjasoknak

POLITIK

Magyar Péter tüntetését a gurulódollár-botrány egyik cége szervezte

POLITIK

A Fidesz a valaha volt legerősebb EU-kampányra készül

POLITIK

A britek szerint az oroszok külföldi zsoldosokat toboroznak

POLITIK

A Lánchíd-botrány az elmúlt évek legnagyobb korrupciós ügye