Létrehozva: 2022.09.15.

Továbbra is teljes a káosz az MSZP-ben

A párt a teljes szétesés szélén.

Szerző Ripost

A fővárosi szocialisták hatvan százaléka Mesterházy Attila elnökké választását támogatja – értesültünk. Ugyanakkor a teljes pártvezetés, a leköszönő Tóth Bertalannal, a választmányt vezető Hiller Istvánnal és az örökös királycsináló Molnár Zsolttal az élen Komjáthi Imre mellett kampányol. Vidéken a többség szintén Mesterházy mellett áll, kivéve a megyei elnökök döntő többségét. Igaz, mint megtudtuk, a megyei elnökök fizetett tanácsadókként a parlamenti frakció szolgálatában állnak - írja a Magyar Hírlap.

Kecskeméten a Három Gúnár rendezvényházban tart fórumot Tóth Bertalan, az MSZP leköszönő elnöke és a jelenlegi pártvezetés által az utódlásra kiszemelt Komjáthi Imre elnökhelyettes – olvastuk a hírt az MSZP Szimpatizánsok Csoportja közösségi oldalán, egy olyan bejegyzéssel fűszerezve: „Ők húzták le az MSZP-t egy százalékra. Kérdezzétek meg a Komjáthi Imrét, hogy hol érettségizett, mert az újságírónak nem mondta meg!”

Úgy tűnik, a teljes szocialista pártvezetés gőzerővel kampányolni kezdett az éhségmenetes, párttársai szerint kamu közmunkás szakszervezetet működtető, önmagát saját szóhasználatával a melósok hiteles képviselőjének beállító Komjáthi Imre elnökké választásáért. Az ötletgazda Molnár Zsolt pártigazgató mellett egy emberként sorakoztak fel a többiek, Tóth Bertalan frakcióvezető és Hiller István választmányi elnök is, továbbá Kunhalmi Ágnes társelnök is. Hiller egy másik bejegyzés szerint a Pest megyei Albertirsára látogatott a közelgő pártkongresszus előtt, hogy Komjáthi elnökké választása mellett érveljen. Hiller volt egyébként az a „végrehajtó", akire az előző kongresszus előtt a Mesterházy Attilát egyöntetűen támogató Pest megyei szervezet feloszlatását mondvacsinált okokkal rálőcsölték. Mindez még 2020-ban történt, amikor Pest megyében az MSZP-nek még több mint másfél ezer tagja volt, ami mostanra, az újjászületést követően talán ha százra csökkent – közölték forrásaink.

„Gondolom elmondta a Pista (Hiller István - a szerk.), hogy Komjáthi a megoldás, és üstökösként fog segíteni a kétszázalékos MSZP-n. Az a rossz hírem van, hogy NEM. Hihetetlen, hogy Hiller bizonyos érdekek mentén milyen szinten veszítette el a tekintélyét és realitásérzékét, sajnálom. Rossz amit csináltok Pista, nagyon rossz!” – írta hozzászólásában Déri Balázs, akit azért is említünk név szerint, mert ő korábban a párt sajtófőnöke volt.

Déri Balázs a százalékot illetően tévedett, mert a párt támogatottságát a Nézőpont Intézet a napokban csupán egy százalékra mérte. Mindenesetre nagyon különös, hogy a teljes pártvezetés lobbizik azért, hogy mindenképpen Komjáthi Imre legyen a tisztújításon a befutó, miközben szocialista forrásaink szerint a budapesti alapszervezetek és tagok hatvan százaléka egyértelműen Mesterházy Attilát szeretné az elnöki székben látni. Miért akarják ők eldönteni, hogy ki legyen az elnök, miért nem bízzák ezt a küldöttekre?

Forrásaink szerint vidéken a tagság többsége szintén Mesterházy mellett áll, ám a megyei elnökök nagy többsége a pártvezetéssel teljesen egyetértve Komjáthi Imrére adná a voksát. Nyilván merő véletlen, hogy a Komjáthit támogató megyei elnökök a parlamenti frakciótól több százezer forintos tanácsadói szerződést kapnak, így hát gyakorlatilag azt az elnökjelöltet támogatják, akiket a megbízóik is az elnöki székben szeretnének látni.

Komjáthi Imre elnöksége kapcsán ugyanakkor súlyos aggályok merültek fel a pártban, amelyekről beszámoltunk. Sőt kérdéseinket is elküldtünk az elnökjelöltnek, Komjáthi Imre azonban ezekre azóta sem válaszolt. Azt kérdeztük tőle például, hogy hol, mely településen, melyik középiskolában érettségizett? Mert ezt az önéletrajzában sem tüntette fel, és Bangóné Borbély Ildikó óta, aki diplomát hazudott magának, sokan vélik úgy a pártban, hogy inkább hisznek a szemüknek, mint az önjelöltek életrajzi adatainak.

Komjáthi arra sem válaszolt, hogy miért állítja magáról, hogy ő egy az egyszerű melósok sorából, amikor egyszázalékos pártjától havonta nettó 800 ezer forintos fizetést kapott, amit kiegészítettek további 161 ezer forintos felügyelőbizottsági tagsággal egy fővárosi önkormányzati cégnél. Bár lehet, hogy az általa alapított szakszervezetben az egyszerű melósok is havi nettó egymillió forintot keresnek.

Egy belső fórumra a következő bejegyzés került ki:
„Sajnos eddig mindig jók voltak az "informátoraim" MSZP-s ügyekben és amit most mondanak, az nagyon elkeserített. Kunhalmit már tudjuk, hogy elindul a társelnöki posztért, de úgy tűnik az MSZP jelenlegi vezérkara megtalálta a legjobb megoldást(ha már Nemény András nem vállalta).  

Komjáthi Imrét. Ez maga a katasztrófa.

Komjáthi Imre lassan négy éve az MSZP egyik legjelentősebb pozíciójában reprezentálta a pártot, és befolyásolta annak működését, döntéseit. Vagyis komoly szerepe volt abban, hogy az MSZP 12 százalékról, az ellenzék vezető pártjából egy értékelhetetlen, 1-2 százalékos törpepárt lett.

Magyarul most az MSZP a kilábalást a jelenlegi helyzetéből olyan két politikussal (Kunhalmi és Komjáthi) tervezi, akik effektíve felelősek az elmúlt négy év katasztrofális kudarcot eredményező működéséért.

Ja, és természetesen Tóth Berci szeretne továbbra is frakcióvezető lenni, Molnár Zsolt meg pártigazgató.

Ezek az alkalmatlan semmirekellők (a további jelzők közlésétől eltekintenénk – a szerk.), akikben egy fikarcnyi nyoma sincs a felelősségvállalásnak, még mindig terrorizálni akarják az MSZP tagságát, hogy azt csinálhassanak a párttal, ami nekik a legtöbb hasznot hajtja, miközben a tagságot, az MSZP értékrendjét, a baloldaliságot, a szociáldemokráciát, a közösséget, akiknek elszámolással tartoznak vastagon letojják.

Nevesítem: Molnár Zsolt, Tóth Bertalan, Kunhalmi Ágnes, Harangozó Tamás, Komjáthi Imre, Hiller István egytől egyig bűnös! Ezek az emberek az MSZP elárulói! Ezek az emberek a szociáldemokrácia, a baloldali értékek elárulói! Ezeket az embereket csak a saját zsebük érdekli és nem a közösség. (…) Ezek az emberek érdemtelenek a baloldali politika képviseletére!”

Komjáthi egyébként a következő észrevételekre nem reflektált. Miközben magáról azt állította, hogy ő maga „egy az egyszerű melósok” sorából, kiderült róla, hogy az egy-két százalékos párt elnökhelyetteseként nettó 800 ezer forintot kapott a pártjától, amit még kiegészítettek egy fővárosi önkormányzati cég felügyelőbizottsági tagsággal, havi 161 ezer forintért. Elvégre az egyszerű melósnak is járhat egy kis zsebpénz. Megfelel-e ez az elnökjelölti beköszöntőjében írtaknak?

Nincs válasz arra sem, hogy az általa alapított Közmunkás Alapítványnak egyáltalán vannak-e tagjai. Mert az MSZP Szimpatizánsok Csoportja szerint ez valóban egy kamu szakszervezet. Kiderült az is, hogy a Komjáthi által szervezett Éhségmeneten valójában csak pártaktivisták vettek részt. Komjáthi ezt sem cáfolta meg.

Az elnökaspiráns azt is írta beköszönésében, hogy „rajta nem lehet fogást találni.” Nos, Komjáthi részt vett az MSZP Pest megyei szervezetének feloszlatásában. (Amely miatt egyébként Kunhalmi Ágnes mai társelnök már bocsánatot kért egy választmányi ülésen.) Komjáthi nem reagált arra sem, hogy miért árulják ki a családi ezüstöt, adják el egymás után a pártirodákat, valamint fél milliárd forint jelzáloghitelt vett fel pártalapítványuk a Villányi úti pártszékházra. Eközben arról hablatyol, hogy „az MSZP közössége újra erős és büszke közösség lesz”, ha bizalmat szavaznak neki.

Tóth Bertalan, az MSZP férfi társelnöke már az országgyűlési választás előtt bejelentette, hogy nem jelölteti magát újra az elnöki posztra, s a női társelnök, Kunhalmi Ágnes pedig egyelőre nem nyilatkozott erről. Az önjelöltek közül Ujhelyi István európai parlamenti képviselő lépett elő az „elhervadt szegfű” jelszavával, sőt új névvel is, a párt teljes megújításának programjával, ám pillanatok alatt elbukott. (Lásd keretes írásunkat.)

A párttagság egyértelműen Szombathely polgármesterét, Nemény Andrást favorizálta, aki gondolkodási időt kért, ám forrásaink most egyértelműen azt jelezték, hogy nem kívánja feladni városvezetői tisztségét. Így bizonnyal ő sem vállalja a párt vezetését. Felajánlotta szolgálatait Harangozó Tamás országgyűlési képviselő is, akiről forrásaink azt állították, hogy őt még Ujhelyinél is rosszabb jelöltnek tartják. Azt fejtegették, hogy a testvérén, a szocialisták demokrácia intézetében dolgozó Harangozó Gáboron és Heringes Anita volt képviselőn kívül senki nem támogatja.

Felkérték Hiller Istvánt is, a választmány jelenlegi elnökét, aki ugyancsak megköszönte a lehetőséget, de nem kívánt ezzel élni. Ellenben – tudtuk meg – annyit kért, hogy kapjon a párttól sofőrt és szolgálati autót. A jelenleg egyszázalékos támogatottságra mért MSZP egykori elnöknek a kérését a pártvezetés akceptálta.

Tóth Bertalan és Molnár Zsolt. Megtévesztő SMS-ekkel próbálkoztak

Tóth Bertalan és Molnár Zsolt. Összevesztek

Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kialakult helyzetben Tóth Bertalan jelenlegi elnök és frakcióvezető „feláldozná magát”, értesültünk a lehetséges forgatókönyvek ultima ratio-járól, addig is a Molnár Zsolt pártigazgató által celebrált casting tovább folytatódik.

Új fejlemény viszont, hogy a parlamentbe most egyéni körzetből be nem jutó, a pártlistán pedig nem favorizált Mesterházy Attila egykori elnököt megyei vezetők és választmányi tagok bombázzák, hogy szálljon ringbe, s adja be elnöki pályázatát az őszi tisztújító kongresszusra. Ez pedig azért okoz súlyos problémát a szocialistáknál, mert a jelenlegi pártvezetés viszonya Mesterházyval enyhén fogalmazva sem felhőtlen, a pártvezetés egy bejelentés alapján évekkel ezelőtt még fegyelmi eljárást is indított a volt elnökkel szemben.

Súlyosan terheli a párt helyzetét, hogy Tóth Bertalan elnök és Molnár Zsolt pártigazgató összeveszett - értesültünk. Ennek oka forrásaink szerint az volt, hogy Tóth Bertalan Hiller Istvánnal abban állapodott meg, hogy őt jelölik az Országgyűlés alelnöki posztjára. Ebbe a DK is belement. Ugyanakkor amikor az ellenzéki pártok egyeztettek erről, a tárgyaláson a szocialistákat képviselő Molnár Zsolt pártigazgató nem ezt az ajánlatot képviselte, hanem azt, hogy pártja kapjon inkább két bizottsági elnöki helyet.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Oroszország hadat üzent a NATO-nak a lengyelországi atomfegyver telepítési terve miatt

origo.hu

Fegyverekkel árasztja el Amerika Ukrajnát - küszöbön a világháború

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

origo.hu

Kórházba került Zámbó Krisztián

lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert