Létrehozva: 2022.09.22.
Módosítva: 2022.09.23.

Kocsis Máté: Törvény tiltja, hogy a pártok külföldről fogadjanak el támogatásokat

Kocsis Máté lépni kíván az ügyben.

A kormánypártok frakcióvezetői kezdeményezni fogják, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tekintse át a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét - közölte a Fidesz frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP közös frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Balatonalmádiban.

Kocsis Máté jelezte: az elmúlt harminc évben nem volt példa arra, amit a baloldal miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter "óvatlanul vagy szándékosan" tett, és teljesen nyilvánvalóan beismerte a közvélemény előtt, hogy a kampányához több milliárd forint támogatás érkezett külföldről.

Az elmúlt harminc év egyik legdurvább ilyen típusú politikai botrányával állunk szemben- jelentette ki, hozzátéve: törvény tiltja azt, hogy a pártok külföldről elfogadjanak támogatásokat.

Augusztus végén robbantotta ki a baloldal külföldi kampányfinanszírozási botrányát egy véletlen elszólással, Márki-Zay Péter, amikor kiderült, hogy - a törvények előírásaival ellentétben - az Egyesült Államokból pénzelték az ellenzék választási kampányát. A pénzek az Action for Democracy nevezetű álcivil szervezeten folytak keresztül, melynek ismert egykori amerikai baloldali politikusok voltak a vezetői között. volt. Ráadásul mellettük feltűnt a szervezetben Wesley Clark nyugalmazott amerikai tábornok is, akinek szereplése érthetetlennek tűnt, hiszen egyrészt nem politikus, másrészt nem kampányszakértő, hanem katona. Mára egyértelműen kiderült, az amerikaiak nem egyszerűen azért pénzelték a magyarországi baloldalt, mert meg akarták dönteni Orbán Viktor kormányát, hanem azért, hogy Márki-Zayék közvetlenül és szorosan képviseljék az amerikai érdekeket, már a választási kampányban is. Bebizonyosodott: a finanszírozó amerikaiak utasították Márki-Zayt, Karácsonyt és Gyurcsánynét, hogy agresszívan támogassák Magyarország részvételét az ukrajnai fegyverszállításokban. A magyarországi baloldal pedig szolgaian engedelmeskedett is.

Augusztus végén pattant ki a baloldal kampányfinanszírozási botránya, amikor Márki-Zay Péter korábbi kormányfőjelölt arról beszélt egy podcast adásban, hogy az általa vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) a kampány utolsó számláit egy több száz millió forintos külföldi adományból fizette ki.

AZ ADOMÁNYOZÓ AZ AMERIKAI SZÉKHELYŰ ACTION FOR DEMOCRACY NEVŰ SZERVEZET, AMELYNEK KARÁCSONY GERGELY FŐTANÁCSADÓJA, KORÁNYI DÁVID VOLT AZ IGAZGATÓJA. KORÁNYI EGYÉBKÉNT A BAJNAI-KORMÁNY KORÁBBI ÁLLAMTITKÁRA, A VOLT KORMÁNYFŐ EGYIK FONTOS EMBERE VOLT.

Márki-Zay Péter lebuktatta a teljes baloldalt: az amerikaiak irányítottak mindent FOTÓ: POLYÁK ATTILA - ORIGO

 

Az Action for Democracy egy közleményben elismerte az MMM-nek nyújtott támogatást, bár  furcsa módon - azt állították, ez nem volt beavatkozás a választásba. 

Csakhogy összesen kétmilliárd forintot folyósítottak Márki-Zay szervezetén keresztül a magyar baloldalnak, ők pedig kampányszámlák fizetésére használták fel.

Egy amerikai tábornok utasítgatta Márki-Zayt

Az egész kampányfinanszírozási botrány érdekes aspektusa, hogy az Action for Democracy testületében kulcsszereplő Wesley Clark is. Wesley Clark nyugalmazott tábornok, akivel Márki-Zay – elmondása szerint – a választási kampány finisében "konzultált". Wesley Clark egyébként egyik fő felelőse volt az 1999-es jugoszláviai NATO-bombázásoknak.VISSZAVONULÁSA ÓTA AZ ÜZLETI ÉLETBEN, ELSŐSORBAN AZ ENERGIASZEKTORBAN AKTÍV, IGAZGATÓSÁGI TAGJA AZ ATLANTIC COUNCILNAK, S A 2008-AS DEMOKRATA ELŐVÁLASZTÁS SORÁN HILLARY CLINTONT TÁMOGATTA. 2015-ben pedig Victor Ponta akkori román baloldali kormányfő mellett vállalt katonai tanácsadói állást - nyilván az amerikai pénzekért ott is az amerikai érdekek képviseltét követelve.

Wesley Clark nyugalmazott tábornokkal is egyeztetett Márki-Zay

FORRÁS: GETTY IMAGES VIA AFP/2022 GETTY IMAGES/JOHN LAMPARSKI

Márki-Zay a Clarkkal való beszélgetés után kijelentett: Magyarország biztonságát a NATO garantálja, amíg erős a NATO-szövetség, addig Magyarország határain kívül tartható a háború. Ez is világosan mutatja, hogy a Márki-Zay és az általa vezetett baloldal teljes mértékben az amerikai álláspontot képviselte, és képviseli mai napig az ukrajnai háborúban. 

Márki-Zay maga mondta ki a kampányban, hogy támogatná Ukrajna felvételét a NATO-ba, és szerinte Magyarországnak olyan hűségesnek kellene lennie a NATO-hoz, mint amennyire a románok. 

Elmondta: AMENNYIBEN A NATO ÚGY DÖNT, AKÁR KATONAI SEGÍTSÉGET IS ADNA UKRAJNÁNAK. Ez a kijelentése teljesen megegyezik Wesley Clark álláspontjával, aki szintén teljes mellszélességgel síkra szállt Ukrajna katonai támogatása mellett. 

Kunhalmi leleplezése

Már csak hab a tortán, hogy Márki-Zay azt is elárulta a Clarkkal való tárgyalásáról, hogy "Clark is utalt arra, hogy Orbánt a nyugati világban Putyin-bábként tartják számon, és visszatetszést kelt az a hintapolitika, amellyel évek óta gyengíteni, bomlasztani akarja a miniszterelnök Magyarország európai és transzatlanti kapcsolatrendszerét."

Kunhalmi Ágnes is arról beszélt, hogy az amerikaiak befolyása nagyon erős volt a kampányban

FOTÓ: CSUDAI SÁNDOR - ORIGO

Ez a mondat annak fényében számít önleleplezőnek, hogy Kunhalmi Ágnes korábban azt mondta,

 

Volt egy saját MMM-es tanácsadói kör magyar és külföldi tanácsadókkal. Ők valamilyen oknál fogva még az utolsó körben is a putyinozó plakátokat erőltették.  

Kunhalmi nyilatkozatából egyértelmű, hogy az amerikai kampánytanácsadók és magyar vazallusaik (például Korányi) utasításaival nem lehetett szembeszállni. Márki-Zay és Kunhalmi nyilatkozata alapján tehát nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az amerikaiak azért adták a pénzt az Action for Democracyn keresztül, hogy a baloldali pártok az ő utasításaikat hajtsák végre. Az eredeti terv szerint a választás után, de a háború keresztülhúzta a számításaikat, már a kampányban élesen szembe kellett fordulniuk a magyar érdekekkel.

HA MEGNYERTÉK VOLNA A VÁLASZTÁST, MÁR MAGYARORSZÁG IS AKTÍVAN FEGYVEREKET SZÁLLÍTANA UKRAJNÁBA, ÉS MINDEN AMERIKAI KÖVETELÉST TELJESÍTENÉNEK.

Benyújtották volna a számlát

Senkinek nem lehet kétsége a felől, hogy az ellenzéki pártoknak kormányra kerülésük esetén benyújtották volna a számlát azok a körök, amelyek pénzt fektettek az ő kampányukba. Ennek számos módja lehetett volna; felvásárlás, állami tulajdonban lévő jól jövedelmező üzletágak megszerzése és még sorolhatnánk – minderről már Horváth József beszélt. 

Ilyen ár lett volna az is, hogy

A BALOLDAL GYŐZELME ESETÉN MAGYARORSZÁG AKTÍVAN SZÁLLÍTANA FEGYVEREKET UKRAJNÁBA.
A VOLT TITKOSSZOLGÁLATI VEZETŐ SZERINT EGYÉRTELMŰEN NEMZETBIZTONSÁGI KOCKÁZATNAK MINŐSÜL, HA ELLENŐRIZETLEN, TISZTÁZATLAN TULAJDONI HÁTTERŰ SZERVEZETEKEN KERESZTÜL KÜLFÖLDRŐL BEFOLYÁSOLJÁK A MAGYAR BELPOLITIKAI FOLYAMATOKAT

Éppen ezért a nemzetbiztonsági törvény mihamarabbi módosítására van szükség, hiszen a jogszabályt hozzá kell alakítani a jelenkor kihívásaihoz – jelentette ki Horváth József.

A régi indexesek új blogja terjengős interjút készített Gulyás Márton radikális baloldali aktivistával. Gulyás elismerte, hogy a baloldal adathalász cége, a DatAdat és a műsora között volt együttműködés. Azt is megtudhattuk, hogy már a műsora kezdetétől együttműködött a Bajnai-Ficsor-Szigetvári-féle céghálóval, tehát nem csupán az idei országgyűlési választási kampányban. A beszélgetés egy másik részében a radikális aktivista azzal büszkélkedett, hogy támogatta a műsorát az amerikai National Endowment Democracy (NED). Arról persze egy szót sem mondott, hogy a NED-et a washingtoni Kongresszus pénzeli, vagyis amerikai politikusok próbálták közel 100 ezer dolláros támogatással befolyásolni a magyar választások kimenetelét. 

Gulyás Márton radikális baloldali aktivista videóinterjút adott a régi indexesek új blogjának, a Telexnek. Az interjú nagy része abból állt, hogy a Telex munkatársa dicsérte Gulyás tevékenységét, de egy-egy ponton érdekes információkat is meg lehetett tudni a terjengős, baráti jellegű beszélgetésből.

Gulyás Márton FORRÁS: MTI/MÓNUS MÁRTON

A legérdekesebb rész az volt, amikor 40:56-tól a beszélgetés egy Átlátszó-cikkre terelődött, amelynek lényege, hogy A BALOLDAL ADATHALÁSZ CÉGE, A DATADAT ÉS A GULYÁS-FÉLE PARTIZÁN KÖZÖTT VOLT EGYÜTTMŰKÖDÉS, ENNEK KERETÉN BELÜL PEDIG AZ ADATHALÁSZOK HOZZÁFÉRHETTEK A PARTIZÁN „LIKE-OLÓINAK" ADATAIHOZ.

Válaszában a radikális baloldali aktivista utóbbit tagadta.

A DatAdattal való együttműködésről Gulyás annyi konkrétumot árult el, és most idézzük őt szó szerint: volt egy chatbot a Partizánon, amit alapvetően az ő segítségükkel tudtunk használni, és amikor elindult a Partizán, akkor arról, hogy hogyan kell Facebook-hirdetéseket optimalizálni, hogyan kell jól megjeleníteni egy-egy posztot... hogyan kell a social médiában ezeket a lehetőségeket jól használni.

A radikális baloldali aktivista tehát

ELISMERTE, HOGY EGYÜTTMŰKÖDÖTT A BALOLDALI ADATHALÁSZ CÉGGEL ÉS NEM CSUPÁN AZ IDEI VÁLASZTÁSI KAMPÁNY IDŐSZAKÁBAN, HANEM MÁR JÓVAL KORÁBBAN IS.

 

Arról nem beszélt Gulyás, hogy ez a kooperáció pontosan mikor kezdődött, de mivel a műsora 2018 őszén indult, így vélhetően akkor. A műsornak volt egy elődje, a 2015-ben indult, szélsőbaloldali Slejm – A torkon ragadt politika.

Mit kell tudni a DatAdat-botrányról?

A Magyar Nemzet már 2020 márciusában írt a DatAdat és a Partizán együttműködéséről egy másik baloldali propagandamédium, az Ezalényeg.hu kapcsán: „az Ezalényeg.hu Adatvédelem menüpontja alatt található szöveg egyes mondatai megegyeznek olyan oldalak adatvédelmi tájékoztatóinak szövegével, amelyeken bevallottan a DatAdat Kft. az adatkezelő". Ez utóbbira példaként az Átlátszóra hivatkozva a Magyar Nemzet kiemelte a Gulyás Márton-féle Partizán egyik oldalát is. A pestipartizan.eu nevű oldalról van szó, ami már nem elérhető.

A Magyar Nemzet megjegyezte: A DATADAT CÉLJA EGY OLYAN ADATGYŰJTÉS, AMELYBŐL PROFILOKNAK ÉS ELKÜLÖNÍTETT CÉLCSOPORTOKNAK POLITIKAI KAMPÁNYÜZENETEKET LEHET CÉLBA JUTTATNI.

A Kontra 2022 februárjában írt arról, hogy a DatAdat Professional Kft. finanszírozta Márki-Zay Péter akkori baloldali miniszterelnök-jelölt Google-hirdetéseit. Március végén az Index írt egy leleplező riportot a DatAdatról.

FORRÁS: KONTRA

 

A dolog lényege, hogy Ficsor Ádám 2016-ban hozta létre a DatAdat Professional Kft. nevű adathalász céget, ebbe rá egy évre Bajnai Gordon volt miniszterelnök vásárolta be magát.

FICSOR ÁDÁMRÓL TUDNI KELL, HOGY ELŐBB GYURCSÁNY FERENC BUKOTT MINISZTERELNÖK KABINETFŐNÖKE VOLT, MAJD BAJNAI KORMÁNYÁBAN A TITKOSSZOLGÁLATOKAT FELÜGYELŐ MINISZTER LETT.

Ficsor Ádám az igazgatója továbbá a papíron Észtországban bejegyzett DatAdat OÜ-nek. Datad.at néven egy osztrák fiókvállalatot is létrehoztak, amelynek bécsi székhelye Ficsor Ádám lakcíme is egyben. Az Index információi szerint Bécsből segítették a magyar baloldal kampányát egy hatalmas létszámú datadatos csapat. A céghálóban jelen van a Datapraxis OÜ is, amelynek Szigetvári Viktor az igazgatója és társalapítója. SZIGETVÁRI KORÁBBAN GYURCSÁNY ÁLLAMTITKÁRA ÉS BAJNAI KABINETFŐNÖKE VOLT, MAJD AZ EGYÜTT NEVŰ, AZÓTA MÁR MEGSZŰNT BALOLDALI PÁRTOT VEZETTE.

A Kontra egy korábbi cikke alapján a DatAdat meglehetősen bonyolult céghálójában feltűnik Soros egyik közeli brit szövetségese, Paul Hilder is, aki az openDemocracy.net nevű, OSF által támogatott médiaplatform alapítója.

Ahogy arról az Origo már több alkalommal beszámolt, a DatAdathoz kötődik az idei országgyűlési választások előtt kirobbant SMS-botrány.

A BALOLDAL KAMPÁNYCSAPATÁTÓL TÖMEGESEN KAPTAK SZAVAZÁSRA BUZDÍTÓ SMS-EKET OLYAN SZEMÉLYEK IS, AKIK SOHA NEM ADTÁK MEG AZ ELÉRHETŐSÉGÜKET SEMMILYEN POLITIKAI SZERVEZETNEK. Ez volt eddig a legnagyobb adatvédelmi botrány Magyarországon.

Fontos kiemelni, hogy A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYBAN BAJNAI GORDON LONDONBAN TALÁLKOZOTT MÁRKI-ZAY PÉTERREL.

Márki-Zay Péter és Bajnai Gordon

FORRÁS: ORIGO

 

Érdekességként megjegyzendő, hogy az Index információi alapján a DatAdat Professional Kft. fizette Márki-Zay és csapata számláját egy vecsési étteremben.

Gulyás Márton beszélt arról, hogy kapott amerikai támogatást

A beszélgetés egy másik részében a radikális baloldali aktivista – anélkül, hogy a telexes kérdezte volna – AZZAL BÜSZKÉLKEDETT, HOGY TÁMOGATTA A MŰSORÁT AZ AMERIKAI NATIONAL ENDOWMENT DEMOCRACY (NED).

Arról persze egy szót sem mondott és nyilván a telexes sem kérdezte, hogy A NATIONAL ENDOWMENT DEMOCRACYT A WASHINGTONI KONGRESSZUS FINANSZÍROZZA, MAGYARÁN: AZ AMERIKAI ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL AMERIKAI POLITIKUSOK MŰKÖDTETIK AZT A SZERVEZETET, AMELY A PÉNZÜGYI TÁMOGATÁS ÁLTAL BEFOLYÁSOLNI IGYEKEZETT A MAGYAR VÁLASZTÁSOK KIMENETELÉT.

Február 27-én ezzel kapcsolatosan a Partizán szó szerint ezt posztolta: „a választási roadshownk és az ehhez szükséges kamion bérleti díját, a technikai eszközök és a stáb költségeit a támogatóink és előfizetőink mellett a National Endowment for Democracy (NED) által biztosított 98 000 USD támogatás teszi lehetővé".

Egyébként

A HELSINKI BIZOTTSÁGOT IS TÁMOGATJA A NED.

Arról, hogy egy másik amerikai szervezet, AZ ACTION FOR DEMOCRACY KÖZEL KÉTMILLIÁRD FORINTNYI DOLLÁRRAL TÁMOGATTA A BALOLDAL KAMPÁNYÁT, A VIDEÓBAN EGY SZÓ SEM HANGZOTT EL. Így azt sem tudhattuk meg, hogy abból Gulyás bármilyen formában részesült-e vagy sem.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már megint Magyar Péteren röhög mindenki - mémek!

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

life.hu

Biztos, hogy eddig te is rosszul készítetted a bolognait - legendás séf árulta el, mi a hiba

magyarnemzet.hu

Vége a szappanoperának: ő lesz a Barcelona vezetőedzője a következő idényben

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

vg.hu

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert