kulcsár edina
Hogyan spóroljunk a konyhában, hogyan főzzék az olaszok a pastát, vagyis a tésztát? Nobel-díjas fizikus is hozzászól az olasz gáztakarékossági programhoz.
Földgázspórolási nemzeti tervet hirdetett meg a Mario Draghi vezette olasz ügyvivő kormány, hogy az őszi-téli időszakban 5,3 milliárd köbméterrel csökkenjen az energiahordozó felhasználása, arra az esetre tartalékolva, ha nem jönne több gáz Oroszországból. Erre jó esély van, hiszen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte, ársapkát kellene bevezetni az orosz gázra, válaszul a volt orosz elnök, Dimitrij Medvegyev közölte: aki ársapkát vezet be, az nem kap orosz gázt.
A történet eddig igen egyszerű, de hogy jön ide a tésztafőzés, és mindehhez mi köze van a fizikai Nobel-díjas Giorgio Parisinek? Nos, egy Facebook-bejegyzésben Parisi azt javasolta, hogy tésztafőzéskor, ha a víz már felforrt, tekerjük le, kapcsoljuk ki a gázt az edény alatt, majd szorosan ráhúzott fedél alatt hagyjuk a szükséges ideig főni, például a spagettit.
Míg sok tésztaimádó szkepticizmusát fejezte ki a közösségi médiában, Dario Bressanini vezető vegyész szerint a rendszer működik.
"200 éve tudjuk, hogy nem a víz felforrása, buborékolása az, ami főz, hanem a víz hőmérséklete adja át a hőt a tésztának, a rizsnek vagy a tojásnak. Sokan megdöbbennek, mert hagyományosan hozzászoktunk, hogy a tésztát forraljuk, és még fedőt sem használunk" - közölte.
A fizikus egészen pontosan ezt írta: A legfontosabb, hogy a fedőt mindig tartsuk az edémyen, mert a párolgás miatt sok az elvesztett veszít hő. Jó, jó, de mennyi energiát spórolunk meg? Az úgynevezett passzív főzést vizsgáló szövetség szerint, a hagyományos főzés első 2 perce után lekapcsolt tűzzel és fedővel akár 47%-os energiamegtakarítást és akár 47%-os CO2-kibocsátást is elérhetnének. Néhány szakácsnak azonban nem tetszett a javaslat.
A sztárséf, Antonello Colonna elvetette az ötletet : amikor eloltják a tüzet, a tészta gumiszerű lesz, mondja. „Úgy gondolom, hogy Parisi nem szakértő a konyhában – magyarázta a séf a Repubblicának. – Ez a megoldás nem használható előkelő éttermekben, mert így főzve a tészta gumiszerű állagot kap. Jól emlékszem, amikor a szüleimnél a spagetti főzése közben kifogyott a gázpalack. Amikor ez megtörtént, dobhattuk ki a tésztát."
A legfontosabb kérdés persze az olaszok számára sem az, hogy miként főzzék a tésztát, hanem az, mivel és mennyiért? Az októbertől tervezett gázfogyasztási takarékossági programban az szerepel, hogy a tartományok éghajlata szerint térségenként induló fűtési szezont a korábbihoz képest nyolc nappal később lehet elindítani, és hét nappal korábban kell befejezni. A napi fűtési időt egy órával csökkentik. A középületek fűtési hőmérséklete legfeljebb 17 Celsius fok lehet. Kivételt képeznek ez alól a kórházak, idősotthonok és hasonló intézmények. A lakások fűtésének maximumát 19 fokban szabták meg. Szorgalmazzák a zuhanyozás idejének csökkentését, azt is lamgyos vízzel, a tűzhelyek, sütők, mosogatógépek, mosógépek használatának csökkentését. És - itt jön a képbe a Nobel-díjas fizikus - kitérnek arra is, hogy tésztafőzéskor, miután a lábasba tett víz elérte a forráspontot, tekerjük alacsonyabbra a lángot. Az olasz energiamix 40 százaléka fölgáz alapú, aminek jó része eddig Oroszországból érkezett, és számítások szerint az oroszországi földgáztól való függetlenedést csak 2024-re tudja teljesíteni az ország.