4 hónapja

Pasta! A Nobel-díjas fizikus így spórolna az energiával

Hogyan spóroljunk a konyhában, hogyan főzzék az olaszok a pastát, vagyis a tésztát? Nobel-díjas fizikus is hozzászól az olasz gáztakarékossági programhoz.

Földgázspórolási nemzeti tervet hirdetett meg a Mario Draghi vezette olasz ügyvivő kormány, hogy az őszi-téli időszakban 5,3 milliárd köbméterrel csökkenjen az energiahordozó felhasználása, arra az esetre tartalékolva, ha nem jönne több gáz Oroszországból. Erre jó esély van, hiszen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte, ársapkát kellene bevezetni az orosz gázra, válaszul a volt orosz elnök, Dimitrij Medvegyev közölte: aki ársapkát vezet be, az nem kap orosz gázt.

A történet eddig igen egyszerű, de hogy jön ide a tésztafőzés, és mindehhez mi köze van a fizikai Nobel-díjas Giorgio Parisinek? Nos, egy Facebook-bejegyzésben Parisi azt javasolta, hogy tésztafőzéskor, ha a víz már felforrt, tekerjük le, kapcsoljuk ki a gázt az edény alatt, majd szorosan ráhúzott fedél alatt hagyjuk a szükséges ideig főni, például a spagettit. 

Giorgio Parisi 2021-ben kapta meg a fizikai Nobel-díjat Fotó: Facebook

Míg sok tésztaimádó szkepticizmusát fejezte ki a közösségi médiában, Dario Bressanini vezető vegyész szerint a rendszer működik. 

"200 éve tudjuk, hogy nem a víz felforrása, buborékolása az, ami főz, hanem a víz hőmérséklete adja át a hőt a tésztának, a rizsnek vagy a tojásnak. Sokan megdöbbennek, mert hagyományosan hozzászoktunk, hogy a tésztát forraljuk, és még fedőt sem használunk"  - közölte.

A fizikus egészen pontosan ezt írta:  A legfontosabb, hogy a fedőt mindig tartsuk az edémyen, mert a párolgás miatt sok az elvesztett veszít hő. Jó, jó, de mennyi energiát spórolunk meg?  Az úgynevezett passzív főzést vizsgáló szövetség szerint, a hagyományos főzés első 2 perce után lekapcsolt tűzzel és fedővel akár 47%-os energiamegtakarítást és akár 47%-os CO2-kibocsátást is elérhetnének. Néhány szakácsnak azonban nem tetszett a javaslat. 

Process,Of,Cooking,Homemade,Italian,Pasta.,Lifestyle,Background.,Man,Droping
Fotó: Shutterstock

A sztárséf, Antonello Colonna elvetette az ötletet : amikor eloltják a tüzet, a tészta gumiszerű lesz, mondja. „Úgy gondolom, hogy Parisi nem szakértő a konyhában – magyarázta a séf a Repubblicának.  – Ez a megoldás nem használható előkelő éttermekben, mert így főzve a tészta gumiszerű állagot kap. Jól emlékszem, amikor a szüleimnél a spagetti főzése közben kifogyott a gázpalack. Amikor ez megtörtént, dobhattuk ki a tésztát."

A legfontosabb kérdés persze az olaszok számára sem az, hogy miként főzzék a tésztát, hanem az, mivel és mennyiért?  Az októbertől tervezett  gázfogyasztási takarékossági programban az szerepel, hogy a tartományok éghajlata szerint térségenként induló fűtési szezont  a korábbihoz képest nyolc nappal később lehet elindítani,  és hét nappal korábban kell befejezni. A napi fűtési időt egy órával csökkentik. A középületek fűtési hőmérséklete legfeljebb 17 Celsius fok lehet. Kivételt képeznek ez alól a kórházak, idősotthonok és hasonló intézmények. A lakások fűtésének maximumát 19 fokban szabták meg.  Szorgalmazzák a zuhanyozás idejének csökkentését, azt is lamgyos vízzel, a tűzhelyek, sütők, mosogatógépek, mosógépek  használatának csökkentését. És - itt jön a képbe a Nobel-díjas fizikus -  kitérnek arra is, hogy tésztafőzéskor, miután a lábasba tett víz elérte a forráspontot, tekerjük alacsonyabbra a lángot.  Az olasz energiamix 40 százaléka fölgáz alapú, aminek jó része eddig Oroszországból érkezett,  és számítások szerint az oroszországi földgáztól való függetlenedést csak 2024-re tudja teljesíteni az ország.


  

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű mellek, brutális fenék: ő a világ legszexisebb focibírója - galéria

metropol.hu

Visszakozott a hazánkat rágalmazó EP-képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield

magyarnemzet.hu

Bosszúhadjáratba kezdett a Soros-hálózat a guruló dollárok feltárása miatt

life.hu

"Krisztián már hetek óta gyanakodott" - SMS-ek buktatták le Berki Mazsit

hirtv.hu

Az elmúlt egy évet foglalta össze Márki-Zay Péter

mandiner.hu

Videón, ahogy Biden felesége szájon csókolja Kamala Harris férjét

astronet.hu

Ilyen Valentin-napi vacsorára vágynak a csillagjegyek!

ripost.hu

Nem véletlenül nevezik a világ legszexibb nőjének – a 49 éves Heidi Klum melltartó nélkül mutatta meg tökéletes testét

ripost.hu

Elképesztő videó Törökországból: így jelzi Karma, a magyar mentőkutya, hogy embert talált a romok alatt

ripost.hu

Mi lett Csisztu Zsuzsával? Megtörte a csendet, hosszú idő után őszintén beszélt életéről

ripost.hu

Megrázó videó a törökországi pokolból: zokogva kér segítséget a világhírű focilegenda

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

200 migránst költöztetnek a Duna hercegnőjére, kiakadtak a németek

POLITIK

Orbán Viktor reakciója az EU bejelentésére: A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!

POLITIK

Egyre kevesebb ideig van áram Kárpátalján, folytatódik a mozgósítás is

POLITIK

Kiszámoltuk, hol mennyi sört kapunk ugyanannyi pénzért

POLITIK

Visszakozott a hazánkat rágalmazó EP-képviselő

POLITIK

Bosszúhadjáratba kezdett a Soros-hálózat a guruló dollárok feltárása miatt

POLITIK

Lázadozik az ukrán hadsereg

POLITIK

Harci repülőgépeket kért Nagy-Britanniától Zelenszkij