Létrehozva: 2022.09.10.

Pasta! A Nobel-díjas fizikus így spórolna az energiával

Hogyan spóroljunk a konyhában, hogyan főzzék az olaszok a pastát, vagyis a tésztát? Nobel-díjas fizikus is hozzászól az olasz gáztakarékossági programhoz.

Földgázspórolási nemzeti tervet hirdetett meg a Mario Draghi vezette olasz ügyvivő kormány, hogy az őszi-téli időszakban 5,3 milliárd köbméterrel csökkenjen az energiahordozó felhasználása, arra az esetre tartalékolva, ha nem jönne több gáz Oroszországból. Erre jó esély van, hiszen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte, ársapkát kellene bevezetni az orosz gázra, válaszul a volt orosz elnök, Dimitrij Medvegyev közölte: aki ársapkát vezet be, az nem kap orosz gázt.

A történet eddig igen egyszerű, de hogy jön ide a tésztafőzés, és mindehhez mi köze van a fizikai Nobel-díjas Giorgio Parisinek? Nos, egy Facebook-bejegyzésben Parisi azt javasolta, hogy tésztafőzéskor, ha a víz már felforrt, tekerjük le, kapcsoljuk ki a gázt az edény alatt, majd szorosan ráhúzott fedél alatt hagyjuk a szükséges ideig főni, például a spagettit. 

Giorgio Parisi 2021-ben kapta meg a fizikai Nobel-díjat Fotó: Facebook

Míg sok tésztaimádó szkepticizmusát fejezte ki a közösségi médiában, Dario Bressanini vezető vegyész szerint a rendszer működik. 

"200 éve tudjuk, hogy nem a víz felforrása, buborékolása az, ami főz, hanem a víz hőmérséklete adja át a hőt a tésztának, a rizsnek vagy a tojásnak. Sokan megdöbbennek, mert hagyományosan hozzászoktunk, hogy a tésztát forraljuk, és még fedőt sem használunk"  - közölte.

A fizikus egészen pontosan ezt írta:  A legfontosabb, hogy a fedőt mindig tartsuk az edémyen, mert a párolgás miatt sok az elvesztett veszít hő. Jó, jó, de mennyi energiát spórolunk meg?  Az úgynevezett passzív főzést vizsgáló szövetség szerint, a hagyományos főzés első 2 perce után lekapcsolt tűzzel és fedővel akár 47%-os energiamegtakarítást és akár 47%-os CO2-kibocsátást is elérhetnének. Néhány szakácsnak azonban nem tetszett a javaslat. 

Process,Of,Cooking,Homemade,Italian,Pasta.,Lifestyle,Background.,Man,Droping
Fotó: Shutterstock

A sztárséf, Antonello Colonna elvetette az ötletet : amikor eloltják a tüzet, a tészta gumiszerű lesz, mondja. „Úgy gondolom, hogy Parisi nem szakértő a konyhában – magyarázta a séf a Repubblicának.  – Ez a megoldás nem használható előkelő éttermekben, mert így főzve a tészta gumiszerű állagot kap. Jól emlékszem, amikor a szüleimnél a spagetti főzése közben kifogyott a gázpalack. Amikor ez megtörtént, dobhattuk ki a tésztát."

A legfontosabb kérdés persze az olaszok számára sem az, hogy miként főzzék a tésztát, hanem az, mivel és mennyiért?  Az októbertől tervezett  gázfogyasztási takarékossági programban az szerepel, hogy a tartományok éghajlata szerint térségenként induló fűtési szezont  a korábbihoz képest nyolc nappal később lehet elindítani,  és hét nappal korábban kell befejezni. A napi fűtési időt egy órával csökkentik. A középületek fűtési hőmérséklete legfeljebb 17 Celsius fok lehet. Kivételt képeznek ez alól a kórházak, idősotthonok és hasonló intézmények. A lakások fűtésének maximumát 19 fokban szabták meg.  Szorgalmazzák a zuhanyozás idejének csökkentését, azt is lamgyos vízzel, a tűzhelyek, sütők, mosogatógépek, mosógépek  használatának csökkentését. És - itt jön a képbe a Nobel-díjas fizikus -  kitérnek arra is, hogy tésztafőzéskor, miután a lábasba tett víz elérte a forráspontot, tekerjük alacsonyabbra a lángot.  Az olasz energiamix 40 százaléka fölgáz alapú, aminek jó része eddig Oroszországból érkezett,  és számítások szerint az oroszországi földgáztól való függetlenedést csak 2024-re tudja teljesíteni az ország.


  

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

borsonline.hu

Fejlemény: pár hónapon belül kitoloncolhatják Harry herceget Amerikából

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna