Létrehozva: 2022.09.01.
Módosítva: 2022.09.01.

Miért halogatják a villamosbeszerzést Karácsony Gergelyék?

Tehetetlen és gondatlan gazdálkodás.

Érthetetlen módon halogatja az elengedhetetlen villamosbeszerzéseket a fővárosi vezetés -írja a Magyar Hírlap.

 

Lényegében érthetetlen és megmagyarázhatatlan, hogy a főváros vezetése miért nem használja ki a Tarlós István idején megkötött, rendkívül előnyös villamosbeszerzési lehetőséget, miért okozott már eddig is 150 millió forintos kárt a budapestieknek, és okozhat akár milliárdos veszteséget is, ha Karácsony Gergely főpolgármester képtelen novemberig határozottan dönteni.

Az nem kétséges, hogy a Budapesten egyre nagyobb veszélybe kerül a villamosközlekedés biztosítása, hiszen egy BKV-jelentés szerint a fővárosi villamosok 85 százaléka lefutotta a gyártók által ajánlott 30 évet, ráadásul a műszaki állapotuk sem megfelelő.

A probléma már megoldható lett volna, hiszen 8 évvel ezelőtt, 2014-ben még Tarlós István főpolgármestersége és Vitézy Dávid BKK-vezérsége idején született meg az a keretszerződés, amely szerint rendkívül kedvezményes áron vásárolhat Budapest új villamosokat. Ezek közül 36-ot Tarlós István idején meg is rendeltek, ám azóta annak ellenére nem folytatódott a beszerzés, hogy a szükséges összeg biztosított volt.

„A kormány 2020-as határozatában kifejezetten támogatta, hogy a főváros a szabad EIB, azaz az Európai Beruházási Bank hitelkeretét a 2014-es járműbeszerzési szerződések lehívására fordítsa. A 2014-es trolibusz-, valamint villamosbeszerzési szerződés opciójából még 51-51 jármű lehívható lenne” – fogalmazott  Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője.

A közlekedésmérnök és közgazdász politikus felhívta a figyelmet: a BKK és a CAF között 2014-ben megkötött szerződés lényege, hogy a főváros az azóta megdrágult villamosokat az akkori, 2014-es áron rendelhetné meg most is.

Tarlós István idejében 36 villamost hívott le a BKK, a Karácsony-éra 3 éve alatt azonban egyet sem. A CAF-fal kötött szerződés meghosszabbított határideje is november közepén lejár. Utána nincs lehetősége a fővárosnak a kedvezményes vásárlásra, mondta Wintermantel Zsolt.

A főpolgármester megválasztása óta inkább egy olyan előnytelen beszerzést támogatott, amely korszerűtlen és kisebb kapacitású frankfurti villamosokról szólt volna.

„A CAF villamosok helyett Karácsony Gergely inkább klíma nélküli, 25–30 éves, használt, német villamosok beszerzése mellett döntött, amelyek végül mégsem érkeztek meg. Az üggyel kapcsolatban a Közbeszerzési Döntőbizottság több, súlyos jogsértés miatt 150 millió forintos bírságot szabott ki a fővárosra” – emlékeztetett a frakcióvezető.

A tavaly ősszel kiszabott bírság mellett az ügyben a készenléti rendőrség is nyomozást indított.

A tehetetlenkedést jól mutatja, hogy a BKK korábban úgy tájékoztatott, hogy a villamosok megvásárlásához szükséges, több mint 35 milliárd forint nem áll rendelkezésre a fővárosi költségvetésében, ezért állami pénzügyi segítségre volna szükség, vagy fejlesztési hitelből tudnának vásárolni a villamosokat, amihez megint csak a kormány engedélye kellene. Ez utóbbi azonban Wintermantel Zsolt szerint biztosított.

A frakcióvezető szerint a fővárosnak meg kellene teremtenie annak feltételét, hogy a legutóbb vásárolt 26 CAF szerelvényből 21 a támogatási szerződésnek megfelelően ott közlekedjen, ahová azokat szánták, azaz az 50-es és az 56/56A vonalain, továbbá folytatni kell a járműbeszerzést, például az 59-es villamosvonalra is.

Az tény, hogy a villamosbeszerzés ügye a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén sem szerepelt a napirenden. A felmerülő kérdéseinket egy hete elküldtük a Fővárosi Önkormányzatnak, ám azóta sem kaptunk választ. Többek között szerettük volna megtudni, hogy a villamosbeszerzés további csúszása esetén egyes vonalakon veszélybe kerülhet-e a villamosközlekedés fenntartása? A műszaki állapotuk miatt hány villamost kell leállítani a következő egy esztendőben?

A gondatlanul szervezett villamosbeszerzések azonban a már elbukott 150 millió forintnál is sokkal többe kerülhetnek, akár többmilliárdos veszteséget is okozhatnak a budapestieknek, ha a novemberi határidőig sem cselekszik a városvezetés, hiszen hasonlóan előnyös új szerződést már aligha köthetnek Karácsony Gergelyék.

 

Újabb egymilliárdot bukik Budapest Karácsony és a baloldali városvezetés miatt

Wintermantel Zsolt további közlekedési beszerzésekre is felhívta a figyelmet.

„Még 2020 novemberében 48 új trolibusz beszerzését kezdhette volna meg a főváros, de Karácsonyék egy évig jegelték a megrendelést – holott folyamatosan az elöregedett járműparkra panaszkodnak. Mi lett a totojázás eredménye? 9,6 milliárd helyett 10,6 milliárdra ment fel a trolibuszok ára, és az új járművekkel is csak egy évvel később kezdhetnek el járni az utasok. Ugyanaz a forgatókönyv, mint a Lánchíd és a Blaha Lujza tér felújítása vagy éppen a BKK reklámtendere kapcsán: hiába az állítólagos „kivéreztetés” és „csődközeli helyzet”, a városvezetés bénázására ismét van pénz” – szögezte le a frakcióvezető.

Lassan három esztendeje, hogy Jávor Benedek a főváros brüsszeli képviseletének vezetője, ám Karácsony Gergely főpolgármester párttársa annak ellenére nem tud semmilyen kézzelfogható eredményt felmutatni, hogy a Fővárosi Önkormányzat 2020-ban a korábbi összeg háromszorosára emelte az iroda támogatását.

Nehéz lenne pontosan megmondani, mit is csinál Budapest érdekében Karácsony Gergely főpolgármester párbeszédes párttársa, Jávor Benedek, erre a kérdésre még a Fővárosi Önkormányzat sem tudott választ adni.

Annyi biztos, hogy erős szálak kötik össze a két politikust, hiszen 2013-ban közösen kezdték bomlasztani kiválásukkal az akkor még következetes politikát folytató LMP-t. Sikereiket mindketten annak köszönhetik, hogy a Párbeszédet más pártokkal összeboronálták, többnyire az MSZP szatellitszervezetévé tették, így önálló megmérettetés nélkül juthattak mindketten zsíros pozíciókhoz.

Jávor Benedek 2014-ben Bajnai Gordon visszalépésének köszönhetően az Együtt–Párbeszéd képviseletében jutott európai parlamenti mandátumhoz, míg Karácsony Gergely az MSZP–Párbeszéd közös jelöltjeként nyerte el a zuglói polgármesteri címet. Öt évvel később ugyan Jávor elbukta az európai parlamenti mandátumát, ám a teljes baloldal támogatásával főpolgármesterré választott Karácsony egyik első lépéseként gondoskodott Jávorról, és a főváros brüsszeli képviseletének vezetőjévé nevezte ki.

A nagyvonalú állást alaposan meg is fejelte a főpolgármester, mert 2020-tól a képviselet fenntartásának a költségét a háromszorosára emelte a Fővárosi Önkormányzat, pontosan 37,2 millió forintról 112,1 millióra. Jávor havi 900 ezer forintos illetményt tehet zsebre, ezen felül 2020 végén, amikor már látszottak a Fővárosi Önkormányzatnál a koronavírus-járvánnyal járó gazdasági nehézségek, Jávor is egyhavi fizetésével megegyező jutalomban részesült. Hogy pontosan mit is jutalmazott a Fővárosi Önkormányzat, az azóta sem derült ki.

Jávor Benedek ezt sem osztotta meg a sajtóval, Karácsonyhoz hasonlóan csak a gondosan megválogatott médiumoknak nyilatkozik, ám a Mércének adott interjúban legalább annyit elárult, hogy mi lenne a feladata: „Tehát nagyon szoros együttműködést szeretnénk megvalósítani – nem csupán a pénzszerzés, hanem a közös szempontok, közös érdekek együttes képviselete révén is. Amúgy Karácsony Gergely elég egyértelművé tette a kezdeteknél, hogy a diplomácián túl mit vár a megerősített képviselettől: szerezzünk több pénzt, mint amennyibe kerülünk. Meg fogjuk érni a fővárosnak a befektetést.”

Ennek próbáltunk utánajárni, és a Fővárosi Önkormányzatot megkérdeztük, hogy  a brüsszeli iroda fenntartására fordított költségeknek mi az eredménye? Jávor Benedek milyen, Budapest számára hasznos eredményt tudott elérni? Mi indokolta a megbízott prémiumát? Az eltelt közel három esztendő brüsszeli tevékenységét hogyan értékelik?

A csaknem két hete elküldött kérdéseinkre még nem kaptunk választ, ám nem kizárt, hogy gondos mérlegelést követően hamarosan ez is bekövetkezik, mert korábban a Mandinernek ennyi idő elteltével annyit elárultak, hogy 2020-ban a főváros mintegy 470 millió forint közvetlen brüsszeli forrást nyert el. Emellett mintegy 1,62 milliárd értékben készültek el pályázati anyagok. Hogy pontosan kitől és milyen célra is nyerte el Budapest ezt az összeget, az azóta sem derült ki, ahogy azt is homály fedi, meddig használható fel, és mikorra kell ezzel a pénzzel elszámolni.  

Annyit lehet tudni, hogy Jávornak az Európai Unió Régiók Bizottságánál kellene lobbiznia, ám a testület nem köteles figyelembe venni a delegátusok véleményét. Így erősen kérdéses, megtérül-e valaha az a pénz, amit Karácsony párttársára és annak irodájára költ.

Nem csupán a sajtó, a fővárosi képviselők sem sokkal okosabbak Jávor Benedek eredményei ügyében.

„Budapest brüsszeli képviseletének vezetője, az EP-ből kiesett Jávor Benedek többszörösével gazdálkodhat, mint elődje, hiszen a Fővárosi Önkormányzat 37,2 millió forintról 112,1 millióra emelte a brüsszeli iroda rendelkezésére álló összeget még 2020-ban. Jávor Benedek eddig elvégzett munkájáról azonban nem sokat lehet tudni, csak annyi észrevehető, hogy a főváros brüsszeli képviseletének vezetőjeként az adófizetők pénzéből közösségi oldalán a magyar kormány ellen uszító bejegyzéseket tesz közzé. Karácsony Gergely kottájából játszva, a tényeket és a számadatokat meghazudtolva vádaskodik, és Brüsszel Oroszországgal szembeni szankciós politikáját támogatja, amelyről már rég bebizonyosodott, hogy mennyire ártalmas. A főpolgármester brüsszeli embere ugyanúgy félrevezeti a választókat, mint a főpolgármester maga!” – kommentálta Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a párbeszédes irodavezető tevékenységét.

 


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas véget ért Rafael Nadal visszatérése

origo.hu

Elképesztő: kiderült, ki miatt nincs béke

mandiner.hu

A székelyek Mongóliából származnak, a hunokkal érkeztek a Kárpát-medencébe – török nyelvész a Mandinernek

ripost.hu

Sokan lemondanak róla, Hosszú Katinka így juthat ki az olimpiára

origo.hu

Keményen nekimentek Berki Mazsinak

mindmegette.hu

Óriási felháborodást válott ki a Tesco legújabb lépése

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kiszivárgott: sürgősen költözne Katalin hercegné, az is kiderült, hová!

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Be akarják tiltani a dohányzást a britek

POLITIK

Meloni Tunéziában küzd az illegális migráció ellen

POLITIK

Brüsszelben félnek a nemzetállamoktól

POLITIK

Ismét fegyverszállítást sürgetett Ukrajnába a NATO-főtitkár