Létrehozva: 2022.09.26.

Meloni és az olasz jobboldal győzött Olaszországban

Új korszak kezdődik?

Egyértelmű sikert hozott a jobboldalnak a vasárnapi olasz választás. A római Belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a négy szövetségesnek (a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini irányította Liga, a Silvio Berlusconi-féle Hajrá Olaszország (FI), valamint a más, kisebb pártok alkotta jobbközép szövetség) száztizenkettő hely jut a római alsóházban. Az ugyancsak négy baloldali formáció (az Enrico Letta vezette Demokraták (PD), a Zöldek, az Olasz Baloldal (SI) és az Emma Bonino jegyezte Europa+) tizenegy helyet kap ugyanitt. Az Öt Csillag Mozgalom tíz egyéni széket foglalhat el.

A Szenátust tekintve a tárca adatai szerint a jobboldali pártok negyvenhat, a négy baloldali formáció öt, míg az Öt Csillag Mozgalom ugyancsak öt egyéni helyet kapott.

Az adatokból világosan kiderül, hogy Emilia Romagnában volt a legmagasabb a részvételi arány, míg a déli vidékeken szó szerint összeomlás következett be. Részletezve: Calabriában 15,1-ről 12,89-re, Campaniában 16,96-ról 12,44-re, Molisében 17,89-ről 13,01-re, míg Szardíniában 18,35-ről 15,58 százalékra apadt a szavazási kedv.

A jogosultak 64,7 százaléka szavazott az olaszországi választásokon, ami minden idők legalacsonyabb értéke. Négy esztendeje a lakosság 74,03 százaléka járult az urnákhoz.

A Reuters legfrissebb jelentése szerint a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) a voksok mintegy huszonhat százalékát szerezte meg, szemben a legutóbbi, a 2018-as országos választásokon elért mindössze négy százalékkal. Szövetségese, Matteo Salvini Ligája a voksok csaknem tíz százalékát kapta, míg a másik nagy konzervatív párt, Silvio Berlusconi Forza Italiája nyolc százalék felett teljesített.

Az eredmények azt mutatják, hogy a jobboldali blokknak igen jelentős többsége lesz a parlament mindkét házában, ami a politikai stabilitás esélyét nyújthatja Olaszországnak az elmúlt évek törékeny koalíciói után. A jobboldal teljesen kihasználta az olasz választási törvény adta lehetőségeket, ugyanis az előnyben részesíti azokat a formációkat, amelyek a referendum előtt szövetséget kötnek. A balközép és a centrista erők nem tudtak összefogni, így kevesebb voksot kaptak.

Orbán Viktor közösségi oldalán gratulált Meloninak

Új távlatok nyílhatnak

A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn. A parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között. A sajtófőnök ismertetése szerint Giorgia Meloni miniszterelnök-jelöltnek Orbán Viktor azt írta, a Fratelli d'Italia párt sikere azon konzervatív-keresztény értékeknek a győzelme, amelyek „együttműködésünk és barátságunk alapját is képezik”. Orbán Viktor utalt az orosz-ukrán háborúra is, szerinte ilyen kihívásokkal teli időszakban a kiszámítható partnerségek jelentősége különösen felértékelődik. „Várakozással tekintek jövőbeli együttműködésünk elé, országaink és Európa békéjének megőrzése, az európai gazdaság újraindítása és az energiaválság enyhítése érdekében” - fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő Matteo Salvinivel, a Liga vezetőjével és Silvio Berlusconival, a Forza Italia elnökével is kapcsolatba lépett, mindkettejüknek gratulált az olasz jobboldali pártok választási győzelméhez, és köszönetet mondott nekik az eddigi barátságért és együttműködésért.

A lengyel kormánypárt azt reméli, hogy Giorgia Meloni jó irányba vezeti az új olasz kormány politikáját

A vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) számára nehéz lehet az új olasz kormánykoalíció, mert annak két kisebb pártja oroszbarát álláspontot foglal el, de bízik abban, hogy a valószínű miniszterelnök, az euroatlanti irányultságú és ukránbarát Giorgia Meloni az általa kívánt irányba tudja vezetni a kormány politikáját - jelentette ki a PiS szóvivője hétfőn a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

Radoslaw Fogiel arra reagált, hogy részeredmények szerint az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá Olaszország és a Liga alkotta jobboldali koalíció megnyerte a vasárnapi olasz parlamenti választásokat, és Giorgia Meloni, az FdI elnöke valószínűleg miniszterelnök lesz.

A szóvivő rámutatott: a PiS együttműködik az FdI-vel az Európai Parlamentben (EP) az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióban. „Meloninak viszont természetesen két más párttal kell kormányt alakítania” - tette hozzá.

Fogiel úgy vélte: a PiS szempontjából nehéz lehet az új olasz kormánykoalícó, mégpedig azért, mert a két kisebb párt vezetői, Silvio Berlusconi és Matteo Salvini „oroszbarát álláspontokat foglalnak el”.

Fogiel „az egyik legerősebb NATO-párti, euroatlanti- és ukránpárti olasz politikusnak” nevezte Melonit, és reményének adott hangot, hogy a leendő miniszterelnök „olyan irányban vezetheti kormányát, amilyenben szeretné”.

Hangsúlyozta: a PiS olyan olasz kormányra számít, amely „úgy fogja fel az Európai Unió (EU) működését, ahogyan azt az alapszerződésekben rögzítették”. Az EU a tagállamok közössége kell, hogy legyen, és ne vonjon magához új hatásköröket - jelentette ki.

Marcin Kierwinski, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) főtitkára a Radio Zet kereskedelmi rádióban aggodalmát fejezte ki az olasz választási eredmények miatt. Szerinte fenyegetést jelent a lengyel és az európai biztonságra nézve, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnököt „nyíltan támogató személyek fontos miniszterek lehetnek” az olasz kormányban.

Salvinit a politikus „Putyin ügynökének” nevezte. Berlusconiról viszont elmondta: ő az ukrajnai háború kitörése óta nem támogatja az orosz elnököt. A PO és a Berlusconi vezette Forza Italia az Európai Néppárt frakciójába tartoznak az Európai Parlamentben.

Az Európai Bizottság előremutató együttműködést remél Olaszország leendő kormányával

Az Európai Bizottság előremutató együttműködést remél Olaszország leendő kormányával - jelentette ki Eric Mamer, a bizottság vezető szóvivője hétfőn, a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

Az Európai Bizottság mindig együttműködik a tagországi választásokon győztes kormányokkal, ebben az esetben sincs másként - közölte a szóvivő, majd úgy fogalmazott: „természetesen reméljük, hogy konstruktív együttműködésünk lesz az új olasz hatóságokkal”.

Szavai szerint nem az uniós bizottság feladata annak elemzése, hogy az olaszok milyen okok alapján voksoltak. Szélsőséges és a helyzetet leegyszerűsítő állításnak nevezte ugyanakkor, hogy az olaszok Európa ellen szavaztak volna. Bármi történjen is, az Európai Bizottság mindig rendkívüli erővel fog dolgozni az európaiak, köztük az olasz állampolgárok érdekeiért - tette hozzá az uniós szóvivő.

Elio Di Rupo, Belgium francia nyelvű régiójának szocialista miniszterelnöke Twitter-üzenetében azt írta: az olaszországi választási eredmények „hátborzongatóak”.

„Száz évvel Mussolini római bevonulása után a szélsőjobboldal ismét hatalomra került. Ez azt mutatja, hogy a demokrácia törékeny, és minden nap küzdenünk kell a szabadság és a jólét biztosításáért” - fogalmazott Vallónia kormányának vezetője.

Bajor miniszterelnök: az olasz választási eredmény nem jó Európának

Az olaszországi parlamenti választás eredménye nem jó Európának - jelentette ki Markus Söder bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke hétfőn Münchenben.

Markus Söder a legmagasabb rangú német politikus, aki hétfőn nyilvánosan értékelte az előző napi választást.

„Csak annyit mondhatok, hogy nem örülünk az olaszországi választási eredménynek, ez nem jó Európának” - jelentette ki a bajor tartományi miniszterelnök a CSU vezetőségi ülése után.

Élesen bírálta pártja egyik alelnökét, Manfred Webert, az Európai Parlamentben a jobbközép erőket összefogó Európai Néppárt (EPP) vezetőjét, amiért a kampányban kiállt Silvio Berlusconi és pártja, a Forza Italia mellett.

„Nem az EPP és a polgári pártok feladata, hogy lehetővé tegyék jobboldali nacionalista kormányok létrejöttét” - mondta Markus Söder a Forza Italia szövetségeseivel - az Olasz Testvérek (FdI) és a Liga párttal - kapcsolatban.

Kiemelte: a CSU mindig is azt képviselte, hogy átléphetetlen határt, „tűzfalat” kell húzni „a jobboldali radikális, neofasiszta csoportokkal szemben”.

A CSU-ban „ez az uralkodó vélemény, és ez is marad”, és a párt nem tekinti kívánatos partnernek a Forza Italiát - fejtette ki Markus Söder.

A német szövetségi kormányt alkotó pártok kevésbé magas szinten értékelték a választási eredményt. A legnagyobb kormánypárt, a szociáldemokraták (SPD) részéről Katarina Barley volt főtitkár és szövetségi igazságügyi miniszter, az EP egyik alelnöke a Twitter-oldalán azt írta: „a szélsőjobboldali FdI a konzervatívok támogatásával megnyerte a parlamenti választásokat”, ami azt jelenti, hogy „nehéz idők” következnek Európában.

A második számú kormánypárt, a Zöldek részéről az egyik társelnök, Omnid Nouripour az ntv német hírtelevíziónak kijelentette: a választási eredmény „aggasztó” és „nem jó hír”.

Kifejtette: az olaszországi választások befolyásolhatják az Ukrajna ellen indított háborúja miatt Oroszországgal szemben elrendelt európai uniós szankciókat, hiszen a kormányra készülő szövetség - az FdI, a Forza Italia és a Liga - soraiban vannak „a Kremllel nagyon szoros kapcsolatban” álló emberek.

Ugyanakkor a legkisebb kormánypárt, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) részéről Alexander Graf Lambsdorff, a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának helyettes vezetője az ARD német közszolgálati televíziónak leszögezte: ugyan nehezebb lesz az EU-s együttműködés Olaszországgal több területen, köztük a nemzetközi migrációval kapcsolatos kérdésekben, de a szankciók ügyében Georgia Meloni, az FdI miniszterelnök-jelöltje „konstruktív” szellemiségű nyilatkozatokat tett a kampányban.

A szlovén kormányfő a kétoldalú párbeszéd folytatására számít

Robert Golob szlovén kormányfő arra számít, hogy Ljubljana és Róma között a szokásos módon folytatódik a párbeszéd az olaszországi választások után.

Golob hétfőn a sajtónak úgy nyilatkozott: fontos emlékezni arra, hogy az Európai Unióban egyenrangú országok vannak, amelyekben a kormányok változnak, ahogyan Szlovéniában is.

„Meggyőződésem, hogy pusztán egy kormány irányának megváltozása az Európai Unión belül semmi esetre sem lehet olyan fejlemény, amely miatt komolyan aggódnunk kell, mert az EU ugyanazokon az értékeken alapul, vagyis a háború utáni értékrenden, amelyben nincs helye a fasizmusnak” - fogalmazott a szlovén kormányfő.

Golob nem akart előrejelzésekbe bocsátkozni. Úgy vélte: az olasz választók „a legjobb kormányt választották maguknak”, és sok szerencsét kíván nekik.

A kormányfő gratulált Tatjana Rojc szlovén származású szenátor újraválasztásához is. Mint mondta, „ez a kis győzelem talán optimistává tehet bennünket, ideértve a szlovén kisebbséget is”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Ti melyik oldalatokon aludtok? Komoly veszélyeket rejt a legnépszerűbb póz

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat

POLITIK

Összeáll a dollárbaloldal

POLITIK

Varga Judit részletesen beszélt a rendőri jelentés történetéről