Létrehozva: 2022.09.12.
Módosítva: 2022.09.12.

Az olasz jobboldali pártok választási győzelme fordulatot hozhat

Nagygyűlés Milánóban.

A jobboldali pártok választási győzelme fordulatot hoz az Európai Unióban Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke szerint, aki pártja eddigi legnagyobb kampányeseményét tartotta meg a milánói Dóm téren vasárnap.

Giorgia Meloni kijelentette, tudja, hogy sokan aggódnak Európában az általa vezetett olasz jobboldal esetleges győzelme miatt a szeptember 25-i parlamenti választáson.

Jól teszik, ha aggódnak, mivel győzelmünk „véget vet az Európai Unióban eddig elterjedt gyakorlatnak és Olaszország is elkezdi majd védeni saját nemzeti érdekeit, ahogyan más országok is teszik” - jelentette ki az Olasz Testvérek elnöke. .

Meloni hangoztatta, hogy az Olasz Testvérek és a jobbközép koalíció készen áll a kormányzásra. „Már csak az kell, hogy az olaszok két hét múlva elmenjenek szavazni” - tette hozzá.

Úgy vélte, rendkívül erőteljes választási kampány zajlik, melyben a baloldal nem tesz mást, mint szörnyetegnek kiáltja ki a jobboldalt. „Érthető, hiszen nincsen más választási témájuk: nehéz megmagyarázniuk, hogy miután az utóbbi tíz évben a baloldal volt kormányon, hogyan tudják talpra állítani a térdre kényszerített országot” - mondta Giorgia Meloni.

Kifejtette, támadás célpontját képezi azért is, mivel esélyes arra, hogy Olaszország első női miniszterelnöke legyen.  

Giorgia Meloni mindennap más város utcáin, terein tart kampányeseményt. A milánói Dóm tér az eddigi legnagyobb helyszín volt a jobbközép koalíció közös kampányzáró eseménye előtt, melyet az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá Olaszország szeptember 22-én Rómában tart.

Az FdI majdnem teljesen megtöltötte a milánói teret, ami elemzők szerint a párt erejét bizonyítja a hagyományosan jobboldali, de korábban mindig a Hajrá Olaszországra vagy a  Ligára szavazó térségben.

Giorgia Meloni korábbi beszédeiben a következő kormányra váró gazdasági feladatokra is kitért, hangsúlyozva, hogy az ország nincsen jó helyzetben, és a jobboldal sem lesz képes csodákra. Megjegyezte, hogy a baloldaltól éltetett szakértői kormányok csak növelték az államadósságot. A migrációról kijelentette, hogy a jobboldal humánusabb a baloldalnál, mely az emberkereskedőkkel összejátszva illegálisan juttatja be az embereket az országba, ahol megalázó feltételekkel dolgoztatják őket.

„A szeptember 25-i választás népszavazás lesz azok között, akik szeretik a hazájukat és akik nem” - jelentette ki Matteo Salvini szintén egy milánói kampányeseményen.  

A Hajrá Olaszország alelnöke, Antonio Tajani az Oroszországgal szembeni szankciókról beszélt a közszolgálati televízióban. Kijelentette, hogy az Európai Uniónak felelősséget kell vállalnia a szankciók okozta negatív hatásokért, melyek elsősorban Németországot és Olaszországot sújtják az energiaellátásban, valamint Lengyelországot a menekültbefogadás terén.

Továbbra is a Giorgia Meloni vezette jobboldali Olasz Testvérek (FdI) bizonyul a legnagyobb pártnak, az általa irányított koalíció pedig majdnem húsz százalékponttal megelőzi a baloldali szövetséget a szeptember 25-i választások előtt utoljára közölt felmérésekben, melyeket pénteken hoztak nyilvánosságra.

A Corriere della Sera és a többi országos napilapban pénteken megjelent táblázatok szerint az FdI bizonyul a legnépszerűbb politikai erőnek az urnákhoz készülő csaknem ötvenmillió olasz körében.

Giorgia Meloni pártjának támogatottsága – amely a 2018-as választásokon nem érte el az öt százalékot – jelenleg meghaladja a 25 százalékot. Második helyen a baloldali Demokrata Párt (PD) áll 20,5 százalékkal. Harmadik helyre az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kapaszkodott fel 14,5 százalékkal, mely elsősorban Dél-Olaszországban számít népszerűnek, ahol a párt a korábbi kormányzása idején bevezetett alapjövedelem megtartására építi kampányát. Meglepetésnek számít, hogy az M5S megelőzi a Ligát.

Matteo Salvini pártjának enyhén csökkent a támogatottsága, amelyet jelenleg  12,5 százalékra mérnek, a Hajrá Olaszország (FI) stabilan nyolc százalékon áll, az úgynevezett harmadik pólus, vagyis az akció és az Élő Olaszország centrista szövetsége 6,7 százalékot ér el. A parlamentbe való bejutáshoz szükséges háromszázalékos küszöböt a mostani felmérések szerint a Zöldek és az Olasz Baloldal szövetsége lépi át, valamint a Civil Hálózat nevű politikai formáció.  

A felmérések szerint az Olasz Testvérek a hagyományosan a Ligára szavazó észak-olaszországi tartományokban is megelőzte a szövetséges pártot. Az Il Giornale című jobboldali napilap úgy vélte, nem az a kérdés, hogy a jobboldali koalíció nyeri-e meg a választást, hanem az, hogy mekkora lesz az FdI és a Liga közötti különbség. A baloldali La Repubblica úgy értesült, hogy Giorgia Meloni pártja magának szeretné megszerezni a gazdasági, a külügyi, a belügyi és a védelmi tárcát.  

A jelenlegi felmérések szerint az FdI, a Liga és az FI koalíciója 46,6 százalékon áll, a PD vezette szövetség pedig 27,2 százalékon.

Utóbbi 249 mandátumot biztosítana a jobbközépnek a 400 fős római alsóházban, valamint 121 szenátort a 200 fős felsőházban.  

Az öt évvel ezelőtti választásokon 72,9 százalékos volt a részvételi arány. Most a szavazásra jogosultaknak 33,4 százaléka állítja, hogy nem megy el voksolni.

Olaszország azért került a jelenlegi energetikai válságba, mert évtizedeken át elhanyagolta a beszerzést, másrészt az EU ahelyett, hogy stratégiai lépésekről döntött volna, inkább arról hozott direktívákat, miként tudunk rovarokat főzni – hangoztatta Perugiában tartott kampánybeszédében csütörtök késő este Giorgia Meloni. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke aláhúzta, Európa ma már az energiapiacon sem számít jelentős tényezőnek.

A szabályok nélküli globalizáció nem bizonyult működőképesnek, és erre Európa – mintha ez lenne a legfontosabb – most a zöldátmenetet tűzte ki nagy kihívásnak – fogalmazott. Meloni azt mondta, miközben őt a hazaszeretet vezérli, a baloldal rossz képet fest Olaszországról a külföldi sajtóban. (Az elnök a PD-főtitkár Enrico Lettára utalt, aki a CNN amerikai hírtelevízióban a jobboldal esetleges győzelmének negatív következményeiről beszélt.)

A baloldal kulturális hegemóniát vall magáénak, miközben valójában hatalmi hegemóniára törekszik – így az a furcsa felfogása van a demokráciáról, mely szerint az csak akkor szép, ha ők nyernek – hangoztatta Giorgia Meloni. Utalt arra is, a baloldal a migránsokról hazugságokat terjesztett. Hozzátette, hazájában nem demográfiai tél, hanem jégkorszak köszöntött be, hiszen az utóbbi évben kevesebb mint négyszázezer gyerek született.

A hónap első napján közölt felmérések szerint a kormányzásra a jobboldali Olasz Testvérek elnöke a legesélyesebb. Giorgia Meloni pártja elérte a huszonnégy százalékos támogatottságot, így a legnagyobb politikai erőnek számít. A formáció egyébként legalább két százalékponttal megelőzi a baloldali Demokrata Pártot (PD), és megkétszerezi szövetségese, a Liga népszerűségét. A legfrissebb adatokban az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország! (FI) szövetsége majdnem húsz százalékponttal előzi meg a PD vezette baloldali koalíciót.

Matteo Salvini, a Liga vezetője kijelentette, hogy a birtokukban levő számok szerint a jobboldal elsöprő győzelme várható. Erre utalt a YouTrend közvéleménykutató is, amelynek előrejelzései szerint a vegyes, de a mandátumok többségét arányosan elosztó választási rendszerrel az Olasz Testvérek és a Liga akár kettesben is megszerezheti a kétharmadot.

Olaszországban szeptember 25-én, vasárnap lesznek a parlamenti választások.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háborús üzenetet küldött Oroszország Amerikának

origo.hu

Döbbenet a Lidlben, fegyveres rendőrök rohantak ki a helyszínre

borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

hirtv.hu

Itt vannak a bizonyítékai annak, hogy milyen agresszívek az illegális migránsok + képgaléria

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

origo.hu

Ördög Nóra hatalmas bejelentést tett - kép

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna