Létrehozva: 2022.09.03.

Az Európai Tanács szerint a Gazprom lépése nem volt meglepetés

Ezt közölte Twitter-üzenetében Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

A liner.hu arról számolt be, Charles Michel szerint a Gazprom lépése nem volt meglepetés számukra. 

„A Gazprom lépése sajnos nem meglepetés. A gáz fegyverként való használata nem fogja megváltoztatni az EU elhatározását. Felgyorsítjuk az energiafüggetlenség felé vezető utat. Kötelességünk megvédeni polgárainkat, és támogatni Ukrajna szabadságát” – idézi Michelt a TASZSZ.

A Gazprom péntek este jelentette be, hogy az Északi Áramlat működése során olyan károkat fedeztek fel, amelyek miatt az ellátás teljes leállítására van szükség mindaddig, amíg orvosolni tudják ezeket a problémákat. 

A Portovaja kompresszorállomás 24-es számú szivattyúján, a Siemens képviselőivel közösen végzett műveletek során több olajszivárgást találtak. „Az olajszivárgás felfedezéséről szóló okmányt a Siemens képviselői is aláírták” – jegyezte meg a Gazprom.

Korábban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Moszkva visszautasítja azokat a vádakat, amelyek szerint Oroszország a gázt vagy az olajat a politikai nyomásgyakorlás fegyvereként használná  írja a liner.hu.

Szeptemberben és októberben a Gazprom a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül naponta maximum 5,8 millió köbméterrel több földgázt szállít Magyarországra Szerbián keresztül – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter Prágából, az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozójának szünetében bejelentkezve közölte: augusztusban a hosszú távú szerződésen felüli plusz gázszállítás maximális mértéke 2,6 millió köbméter volt, ezt emelik szeptember elsejétől napi maximum 5,8 millió köbméterre.

Egyúttal jelezte, hogy Magyarország az erről szóló szerződést aláírta az orosz gázipari vállalattal.

Az Európai Unió nem fog orosz gázt kapni, ha Brüsszel megpróbálja bevezetni az ársapkát  tudósított a Hír TV.

Arról, hogy az Európai Unió nem fog orosz gázt kapni, ha Brüsszel megpróbálja bevezetni az ársapkát, Dmitrij Medvegyev írt a Telegram csatornán. A Hír TV tudósítása szerint a volt orosz elnök úgy fogalmazott: „Von der hogyishívják Leyen néni bejelentette, hogy az EU árplafont vezetne be az Oroszországból érkező vezetékes gázra. Akkor viszont úgy lesz, mint az olajjal. Az orosz gáz egyszerűen nem lesz elérhető Európában.”

A német kormány energiapolitikai hibái miatt Európára olyan tél vár, amelyhez hasonlót a generációnk még nem élt meg –jelentette ki posztjában Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője.

A túlzó és megalapozatlan nyilatkozatokra az egész közösség ráfizethet, mert a tagállamok energiapiacai szorosan összekapcsolódnak, és a német ipar visszaesése az egész kontinens gazdaságát magával ránthatja. Jelenleg két álláspont van egymással szemben – részletezte Hortay Olivér.

Az egyik szerint mégsem kellene bezárni a németországi atomerőműveket, a másik, és ez bizonyul döntőbbnek, az energiahiány nem indok arra, hogy tovább működtessék az erőműveket.

Emlékeztetett, tavasszal az unió úgy vélekedett, a gázszállítások leállításával kényszerítheti térdre Oroszországot, ám ez az energiapolitika láthatóan nem jött be. A mai napig jönnek „győzelmi jelentések" arról, hogy több országgal is sikerült megállapodni, és cseppfolyósított földgázzal kiváltható az orosz import. Csakhogy eközben az orosz fél lecsökkentette a szállítást Németországba, miáltal recesszióba taszíthatja egész Európát – ismertette Hortay Olivér.

Az elszálló energiaárak miatt a német vállalatok ötöde már korlátozta termelését, az egyik legnagyobb cég pedig szorult helyzetbe került. A lakosságra kirótt különadóval próbálják megmenteni, azonban ez a tarifák emelkedésével együtt már olyan terhet jelent, amelyet a háztartások nem lesznek képesek kigazdálkodni.

Hortay Olivér szerint túl azon, hogy a különadó sem menti meg a cégeket, a középületek gázfelhasználását követően sor kerülhet lakossági korlátozásokra is.

A német kormány elhibázott gazdaságpolitikája és korábbi ellentmondásos nyilatkozatai lényegében egész Európára kihatnak – mutatott rá Hortay Olivér, hozzátéve, hogy a többi tagország legfeljebb tompítani képes az előidézett problémát, a német ipar visszaesése pedig az egész közösség versenyképességét veszélyezteti. A szakértő szerint Németországnak változtatnia kell, pragmatikus energiapolitikára van szüksége.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen, hogy verik át az embereket a Booking.com-on

origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

magyarnemzet.hu

Bognár szavainak hihetetlen utóélete lett, villant a piros

hirtv.hu

Magyar Péterék azonnal levették a kezüket a migránspárti genderaktivistáról

origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal

POLITIK

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

POLITIK

Akár 40 százalékos árcsökkenést is hozott az Árfigyelő

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát