Létrehozva: 2022.09.18.

Az abortusz is témája az olasz választásoknak

Az élet- és magzatvédő törvények szigorítására kerülhet sor.

Szerző Ripost

Az élet- és magzatvédő törvények szigorítására kerülhet sor a szeptember 25-i választások után megalakuló új római parlamentben – írta a L’Avvenire, az olasz katolikus püspöki kar napilapja szombaton, miután az abortusz kérdése a pártok finisbe érkezett kampányának egyik központi témájává vált. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke kijelentette: pártja azt a jogot kívánja biztosítani a nőknek, hogy ne kelljen az abortuszt választaniuk – jelentette Sárközy Júlia, az MTI tudósítója.

A L’Avvenire közölte, hogy a legnagyobb család- és életvédő szervezetek közös dokumentumot adtak át a választásra készülő pártoknak. A szövegben arra szólítják fel a politikai erőket, hogy tegyenek lépéseket a demográfiai csökkenés megállítása érdekében, biztosítsák az anyasághoz és az apasághoz való jogot, valamint a magzat védelmét. A javaslatok között szerepel, hogy egyszer egy évben külön napot szenteljenek a születendő életnek.

A Family Day nevű szervezetet vezető Massimo Gandolfini úgy nyilatkozott, hogy kampánykezdeményezésük mindenekelőtt a választókhoz szól: “el kell menni szavazni, az urnáktól való távolmaradás bűn, mivel mindazoknak, akik védeni akarják az életet, a családot, valamint a nevelési szabadságot, hallatni kell szavukat az annak ellentmondó pártokkal és jelöltekkel szemben, kulturális forradalmat kell indítani szeptember 25-én” – jelentette ki.

Az abortusz mindennapos témává vált a választás közeledtével. A baloldali szimpátiáiról ismert olasz színésznő, Sabrina Ferilli közösségi oldalán kínzásnak nevezte a Magyarországon bevezetett rendelkezést, mely a magzati szívhang meghallgatásának lehetőségét írja elő. Hozzátette, hogy ugyanaz a “megaláztatás” várja a nőket az olasz jobboldal választási győzelme esetén, ha egy nő – vagyis Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke – lesz a következő kormányfő.

Korábban az egyik legnépszerűbb olasz influenszer, Chiara Ferragni is az Olasz Testvérek politikája ellen tiltakozott, hangoztatva, hogy a párt vezette tartományokban eltörölték az abortuszhoz való jogot. Giorgia Meloni úgy reagált, hogy pártja az abortusz helyett azt a jogot kívánja biztosítani a nőknek, hogy ne kelljen az abortuszt választaniuk.

Az FdI vezette Marche tartomány abortuszpolitikája a választási kampány augusztusi kezdetén kapott figyelmet, amikor egészségügyi szakszervezetek közölték, hogy a művi terhességmegszakítás mellett döntő nők fele a régión kívül, más olaszországi térség kórházaiban keres megoldást. Elisabetta Piccolotti, az Olasz Baloldal (SI) képviselőjelöltje vizsgálatot sürgetett az ügyben az egészségügyi tárcánál, miután információi szerint Marche tartományban bevezették a magzati szívhang meghallgatását a terhességmegszakítást választó nők számára.

Eleonora Evi, a Zöldek európai parlamenti képviselője a római képviselőházban tartott sajtótájékoztatón az Olaszország középső részében található Marche tartományt Magyarországhoz hasonlította a Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette magzatvédelmi intézkedéseket követően. Az egészségügyi minisztérium és Marche tartomány péntek este tagadta a rájuk vonatkozó értesüléseket. A katolikus L’Avvenire azt kérdezte, miként okozhat “ekkora félelmet egy nyolchetes emberi szív meghallgatása”.

Az egészségügyi érdekképviseletek adatai szerint az olaszországi nőgyógyász-szülész orvosok több mint 64 százaléka lelkiismereti okokból megtagadja a terhességmegszakítást, Marchéban az arány eléri a hetven százalékot. Emma Bonino, az Európa+ nevű párt vezetője, korábbi európai uniós biztos a külföldi sajtónak adott tájékoztatón úgy vélte, bárki is nyerje a szeptember 25-i parlamenti választásokat, az abortusztörvényt nem fogja eltörölni. “A törvény marad, de ha a jobboldal győz, alakulhat úgy, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne alkalmazzák, az orvosok többsége úgyis nemet mond” – hangoztatta Bonino.

Az élet- és családvédő mozgalmakhoz közel álló Simone Pillon szenátor, a Liga politikusa a Radio Popolare csatornán üdvözölte a magyar rendelkezést, hangoztatva, hogy az “végre az embert helyezi a középpontba”. Olaszországban az abortuszt 1978-ban népszavazással tették törvényessé.

Csaknem hatmillió külföldön élő olasz már megkezdte a levélszavazást a parlamenti választásokon, miközben a jobboldali Ligát vezető Matteo Salvini a Pó-folyó forrásánál tartja pártja kampányzáró tömeggyűlését vasárnap.

A belügyminisztérium adatai szerint több mint 5,8 millió állandó külföldi lakhelyű olasz jogosult a konzulátusokon keresztüli levélszavazásra. Voksolásuk szeptember 22. délután zárul le. A külföldi olaszok négy szenátort és nyolc képviselőt választanak az október 13-án megalakuló új római parlamentbe. A választás lehetősége biztosított a koronavírusos betegek számára is, akik házi karanténban vannak: előzetes regisztrálással saját otthonukban voksolhatnak mozgóurnával a szeptember 25. előtti napokban.

A parlamenti választások előtti utolsó vasárnapot a pártok vezetői az utcákon, tereken töltik. Matteo Salvini a lombardiai Pontida mezejére hívta pártja tagjait és szavazóit, a Pó-folyó forrásához, ahol 1990-től az Északi Liga, majd 2018-tól az utódpárt Liga tartja nagygyűléseit. A párt adatai szerint százezren gyűltek össze. A jobboldali párt a pandémia óta először tér vissza Pontidába, ahol Matteo Salvini választási kampánybeszédét tartja meg. Az újságíróknak nyilatkozó Luca Zaia, az észak-keleti Veneto kormányzója, kijelentette, a jobbközép koalíció választási győzelmét követően az első napirendi pontok között lesz a Pó-alföldi régiók autonómiájának biztosítása.

“Pontida ma Magyarország provinciájává vált, nem akarunk egy olyan Olaszországot, amely úgy kötődik Magyarországhoz, ahogyan Salvini javasolja (..) nem akarjuk a magyar modellt követni”- hangoztatta Enrico Letta. A baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára a Liga találkozójával egy időben a lombardiai Monza városába szólította pártja több száz polgármesterét.

Az Európai Unióban főszereplő Olaszország, valamint a Putyin és Orbán szövetséges Olaszország közötti választásra szólította fel az olaszokat Emma Bonino, az Europa+ nevű párt vezetője a vasárnap a római Pantheonnál rendezett politikai villámakción. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, Giorgia Meloni a dél-olasz Puglia tartományban kampányol, ahonnan Szicíliába utazik tovább, ahol szeptember 25-én tartományi választást is tartanak.

Szicíliában járja a városokat az Öt Csillag Mozgalom vezetője, Giuseppe Conte volt miniszterelnök is. Matteo Renzi volt kormányfő, a centrista Élő Olaszország (IV) elnöke a La7 televízió szombat esti választási műsorában úgy vélte, a jobbközép szövetség határozott előnyét mutató felmérések ellenére, nem kizárt egy szakértői kormány megalakulása. Kifejtette, ha a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek nem lesz képes kormányt alakítani, akkor az államfő feladata lesz megoldást találni, ami Mario Draghi ismételt felkérése lehet egy szakértői kormány élére.

Újságírói felvetésre, miszerint Draghi legutolsó sajtótájékoztatóján kizárta, hogy újabb mandátumot vállalhat, Matteo Renzi megjegyezte, hogy Draghi a sajtónak mondhat nemet, az államfőnek nem. Az utolsó felméréseket szeptember 10-én hozták nyilvánosságra, és a választásokig nem közölnek újakat: egy hete a számok az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá Olaszország alkotta szövetség negyvenhat százalékos támogatottságát mutatták, a baloldali koalíció közel húsz pontos lemaradásával.

Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke, az Il Giornale című jobboldali napilap vasárnapi interjújában megalapozatlannak nevezte Matteo Renzi számításait. A jobboldal előretörésével kapcsolatos félelmekre Silvio Berlusconi hangoztatta, hogy az Olasz Testvérek és a Liga mellett az Európai Néppárthoz (PPE) tartozó Hajrá Olaszország biztosítja a koalíció Európa-barát politikáját.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt az izraeli bejelentés, minden megváltozik

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

mindmegette.hu

Galajfű, a pajzsmirigy doktora: ezért érdemes a teáját fogyasztani

magyarnemzet.hu

Liverpool: lebukott a repülőtéren a tréner, akit Klopp utódjának gondolnak + videó

ripost.hu

Nem hiszed el, hogy néz ki manapság a Váratlan utazás főszereplője – galéria

magyarnemzet.hu

Hózápor a Mátrában, a Bükkben mínusz 13 fokot mértek + fotók

origo.hu

Meglepő véleménye van a modellkedésről Kiszel Tünde lányának

travelo.hu

Bemutatkozott Malaika, a Magán Zoo legfiatalabb bundás lakója

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Az oroszok két újabb települést foglaltak el

POLITIK

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

POLITIK

Sulyok Tamás: Magyarország nem adja fel szuverenitását

POLITIK

Elfogadják-e végre a migránstörvényt a brit parlamentben?