Létrehozva: 2022.09.27.

Holland kormányfő: az olaszországi választási eredmények aggodalomra adnak okot

Nem tetszik neki a választók akarata.

Az olaszországi választási eredmények aggodalomra adnak okot – jelentette ki Mark Rutte holland kormányfő hétfő este az Op1 tévé egyik műsorában.

 

A Dutchnews hírportál tudósítása szerint Rutte azt mondta: az olaszországi választásokon győzelmet arató pártok, olyan dolgokat tettek vagy mondtak, amelyek miatt szükség van az éberségre.

Hozzátette: kormánya megpróbál majd együttműködni az leendő olasz kormánnyal. „Nem szabad naivnak lennünk, de mindenkinek meg kell adni az esélyt” – hangoztatta. Még nem gratulált Giorgia Meloni győzelméhez, ezt csak akkor teszi meg, ha a miniszterelnök-jelölt már hivatalban lesz – tette hozzá. Az interjúban Rutte kifejezte aggodalmát a jogállamiság magyarországi és lengyelországi állapotával kapcsolatban is.

A kormányfő az interjúban kitért a holland társadalmi feszültségekre, egyebek között a kormány agrárpolitikája miatt tüntető gazdákra, a menekültügyi válságra, a családtámogatási botrányra. Elismerte, hogy e válságok alatt kevésbé volt látható, mint amennyire az ország vezetőjének kellene.

Rutte elismerte: kormányát gyakran éri az a kritika, hogy túl lassan talál választ az egyes problémákra. „A kabinetnek komolyan kell vennie a bírálatokat, és a bonyolult ügyek esetében, amelyeket nem lehet egykönnyen megoldani, magyarázattal kell szolgálnia” – mondta a miniszterelnök.

A belügyminisztérium kedden közölt végleges adatai szerint az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá Olaszország alkotta jobbközép szövetség a kétszáz fős felsőházban 112, a négyszáz tagú alsóházban 235 mandátumot szerzett az előre hozott parlamenti választáson.

A baloldali Demokrata Párt (PD) irányította koalíció a felsőházban harminckilenc, az alsóházban nyolcvan helyet foglalhat el.

A szövetségekből kimaradt Öt Csillag Mozgalom (M5S) huszonnyolc szenátort és ötvenegy képviselőt küldhet az új törvényhozásba. A szintén saját utat járt centrum, melyet az Akció nevű párt és az Élő Olaszország (IV) alkot, kilenc szenátorral és huszonegy képviselővel bír.

A belügyminisztérium adatai szerint a vasárnapi parlamenti választáson a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) bizonyult a legnagyobb politikai erőnek 26 százalékkal. Az Enrico Letta főtitkár vezette PD 19 százalékot ért el, a Giuseppe Conte vezette M5S 15,4 százalékot.

Matteo Salvini Ligája 8,8 százalékkal bír, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) 8,1 százalékot mutatott fel, és ennél is gyengébben teljesített az Akció-Élő Olaszország párosa, amely nyolc százalék alatt maradt.

A szavazatszámlálás azt mutatja, hogy a Giorgia Meloni vezette FdI a 2018-as parlamenti választások óta közel hat millió szavazót tudott maga mellé állítani, miközben a Liga és a FI majdnem ugyanennyit veszített.

Több mint hatmillió választóval lett gyengébb az M5S, a PD pedig az utóbbi öt év alatt nyolcszáz ezer szavazóját veszítette el.

A szűkített parlamentből, amely 600 fővel kezdi majd meg munkáját a korábbi 945 helyett, több ismert név kimaradt, közöttük az Északi Liga alapítója, Umberto Bossi, aki harmincöt év óta először nem jutott be a parlamentbe. Az utódpártot vezető Matteo Salvini kezdeményezte Bossi megválasztását az örökös szenátorok közé.

Ismét a római parlament tagja lesz Silvio Berlusconi, akit 2013-ban megfosztottak szenátusi mandátumától a vele szemben jogerősen született adócsalási ítélet miatt. Azt követően Berlusconi az európai bíróságon semmisítette meg parlamentből való kizárását.

Már vasárnap este ünnepeltek az Olasz Testvérek párt eredményváró rendezvényén, Rómában. Az előzetes eredmények már ekkor azt mutatták: győzelmet aratott a jobboldali párt és vezetője, Giorgia Meloni, aki Olaszország első női miniszterelnöke lehet. Azt mondta: minden olasz kormányfője lesz.

Ha minket kérnek fel kormányalakításra, mi azt minden olasz ember érdekében fogjuk vállalni. Célunk a nép egyesítése, nem a különbségeinkre, hanem azonosságunkra alapozzuk programunk” – fogalmazott a kormányfőjelölt.

Hétfő reggelre azonban már bizonyos lett: több mint 90 százalékos feldolgozottságnál is a jobboldali összefogás fölényes győzelmével zárultak a választások. A voksok közel 44 százalékát szerezték meg, s így a képviselőházi mandátumok mintegy 60 százalékára számíthatnak. 26 százalékos támogatottsággal a legerősebb pártként az Olasz Testvérek végzett. Annyian voksoltak rájuk, mint a négypárti baloldali összefogásra összesen. A valaha volt legalacsonyabb részvétel mellett tartott választáson

a Matteo Salvini vezette Liga és Silvio Berlusconi Forza Italiája is 9 százalék alatt végzett.

Matteo Salvini optimistán nyilatkozott a küszöbön álló koalíciós tárgyalásokról. Azt mondta: gyönyörű eredmény született, ami rég nem látott, évekig tartó politikai stabilitást teremthet Olaszországban.

A baloldal vereségét a 19 százalékon álló Demokrata Párt elnöke ismerte el.

Ez egy szomorú nap Olaszország és Európa számára. Kemény napok állnak előttünk. Mindent megtettünk, hogy elkerüljük ezt az eredményt, az elveinkért harcoltunk” – mondta Enrico Letta, majd kijelentette: a közelgő pártkongresszuson nem indul újra az elnöki tisztségért.

A közmédiának nyilatkozó Olaszország-szakértő szerint a választási eredmények világosan tükrözik az olaszországi közhangulatot. A baloldali pártok nem a megélhetési válsággal, hanem Giorgia Melonival foglalkoztak, és fasisztaveszéllyel riogattak.

Állandó témája volt a kampánynak is. Nemcsak a nehéz gazdasági helyzet, nemcsak az infláció, nemcsak a sárga csekkek, nem az energia, nem a háború, hanem a fasizmus. Ez volt a baloldalnak a teljesen elrontott kampánytémája” – fejtette ki Szomráky Béla.

Az új kormánynak nem lesz könnyű feladata, egyszerre kell végrehajtania választási programját, és rendbe tenni az immár évtizedek óta stagnáló olasz gazdaságot, mindezt úgy, hogy az európai baloldal részéről folyamatos támadásokra számíthat.

Élisabeth Borne francia miniszterelnök már közvetlenül a választási eredmények nyilvánosságra kerülése után jelezte, Franciaország rajta fogja tartani a szemét az olasz kormányon, figyelve, hogy az megfelel-e az európai értékeknek.

Ezeket az értékeket, például az emberi jogokat és az abortuszhoz való hozzáférés jogát, mindenáron fenn kell tartani a tagállamokban” – emelte ki.

Bár Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök a választás előtt alig burkolt fenyegetéseket fogalmazott meg az olasz kormánnyal szemben, az Európai Bizottság szóvivője hétfőn úgy nyilatkozott: a brüsszeli testület igyekezni fog konstruktív kapcsolatokat kiépíteni az új római kabinettel, és visszautasította, hogy az olasz választás a brüsszeli vezetés feletti ítélet lenne Európában.

Az Európai Bizottság előremutató együttműködést remél Olaszország leendő kormányával – jelentette ki Eric Mamer, a bizottság vezető szóvivője hétfőn, a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva.

Az Európai Bizottság mindig együttműködik a tagországi választásokon győztes kormányokkal, ebben az esetben sincs másként – közölte a szóvivő, majd úgy fogalmazott: „természetesen reméljük, hogy konstruktív együttműködésünk lesz az új olasz hatóságokkal”.

Szavai szerint nem az uniós bizottság feladata annak elemzése, hogy az olaszok milyen okok alapján voksoltak. Szélsőséges és a helyzetet leegyszerűsítő állításnak nevezte ugyanakkor, hogy az olaszok Európa ellen szavaztak volna. Bármi történjen is, az Európai Bizottság mindig rendkívüli erővel fog dolgozni az európaiak, köztük az olasz állampolgárok érdekeiért – tette hozzá az uniós szóvivő.

Elio Di Rupo, Belgium francia nyelvű régiójának szocialista miniszterelnöke Twitter-üzenetében azt írta: az olaszországi választási eredmények „hátborzongatók”.

Száz évvel Mussolini római bevonulása után a szélsőjobboldal ismét hatalomra került. Ez azt mutatja, hogy a demokrácia törékeny, és minden nap küzdenünk kell a szabadság és a jólét biztosításáért” – fogalmazott Vallónia kormányának vezetője.

A megszokott diplomáciai, udvariassági formuláknál jóval intenzívebb kommunikáció zajlik Orbán Viktor miniszterelnök és a várhatóan kormányt alakító olasz jobboldali pártok vezetői között; a vasárnapi parlamenti választás óta több üzenet-, illetve levélváltás is történt a magyar és az olasz partnerek között – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár hétfőn.

A sajtófőnök ismertetése szerint Giorgia Meloni miniszterelnök-jelöltnek Orbán Viktor azt írta, a Fratelli d’Italia párt sikere azon konzervatív-keresztény értékeknek a győzelme, amelyek együttműködésünk és barátságunk alapját is képezik. Orbán Viktor utalt az orosz-ukrán háborúra is, szerinte ilyen kihívásokkal teli időszakban a kiszámítható partnerségek jelentősége különösen felértékelődik. Várakozással tekintek jövőbeli együttműködésünk elé, országaink és Európa békéjének megőrzése, az európai gazdaság újraindítása és az energiaválság enyhítése érdekében – írta a pártelnöknek Orbán Viktor.

A magyar miniszterelnök korábban a közösségi oldalán is üzent Giorgia Meloninak, azt írva: „Több, mint megérdemelt győzelem. Gratulálok!”.

 

Orbán Viktor Matteo Salvinivel, a Lega vezetőjével és Silvio Berlusconival, a Forza Italia elnökével is kapcsolatba lépett, mindkettejüknek gratulált az olasz jobboldali pártok választási győzelméhez, és köszönetet mondott nekik az eddigi barátságért és együttműködésért.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tizenöt méteres óriáskígyó tartotta rettegésben Indiát

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

mindmegette.hu

Mit főzz hétvégén? Ötletek a vasárnapi családi ebédhez

vg.hu

Senkinek sem kell a Rolex – beszakadt a svájci óraexport

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

travelo.hu

Videó: Ilyen a mesés Szalajka-völgy egy amerikai youtuber szemével

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Ukrán drónok felgyújtottak egy orosz üzemanyag bázist

POLITIK

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

POLITIK

Karácsonyékhoz kerülhettek a hídpénz-botrány lenyúlt milliói

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött