Karácsony belesodorna minket a háborúba

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

9 hónapja

Végre elhagyta Ukrajnát az első gabonaszállító hajó

Odessza kikötőjéből indult el a szállítmány.

Szerző Ripost

Elhagyta Odessza kikötőjét az első gabonaszállító hajó hétfő reggel – jelentette be a török védelmi minisztérium.

A 26 ezer tonna kukoricával megrakott Razoni nevű hajót augusztus másodikán Isztambulba várják ellenőrzésre, majd folytatja útját a libanoni Tripoli felé. Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy gabonaszállító indult útnak az odesszai kikötőből. A Razonit további hajók követik majd.

Oroszország és Ukrajna július végén Törökország és az ENSZ közvetítésével megegyezett a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. A fekete-tengeri ukrán kikötők orosz blokádja miatt több millió tonna gabona maradt a tárolókban, és számos hajó a kikötőben rekedt, tovább rontva az amúgy is szűkülő globális ellátást, és a nyugati szankciókkal együtt szárnyaló inflációt idézett elő világszerte az élelmiszer- és az energiapiacokon.

Oroszország és Ukrajna  a múlt hét közepén állapodott  meg Törökország és az ENSZ közvetítésével. 

António Guterres szerint a megállapodás lehetővé teszi jelentős mennyiségű élelmiszer exportját Odessza, Csornomorszk és Pivdennij kikötőkből. A főtitkár felszólította Oroszországot és Ukrajnát a megállapodás maradéktalan betartására.

A globális gabonaellátási nehézségek fenyegetése miatt régóta várt egyezményeket az isztambuli Dolmabahce-palotában írták alá. Oroszország és Ukrajna, a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozó két ország külön írt alá megállapodást több millió tonna gabona Ukrajnából történő exportjáról. Az aláírási ceremónián jelent volt Guterres mellett Recep Tayyip Erdogan török elnök is.

Mihajlo Podoljak ukrán elnök tanácsadó a ceremónia előtt a Twitteren közölte: Ukrajna semmilyen dokumentumot nem ír alá közvetlenül Oroszországgal. Ukrajna csak Törökországgal és az ENSZ-szel ír alá megállapodást. Oroszország ugyanilyen megállapodást ír alá Ankarával és a világszervezettel.

Podoljak határozottan kizárta orosz hajók közreműködését és Moszkva képviselőinek a jelenlétét az ukrán kikötőkben. „Provokáció esetén azonnal katonai választ adunk” - írta a tanácsadó. Szükség esetén minden ellenőrzést „közös csoportok” végeznek el a török vizeken.

„Ma jelzőfényt látunk a Fekete-tengeren, a remény, a lehetőség és a megkönnyebbülés fényét, amelyre a világnak most jobban szüksége van, mint bármikor korábban” - mondta António Guterres.

A fekete-tengeri ukrán kikötők orosz blokádja miatt több millió tonna gabona maradt a tárolókban, és számos hajó a kikötőben rekedt, tovább rontva az amúgy is szűkülő globális ellátást, és az nyugati szankciókkal együtt szárnyaló inflációt idézett elő világszerte az élelmiszer- és az energiapiacokon. A mostani egyezmény értelmében az orosz blokád ellenére újraindulhat az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren, helyi tűzszünetek által garantált biztonságos folyosókon, a szankciókkal sújtott Oroszország pedig újraindíthatja a gabona- és műtrágyaszállításokat.

Magas rangú ENSZ-tisztségviselők pénteken közölték, hogy a megállapodás teljességében néhány hét múlva lesz működőképes. A megállapodás 120 napig lesz érvényben, de meghosszabbítható.

„Az a tény, hogy két egymással háborúban álló fél - mégpedig nem akármilyen háborúban - képes volt ilyen megállapodást kötni, példa nélküli” - mondta a Reuters hírügynökségnek egy ENSZ-tisztviselő.

Az orosz aggodalmak kivédésére, amely szerint a visszatérő hajók fegyvert csempészhetnek Ukrajnába, valamennyi fél képviselői átvizsgálják és az Isztambulban működő Közös Koordinációs Központ felügyeli a hajókat, amelyek a Fekete-tengerről a Boszporuszi-szoroson haladnak át a világpiacok felé.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte: „Oroszország kötelezettségeket vállalt, amelyeket ez a dokumentum világosan megfogalmaz. Nem fogjuk az előnyünkre fordítani, hogy ezeket a kikötőket megtisztítják és megnyitják. Erre kötelezettséget vállaltunk.” A megállapodás aláírását az ENSZ-főtitkára jelentette be pénteken Isztambulban. „Ma jelzőfényt látunk a Fekete-tengeren, a remény, a lehetőség és a megkönnyebbülés fényét, amelyre a világnak most jobban szüksége van, mint bármikor korábban” - mondta António Guterres.

Magyarország minden segítséget megad ahhoz, hogy az Ukrajnában rekedt gabona, elsősorban a búza, a kukorica, illetve a napraforgó eljusson a világ különböző részeire – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken az Ukrajnából érkező vasúti gabonaszállítmányok határon való zökkenőmentes, folyamatos és gyors áthaladásáról tartott sajtótájékoztatón, Eperjeske átrakóhelyen.

Igyekeznek jogilag és fizikailag is gördülékennyé tenni a folyamatot - hangsúlyozta Rétvári. Közölte, a vámeljárást egyszerűsítették és meggyorsították. Példaként említette, hogy az Ukrajnából érkező gabona szállításánál elegendő egy nyilatkozattal igazolni az áru származási helyét. A növényegészségügyi eljárást is egyszerűbbé tették, hogy gyorsabb legyen az átrakodás.

A rendőrök, a vonatkozó előírások betartása mellett, tíz-tizenöt perc alatt elvégzik a feladatukat szerelvényenként. A gabonaszállító szerelvényeket rendkívül felgyorsított eljárási rendben fogadják, a különböző eljárások nem vesznek igénybe egy-másfél óránál többet.

Az államtitkár elmondta, az átrakóhelyeken folyamatos munkarendben dolgoznak. A MÁV nyolc vágányt megerősített és állított újra szolgálatba. Az elmúlt négy hónapban öt és félszeresére növekedett az átrakó kapacitás a Záhony Portnál és a környező átrakodó állomásokon. A meglévő átrakodó eszközök mellé mobil átrakodókat is szolgálatba állítottak. Az állami mellett magán átrakodó kapacitások is működnek.

Magyarország ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy az Ukrajnában rekedt gabona minél nagyobb mennyiségben jusson el szárazföldön Európába, a kikötőkbe, a célállomásokra. Magyarország mindent megtesz azért, hogy az ukrán szállítmányok a világ minden részére eljussanak, ezzel enyhítsék azt az élelmiszerválságot a világban, amelyet az orosz–ukrán háború okoz. Ezzel is segítenek abban, hogy az Ukrajnában idén megtermelt gabona a raktárakba kerülhessen – fejtette ki az államtitkár.

Hudák Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese sajtótájékoztatón arról beszélt, a rendőrség odafigyel a schengeni előírások betartására, a megnövekedett forgalom mellett is rendelkezésre áll a létszám az okmányok ellenőrzésére.

A Reuters értesülései szerint  az Európai Unió várhatóan enyhíti az orosz bankokra kirótt szankciókat, hogy megkönnyítsék az élelmiszeripari cikkek és a műtrágya kereskedelmét. Erre azért van szükség, mert afrikai vezetők szerint az Oroszország elleni szankciók élelmezési válsághoz vezettek az országaikban. Az uniós módosítás szerint, amelyet várhatóan már szerdán elfogadnak, az EU részlegesen feloldja néhány orosz bank eszközeinek a befagyasztását. Az érintett pénzintézetek között van a VTB, a Szovkombank, a Novikombank, az Otkrityije FC Bank, a VEB, a Promszvjazbank és a Bank Rosszija. Korábban az EU tagadta, hogy az oroszok elleni szankciók bármilyen formában hátráltatnák az élelmiszer kereskedelmét.

A Reuters szerint ráadásul várhatóan enyhíteni fog az Európai Unió az orosz hajók kikötőhasználatának korlátozására vonatkozó szankciókon is, hogy ezzel is könnyítsék az orosz hajók gabonaexportját. A kedvező időjárás miatt akár minden idők legnagyobb gabonatermését arathatja le Oroszország az idén. Az orosz Agrárpiaci Kutatóintézet (IKAR) vezérigazgatója, Dimitrij Rylko szerint az idei mezőgazdasági évben Oroszország exportpotenciálja is nőni fog. Mindeközben Európa mezőgazdasága évtizedek óta nem látott aszállyal küzd, amelynek súlyos következményei lesznek a termésátlagokra, ez pedig tovább súlyosbíthatja az élelmiszerválságot, valamint az általános gazdasági válságot Európában.  Emiatt enyhíthet az Európai Unió az orosz szankciókon, hogy megkönnyítsék az élelmiszeripari cikkek és a műtrágya kereskedelmét.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Riasztást adott ki a meteorológia, az egész országban lecsaphat a zivatar

origo.hu

A végsőkig küzdött: döbbenetes részletek a keresésről, a Mount Everest lesz Suhajda Szilárd végső nyughelye

borsonline.hu

Háborgás Marics Peti miatt, a legendás műsorvezető végstádiumú rákban szenved - ez történt a héten

hirtv.hu

Tömegek gyászolták szülővárosában Suhajda Szilárdot

ripost.hu

Szörnyű fájdalmak gyötrik, 14 évesen már járni sem tud az élsportoló Bogi

magyarnemzet.hu

Wagner-vezér: Ukrajna visszaszerezheti 2014 előtti területeit

origo.hu

Lelepleződött Amerika, elképesztő dolog derült ki

travelo.hu

Fluoreszkált a velencei Canal Grande vize a Rialto hídnál

ripost.hu

Egy ország gyászolja Suhajda Szilárdot – képeken a csúcskísérlet

ripost.hu

„Szilárdhoz méltó gondolatok” – így búcsúzott a magyar énekes Suhajda Szilárdtól

ripost.hu

Legalább 119 ufó zuhant le a Földre, júniusban nyilvánosságra hozzák a bizonyítékokat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Karácsony belesodorna minket a háborúba

POLITIK

Elképesztő! Eva Kaili visszaül az Európai Parlamentbe

POLITIK

Karácsony egyértelműen elkötelezte magát a háború mellett

POLITIK

Itt a videóbizonyíték: Baloldali politikusok rontottak a rendőrökre

POLITIK

Londoni orosz nagykövet: Moszkva békét akar

POLITIK

Kinyitott a Balaton, kezdődik a szezon: ne lepődj meg, ha ilyen árakat látsz - videó

POLITIK

Folyamatosan támadják Kijevet az oroszok

POLITIK

Ferenc pápa látogatása elismerés volt Magyarországnak