Létrehozva: 2022.08.08.

Valamire készül Kína, titokzatos űreszközt állítottak pályára

Pályára állított egy titkos, újra felhasználható űreszközt.

Szerző Ripost

Miközben növekednek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos, újra felhasználható űreszközt - írta hétfőn a Futura francia hírportál.  

A misszióra már jóval a Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatásához köthető események előtt felkészültek. Legutóbb két évvel ezelőtt bocsátott útjára hasonló, szintén titkos célokat szolgáló eszközt Kína - írja a Futura. A Hosszú Menetelés 2F hordozórakéta augusztus 4-én szállt fel a Góbi-sivatagban található Csiucsüan műholdindító központból - jelentette a Hszinhua kínai hírügynökség -, és sikeresen alacsony Föld körüli pályára állította az  újra felhasználható, kísérleti űrhajót.

Nem meglepő módon a kínai űrhatóságok egyetlen felvételt sem tettek közzé a pályára állításról, és nem közöltek részleteket sem az űreszköz jellegéről, sem a jellemzőiről. Egy sajtóközlemény csupán annyit adott hírül, hogy az űrhajót az űr békés célú felhasználásához szükséges újra felhasználhatósággal kapcsolatos technológiák tesztelésére fogják használni.

Azt sem pontosították, hogy a 2020 szeptemberében használt űreszköz második repüléséről van szó, vagy egy másikról. A csütörtökön felbocsátott jármű várhatóan egy ideig a pályáján fog haladni, mielőtt visszatérne a Földre Kínában. Feltehetőleg hosszabb ideig maradhat pályán, mint a 2020-ban felbocsátott űreszköz, amely két napig repült. Az űrvédelmi eszközt akkor az amerikai űrerők 18. űrvédelmi százada követte.

Bár a most felbocsátott űrhajóról kevés információ áll rendelkezésre, korábbi nyilatkozatok és tevékenységek alapján arra lehet következtetni, hogy pilóta nélküli űrrepülőgép lehet, amelyet már a következő néhány évben szolgálatba állíthatnak. Feltételezések szerint ez az űrhajó Kína válasza az amerikai légierő X-37B űrhajójára, amely jelenleg a hatodik küldetésénél tart, és összesen több mint 800 napot töltött pályáján.

A francia lap emlékeztet: 2017-ben Kína kijelentette, hogy 2020-ban újra felhasználható űrjárművet kíván tesztelni, hogy az X-37B-hez hasonló logisztikai és működési képességekkel rendelkező űrhajó álljon rendelkezésére. A világ egyetlen újrafelhasználható űrhajójaként az X-37B továbbra is kíváncsiságot és aggodalmat kelt a küldetéseit övező titoktartás miatt.

Az oroszok és a kínaiak - írja a lap - idegesek, és joggal gyanakodnak arra, hogy az amerikaiak inkább katonai célokra használják fel az űrjárművet, nem pedig tudományos és békés célokra.

A kínai hadsereg bejelentette hétfőn, hogy tovább folytatja a Tajvan körül a múlt héten megkezdett hadgyakorlatait, amelyeknek az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződniük.

Kína múlt csütörtökön, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatása után kezdett hadgyakorlatokat a sziget körül. A manőverek hat helyszínen zajlottak Tajvan környékén, és a kínai hadsereg éleslőszert is használt, valamint rakétákat lőtt át a sziget fölött.

A kínai hadsereg keleti parancsnoksága hétfőn azt közölte, hogy folytatják a hadgyakorlatokat, és elsősorban a tengeri hadviselésre és tengeralattjáró-elhárító műveletekre fognak összpontosítani.

Bár Kína többször tartott hadgyakorlatokat a Tajvani-szorosban az elmúlt években, de a jelenlegihez hasonló átfogó műveletre még nem került sor. Tajpej blokádnak minősítette Kína tevékenységét, és Caj Ing-ven elnök felelőtlenségnek nevezte, hogy Peking „szándékosan emelte a katonai fenyegetés” szintjét. Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kifogásolta Kína „teljességgel aránytalan reakcióját” Pelosi látogatására.

Miután felkavarta az állóvizet Tajvan körül, Nancy Pelosi amerikai házelnök Dél-Koreában folytatta ázsiai körútját. A demokrata politikus legutóbb a két Korea közötti határon fekvő demilitarizált övezetet kereste fel, ami, hasonlóan a tajvani látogatásához, csak tovább növelte a feszültséget a térségben. Pelosi Kim Dzsin Pjo dél-koreai házelnökkel tárgyalt a látogatás előtt. A két tisztségviselő határozott és kiterjedt elrettentést követelt Észak-Koreával szemben.

Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy Jun Szogjol konzervatív dél-koreai elnök nem volt hajlandó megszakítani a nyaralását az amerikai demokrata Pelosi látogatása miatt, és annak ellenére, hogy mindketten az ország fővárosában tartózkodtak, mindössze telefonon tárgyalt a két politikus. 

A dél-koreai látogatásra Észak-Korea is hevesen reagált, Dzso Jong Szam észak-koreai külügyi illetékes rámutatott: az amerikai házelnök látogatása leleplezi a washingtoni kormány ellenséges szándékát Észak-Koreával szemben.

„Az Egyesült Államok csak olajat önt a tűzre” – tette hozzá közleményében.

Dzso figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok drágán meg fog fizetni minden bajért, amelyet Pelosi jártában-keltében okozott. A tisztségviselő a nemzetközi béke és biztonság pusztítójának nevezte Pelosit tajvani látogatása miatt, amivel felbőszítette Pekinget.

Nancy Pelosi Dél-Korea után Japánt is meglátogatja, ahol szintén számos kényes kérdés van, amelyek közül több érinti Kínát, valamint Oroszországot is. 

Időközben tovább folytatódik az a többnapos éles hadgyakorlat Tajvan körül, amellyel Kína gyakorlatilag blokád alá vonta a szigetet. Szakértők szerint az ilyen típusú mozgások akár rutinszerűvé is válhatnak, ha Tajpej tovább provokálja Pekinget. Ennek beláthatatlan következményei lennének a világgazdaságra. 

A nemzetközi rend megsértésével vádolta szerdán a tajvani külügyminisztérium Kínát, miután Peking arra figyelmeztette a szigetet, hogy a kínai hadsereg térségben zajló hadgyakorlata idején nem engedhet repülőgépeket a műveletek közelébe.

A tajvani minisztérium részéről leszögezték, a feszültség csökkentése érdekében kapcsolatba léptek más országokkal, egyebek között az Egyesült Államokkal.

A tajvani vezetés azt is felrótta Kínának, hogy a sziget közelében kedden, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatására reagálva indított hadgyakorlata „sérti Tajvan szuverenitását”.

Sajtótájékoztatóján a védelmi tárca szóvivője, Szun Li-fang azt mondta, a manőver során a kínai erők tajvani területi vizekre hatoltak.

Tajpej emellett „pszichológiai hadviseléssel” vádolta Pekinget, és arra intette a lakosságot, „ne higgyen az álhíreknek”.

Mint lapunk is megírta, Nancy Pelosi szerdán találkozott több tajvani vezetővel, köztük Caj Jing-ven elnökkel is, az egyeztetések során pedig leszögezte: az Egyesült Államok továbbra is „sziklaszilárd elszántsággal” védelmezi a demokráciát „Tajvanon és szerte a világon”.

Az elnökkel közös sajtótájékoztatóján Pelosi mindazonáltal kiállt a status quo mellett, hozzátéve: jóllehet Washington tiszteletben tartja az egy Kína elvét, a Tajvannal vállalt szolidaritás „fontosabb, mint valaha”.

Az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant – fogalmazott a házelnök.

Caj Jing-ven a maga részéről hangsúlyozta: Tajvan a növekvő kínai fenyegetés ellenére sem hátrál meg, és ragaszkodik szuverenitásához, valamint demokratikus berendezkedéséhez.

Kína saját területének tekinti az önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és hevesen tiltakozott Pelosi látogatása ellen. A kínai külügyminisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy az amerikai politikus látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak. Ezzel párhuzamosan a kínai néphadsereg keleti régióért felelős parancsnoksága közölte, hogy különböző haderőnemek részvételével indít hadgyakorlatot Tajvantól északra, délnyugatra és északkeletre helyi idő szerint kedden éjszaka.

Az Egyesült Államok hetedik flottája időközben a Twitteren közölte, hogy a július eleje óta a térségben tartózkodó Ronald Reagan repülőgép-hordozó jelenleg délre hajózik Tajvantól, a Fülöp-szigeteknél. Az amerikai haditengerészet által közzétett felvételeken a Ronald Reagant lehetett látni a Carl Brashear ellátóhajó oldalán.

Ezenfelül az amerikai tengerészgyalogság Tripoli nevű hajója is a térségben tartózkodik Tajvantól keletre.

A Pentagon tagadta, hogy a hadihajók jelenléte a térségben összefüggésben állna Pelosi látogatásával.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Ukrajnáról, erre nem gondolt senki

origo.hu

Meghökkentő videó jelent meg Putyin rettegett szövetségeséről

mindmegette.hu

9 bomba jó recept, ha úgy döntesz, veszel egy kiló újkrumplit

magyarnemzet.hu

Francia altábornagy: Oroszországot nem szabad úgy megalázni, mint Németországot!

ripost.hu

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

vg.hu

A kormányfő mellett Európa egyik legjobban védett embere is felszólal a CPAC Hungaryn

origo.hu

Szabó Zsófi kapta Ördög Nóra sikerműsorát

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére

POLITIK

Drasztikus megszorítások várhatók Németországban

POLITIK

Orbán Viktor: A magyar jövőt tehetséges fiatalok írják