Létrehozva: 2022.08.05.

Újra kirobbant a vita Németországban az atomenergiáról

A gázválság sok mindent átértékel.

Szerző Ripost

A megmaradt német atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása a gázválság óta újra napirendre került, és igencsak éles vitákat gerjesztett. Szerdán Olaf Scholz német kancellár is nyitottnak mutatkozott az erőművek üzemidejének meghosszabbítására, miután koalíciós partnere, az FDP az üzemidő meghosszabbítását kezdte követelni. Eközben a környezetvédők szerint a vita elvonja a figyelmet a takarékoskodásról és blokkolja az energiafordulatot. A jelenlegi törvények szerint a még működő három erőművet december végén le kellene kapcsolni a hálózatról.

Az FDP (Német Szabaddemokrata Párt) a gázválságra való tekintettel a három megmaradt német atomerőmű üzemidejének meghosszabbítását követelte. Az orosz gáz hiánya komoly érvágást jelenthet a német gazdaság számára, ezzel pedig a megújuló energiára való átállást is gátolja. Ennek eredményeképpen már újra kellett nyitni az olaj- és széntüzelésű erőműveket is.

A Tagesschau német portál beszámolója szerint szerdán Scholz kancellár is nyitottságot mutatott az atomenergia használatának meghosszabbításának ügyében. A német kancellár szerint az erőművek kizárólag a villamosenergia-termelés szempontjából relevánsak, és annak is csak egy kis részét jelentik. Az atomerőművek üzemeltetése az év végén szűnne meg.

Scholz arról is beszélt, hogy a döntés alapja az áramellátás „stressztesztje” lesz,

amelynek eredményei hamarosan rendelkezésre állnak. Rámutatott arra is, hogy különösen Bajorországban a szélenergia bővítése nagyon lassan haladt.

A német kancellár elmondta, megbízták a Robert Habeck gazdasági minisztert, hogy készítsen tervet a legrosszabb forgatókönyv esetére – számolt be a portfolio.hu.

„Várjuk meg mi lesz abban” – mondta Olaf Scholz arra a kérdésre, hogy felülvizsgálhatják-e az atomerőművek leállítására vonatkozó tervet.

A korábbi megállapítás egyébként az volt, hogy Németországnak elegendő energiaforrása van, így nincsen szüksége az atomerőművekre, azonban az orosz szállítások veszélybe kerülésével ez egy pillanat alatt megváltozhat – írta a Bloomberg.

Még egyszer átszámoljuk a lehetséges forgatókönyveket, és azt követően döntünk – fogalmazott a német kormányszóvivő az atomerőművek üzemidejének meghosszabbításával kapcsolatban.

Korábban a koalíciós pártok közül a Zöldek, melyek közé Habeck is tartozik kizárták az atomenergia használatát, most azonban a párt társelnöke már arról beszélt, hogy minden lehetséges megoldást megvizsgálnak, vagyis nem zárta ki élből a reaktorok további használatát.

Kormánypárti nyilatkozatok szerint komoly vitákhoz vezethet a kérdés, de elképzelhető, hogy a felek kompromisszumra jutnak. A Zöldek elképzelhető, hogy feladhatják az atomenergia-ellenességüket, ha cserébe az FDP beleegyezik, hogy sebességhatárt szabjanak meg a német autópályákon.

Az autópályákon történő sebességkorlátozás a szomszédos Ausztriában is napirenden van.

A koalíciós partner FDP hosszabb időre szólít fel

Az orosz gázszállítások leállásától való félelem miatt az FDP és különösen a CDU/CSU az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítását szorgalmazza. Bettina Stark-Watzinger szövetségi kutatási miniszter megismételte pártja követelését:

„Az atomerőművek néhány hónappal hosszabb üzemeltetése nem lesz elég” – mondta az FDP politikusa, aki szerint inkább „ideológiamentes megbeszéléseket kellene folytatni a 2024-ig tartó működés folytatásáról”.

Mario Czaja, a CDU főtitkára a sajtóban szólította fel Scholz kancellárt, hogy tegyen pontot a viták végére. „A napról napra súlyosbodó energiaválságra való tekintettel hanyagság és felelőtlenség lenne lemondani az éghajlatbarát atomenergiáról” – vélekedett a CDU politikusa.

A környezetvédők szerint a vita blokkolja az energiaátállást

A környezetvédelmi ernyőszervezet a Deutscher Naturschutzring (DNR) eközben arra figyelmeztetett, hogy a hosszabb üzemidőkről szóló vita akadályozza az energiafordulat szükséges végrehajtását. „Az üzemidő-hosszabbításról szóló vita elvonja a figyelmet a következetes megtakarítások szükségességéről, és blokkolja az energiafordulatot” – mondta Kai Niebert, a DNR elnöke.

Azok, akik most új működési engedélyeket akarnak kiadni, vagy akár új fűtőelemeket akarnak rendelni, „mindenekelőtt az ország fiataljait teszik ki kiszámíthatatlan kockázatoknak” – vélelmezte Niebert. Hozzátette, hogy

szerinte az atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása „nem járul hozzá sem az ellátás biztonságához, sem a megfizethető áramárakhoz”.

Az erőművek újraindítása csak átmeneti időszakra szól, hogy így biztosítsuk az energiaforrásokat a tél végéig, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy szembeszálljunk a klímaválsággal –jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szombaton közzétett videóüzenetében.

A kancellár fájdalmát fejezte ki amiatt, hogy az orosz gázszállítások leállása és így az energiaellátás bizonytalansága miatt tizenhat, már korábban leállított olaj- és széntüzelésű erőművet indítanak újra, további tizenegynek pedig a tél végéig meghosszabbították a működési engedélyét.

Noha Scholz „keserűnek” nevezte a helyzetet, hangsúlyozta, hogy ez csupán átmeneti időszakra szól.

Emlékeztetett, hogy Németország az energiaválság közepette sem veszti szem elől a széndioxid-semlegesség elérését, s továbbra is az a cél, hogy 2045-re egyike legyen azon országoknak, amelyek elérték a zéró kibocsátást, ugyanakkor versenyképesek tudnak maradni a világpiacon.

„Németország a legsikeresebb iparosodott országok közé tartozik, ez azonban azt jelenti, hogy rengeteg széndioxidot bocsátunk ki. Épp ezért kell még több erőfeszítést tennünk (a klímavédelem érdekében)” – mondta.

Mint elmondta, ilyen intézkedések közé tartozik az a törvényjavaslat is, amely a megújuló energia széleskörű elterjedését segítené elő, s amelyet a parlament nemrégiben fogadott el.

Scholz mindemellett Robert Habeck alkancellárral, Németország gazdasági és klímavédelmi miniszterével közösen utasította el három német atomerőmű üzemelésének meghosszabbítását az év végétől, szerintük ugyanis ez nem elégítené ki az ország energiaszükségleteit.

 

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mutatjuk hol lesz eső és szélvihar a hétvégén

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

magyarnemzet.hu

Szentendre balliberális polgármestere megtiltotta egy keresztény jelkép használatát

ripost.hu

„Csontsovány kislány lettél” - Durva kritikákat kapott Szabó Zsófi legújabb fotói miatt

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Ideje végképp eldöntenünk, hogy tényleg akarunk-e mai nyugati és európai ország lenni

origo.hu

Véres orosz megtorlás indul Ukrajnában

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

POLITIK

Karácsonyékhoz kerülhettek a hídpénz-botrány lenyúlt milliói

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?