Létrehozva: 2022.08.28.
Módosítva: 2022.08.28.

Tranzit Fesztivál: A nemzetközi válság ellenére hazánk sikeres lehet

Ezt Szijjártó Péter mondta a Tranziton.

A nagy nemzetközi válságkörnyezetben Magyarország úgy, ahogy eddig is, ezután is sikeres tud lenni – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a tihanyi Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón szombaton. Az Európai Unió (EU) jövőjét Deutsch Tamás (Fidesz) nemzetek Európájaként, Ujhelyi István (MSZP) gyermekeink Európájaként határozta meg a parlamenti képviselők eszmecseréjén. 

SZIJJÁRTÓ Péter
Fotó: Krizsán Csaba

A magyar ellenzék nagy része identitásválsággal küzd, nem tudják magukat meghatározni. Az a jó, ha a fizetések emelkednek, ez nem jobb vagy baloldali kérdés. Az baj, hogy az ellenzék valóságtagadásra hajt. Ma a minimálbér több, mint Gyurcsány Ferenc idejében az átlagbér volt – válaszolta vitapartnerének Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azon a beszélgetésen, amelyet a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón rendeztek Ki a jobb és ki a bal címmel, augusztus 27-én Tihanyban.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter Hiller Istvánnal, volt oktatásért és kultúráért felelős miniszterrel beszélgetett a Tranziton a magyar kultúra kérdéseiről. Rendkívül inspiráló és értékes társalgást hallhattunk arról, van-e balos, vagy jobbos kultúra, és hogy a politika mennyiben befolyásolja a kultúrát. 

Csák János szerint: „Kultúrkiválóság mellett akadálymentesítés jár azoknak, akik hiányt szenvednek. A konzervatív ember szereti az élet apró részleteit. Szereti a falut. Ami a vérünkben van, megjelenik a politikában. Ezért olyan sikeres a Fidesz vidéken. Elfogadom amit mondasz, amíg én vagyok a miniszter, fölösleges presztízsberuházások nem lesznek. Most mindenkinek azt kell hasznosítani amije van” – hangsúlyozta a miniszter. 

„Egy hazájáért cselekedni akaró ember nem válogathat a feladatokban.” Lázár János építési és beruházási miniszter előadásában elmondta, hogy nagy összetartásra lesz szükség ahhoz, hogy az előttünk álló kihívásokat át tudjuk vészelni. Az elmúlt száz évben ez a kormányzat épített a legtöbbet, hiszen 2010 óta minden harmadik elköltött forintot fejlesztésre költöttük. Elmondása szerint eljött az ideje, hogy felülvizsgáljuk, hogyan lehet az országot építeni és fejleszteni.

A Fidesz-kormány sikere abban áll, hogy nem a multik oldalán áll – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára azon a cikluseleji értékelő beszélgetésen, amelyet a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó Garázsviták című sorozatában rendeztek augusztus 26-án Tihanyban.

A vita azzal a kérdéssel indult: mi okozta a baloldal vereségét április 3-án? Rétvári Bence erre azt mondta, hogy a baloldali stratégia – különböző pártok egyesülése – csak a mindenáron győzni akarást tartotta szem előtt, valódi programmal nem rendelkezett.

Rétvári Bence vitapartnere, Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje hamar személyeskedésbe igyekezett fordítani a vitát. Szerinte a Fidesz–KDNP hazugságokkal nyerte ezt a választást, illetve azzal, hogy soha nem látott erőforrásokkal rendelkezett, beleértve a médiát is.

Rétvári Bence emlékeztetett: az internet korában, amikor bármit percek alatt ellenőrizni lehet, felelőtlenség azt állítani, hogy valaki hazugságokkal győzött.

Szóba került a migráció és az LMBTQ-lobbi tevékenységének kérdése. Márki-Zay azt mondta, ezek álproblémák, a kiírt népszavazáson pedig – amelyet ő aberrált szavazásnak nevezett – érvénytelenül szavazott.

 

Rétvári emlékeztetett arra, hogy a baloldal politikusai voltak azok, akik arra biztatták a szavazókat, hogy a szavazólapokra írjanak trágár dolgokat. Ezért ha szellemi mélypontnak nevezünk egy politikai közösséget, az nyilvánvalóan nem a kormánypárt.

Hosszas vita folyt a rezsicsökkentésről, illetve annak fenntarthatóságáról. Rétvári Bence igyekezett felhívni vitapartnere figyelmét arra, hogy háborús helyzetről van szó, ami kényszerítő erővel hat a magyar kormányra is, de a cél továbbra is az, hogy a hazai családokat megóvják az árak elszállásától.

Az uniós szankciós politikával kapcsolatban Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, az USA és az unió vezetői egyaránt úgy látják, hogy a szankciók a legbékésebb eszköznek számítanak az agresszor megtörésére. Ez szemben áll – ahogy ő fogalmazott – Orbán Viktor a véleményével,  amely szerint a szankciók nem jók. Rétvári Bence a szankciók káros gazdasági hatásaira hívta fel a figyelmet, abban pedig egyetértettek a vitázók, hogy Magyarország nyugati, tehát uniós és NATO kötődése megkérdőjelezhetetlen.

Márki-Zay Péter bizonyítani igyekezett, hogy a baloldal jobban vezette volna az országot, Rétvári Bence gazdasági adatokkal bizonyította a  növekedést. Az adatok között a béremelések is szerepeltek, például a pedagógusbéreké. A hosszú csörtében Márki-Zay erősen belezavarodott, amikor bizonyítani igyekezett, hogy a Fidesz-kormány béreket csökkent.

Magyarországon milyen szinten vannak a szankciók hatásai – hangzott a moderátori kérdés, mire Márki-Zay bírálta az árbefagyasztást, ráadásul mindez fenntarthatatlan, tette hozzá. Azt is határozottan állította, hogy az energiaárak emelkedése nem háborús infláció következménye. Rétvári Bence kérdésére azonban nem válaszolt, akkor mi okozza?

A beszélgetés visszakanyarodott a rezsicsökkentéshez, ennek során Márki-Zay bírálni próbálta azt, de minden visszakérdezésnél kénytelenül beismerte: a rendszer valóban védi a középosztály alsó rétegében élőket attól, hogy nehezebb helyzetbe kerüljenek. Rétvári Bence idézte azokat a beszélgetéseket is, amelyeket országos utazásokon helyi rendőri vezetőktől hallott. Ezek szerint a bűnözés is jelentősen csökkent, mert bárki számára jobban megéri munkát vállalni, és abból megélni, mint a börtönt kockáztatni.

Még Márki-Zay Péter is elnevette magát, amikor a gazdagok közteherviseléséről szóló vitában szóba került Gyurcsány Ferenc neve. „Miért volt vele egy listán, miért kapitányozták egymást oda-vissza?” – hangzott a kérdés, amire az MMM elnöke nevetéssel válaszolt.

A közönség hangos nevetésébe fulladt az a szakasz is, amikor Rétvári Bence megkérdezte, milyen statisztikákra alapozva mondják azt a baloldali politikusok, hogy több mint egymillió magyar él külföldön? „Mondjon egy számot, elfogadom” – felelte Márki-Zay, majd hozzátette: „Legyen nyolcszázezer, kerekítési hiba”. Rétvári visszakérdezett: „Kétszázezer ember önnek kerekítési hiba?”. A közönség ezt is hangos nevetéssel jutalmazta, érdemi választ Márki-Zay Péter nem adnott.

A vita vége felé Rétvári Bence úgy összegzett: a Fidesz-kormányzás sikere valójában az, hogy a magyar kormány nem a multik oldalán áll, hanem a magyarok szempontjából értékelnek minden jelenséget.

A magyar ellenzék nagy része identitásválsággal küzd, nem tudják magukat meghatározni. Az a jó, ha a fizetések emelkednek, ez nem jobb vagy baloldali kérdés. Az baj, hogy az ellenzék valóságtagadásra hajt. Ma a minimálbér több, mint Gyurcsány Ferenc idejében az átlagbér volt – válaszolta vitapartnerének Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azon a beszélgetésen, amelyet a Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpón rendeztek Ki a jobb és ki a bal címmel, augusztus 27-én Tihanyban.

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, Gulyás Gergellyel folytatott hivatalos vitáját egy ideológiai kérdéssel kezdte, reflektálva a vita címére, ki a jobb és ki a bal. A Momentum elnöke szerint nemzeti kérdésnek minősül az, hogy kérték a kormánytól, emeljék meg a rendőrök fizetését. Azt, hogy a rendőreink meg legyenek tisztelve, nemzeti kérdésnek minősítette. 

Gulyás Gergely elmondta, a magyar ellenzék nagy része identitásválsággal küzd, nem tudják magukat meghatározni. Az a jó, ha a fizetések emelkednek, mely nem jobb vagy baloldali kérdés. Az baj, hogy az ellenzék valóságtagadásra hajt. Ma a minimálbér több mint Gyurcsány Ferenc idejében az átlagbér volt. Még mindig van hova előre lépni, de az előző évtized volt az, amikor a legnagyobb előrelépés történt. A bűncselekmények ugrásszerűen estek vissza 2010 óta, épp ezért döntött úgy a kormány hogy a rendvédelmi szervek béremelésben részesülnek – fogalmazott. 

Kérdésre a pedagógusok béremelésével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, a diplomás átlagbérhez képest jelentős emelés történt. „Többször elmondtuk, hogy a pedagógusok bérét emeljük. Energiaválság van, mely kiadásokat jelent, de még eközben is szeretnénk jelentős forrásokat biztosítani a pedagógus béremelésekre. Ezt lépésről lépésre kívánjuk elérni, de ebben a kérdésben az EU-s pénzekről nem mondhatunk le. Az az erőfeszítés, amit az ellenzéki politikusok tesznek azért, hogy az ország a pénzekhez ne juthasson hozzá, az hátráltatja valójában az előrelépést.” 

Gelencsér Ferenc szerint van egy kormányunk, mely mindent a nemzeti szuverenitásból eredeztet, most pedig egy szupernacionális intézménytől várja azt, hogy a saját pedagógusait megsegítse. Úgy fogalmazott: „Mi azt mondjuk évek óta, hogy ki kell egyezni az EU-val. Ha belépek egy klubba, a szabályait tiszteletben kell tartani.”

Gulyás Gergely úgy érvelt, a nemzeti szuverenitás egy részét feladtuk. Alapvető félreértése a baloldalnak, hogy mi segítséget várunk. Vannak bennünket megillető bérek. Ezt kell hogy ideadják.

A Momentum elnöke szerint ők évek óta azt mondják, azért kell kiegyeznünk az unióval, hogy megérkezzenek ezek a pénzek. „Az EU gondja az, hogy Önök a pénzt nem megfelelően kezelik. Én 2010-ben még Önökre szavaztam. Akkor még polgári intellektusú párt voltak. A fideszes padsorok ma pedig tele vannak MSZMP-s tagokkal. A gondolatsort úgy folytatta a Momentum elnöke, hogy szerinte a Fidesz kisajátítja a nemzet fogalmát. „Mi egy nemzet részei vagyunk, félelmetes az a nemzet-megosztás, amit Önök amit művelnek.”

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, valóban mindannyian a nemzet tagjai vagyunk. „Az én családomban senki nem volt a szocialista munkáspárt tagja. Erről senki nem tehet, ha a felmenői tagok voltak, de az, hogy mit csinál a jelenben, arról igen. Mindezzel együtt semmiképpen nem minősítenék az egyszerű párttagságért senkit, mint ahogyan Ön tette. Az, hogy valaki a KISZ KB tagja volt, azzal pedig semmi bajuk, közös listán indultak velük” – nyomatékosította Gulyás Gergely.

Az ellenzéki politikus szerit már bőven április előtt lehetett látni, hogy a gáz ára megemelkedik. Szerinte a kormány már a választás előtti időben tudta, hogy a rezsicsökkentés helyett rezsi emelés lesz. „Ahelyett, hogy az elmúlt 12 évben arra fordították volna a pénzeket, hogy a Kádár-kockákat szigeteljék, Önök a közintézményeket szigetelték” – vádolta a baloldali politikus Gulyás Gergelyt. 

Gulyás Gergely egyértelmű válaszában elmondta, azóta növekedett meg drasztikusan a gáz ára, mióta az unió a szankciókat kirótta Oroszországra. Még márciusban az volt az álláspont, hogy az energetika területére ez nem terjeszthető ki. Ami az egekbe emelte az árakat, az a szankciós politika eredménye. 

„Nálunk lényegesebben gazdagabb EU-s országok nem képesek ennyi támogatást adni a lakosságnak. A magyar állam az egy hónapban kifizetendő áram és gázszámlához háromszázezer forintot képes hozzátenni” – emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Gelencsér Ferenc azt mondta, amikor eltörlik a rezsicsökkentést, bejelentkeznek a telekommunikációs cég megvásárlásával.

Gulyás Gergely kijelentette, semmi köze egymáshoz annak, hogy az állam gazdasági tevékenységet végez, ami hozzájárul a költségvetéshez, melyekből lehet más célokat finanszírozni. Meg kell nézni hogy milyen eredményeket ért el a kormány. Ha megnézi mennyien dolgoztak 2010-ben, azt látjuk hogy több, mint egymillió munkahely jött létre. Az elmúlt éves gazdasági növekedés Európa egyik legjobbja volt és az idei évben is így lesz, e mögött tudatos gazdasági politika áll – válaszolta az ellenzéki politikusnak. 

Gelencsér Ferenc a Kádár-rendszerhez hasonlította a mostanit, és aggodalmát fejezte ki az iránt, hogy szerinte a Vodafone-t nem forintból veszi meg a kormány, hanem devizából.

Gulyás Gergely úgy reagált, a Gyurcsány-kormány alatt az vitte csődbe az államot, hogy a szociális kiadásokat devizából fedezték. A Kádár-rendszer és a mai közti különbség az, hogy négyévente vannak választások. „Ha Önök kapnak többet, majd mi ellenzékbe megyünk, Önök meg kormányt alakítanak. Az demokratikus kultúra kérdése, hogy Önök ehhez nem tudnak gratulálni. A kommunista időszakban embereket végeztek ki. Hogy gondolják azt, hogy egy demokratikusan választott kormányt össze lehet hasonlítani azzal az időszakkal mikor embereket csuktak börtönbe” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az új paksi blokkok építésével kapcsolatban elmondta: le lehet cserélni az orosz hitelt EU-s hitelre, de az nagyjából tíz év hátrányt jelent. Semmilyen klímaegyezmény nem hajtható végre atomerőmű nélkül. Abban a tíz évben a magyar lakosság pedig jóval többet fizetne az áramért.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

origo.hu

Olaszország válaszolt Macron őrült, világháborús tervére

life.hu

Az év egyik legszebb csillaghullása várható vasárnap hajnalban

hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

magyarnemzet.hu

Vége a szlovén átoknak, újra az elitben a magyar válogatott!

origo.hu

Áttetsző felsőben mutogatja hatalmas melleit Metzker Viki - kép

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 5.: a Rák meghatódik, a Skorpió nagy hatással van valakire

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Brutális buszbaleset Budapesten: ezekben a percekben is zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart

POLITIK

A konzervatív erők felkészüléséről szólt a CPAC HUNGARY

POLITIK

Eszkalálódhat a háború Ukrajnában, Európát veszély fenyegeti

POLITIK

Gyurcsány-fiókák állnak Karácsony mögött