Létrehozva: 2022.08.30.
Módosítva: 2022.08.31.

Egyre kritikusabb a migrációs helyzet

Erősödik a migrációs nyomás. A hírhedt balkáni útvonalon kétszeresére nőtt a migránsok száma. A kormány szeptembertől határvadász ezredet állít fel.

Szerző Ómolnár Miklós


Április első hetében érte el először a 4 ezres értéket a magyar határon megakadályozott illegális határsértések száma. A rendőrség adatai szerint folyamatosan nő a migrációs nyomás, július utolsó hetében már 6400-an voltak azok, akiket megakadályoztak a határátlépésben vagy feltartóztattak és visszakísértek a határhoz, illetve elfogtak és eljárás alá vontak.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor miniszterelnök augusztus 4-én Dallasban, a CPAC-en, az Amerikai Konzervatív Unió nyári konferencián is utalt arra, hogy hogy 2022-ben már 160 ezer illegális határátlépési kísérlet történt hazánk határain, és ez a szám azóta tovább nő.
Drasztikus növekedés a Nyugat-Balkánon 
Erősödik a migrációs nyomás az Európai Unió külső határain is,  a Nyugat-Balkánon kialakult migrációs útvonalon az első félévben 191 százalékos növekedés mellett 55 321 illegális határátlépést jegyeztek fel – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex). 

Fotó: Ripost

Drasztikus növekedést mutatnak a bolgár belügyminisztérium adatai is. Augusztus 7-én közölték, hogy 2022 első hét hónapjában a migránsok hatvanezer esetben próbáltak átlépni a bolgár-török határon, ez hatszoros növekedés a tavalyi adatokhoz képest. A határőrségen és a honvédségen kívül újabb 860 rendőrt küldtek a török határra. 2022 első hat hónapjában 6633 személyt vettek őrizetbe a határon vagy annak közelében, az elkapott migránsok 20 százalékát menekülttáborokban helyezték el, de a legtöbben megtalálják a módját, hogy folytassák útjukat Nyugat-Európa felé. Az útvonal jellemzően Szerbián át Magyarország felé vezet. 
Csempészbandák rivalizálása Szerbiában 
Szerbia már a migrációs válság kezdetétől a régió egyik fő tranzitországa. Fontos megemlíteni, hogy az országon áthaladó, illetve az országban tartózkodó migránsok pontos számáról eltérő becslések léteznek. Az ENSZ migrációs szervezete, az UNHCR adatai szerint jelenleg hozzávetőlegesen 10 000 migráns tartózkodik az országban, ám kutatók és szakértők szerint a valós adatok ennél 25-30%-kal magasabbak. Rados Djurovic, a szerb Asylum Protection Center vezetőjének elmondása szerint 3000 migráns tartózkodik illegális táborokban a magyar-szerb határ mentén, és naponta nagyjából 1000 migráns érkezik az országba. 

Fotó: A szerb belügyminisztérium felvételén szerb csendőrök elfogott határsértőket őriznek

A Migrációkutató Intézet szakértői szerint kedvező földrajzi fekvésének köszönhetően Szerbia, azon belül pedig a főváros, Belgrád vált az embercsempészet regionális csomópontjává. Belgrád esetében pedig az egyik legnagyobb központként az „Afgán-parkként” elhíresült közpark említhető, amely a buszpályaudvarhoz és a vasútállomáshoz való közelsége miatt ideális találkozási pont a migránsok és az embercsempészek számára. 

Az már tavaly látható volt, hogy az embercsempészbandák egymás között felosztották a szerb–magyar határt a szerb oldalon öt-hat szakaszra. Megveszik egymástól a területet, vagy a másiktól erőszakkal elfoglalják, ahol aztán kizárólag ők csempészhetik az illegális bevándorlókat. A csoportok vezetői irakiak, szírek, afgánok és marokkóiak. A szervezettség egyértelmű, az óriási bevétel szintén; Bécsig 3-4 ezer eurót is elkérnek fejenként. Aki a már leosztott területre tévedve embert akar csempészni, azt agyonverik, és véres leszámolásokat rendeznek egymás között. 
Bonyolultabbá vált a határőrizeti helyzet 
Csempészbandák rivalizálására utal a július elején, a magyar határhoz közeli makkhetesi erdőben történt lövöldözés is. 

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadójának értékelése szerint egy területfelosztási vita miatt törhetett ki a konfliktus, amelyben rálőttek a kiérkező szerb rendőrökre is. A főtanácsadó szerint jelentősen romlott, és bonyolultabbá vált a határőrizeti operatív helyzet. A migrációs nyomás jelentős növekedése mellett változott az is, hogy többször érkeznek nagyobb csoportokban az illegális bevándorlók, és egyre erőszakosabb a fellépésük, akár fegyvert is használnak a határt őrzőkkel szemben. Ezért is döntött úgy a magyar kormány, hogy határvadász ezredet állít fel, amelynek tagjai a helyi rendőri erőkkel közösen látják majd el a határőrizeti feladatokat. Ezzel a rendőrséget is tehermentesítik, továbbá ki lehet vonni a Magyar Honvédség erőit. 
A Migrációkutató Intézet kutatója, Tárik Meszár szerint az illegális bevándorlás növekedésében szerepet játszhat az ukrajnai háború miatt súlyosbodó élelmiszerválság, és a járvány visszahúzódása miatt a határellenőrzések sem olyan szigorúak, mint korábban voltak. A szakértő szerint a határvadász-alakulat felállása szeptembertől javulást hozhat majd, az illegális migráció problémája azonban továbbra sem szűnik meg. 
Határvadász alakulatokról döntött a kormány 
A határvadász alakulatokkal kapcsolatban Nyitrai Zsolt kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos korábbi sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány erősíti a határok védelmét, határvadász alakulatok felállításáról döntöttek, megkezdték a toborzást és indul a kiképzés. A politikus közölte: az országba illegálisan belépni akaró migránsok száma "aggasztó és folyamatosan nő": átlagosan naponta 500-600 illegális migránst akadályoznak meg az átjutásban. Az illegális migránsok egyre szervezettebbek és erőszakosabbak, nagyon sokszor fegyverrel közelítenek a határhoz. 

Az embercsempészek az illegális migránsok segítői, de nagyon sokszor kihasználói is. Embercsempészet miatt 2016-ban 253 embert fogtak el, 2021-ben ez a szám elérte 1277-et - közölte Nyitrai Zsolt. A politikus úgy fogalmazott: az Európát sújtó migráció tehát nem enyhül, hanem egyre csak erősödik. Brüsszel és az európai baloldal bevándorláspárti politikája "szupermágnesként vonzza az illegális migránsok hullámait". A háború, a gazdasági válság és az élelmiszerhiány még több embert késztet majd a jövőben, hogy elinduljon Európa felé - fűzte hozzá. Nyitrai Zsolt közölte, amint megtörténik a határvadászok kiképzése, a jelenleg a határon szolgáló katonák és rendőrök visszatérhetnek majd az alakulataikhoz.

 

 

Elkezdődött a határvadászok képzése - A négyhetes, 180 tanórás képzés alatt rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti- és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el a tanulók. Az ORFK közölte: a szerződéses határvadászok oktatásuk első napjától bruttó 300 ezer forint havi alapilletményt kapnak, a képzés teljes idejére a Készenléti Rendőrség ingyenes ebédet biztosít, valamint a nem helyben lakók számára szállást nyújt.

 


 

Megerősítik a déli határszakasz kerítését - A kormány döntésének megfelelően a büntetés-végrehajtási szervezet megkezdte a már meglévő 165 kilométer hosszúságú biztonsági határzár megerősítését és az új határvédelmi rendszer kiépítését a hódunai szakaszon - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP). A műszaki megoldások azt hivatottak megakadályozni, hogy az illegális migránsok létrával átmásszanak a kerítésen.A mintegy 10 kilométeres hódunai szakasz területén pedig egy teljesen új határzárat telepít a BvOP.



 

Már az osztrák hatóságok is vészharangot kongatnak - A sógoroknál az ukrajnai háború árnyékában a 2015 óta tapasztalt legmagasabb szintre nőtt a menedékkérők száma. Az első félévben 20 313 menekültet regisztráltak, tavaly ugyanebben az időszakban mindössze 4 ezret. A 2015-ös menekülthullám idején 90 ezren nyújtottak be menedékkérelmet Ausztriában, idén mintegy 70 000 kérelmezővel számolnak az év végéig, és az ukrán háborús menekültek ebben nincsenek benne. Az osztrák rendőrség hat hónap alatt már 133 embercsempészt vont ki a forgalomból, 2021-ben 166 volt a számuk az egész évben. Az osztrák rendőrök arról is beszámoltak, hogy egy Moschendorfban elfogott 12 fős migránscsoportban minden ember covidos volt. Az osztrák belügyminisztérium szerint különösen aggasztó, hogy a  a közelmúltban a magyar határtól alig tíz kilométerre a szerb terrorelhárító mintegy 40 erősen felfegyverzett migránst tartóztattak le, akik Ausztria felé tartottak. A csoport tagjai automata géppuskával, négy pisztollyal, késekkel, machetékkel, szablyákkal voltak felszerelve, és 182 különböző kaliberű lőszert találtak náluk. Kábítószert, hat hamis személyi igazolványt és útlevelet is lefoglaltak tőlük. 


 

 

Folyamatosan lehet jelentkezni szerződéses határvadásznak.

Az Egri, Füzesabonyi, Gyöngyösi, Hatvani és Hevesi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2022. augusztus 22. és 28. között 34 helyszínen végeztek toborzási feladatokat a rendőrök.

A kollégák a szerződéses határvadász szolgálatról, a feladatellátásról, a jelentkezés feltételeiről és módjáról, valamint az illetményről és az egyéb juttatásokról több településen adtak tájékoztatást közfoglalkoztatottak és álláskeresők részére.

Továbbá szórólapokat osztottak a forgalmasabb helyeken, plakátokat helyeztek el, és természetesen ott voltak a rendezvényeken is.

Vegyél részt államhatárunk védelmében!

A szerződéses határvadász képzésre az alábbi feltételek teljesülésével vagy teljesítésével jelentkezhetsz:

  • magyar állampolgárság,
  • jelentkezési életkor: 18-55 életév (még be nem töltött 55. életév),
  • büntetlen előélet,
  • cselekvőképesség,
  • legalább alapfokú iskolai végzettségről (8 évfolyam sikeres elvégzéséről) kiállított bizonyítvány,
  • egészségi, fizikai, pszichológiai alkalmasság.

Bővebb tájékoztatás az alábbi linken elérhető: https://www.police.hu/szerzodeses-hatarvadasz-kepzes

Szerző Ómolnár Miklós

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véres csaták vannak több fronton, a Krímet rakétákkal támadják

origo.hu

Tűrőképességük határára értek a kárpátaljaiak: roma asszonyok estek neki a toborzóirodának

mindmegette.hu

Azonnali termékvisszahívás: két kedvenc termék is érintett

hirtv.hu

Anyukájuk kezét fogva sétált ki vasárnap a pályára a Fradi–Debrecen meccs főszereplői + képek

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

magyarnemzet.hu

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

origo.hu

Megszólalt Kecskés Enikő a T. Dannyvel való kapcsolatáról

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.bama.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Most a NATO-t fenyegeti Oroszország

POLITIK

Történelmi jelentőségű, hogy hozzánk látogat a kínai elnök

POLITIK

Gyurcsány így foglalta el a budapesti Városházát

POLITIK

Ukrajna korszerű légelhárító rendszereket kap