Létrehozva: 2022.08.29.
Módosítva: 2022.08.29.

Százezrek nem tudják befizetni a rezsit Szlovákiában

Az elmaradások a lakosság 5,2 százalékát érintik.

Szerző Ripost

Az energiaszámlák befizetésével kapcsolatos elmaradások a lakosság 5,2 százalékát – vagyis megközelítőleg 283 ezer embert – érintenek Szlovákiában. Az energiaszegénység szintén tömegeket sodorhat veszélybe.

A rohamosan közelgő szlovákiai energiaválságról közölt reggel cikket a pozsonyi Új Szó. A lap a WOOD & Company legfrissebb elemzését idézve arról ír, a veszélynek leginkább kitett csoportok az egyedülálló idősek, az egy felnőttből és egy gyermekből álló háztartások, valamint a többgyermekes családok köreiből kerülnek ki.

A lakhatási és energiaköltségek a szlovák háztartások teljes fogyasztói kiadásainak átlagosan több mint egynegyedét teszik ki, ami a legmagasabb arány az EU-s államokon belül. Azok a háztartások, amelyek lakhatási költségei meghaladják a rendelkezésre álló jövedelem negyven százalékát, energiaszegénységbe sodródhatnak – ezzel jelenleg 178 ezer állampolgár küzd a Felvidéken. Az energiaszámlák befizetésével kapcsolatos elmaradások a lakosság 5,2 százalékát – vagyis megközelítőleg 283 ezer embert – érintenek.

Szlovákiában már mintegy 400 ezer aláírás gyűlt össze ahhoz a petícióhoz, amelynek kezdeményezői népszavazást akarnak az Eduard Heger vezette kormány azonnali menesztéséről, valamint az alkotmány egy részének módosításáról - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a petíciós bizottság közlésére hivatkozva csütörtökön.

A szlovák jogszabályok szerint népszavazás kiírásához 350 ezer támogató aláírásra van szükség, az államfő írja ki a petíciós ívek kézbesítését követően, legfeljebb 30 napon belül.

Az aláírásgyűjtést a legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Irány kezdeményezte, több más ellenzéki párt is támogatásáról biztosította. „A népszavazás az egyetlen lehetőség, amely Szlovákiában az embereknek megmaradt arra, hogy érdemben hangot adjanak a kormánnyal szembeni elégedetlenségüknek, s távozásra szólítsák fel” - írták korábbi állásfoglalásukban a petíció kezdeményezői.

A petíciós bizottság csütörtöki közlése szerint az összegyűlt aláírásokat szerdán adják át az államfőnek, akinek ennek alapján még szeptember vége előtt döntenie kell a népszavazás kiírásáról. Az időpont azért lényeges, mivel így a referendumot egy időpontban lehetne megtartani az október 29-re kiírt - az idén először azonos napra kiírt - helyhatósági és megyei választásokkal.

Ez a forgatókönyv jelentősen növelné annak az esélyét, hogy a népszavazáson elégséges számú szavazópolgár vegyen részt, így érvényes legyen. A vonatkozó szlovák szabályozás szerint egy népszavazás akkor érvényes, ha azon a szavazásra jogosultak legalább fele részt vesz. Szlovákia történetében eddig nyolc alkalommal volt népszavazás, de ezek közül - a megköveteltnél alacsonyabb részvételi arány miatt - csak egy lett érvényes, a 2003-ban az ország európai uniós csatlakozásáról tartott népszavazás, amelyen a szavazásra jogosultak 52 százaléka vett részt.

Az aktuális népszavazási kezdeményezés előzménye, hogy tavaly egy - ugyancsak az Irány által kezdeményezett - petícióhoz mintegy hatszázezer aláírás gyűlt össze egy előrehozott választásokat célzó népszavazás kiírására. A népszavazást azonban nem tartották meg, mivel Zuzana Caputová államfő úgy döntött, hogy nem írja ki, miután az ő beadványa alapján az alkotmánybíróság az alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette a népszavazás kérdéseit.

A szlovák baloldali Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt még júliusban felmondta a koalíciós szerződést a nagyobb kormánypárttal, az Egyszerű Emberekkel (OLaNO). A két kormányzó párt fő ütközőpontja Igor Matovic volt miniszterelnök, jelenlegi pénzügyminiszter volt, akinek eltávolításáért a liberálisok akár a kormány bukását is kockára tennék.

Az SaS most azt várja a miniszterelnöktől, hogy a fennálló politikai erőviszonyokat, lásd a közvélemény-kutatások eredményeit, figyelembe vevő új koalíciós megállapodást dolgozzon ki. Ennek értelmében Matovic nem lehetne a továbbiakban miniszter, nagy valószínűséggel a pénzügyi tárcára az SaS valamelyik politikusának fáj a foga. Ha a liberálisok feltételeit Eduard Heger pártja nem teljesíti, az SaS miniszterei augusztus 31-én lemondanak jelenlegi posztjaikról.

Erre a látszólag kockázatos lépésre egyrészt az késztette a szlovák liberálisokat, hogy az ország politikai palettáján viszonylag konzervatív beállítottságúnak ítélt Matovic hosszú ideje szálka volt a szemükben, főleg uniós érdekek és a progresszív politika szempontjából. Másrészt viszont a 25 százalékkal indult OLaNO kormánypárt mára kilencszázalékossá zsugorodott a közvélemény-kutatásokban, míg az SaS stabilan 12 százalékon áll.

A politikai ultimátum keményen visszaüthet a szlovák liberálisoknak, mivel ha ma rendeznék a választásokat, csak harmadikként végeznének. Az első helyen Peter Pellegrini HLAS-SD centrista pártja áll 20 százalékkal, a másodikon volt párttársa, Robert Fico pártja, a SMER-SD szociáldemokrata mozgalma 14 százalékkal. Többségi kormányt valószínűleg az egyik oldal sem tudna összeállítani, így egy idő előtti választás komoly politikai instabilitást hozhatna Szlovákiának.

A magyar pártok jelenleg alig látszódnak a közvélemény-kutatásban, a parlamenti választásokon szinte biztosan nem kapnának mandátumot. A Szövetség három-, a Magyar Fórum pedig jelenleg mindössze egyszázalékos támogatottságot könyvelhet el.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megégeti és bedrogozza a Hamász a túszul ejtett gyerekeket

origo.hu

Felforgató, mit tesz a Hamász a túszul ejtett gyerekekkel (18+)

borsonline.hu

Tovább dagad a botrány: úgy beleálltak Rékasi Károlyba, mint a gerely

mandiner.hu

Kiadták a piros riasztást: jön a brutális ónos eső!

ripost.hu

Dráma a Farm VIP-ben: "Nem hiszem, hogy van annál fájdalmasabb, mint elveszíteni valakit"

vg.hu

Újabb brutális katonai akció: felrobbantották Oroszország összeköttetést Kínával – videó

origo.hu

Összevissza beszél és fenyegetőzik Zelenszkij

travelo.hu

Befejeződött a pécsi világörökségi helyszínünk felújítása

life.hu

Erősítsd az immunrendszered természetes módon (x)

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

origo.hu

MEGÚJULT AZ INTERSPORT ÜZLETE VECSÉSEN A MARKET CENTRAL FERIHEGYEN(x)

life.hu

A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Terrorriasztás, ezer rohamrendőrt vezényeltek a legnagyobb karácsonyi vásár védelmére

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Ferrarival, pénzkötegekkel provokáltak a mogyoródi adócsalók

POLITIK

Munkácsról is kerültek fegyverek a Hamászhoz?

POLITIK

Zelenszkij az oroszok kivonulását követeli

POLITIK

Még mindig 140 izraeli túszt tartanak fogva

POLITIK

Karácsonyi terrorveszély Németországban