Létrehozva: 2022.08.24.
Módosítva: 2022.08.24.

Rövidesen folytatódik Czeglédy Csaba ügye

Perdöntő tanúk érkeznek.

November 8-án és 9-én az egyik koronatanú meghallgatásával folytatódik a hatmilliárd forintot meghaladó költségvetési csalással és gazdasági csalással vádolt egykori szocialista, ma már DK-s szombathelyi politikus, Czeglédy Csaba és húsz társa büntetőpere a Kecskeméti Törvényszéken – értesült a Magyar Hírlap a bíróság szóvivőjétől.

A lassan öt éve tartó, ám Czeglédy Csaba első rendű vádlott mentelmi joga miatt kétszer is félbeszakadt monstre adócsalási ügy, amely Szegeden kezdődött, majd elfogultságot jelentő bírák miatt Kecskeméten folytatódott, új fejezetéhez érkezik az ősszel. Novembertől ugyanis olyan tanúkat hallgat meg a bíróság, akik eredendően vádlottak voltak, sőt az ügyészséggel megkötött egyezségük révén megkezdték börtönbüntetésük letöltését is. Sőt, olyanok is akadnak közöttük, akik az előzetesben töltött idő beszámításával már le is töltötték a büntetésüket.

Az új büntetőeljárási törvény értelmében őket már nem vádlottként, hanem tanúként hallgatja ki a bíróság, amelynek azért van nagy jelentősége, mert a tanúknak – szemben a vádlottakkal – igazmondási kötelezettségük van. Ha ennek nem tennének eleget, akkor hamis tanúzásért is felelősségre vonhatók lennének. Czeglédy húsz vádlott-társa közül a büntetőper megindulása előtt nyolc kötött egyezséget a vádhatósággal, közülük ketten ezt visszamondták, a per elindulását követően pedig még egy vádlott kérelmezte az alacsonyabb büntetéssel járó egyezséget, amelynek első számú feltétele a bűncselekmény elkövetésének beismerése. Czeglédy Csaba és a többi érintett vádlott továbbra is tagadja a bűncselekmény elkövetését.

A vádirat szerint Czeglédy Csaba a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. igazgatósági elnökeként bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja 2011–17 között az általános forgalmiadó elcsalása, valamint a járulékfizetési kötelezettség kijátszása volt. A büntetőeljárásban nyolc iskolaszövetkezet érintett, ezek vezetői fiktív módon csak a nevüket adták, a munkaközvetítést ténylegesen a Human Operator Zrt. alkalmazottai végezték. A számlázási lánc középső szintjén a Human Operator leányvállalatai álltak, formálisan ők szerződtek az iskolaszövetkezetekkel, amelyeknek be kellett volna fizetniük az áfát. Ha egy szövetkezetnek jelentős tartozása halmozódott fel, azt felszámolták, és a helyére egy újat szerveztek.

A novemberben tanúként idézett, hetedrendű vádlott azért is koronatanúja az ügynek, mert először Czeglédyék egyik leányvállalatának, a Pannon Humán Szerviz 2009 Kft. volt a tulajdonosa, később pedig a másik leányvállalatnak, az előző örökébe lépő Pannon Humán Koordinátor Kft. tulajdonosa és ügyvezetője lett. Vagyis Czeglédy egyik legfőbb bizalmasáról van szó. A Pannon Humán Szerviz 2009 Kft. neve egyébként felbukkan a Gyurcsány család cégének, az Altus Portfólió Kft. által nyújtott kölcsönök kapcsán is, az egyik ilyen kölcsönnél a 90 milliós tételből 57 milliót továbbítottak a hetedrendű vádlott vezette leányvállalatnak. A Pannon Humán Szerviz 2009 Kft. pedig az a cég, amelyről az adórevizori jelentés megállapította, hogy két és fél milliárd forintot fizetett ki, úgy hogy a pénzt apróbb tételekben bankautomatákból vették fel, és a jelek szerint zsebbe fizették ki.

Egy tanú, aki szintén egyezséget kötött az ügyészséggel az eljárás korábbi szakaszában elismerte, hogy rálátása volt arra a számlázási láncra, amely a vádirat szerint arra volt hivatott, hogy elfedje a meg nem fizetett áfát és közterheket. Beismerte, hogy számára nyilvánvalóvá vált, hogy olyan áfa-visszaigénylés megy végig a bevallási rendszeren, amelyet soha senki nem fizetett be az adóhivatalnak.

Elítélte a bíróság Czeglédy Csabát az ördög ügyvédjének ügyében - még márciusban.

A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a Veszprémi Járásbíróság marasztaló döntést hozott; büntetővégzéssel az ördög ügyvédje ügy mindkét vádlottjával szemben pénzbüntetést szabott ki – áll a főügyészség korabeli közleményében. Ismert, az ügy egyik vádlottja Czeglédy Csaba. Most kilenc rendbeli különleges személyes adattal visszaélés miatt ítélték el a Borkai-felvételek nyilvánosságra hozása ügyében. 

Az ügyészség azt írta:

A Fővárosi Főügyészség az „ördög ügyvédje”-ként ismert ügyben 2021. október 4. napján nyújtott be vádiratot a bíróságra. A Veszprémi Járásbíróság osztotta a Fővárosi Főügyészség álláspontját, miszerint az ügy egyszerű megítélésű, valamint a büntetővégzés meghozatalának egyéb törvényi feltételei is fennállnak, ezért az ügyet tárgyalás mellőzésével bírálta el. A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, váddal egyezően megállapította, hogy az ügyvéd vádlott és a bűnsegédlettel vádolt, többszörösen büntetett előéletű társa megvalósította a 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségét. Ezért az ügyvéd foglalkozású vádlottal szemben a bíróság – halmazati büntetésül – összesen 1.000.000 forint pénzbüntetést, társával szemben pedig összesen 500.000 forint pénzbüntetést szabott ki. A bíróság rendelkezett arról is, hogy amennyiben a vádlottak a kiszabott pénzbüntetés megfizetését elmulasztják, a büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni. A büntetővégzés ellen fellebbezésnek nincs helye, azonban az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik.

A Gyurcsány Ferenc többmilliárdos költségvetési csalással is vádolt bizalmi embere elleni vád abból áll, hogy Czeglédy kérésére többszörösen büntetett előéletű társa 2019 szeptemberében az egyik internetes közösségi hálózaton létrehozott egy profilt, majd azon keresztül egy oldalt, amelynek utóbb Az Ördög ügyvédje címet adta. A másodrendű vádlott később ehhez a közösségi oldalhoz kapcsolódóan hirdetéseket is kért, amelyeket az ügyvédtől kapott bankkártyával fizetett ki. Az volt a vádlottak célja, hogy az ezt követően nyilvánosságra hozott, szexuális tartalmú, kompromittáló felvételeket (Borkai-felvételek) az internethasználók minél szélesebb körben megismerjék. Mivel azonban a közösségi oldalon szexuális felvételek közzététele nem engedélyezett, a felvételeket először pornóoldalakon hozták nyilvánosságra, majd a weboldalak linkjét osztották meg a közösségi oldalon - írja a Pesti Srácok.

A Fővárosi Főügyészség még tavaly augusztusban jelentette be, hogy azonosították Az ördög ügyvédjét. Ezután Czeglédy Csaba ügyvéd, szombathelyi független önkormányzati képviselő, a Demokratikus Koalíció és a baloldali összefogás Vas megye 1-es számú választókörzeti országgyűlési képviselő-jelöltje elismerte, hogy őt gyanúsították meg, de kijelentette: nem ő áll Az ördög ügyvédje blog mögött, amely a 2019-es önkormányzati választások előtt kirobbantotta a Borkai-ügyet. Pikáns felvételek láttak napvilágot, valamint olyan információkat lebegtettek meg, amelyek korrupcióról szóltak. Miután az oldal elkezdte kihozni a botrányos részleteket, titkokat az adriai hajóútról, az érintettek zsarolás miatt feljelentés tettek a rendőrségen. Az előzetesen beharangozott korrupciós bizonyítékok és Borkaiék drogfogyasztását alátámasztó anyagok később nem kerültek elő.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Már atomfegyvereket telepítenek az oroszok?

ripost.hu

„Isten veled” - súlyos döntést hozott a Házasság első látásra szerelmespárja

borsonline.hu

Fekete péntek: meghalt a legendás rockzenekar utolsó nagyágyúja

hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

ripost.hu

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

POLITIK

Lukasenka: Megérettek a feltételek a béketárgyalásokra

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert