POLITIK

Szerző Ripost

6 hónapja

Orbán Viktort dicséri az amerikai sajtó

A magyar miniszterelnök nem egy Trump-hasonmás, állítják.

Szerző Ripost

A magyar miniszterelnök nem egy Trump-hasonmás, hanem a populista-nacionalista tábor vezetője, akit korábban Trumpban szerettek volna látni - írja a The Wall Street Journal hétvégi számában megjelent cikk alapján a Mandiner.

Az amerikai lap újságírója, Matthew Continetti a magyar kormányfőről és a  dallasi CPAC-konferenciáról is részletesen írt. Ez alapján Orbán magabiztosan állt az dallasi konferencia színpadára, hiszen ő a leghosszabb ideje hatalmon lévő európai kormány vezetője. 

Az újságíró úgy látja, a miniszterelnöknek sikerült azokat a kérdéseket körbejárni a beszédében, amelyek a legjobban lelkesítik a konzervatív tábort, és a feltételezése szerint az amerikai jobboldal már nem az angolszász országoktól, hanem Európától vár útmutatást, és emiatt lehetséges, hogy Orbán Viktor egyre nagyobb hatalommal rendelkezik a jobboldali körökben világszerte.

A szerző azt is megemlíti, hogy a miniszterelnök módszereivel és retorikájával kapcsolatos kritikák  nem csorbítják karizmáját, épp ellenkezőleg. Matthew Continetti úgy látja, sokakat vonz a magyar miniszterelnök ideológiája és stílusa, bár emiatt rendszeresen bírálják civil szervezetek, illetve a jelenlegi demokrata vezetés és az amerikai lapok, miközben ez a sikerének bizonyítéka.

Úgy vélte, hogy Orbán Viktor nem csak azért tűnik fel a demokráciáról, a tekintélyelvűségről és a liberalizmusról szóló vitákban, mert Magyarország a NATO és az Európai Unió többi tagjához képest politikai szempontból kilóg a sorból, hanem azért is, mert a miniszterelnök pályafutása azt is jól bemutatja, hogy a konzervativizmus milyen mértékben alakult át a 21. században. 

"Orbán nem egy Trump-hasonmás. A populista-nacionalista tábor vezetője, akit korábban Trumpban szerettek volna látni" - összegzett Matthew Continetti a The Wall Street Journal hétvégi számában megjelent cikkében. 

A világ „baráti és Orbán Viktorral ellenséges” része is felfigyelt a miniszterelnök dallasi, a CPAC-konferencián mondott beszédére - értékelt a Nézőpont Intézet vezetője.

Mráz Ágoston Sámuel összegzése szerint a magyar kormányfő beszédének egyik fontos üzenete, hogy sikeres konzervatív politika érdekében a jobboldali politikusok ne a liberálisok elvárásaihoz igazodjanak.

Ugyancsak a dallasi beszéd fő üzenetének nevezte, hogy az amerikai konzervatívok és a nemzetben, családban hívő magyar, valamint európai konzervatívok egyesítsék erejüket a „liberális hegemónia” legyőzése érdekében.

Mráz Ágoston Sámuel elmondta: Orbán Viktor beszédében a migrációt, családpolitikát és a genderideológia elleni küzdelmet, valamint a közbiztonságot és az adópolitikát emelte ki, ezek a témák a választásokon a többség megnyerésére pályázó amerikai konzervatívoknak, a republikánusoknak is tanulságosak lehetnek.

A Nézőpont Intézet vezetője úgy vélte, hogy a magyar miniszterelnök dallasi szavait a „párhuzamok keresése” és az „egyensúly fenntartása” jellemezte.

A stabilitás és az újraválasztási sikerek sorozata bizonyítja azt, hogy Orbán Viktor sikeres és a társadalom többsége által támogatott politikát folytat - mondta, azt is jelezve, hogy csupán egy felelős politikus, egy államférfi képes arra, hogy „a pőre érdekek mellett az értékeket is képviselje”.

„Bizonyos értelemben egy nemzetnek érdeke lehet bizonyos értékek védelme” - fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel.

Kijelentette, a migráció elleni küzdelem és a családok védelme Magyarországon „nemzeti érdek és nemzeti érték”, az amerikai konzervatívok pedig erről hasonlóan gondolkodnak.

Arról, hogy Orbán Viktort amerikai látogatása alatt Donald Trump volt amerikai elnök a saját birtokán fogadta, Mráz Ágoston Sámuel azt mondta: a két politikus közötti, az eszmei és politikai gondolkodás síkján lévő szövetség a gyakorlatban is megvalósulni látszik, a találkozó ennek a jelképe volt.

Úgy értékelt: ha Donald Trump ismét indul az amerikai elnöki székért, akkor a két politikus közötti kapcsolat „nemcsak egy történelmi értékű barátság, hanem a jövő szövetsége lehet”.

A megszokott reakcióval fogadta a balliberális média Orbán Viktor miniszterelnöknek az amerikai CPAC konferencián elmondott beszédét. 

Ahogy várható volt, a miniszterelnök dallasi beszéde után beindultak a balliberális nemzetközi média úthengerei, amelyek újra megpróbálták elmagyarázni a közönségnek, hogy miért Orbán Viktor a leggonoszabb politikus a világon. 

A brit BBC rövid összefoglalójában többet foglalkozott a miniszterelnök tusványosi beszédével, mint a Dallasban elmondottakkal, kiemelték Hegedűs Zsuzsa korábbi tanácsadó lemondását is. A CPAC-et megnyitó beszéddel kapcsolatban leginkább azt emelték ki, amikor Orbán Viktor a magyar Alaptörvényből idézett. 

Hasonlóan a brüsszeli Politico is szükségének érezte a tusványosi beszéddel kezdeni összefoglalóját. Ami után leginkább a magyar családpolitikát emelték ki, hozzátéve, hogy az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb az a „nacionalista populizmus”, amit – a Politico szerint – Orbán Viktor képvisel. Megjegyezték azt is, hogy Orbán Viktor egy félig üres előadóteremben tartotta meg a beszédét, habár ennek ellentmondanak azok a videók is, amit Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója osztott meg közösségi oldalán. 

A szintén brit The Guardian – ahogy a miniszterelnök előre jelezte a beszédében – úgy fogalmazott  Magyarország autokrata vezetője tartott beszédet az amerikai konzervatívok előtt, a lap hozzátette, Orbán Viktor „nativista fehér sérelmi politikája” megfertőzte az amerikai jobboldalt. Valamint megismételte azokat az alaptalan vádakat, miszerint Orbán Viktor lebontotta a jogállamot Magyarországon. 

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) is a szokásos hangnemben foglalta össze a miniszterelnök beszédét. Úgy fogalmaznak, Orbán Viktor füttyszó helyett nagy tapsot kapott, miközben „agresszív retorikával a progresszív erők elleni harcra szólított fel”. A viszonylag hosszabb elemzésbe azért sikerült egy pontatlanságot is beleírni, ugyanis a FAZ cikke szerint Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország az egyetlen európai ország, ahol biztonságban lehet este sétálni. A cikk szerzőjének figyelmét eszerint elkerülte, hogy a magyar miniszterelnök Budapestről beszélt, mint azon kevés európai fővárosok egyikéről, ahol még biztonságban lehet éjszaka a városban sétálni. 

Az amerikai MSNBC is hozta a tőle elvárható stílust, hiszen a magyar miniszterelnököt „autoriter bigottnak” nevezték, s hozzátették, hogy az amerikai jobboldal nagy része Orbánban többet lát, mint egy hatékony vezetőt, ő egy olyan modellt kínál, amelyet az amerikai konzervatívok „utánzásra” érdemesnek tartanak. És persze ők is megemlítik Hegedűs Zsuzsa esetét, s természetesen megismétlik azokat az elcsépelt vádakat, miszerint az Orbán-kormány felszámolta a magyar demokráciát. 

Az NBC szintén amerikai hírtelevízió adása szerint, Texasban Orbán Viktor „mentegetőzni próbált” a Tusnádfürdőn elmondott beszéde miatt. Valamint azt emelték ki, hogy a CPAC közönsége a csatorna elmondása alapján „itta Orbán Viktor szavait”, „nevettek a viccein”, és „mindenben egyetértettek vele”.

A legtipikusabban viszont talán a CNN hírtelevízió reagált, amely egy hosszas riporttal igyekezett riogatni az amerikai közönséget. A riportban szinte az összes már jól ismert balliberális toposz előkerül hazánkkal szemben, a CNN szerint Orbán retorikája „Magyarország történetének a legsötétebb időszakát idézi. Persze felidézték Orbán Viktor Tusnádfürdőn tartott beszédét is, valamint elmagyarázták az amerikai közönségnek, hogy összeomlóban van a magyar gazdaság. 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Erre sokan felfigyelnek, itt a TV2 nagy bejelentése

origo.hu

Így élvezi a hatalmas hullámokat Bódi Sylvi - képek

borsonline.hu

Kiderült végre! Ők lesznek az Ázsia Expressz idei versenyzői

hirtv.hu

Elkaszálta az LMP kezdeményezését az OVB

ripost.hu

Sokkoló: 10 kilót hízott a hormonkezelés miatt Vajna Timi

hirtv.hu

Elszabadulhat a pokol Amerikában

origo.hu

Ezt csinálta a kulisszák mögött a Sztárban sztár kiesője

lakaskultura.hu

Így tudsz élettel megtölteni hatalmas, üres falfelületeket a lakásban

ripost.hu

"Megkerülhetetlen, hogy néha találkozzanak" - kitálalt a barát az egykori sztárpárról

origo.hu

Ingyenes programdömping a Pesti Vigadóban(x)

life.hu

Sztárok, akik depresszióval küzdöttek(x)

ripost.hu

Kétszer annyi ideig virágzik a tulipán ezzel a trükkel

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Áremelkedések? Brüsszelt teszi felelőssé a legtöbb magyar

POLITIK

Bevallotta a 13 éves tini: ő fojtotta meg 4 éves kistestvérét

POLITIK

Egyre erősebb a migránsellenes hangulat Németországban

POLITIK

A hír igaz: Varga Judit elválik a férjétől

POLITIK

A németek kétharmada ellenzi a vadászgépek szállítását Ukrajnának

POLITIK

Brüsszel kísérleti határvédelmi projektet indít. Feltalálják a magyar módszert?

POLITIK

Tovább folytatódnak a zavargások Párizsban

POLITIK

Már a kereskedőket hibáztatják a svédek