Létrehozva: 2022.08.08.

Kína folytatja hadgyakorlatait Tajvan körül

A manővereknek vasárnap délben kellett volna befejeződniük.

Szerző Ripost

A kínai hadsereg bejelentette hétfőn, hogy tovább folytatja a Tajvan körül múlt héten megkezdett hadgyakorlatait, amelyeknek az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződniük.

Kína múlt csütörtökön, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatása után kezdett hadgyakorlatokat a sziget körül. A manőverek hat helyszínen zajlottak Tajvan környékén, és a kínai hadsereg éleslőszert is használt, valamint rakétákat lőtt át a sziget fölött.

A kínai hadsereg keleti parancsnoksága hétfőn azt közölte, hogy folytatják a hadgyakorlatokat, és elsősorban a tengeri hadviselésre és tengeralattjáró-elhárító műveletekre fognak összpontosítani.

Bár Kína többször tartott hadgyakorlatokat a Tajvani-szorosban az elmúlt években, a jelenlegihez hasonló átfogó műveletre még nem került sor. Tajpej blokádnak minősítette Kína tevékenységét, és Caj Ing-ven elnök felelőtlenségnek nevezte, hogy Peking „szándékosan emelte a katonai fenyegetés szintjét”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kifogásolta Kína „teljességgel aránytalan” reakcióját Pelosi látogatására.

Kínai hadihajók hadgyakorlatuk során ismételten megsértették a Tajvani-szorosban a nem hivatalos ütközőövezet határát vasárnap.

A középvonalat az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt. Bár Peking hivatalosan sohasem ismerte el, az elmúlt évtizedekben de facto határként szolgált Kína és Tajvan között.

A Reuters globális hírügynökség az ügyre rálátással bíró forrásra hivatkozva jelentette, hogy mintegy tíz tajvani és tíz kínai hadihajó közelítette meg egymást. Egy megfigyelő tengeren zajló “macska-egér játéknak” nevezte a történéseket.

„Az egyik fél igyekszik átkelni, míg a másik fél elállja az útját” – mondta.

Tajvan közölte, hogy a szárazföldi telepítésű, hajók elhárítására szolgáló rakétáit, Patriot légvédelmi rakétarendszereit és korszerű légiharcrakétákkal felfegyverzett F-16-os típusú harci repülőgépeit készültségbe helyezte.

Kína Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatását követően hadgyakorlatokba kezdett, amelyek a Hszinhua állami hírügynökség szerint vasárnap délig tartanak, bár Peking eddig nem jelentette be hivatalosan ezek végét. Az önálló kormányzattal rendelkező sziget körül hat helyszínen zajló manőverek keretében éles lőszert is használtak, valamint rakétákat lőttek át Tajvan fölött. A tajvani védelmi minisztérium szombaton azzal vádolta meg Kínát, hogy támadást szimulál egy kiemelkedően fontos tajvani célpont ellen.

Szu Ceng-csang tajvani miniszterelnök vasárnap arról beszélt, hogy Kína pökhendi módon katonai akciókba kezdett, hogy megzavarja a térség békéjét és stabilitását.

Felszólította egyben Kínát, hogy hagyjon fel katonai erőfitogtatásával. Hozzátette, hogy “külföldi ellenségek” kibertámadásokkal és dezinformációs kampányokkal próbálják aláásni a tajvani közhangulatot.

Bár Kína többször hadgyakorlatozott a Tajvani-szorosban az elmúlt években, a jelenlegihez hasonló átfogó műveletre még nem került sor. Tajpej blokádnak minősítette Kína tevékenységét, és Caj Ing-ven elnök felelőtlenségnek nevezte, hogy Peking „szándékosan emelte a katonai fenyegetés szintjét“.

Kína, amely saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró Tajvant, árulásként hivatkozott Pelosi útjára.

A tajvani védelmi minisztérium szombaton azzal vádolta meg Kínát, hogy támadást szimulál kiemelkedően fontos tajvani célpontok ellen, miközben a kínai hadsereg több hajója és katonai repülőgépe haladt át a Tajvani-szoros középvonalán.

A középvonalat az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt. Bár Peking hivatalosan sohasem ismerte el, az elmúlt évtizedekben de facto határként szolgált Kína és Tajvan között.

A tajpeji hatóságok szerint 68 repülőgép és 13 hadihajó sértette meg a középvonalat pénteken. Tajvan válaszul figyelmeztető lövéseket adott le, aktiválta szárazföldi rakétarendszereit, valamint a levegőben és a tengeren járőrözött.

Kína Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatását követően hadgyakorlatokba kezdett, amelyek vasárnap délig tartanak. Ennek keretében éles lőszert is használtak, valamint rakétákat lőttek át Tajvan fölött.

Eközben a kínai hadsereg szombatra virradóra nyilvánosságra hozott egy felvételt, amelyet a légierő egyik pilótája készített egy repülő fülkéjéből, és amelyen a tajvani partok és hegyek láthatók. Szakértők szerint a videó célja, hogy megmutassa, milyen közel kerültek a kínai erők a szigethez.

Bár Kína többször hadgyakorlatozott a Tajvani-szorosban az elmúlt években, a jelenlegihez hasonló átfogó műveletre még nem került sor. Tajpej blokádnak minősítette Kína tevékenységét, és Caj Ing-ven elnök felelőtlenségnek nevezte, hogy Peking „szándékosan emelte a katonai fenyegetés szintjét”.

Kína, amely saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró Tajvant, árulásként hivatkozott Pelosi útjára.

Az Egyesült Államok bekérette Kína washingtoni nagykövetét a Tajvan miatt kialakult diplomáciai vitában – közölte pénteken az amerikai kormány nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes szóvivője.

John Kirby közölte: azért kérették be Csin Kang nagykövetet hogy közöljék vele, az amerikai álláspont szerint Kína felelőtlenül és provokatívan viselkedik a tajvani kérdésben, amikor erődemonstrációval reagál Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatására.

Kirby a tájékoztatón nem árulta el, hogy ki fogadta a kínai nagykövetet, de leszögezte, elítélik a felelőtlen katonai lépéseket, amelyek ellentétesek az amerikai törekvéssel, hogy hosszú távon biztosítva legyen a Kína és Tajvan közötti tengerszoros békéje és biztonsága.

A szóvivő hozzátette, azt is tudtára adták a nagykövetnek, hogy a kínai erődemonstráció nemcsak Tajvanon, de a G7 és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagállamaiban is aggodalmat váltott ki.

John Kirby kijelentette továbbá, hogy az Egyesült Államok egy Kína-politikája, és álláspontja változatlan: nem ismeri el Tajvan függetlenségét, ugyanakkor támogatja a szigetnek azt a jogát, hogy fenntartsa demokratikus rendszerét.

Kína bejelentette pénteken, hogy felfüggeszti az együttműködést az Egyesült Államokkal egy sor területen, egyebek mellett leállítják a párbeszédet magas rangú katonai parancsnokok között Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása miatt.

A pekingi külügyminisztérium jelezte: Pelosi szerdai tajvani programja miatt felfüggesztik Washingtonnal a klímaváltozással kapcsolatos egyeztetéseket, és szüneteltetik a határokon átnyúló bűnözés és az illegális bevándorlók kitoloncolása, illetve a kábítószer-ellenes küzdelem terén folytatott együttműködést is. Összesen nyolc konkrét intézkedést jelentettek be Kínában az amerikai házelnök látogatása miatt.

Vang Ji kínai külügyminiszter csütörtökön felelőtlennek és észszerűtlennek nevezte Nancy Pelosi tajvani látogatását. A tárcavezető azt mondta, nem fogja tűrni, hogy országának alapvető érdekei sérüljenek, és átgondolt lépéseket fog tenni Kína nemzetbiztonsága és szuverenitása védelmében.

Nem sokkal Pelosi tajvani tartózkodása után kínai rakéták csapódtak a tengerbe a Japán különleges gazdasági övezetéhez tartozó területen. A rakétákat a Tajvan körül éles lőszerekkel gyakorlatozó kínai hadsereg indította el.

A kínai külügyminisztérium pénteken azt közölte, hogy több mint száz harci repülőgép és tíz hadihajó vett részt az utóbbi két napban a Tajvan körüli hadgyakorlatokban. A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint példa nélküli kiterjedésű gyakorlatokról van szó.

Kína saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró szigetet. Nancy Pelosi házelnökként a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki az utóbbi huszonöt évben Tajvanra látogatott.

Kína személyesen Pelosi és közvetlen családtagjai ellen is szankciókat vezet be az ügy miatt, erről további részleteket nem közöltek pénteken.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

travelo.hu

Csodálatos, ingyenes nádkoronasétány épült ezen a balatoni strandon

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja