POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

Kihagyta hírügynökségi cégét Kálmán Olga a vagyonnyilatkozatából

Gyurcsány Ferenc is "elszúrta" a vagyonnyilatkozatát.

A DK politikusa is kitöltötte vagyonnyilatkozatát, nem is akárhogy.

A napokban nyilvánosságra kerültek az országgyűlési képviselők legfrissebb vagyonnyilatkozatai, amelyek kapcsán érdekesség, hogy

Gyurcsány Ferenc elszúrta a vagyonnyilatkozatát, bevallásában meglepően „nagyvonalúan”, havi közel egymillió forintot „kerekített” lefelé.

Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Kálmán Olga is kitöltötte vagyonnyilatkozatát

A DK-vezér pártja országgyűlési képviselője, Kálmán Olga viszont élt az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, s rögtön kihagyta a vagyonnyilatkozatból a hírügynökségi cégét.

Röviden megjegyzem

A korábbi hazai vagyonnyilatkozati rendszer szerint az országgyűlési képviselőknek minden gazdasági társasággal kapcsolatos érdekeltségükről nyilatkozniuk kellett, azonban az új, Európai Unióban alkalmazott, és hazánkban annak mintájára a közelmúltban bevezetett vagyonnyilatkozati rendszer szerint a képviselőknek már csak olyan gazdasági társaságokban lévő érdekeltségeikről kell nyilatkozniuk, „amely befolyást gyakorolhat a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre.”

Kálmán Olga korábbi vagyonnyilatkozatában a szabályzásnak megfelelően minden gazdasági érdekeltségéről, így a K.O Press Hírszolgáltató BT.-t illető érdekeltségeiről is beszámolt (lenti kép).

Fotó: Képernyőkép/parlament.hu

Fotó: Képernyőkép/parlament.hu

Legfrissebb vagyonnyilatkozatából viszont – vélhetően az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel élve – a Gyurcsány-párt képviselője immár kihagyta hírügynökségi cégét (lenti kép).

Fotó: Képernyőkép/parlament.hu

Fotó: Képernyőkép/parlament.hu

Kálmán Olga cége egyébként többek között hírügynökségi tevékenységgel, könyvkiadással, napilapkiadással, egyéb időszaki kiadványok kiadásával, világháló-portál szolgáltatással, vezetési tanácsadással és kommunikációval foglalkozik. Ez a tevékenységi kör egyébként bizonyos esetekben a jelenlegi szabályozás szerint határterületnek is minősülhet, hiszen, ha például politikai kommunikációs tanácsadást vagy közéleti, politikai tematikájú napilapot, könyvet, kiadványt ad ki a cég, az akár bele is eshet azon bevallani köteles gazdasági társaságok körébe, amelyek befolyást gyakorolhatnak a közpolitikával kapcsolatos kérdésekre.

Kérdés még az is, hogy ha a Gyurcsány-párt képviselője is él az új vagyonnyilatkozati rendszer nyújtotta lehetőséggel, mennyire hiteles a baloldali pártok és média eddigi narratívája, amely igencsak szájhúzva fogadta az új vagyonnyilatkozati rendszer bevezetését.

Közel egymillió forintot kerekített lefelé a DK-vezér

Gyurcsány Ferenc 2020. január 28-i keltezésű (és a 2019. december 31-i állapotokat mutató) vagyonnyilatkozatában feltüntetett egy 238.334.942 Ft-os, az Altustól (Gyurcsány Ferenc saját cége) kapott eseti jövedelmet, amelyet ha éves lebontásban nézünk (12-vel elosztunk), 19.861.245,2 Ft-ot kapunk.

Fotó: Parlament.hu

Fotó: Parlament.hu

Ez olyan, mintha az érintett évben Gyurcsány Ferenc havi 19.861.245,2 Ft-os cégétől kapott jövedelemmel rendelkezett volna.

Csakhogy a DK-vezér legfrissebb vagyonbevallásában ennél az összegnél 861.245,2 Ft-tal kevesebb jövedelmet, mindössze 19 millió Ft-ot tüntetett fel.

Gyurcsány Ferenc legfrissebb (2022. augusztus 1-i keltezésű) vagyonnyilatkozatának vonatkozó részlete:

Fotó: Parlament.hu

Fotó: Parlament.hu

Pedig még a nyilatkozat kapcsolódó oldalán is világosan olvasható, hogy a „nyilatkozatban bevallott egyes tételekből származó, de nem rendszeresen kapott jövedelmet éves alapon kell kiszámítani, el kell osztani tizenkettővel, és be kell sorolni a fenti kategóriák egyikébe” (fenti és lenti kép).

Fotó: Parlament.hu

Fotó: Parlament.hu

Ezt mulasztotta el a DK-vezér.

 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!