Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.08.25.

Ki nyeri az olasz választásokat? 50 százalék körül a jobboldal

Történelmi fordulat Olaszországban?

Hétről-hétre az olasz jobboldal egyre nagyobb támogatottságát mérik a közvélemény-kutatók. Bár bizonyos politikai formációk népszerűségét illetően vita van a szakemberek között, azt senki nem vonja kétségbe, hogy Matteo Salvini és társai együtt ötven százalék körül állnak.

A szeptember 25-i parlamenti választások előtt egy hónappal végzett közvélemény-kutatásokban az Olasz Testvérek (FdI), a Liga és a Hajrá, Olaszország! (FI) jobboldali szövetsége megközelíti az ötvenszázalékos támogatottságot - írták meg csütörtökön a vezető római lapok. A legfrissebb adatokat az AdnKronos nevű hírügynökség közölte a Demopolis Intézet felmérései alapján.

A számok azt mutatják, hogy a legnagyobb támogatottságú párt huszonnégy százalékkal az FdI Giorgia Meloni vezetésével, ezt követi 22,6 százalékkal a balközép Demokrata Párt (PD). Más felmérésekben az FdI megközelíti a huszonöt százalékot, miközben a PD alig lépi túl a húszat.

A közvéleménykutatók között abban teljes az egyetértés, hogy ha most lennének a választások, az FdI, a Liga és az FI, valamint más kisebb jobboldali pártok alkotta szövetség nyerne. A koalíció ereje a felmérések többségében túllépi a negyvenkilenc százalékot, de az óvatosabb mérések szerint is negyvenhat–negyvennyolc százalék között teljesít. Ezzel szemben a PD vezette baloldali szövetség harminc százalékon áll.

A  harmadik legnagyobb jobboldali párt a Matteo Salvini vezette Liga, a Demopolis adatai szerint 14,5 százalékkal. A Silvio Berlusconi vezette FI túllépi a tíz százalékot. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottsága tizenegy százalék körüli értéket mutat.

Az új centrum - amelyet a Carlo Calenda vezette Akció párt és a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) hozott létre - nem éri el az ötszázalékos támogatottságot. A Demopolisnak nyilatkozók hatvanhét százaléka mondta azt, hogy elmegy szavazni, ami az öt évvel ezelőtti parlamenti választások részvételi arányához képest hat százalékpontos csökkenést mutat. A szavazásra jogosultak ötöde bizonytalannak vallja magát.

Az Emg intézet szerint tíz olaszból hatot az ország gazdasága mellett mindenekelőtt saját anyagi helyzete foglalkoztat. Az nyeri a választást, aki meg tudja nyugtatni a lakosságot a növekvő inflációval és rezsiköltségekkel szemben – nyilatkozta Fabrizio Masia, az Emg képviselője.

Szeptember 25-én több mint ötven millió olaszt várnak az urnákhoz. Ez lesz az első alkalom, hogy a 18 év felettiek a képviselőház mellett a szenátus tagjait is megválaszthatják, mivel mostanáig a felsőházi mandátumok odaítélésében csak a 25 év feletti választók vehettek részt.

A 2018-as választási reform szerint a mandátumok harmadát az egyéni jelöltek között, kétharmadát arányos rendszerrel osztják szét a pártokra leadott voksok alapján. A 2020-ban bevezetett reform értelmében a következő parlamentnek a korábbi 945 helyett csak hatszáz tagja lesz. A pártoknak a bejutáshoz túl kell lépniük a három, a szövetségeknek pedig a tíz százalékot.

Kék alapon sárga betűkkel a „hiszek” (Credo) szó volt olvasható péntek éjjel a lampedusai kikötő mólóján, Milánóban a közbiztonságilag veszélyes központi pályaudvar és Rómában az adóhivatal és a nyugdíjintézet székházának falán, miután a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga elindította választási kampányát. 

 

A jobboldali párt csütörtökön hozta nyilvánosságra a szövetségeseivel, az Olasz Testvérekkel (FdI) és a Hajrá, Olaszországgal! (FI) közösen kidolgozott tizenöt pontos kormányprogram tervezetét. Azt követően a Liga saját, kétszáz oldalas programot közölt, és kiválasztotta jelszavát a szeptember 25-i választásokra. A „credo” kifejezés egyszerre a hinni ige első szám első személye, másrészt hitet is jelent.

Néhány óra alatt a legkeresettebb szóvá vált az olaszországi közösségi oldalakon.

„Hit nélkül nincsen jövő. Hiszek Olaszországban, hiszek az olaszokban” - írta a közösségi médiás posztjaiban Matteo Salvini. A párt közleménye szerint az Európa migrációs kapujának számító Lampedusáról a Liga azt üzeni, hogy hisz a határok ellenőrzésében, valamint abban, hogy „egyetlen olaszt sem szabad elfelejteni vagy hátrahagyni”. A milánói központi vasútállomást azért választották, mivel a Liga a biztonság, a modernitás, a sebesség jelképévé akarja tenni a jelenleg „kallódókkal” teli vasútállomást - fogalmazott a politikus.

Az adóhivatal római székházával a Liga azt hirdeti, hogy igazságosabb pénzügyi rendszerben hisz. Az INPS társadalombiztosítási intézet megvilágítása pedig „méltóságteljesebb” nyugdíjazást szorgalmazott, és generációsváltást a fiatalok munkahely-teremtésével.

Szombaton a párt Credo címmel újabb program-összefoglalót közölt. A dokumentumban Matteo Salvini felsorolta, hogy hitét a mai társadalommal helyezi szembe, mely szerinte „gyökerek, identitás és minőség nélküli, és nem hisz már semmiben”. Kiemelte, a törvényes és ellenőrzött migrációban hisz, az emberkereskedelem megállításában, az illegális kikötések leállításában.

„Hiszek a templomtornyok uralta olasz városokban, a saját haza iránti szeretetben, a közbiztonságban, a család védelmében, mely az üres bölcsőket helyettesíti, hiszem, hogy szeptember 25. a szabadság és a részvétel napja lesz” - írta Salvini.

Ezzel egy időben a Liga bemutatta a Salvini arcképe által uralt választási plakátjait, melyek azt hirdetik, hogy elsők az olaszok, a Liga nullára csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját, energetikai önállóságot biztosít az országnak, és megreformálja a nyugdíjrendszert.

A Liga a felmérésekben tizennégy százalék körül szerepel lemaradva a majdnem tíz százalékponttal erősebbnek mért Olasz Testvérek mögött, melynek elnöke Giorgia Meloni. A most negyvenhat százalékra becsült jobbközép szövetség győzelme esetén a több szavazatot szerző párt adhatja a miniszterelnököt.

A Liga a választási kampányt támogatottsága növelésére építi, hogy minél erősebb miniszteri pozíciókat tudjon szerezni az esetleges közös kormányzás esetén. A jobbközép szövetség pártjai a kampányban is megelőzték a baloldali koalíciót, mely augusztus 7-én megalakult, majd ugyanazon a napon fel is bomlott, és még programját sem hozta nyilvánosságra.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy a baj: a németek közölték, Oroszország hamarosan megtámadja a NATO-t

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

metropol.hu

Benkő László fia megvédte az Omega Testamentumot

hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra