Létrehozva: 2022.08.12.
Módosítva: 2022.08.12.

„Két unatkozó idióta" – Szanyi Tibor keményen kritizálta a baloldali képviselőket

A volt MSZP-s keményen fogalmazott.

Szerző Ripost

Két unatkozó idiótának nevezte Szanyi Tibor Ujhelyi István és Gyöngyösi Márton baloldali politikusokat, miután népszavazási kezdeményezéssel álltak elő, aminek célja Magyarország Európai Unió melletti elköteleződésének megerősítése. Szanyi Tibor az M1 Ma reggel című műsorának vendégeként elmondta, a kezdeményezés nem csupán értelmetlen, de olyan veszélyeket is rejt magában, amik károsak lehetnek az ország számára. A politikus szerint a két ellenzéki párt szándékosan tereli hamis irányba az Európai Unióhoz fűződő viszony kérdését, miközben az általuk felvázolt narratívának nincs köze a valósághoz. Hozzátette: az igazi cél feltehetően a médiában való láthatóság, amit ötlettelenségük miatt csak ehhez hasonló értelmetlen témafelvetésekkel tudnak elérni.

Egy nap különbséggel az MSZP és a Jobbik politikusa is népszavazási kezdeményezést jelentett be Magyarország európai uniós tagságának megerősítéséről. A szocialisták részéről Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő vasárnap közösségi oldalán közölte, hivatalosan is be fogja nyújtani az illetékes választási bizottságnak a kérdést, miszerint „Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország európai uniós tagsága iránti elkötelezettségéről? 

Egy nappal később a Jobbik is bejelentette népszavazási tervét, a párt elnöke és európai parlamenti képviselője, Gyöngyösi Márton a Nemzeti Választási Bizottság székháza előtt megtartott sajtótájékoztatón közölte, pártja azt szeretné elérni, hogy az Országgyűlés ne hozhasson olyan döntést, amely Magyarország Európai Unióból való kilépéséhez vezethet.

A Jobbik kezdeményezése abban a kérdésben kérné ki a polgárok véleményét, egyetértenek-e azzal, hogy az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarország Európai Unióból való kilépését eredményezheti.

Gyöngyösi Márton a sajtótájékoztató után hivatalos úton is benyújtotta pártja kezdeményezését, erre reagálva Ujhelyi István bejelentette, a párhuzamosság elkerülése érdekében, valamint tekintettel a kérdés körül kialakult baloldali megosztottságra, visszavonja javaslatát.

Szanyi Tibor a népszavazási referendumot minden szempontból értelmetlennek nevezte

A politikus rámutatott, a szocialisták és a Jobbik által követelt, az Európai Unió irányába való elköteleződést az alaptörvény rögzíti, ezért is tartja az akciót teljesen okafogyottnak.

„De facto senki nem kérdőjelezte meg Magyarország tagságát”

mondta az Igen Szolidaritás Mozgalom Magyarországért (ISZOMM) elnöke, hozzátéve, ugyan vannak viták hazánk unióhoz fűződő kapcsolatról, de ez soha nem jelentett egyet az unióból való kilépés szándékával.

„Ami egyszer már benne van az alaptörvényben, arról mi a fenének egy külön, »jól fogunk viselkedni« típusú törvényt hozni?”

fogalmazta meg kritikáját Szanyi Tibor. A politikus szerint a két ellenzéki párt népszavazási kezdeményezése az értelmetlen volta mellett egyúttal káros is, hiszen

az megkötné az Országgyűlés kezét, az Európai Unióval szemben lecsökkent mozgástér pedig nem lenne előnyős az ország számára.

Szanyi Tibor szerint a Jobbik és az MSZP témafelvetése alapvetően hibás, hiszen nem az a kérdés, tagjai legyünk-e az unónak, hanem az, milyen uniót akarunk, hazánk tagsága alapvetés.

„Két unatkozó idióta” – adott hangot véleményének az ISZOMM elnöke Ujhelyi István és Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselők javaslatáról.

Szanyi Tibor hangsúlyozta, „a két unatkozó szabadságos EP-képviselő” felvetésével torz, hamis irányba tematizálja hazánk Európai Unióhoz fűződő viszonyát, mindez pedig „úgy ahogy van ostobaság”.

Véleménye szerint:

a két ellenzéki párt csupán ötlettelenségük és a médiában való láthatóság miatt állt elő javaslatával.

Szanyi Tibor pártja alapvető célkitűzéseiről is beszélt, elmondása szerint az Igen Szolidaritás Mozgalom Magyarországért párt egy szociális Európában gondolkodik, amelyben az Európai Unió polgárai a jogokból és a megtermelt javakból is méltányos módon részesülhetnek.

Az ISZOMM elnöke szerint az unió szociális programja kidolgozottságát és gyakorlati megvalósítását illetően is hagy kívánnivalót maga után, példaként említve a bérek és a munkanélküliség kérdését, amit nem képesek központilag, egységesen orvosolni, ez a probléma továbbra is a tagállamokat terheli.

Szanyi Tibor szerint ugyanakkor mindez ellentétes az unió egyik alapelveként szolgáló szabad tőkeáramlással, felhívva a figyelmet: ameddig a nemzetközi tőke mozgása és szabadsága elé semmilyen akadály nem hárul, addig a dolgozók érdekeit képviselni hivatott szakszervezetek már korántsem rendelkeznek ekkora mozgástérrel.

Az oktatás és az egészségügy jelenleg szintén kiesik Brüsszel hatásköréből, ami a politikus szerint hazánkra nézve is ugyancsak óriási hátrányokkal jár.

„Ez az unió jelenleg, egyszerűen fogalmazva, a cégek uniója, és nem az emberek uniója” – fogalmazta meg kritikáját Szanyi Tibor, hozzátéve, az Európai Unió a világ szociális kiadásainak negyedét produkálja, ezzel az erőforrással tehát meglenne a lehetőség egy szociálisan kiegyensúlyozottabb állapot megteremtéséhez.

Szanyi Tibor szerint az MSZP elnökei közül ő volt az utolsó, aki igazán baloldali volt. Utána talán még Mesterházy Attiláról lehet ezt elmondani, de az összes többi inkább „liberális elhajló”. Szanyi szerint a baloldal azért nem tud egy szövetségi rendszerre építeni, mert eltűntek a baloldali gondolkodású pártok. Az M1 Ma reggel című műsorában fejtette ki az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom alelnöke, hogy nem lehet baloldalinak nevezni egy olyan pártot, amelyet milliárdosok vezetnek.

Elvi politikát kell folytatni. A valódi baloldali gondolat, nézetrendszer kikopott a pártok portfóliájából – mondta Szanyi Tibor, az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) alelnöke.

Véleménye szerint azoknak a pártoknak, amelyeket a média manapság baloldalinak nevez, semmi közük sincs a baloldalisághoz.

Kijelentette: „a mi gondolkozásunk alapvetően jóléti célzatú és szolidaritás-bázisú. Az áprilisi választások során nem értünk el olyan eredményt, mint amilyent szerettünk volna, de az időközi választásokon már jobban szerepeltünk. Van okunk a bizakodásra. A közvélemény-kutatók ugyanis azt mondják, hogy nagyjából 15 százalékos tartaléka van a baloldalnak. Mi azt gondoljuk, hogy ezek a mi szavazóink, csak el kell jutni hozzájuk.

Szanyi Tibor 2009-ben már leírta a Balra, magyar című dolgozatában, hogy szerinte mit kéne csinálni egy baloldali pártnak.

Ennek kapcsán kifejtette: „nem lehet baloldalinak nevezni azt a pártot, amelyet milliárdosok vezetnek. Az én értelmezésemben az MSZP nem fordult balra. 2019 végén azért dobtam be a törülközőt, mert ezt reménytelennek ítéltem. Most is így gondolom. Az MSZP halott, nem létezik, hiszen valódi támogatottsága nulla.”

Hozzátette: a Magyar Munkáspárttal „választási szövetségben vagyunk. Ez annak ellenére nem jelent politikai szövetséget, hogy a politikai platformok tekintetében számos kérdésben azonos nézetet képviselünk. Tartalmi értelemben inkább azok, a feltörekvő szakszervezetek lehetnek a szövetségeseink, amelyek valódi munkásképviseletet látnak el. Politikai értelemben nem látunk más pártot. Ki kell mondani, hogy a magyar politikai életben az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalmon kívül nincs más modern baloldali párt”.

Szanyi Tibor szerint az ellenzéki pártok nem keresik pártjával a kapcsolatot, pedig már az alakulása pillanatától nyitott lenne erre.

Horn Gyula kapcsán elmondta, hogy fantasztikus személyiségnek tartja, de politikai értelemben is kiemelkedő teljesítmény kötődik a nevéhez. Szanyi szerint az MSZP elnökei közül ő volt az utolsó, aki igazán baloldali volt. Utána talán még Mesterházy Attiláról lehet ezt elmondani, de az összes többi inkább „liberális elhajló”.

A baloldal azért nem tud egy szövetségi rendszerre építeni, mert eltűntek a baloldali gondolkodású pártok, s az ISZOMM egyedül maradt az elveivel. „Mi ezt nem bánjuk, mert azt gondoljuk, hogy a magyar társadalomban igény van a baloldali gondolkodásra” – mondta Szanyi Tibor.

 

Népszavazási kezdeményezést nyújtott be hétfőn a Nemzeti Választási Bizottságnál Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke, európai parlamenti képviselője; az ellenzéki politikus azt szeretné elérni, hogy az országgyűlés ne hozhasson olyan döntést, amely Magyarország Európai Unióból (EU) való kilépéséhez vezethet.

A kezdeményezés benyújtása előtt tartott sajtótájékoztatón Gyöngyösi Márton arról beszélt: az alaptörvény tiltja, hogy nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettséget érintő kérdésről tartsanak referendumot, miközben a kormány a kétharmados parlamenti többség birtokában bármikor kivezetheti az országot az EU-ból.

Egy ilyen súlyú kérdésben megkerülhetetlen a népakarat, ami kizárólag népszavazás útján jeleníthető meg – fogalmazott, jelezve, kezdeményezése abban a kérdésben kérné ki a polgárok véleményét, egyetértenek-e azzal, hogy “az Országgyűlés ne támogathasson olyan javaslatot vagy indítványt, amely Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését eredményezheti”.

Hozzátette, három éve, az európai parlamenti választás kampányában pártja már azt nevezte tétnek, “megengedjük-e Orbán Viktornak, hogy kivezesse Magyarországot az Európai Unióból”; akkor ezt a kijelentését az ellenzéki pártok is megmosolyogták, ám a miniszterelnök legutóbbi tusványosi beszédből teljesen egyértelművé vált, hogy ez a célja.

A politikus jelezte: a kezdeményezést technikai okokból magánszemélyként nyújtotta be, mert még nem jegyezte be a bíróság pártelnökké választását, a Jobbik elnöksége azonban támogatja a lépést.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Váratlan üzenet Németországból: „Hálásak lehetünk Magyarországnak!"

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A HAMÁSZ ekkor tenné le a fegyvert

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában