Létrehozva: 2022.08.12.
Módosítva: 2022.08.12.

Így enyhíthetjük az energiaválságot

Mit mond az energiaszakértő?

Szerző Ripost

Tóth Máté energiajogász Facebook-oldalán az energiaválság kapcsán a nyékpusztai gázkitermelés fokozásáról írt, mely munkálatok már januárban elindulhatnak. A Békési-medencében elhelyezkedő Szabadkígyós, Gyulavári és Nyékpuszta bányatelkein megtalálható tömött homokkövekben tárolt földgáz van. Az MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat számos térségbeli kút lemélyítését végzi majd, kiépítve a kapcsolódó gázinfrastruktúrát is. Maga a projekt ötéves, a termelés fokozatos, többfázisú lesz, az első kút januárban termelésbe is áll, a további kutak, lemélyítések pedig ezt követően következnek, így a következő fűtési szezonra már jelentős mennyiséggel járulhat hozzá a békési kitermelés a hazai fogyasztás fedezéséhez.

Dr. Tóth Máté energiajogász szerint míg Nyugat-Európa csak azzal van elfoglalva, hogy Oroszországból ne érkezzen gáz, addig azon is érdemes elgondolkodni, hogy más forrásból hogyan lehet ezt pótolni.

A szakember szerint ezért fontos a hazai gázkitermelés fokozása,

ezért januárban már termelhet is az első kút Nyékpusztán, a Békés megyei úgynevezett „nem hagyományos” gázmezőn.

Az energiajogász bejegyzésében arra is rámutatott, hogy korábbi nyilatkozatában már jelezte, a hazai olaj és gáz kitermelése hamarosan fokozódni fog, azonban a nehezebben hozzáférhető olaj- és gázmezőkön költségesebb, sokszor lényegesen innovatívabb technológiával. Tóth Máté szerint a termelés fokozása elkezdődik, melyet két dolog tesz együttesen lehetővé, egyrészt az ellátási szükséghelyzet, amibe Európa sodródott, másrészt pedig a világpiaci ár emelkedése.

A világpiaci ár emelkedése miatt sok ismert és részben feltárt gázmezőn, ahol a korábbi, lényegesen alacsonyabb világpiaci árak mellett egyszerűen nem érte meg a kitermelés, most gazdaságosan a felszínre hozhatók a szénhidrogének, így a hazai kitermelés fokozása üzletileg is időszerű és racionális döntés

– mutatott rá a szakember.

 

Magyar Dallas?

Bejegyzésében Tóth Máté továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a földben lévő magyar olaj- és gázkészletek nem elhanyagolhatók, ugyanis

a teljes hazai földgázigény hozzávetőlegesen 14 százalékát eddig is a hazai termelés fedezte, ezt azonban igen körültekintő készletgazdálkodással termeljük, nem pedig a földgázkészletek felelőtlen kisajtolásával.

Ez a hazai kitermelt mennyiség egy az egyben az egyetemes szolgáltatásra jogosultak, tehát a lakosság és korábban a kisebb nem lakossági felhasználók igényeinek kielégítésére megy az úgynevezett felajánlási rendelet alapján.

A termelt mennyiség mellett hazánk összes ismert gázmezőjén van fokozható feltárási és termelési kapacitás, a nem hagyományos szénhidrogének kutatására és termelésére pedig közel tucatnyi engedélyezett bányatelek szerepel a nyilvántartásban. Hazánk főként az alacsony áteresztőképességű, tömött homokkövek földgáza tekintetében rendelkezik jelentős potenciállal. Megfelelő, eredményes próbafúrások után másodlagos és harmadlagos kitermelés keretében fokozott fizikai, kémiai eljárásokkal (gázbesajtolás, elárasztás, kémiai, mikrobiológiai módszerekkel) megtámogatott úgynevezett EOR/IOR-technológiával lehet a repedezett természetes olaj- és földgáztároló rétegekből további olajat és gázt kinyerni, erre azonban – tapasztalatból tudom, mivel dolgoztam ilyen kitermelési szerződésekkel, sőt vittem is ilyen pert – megvan a hazai tudás. Pontosan itt jönnek képbe a nem hagyományos gázmezők, mint a nyékpusztai – fejtette ki az energiajogász.

Mi történik Nyékpusztán?

A Békési-medencében elhelyezkedő Szabadkígyós, Gyulavári és Nyékpuszta bányatelkein megtalálható tömött homokkövekben tárolt földgáz van. „Az MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat számos térségbeli kút lemélyítését végzi majd, kiépítve a kapcsolódó gázinfrastruktúrát is. Maga a projekt ötéves, a termelés fokozatos, többfázisú lesz, az első kút januárban termelésbe is áll, a további kutak, lemélyítések pedig ezt követően következnek.”

„A következő fűtési szezonra már jelentős mennyiséggel járulhat hozzá a békési kitermelés a hazai fogyasztás fedezéséhez. Nem mellesleg a kitermelés munkahelyeket teremt, élénkíti a gazdaságot és helyi iparűzési adót is keletkeztet”

– emelte ki Tóth Máté.

A szakember továbbá hozzátette, hogy a minél hamarabbi termelésbe állítás érdekében a szokásos közigazgatási hatósági engedélyezési eljárásokat fel kell gyorsítani, ennek érdekében nyilvánítja egy frissen megjelent kormányrendelet a békési gázmező-kitermelés megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé, magát a projektet pedig kiemelten közérdekű beruházássá.

Gyorsított engedélyezéssel télen már termelhet az első kút a Békés megyei gázmezőn

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság hatásait egyebek mellett a hazai földgázkitermelés jelentős növelésével enyhíti a kormány. A Nyékpuszta (Sarkadkeresztúr és Okány között) nem hagyományos földgázmező további kutatását, fejlesztését célzó Corvinus projektet kiemelt beruházássá nyilvánították. A gyorsított hatósági engedélyezés mellett így az első, már lefúrt kút 2023 januárjáig termelésbe állhat.

A Corvinus projekt célja a földgázvagyon és a kondenzátum (könnyűolaj) megkutatása és termelésbe állítása a 3700-4500 méter mélységben elhelyezkedő földgázmezőn. A kezdeményezés teljes összhangban van az energetikai veszélyhelyzeti intézkedések részeként megfogalmazott kormányzati szándékkal a hazai földgázkitermelés növelésére.

Az engedélyezés felgyorsításával az elsőként lefúrt kút a jövő év elejére termelésbe állhat. Az MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat ezután a tervek szerint számos további kút lemélyítését végezheti el, kiépítheti a kapcsolódó gázinfrastruktúrát a térségben. A következő öt évre ütemezett teljes Corvinus projekt révén a békési kitermelés nagymértékben hozzájárulhat az éves hazai gázfogyasztás fedezéséhez. 

Illusztráció: Shutterstock

A bányászati tevékenységbe helyi vállalkozókat vonnak be, a beruházások új munkahelyeket teremtenek, élénkítve a gazdasági fejlődést, bővítve a foglalkoztatást. Az ásványvagyon értékesítése után a települési önkormányzatoknak számottevő helyi iparűzési adó bevétele keletkezik. A projekt kiemelt státusza gyorsabb megvalósítást tesz lehetővé, a békési gázmező kitermelése így már a következő fűtési szezonban megkezdődhet. 

A Technológiai és Ipari Minisztérium az érintettek bevonásával októberig készít javaslatot a többi között a szabályozás egyszerűsítésére, a beruházások bányajáradék-rendszeren keresztüli ösztönzésére a hazai földgázkitermelés növelése, az energiafüggőség csökkentése érdekében - adta hírül a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Könnyes szemmel kimondták a döntést a Házasság első látásra utolsó párosai is

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

mandiner.hu

Megint tüntet Magyar Péter, bezzegromániázik és bohócozik

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna