Létrehozva: 2022.08.16.
Módosítva: 2022.08.16.

Gyurcsányék privatizálták a gáztározókat, 2013-ban vásárolta vissza őket a kormány

Stratégiai előrelátás.

Szerző Ripost

Magyarország az egyik legelőrelátóbb ország volt a gáztartartalékolás tekintetében, a negyedik legnagyobb gáztározó-kapacitással rendelkezik, így a betárolt mennyiség már jelenleg is lefedi a teljes lakossági fogyasztást – erről beszélt Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1-en. Hozzátette: a magyar gázár nagyon versenyképes, még az átlagfogyasztás feletti gázár is nagyon olcsó lesz a világpiaci árhoz képest.

 

A műsorban kiemelték, hogy Magyarország rendelkezik a negyedik legnagyobb gáztároló-kapacitással az Európai Unióban, azonban ez nem mindig volt így, ugyanis Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt 2006-ban a kormány privatizálta és eladta ezeket a gáztározókat külföldi cégeknek. A jelenlegi kormány 2013-ban vásárolta vissza ezeket a tárolókat, ezért van most lehetőség a magyar lakosság földgázfelhasználásának biztosítására.

Sebestyén Géza felhívta a figyelmet az Európai Tanács új rendeletére, amely kötelezővé tenné a 2022-23-as időszakra, hogy a tagállamok földgáztározóikat 80 százalékra töltsék fel. Elmondása szerint viszont vannak olyan országok, amelyek nem rendelkeznek egyáltalán tárolókapacitással. Ezek az országok a szakértő szerint télen bajba kerülhetnek, mivel ahogy az a napokban is tapasztalható volt, nem tudni mennyire lesznek ezek a szállítások folyamatosak.

A gáztározókkal nem rendelkező országoknak a szállítások akadozásával csökkenteniük kell az aznapi földgázfogyasztásukat

– emelte ki a szakértő.

Ez olyan országokban okozhat problémákat, mint például Görögország, amely földgázt felhasználva állít elő elektromos áramot.

A szakértő szerint az Európai Unió 15 százalékos gázfogyasztás-csökkentési javaslata nem szolidáris.

Oroszországgal ugyan hosszú távú szerződésünk van, ettől függetlenül hazánknak szüksége van plusz földgáz beszerzésére – emiatt az ellenzéki politikusok sokszor támadják a kormányt.

Sebestyén tiszta vizet öntött a pohárba: elmondta, hogy ezekre Magyarországnak azért van szüksége, mivel egy keményebb tél esetén megnőhet hazánk gázfelhasználása.

Az átlagfogyasztás alatt hihetetlen olcsón kapja a lakosság a földgázt, viszont a világpiaci árakhoz képest túlfogyasztás esetén is nagyon keveset kell fizetni itthon

– emelte ki a szakértő.

Most, hogy már az is kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elég gáz Európában, egyre nagyobb figyelmet kapnak a gáztárolók – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Facebook-oldalán csütörtökön közzétett videóban.

Közölte: Magyarország földgáztárolói a teljes évi fogyasztáshoz képest 29 százalékos töltöttsági szinten állnak, míg az uniós átlag 18 százalék. Gyakran hivatkoznak magasabb töltöttségi aránnyal rendelkező országokra, de ez csalóka lehet, mert Csehországban például 80 százalékos a töltöttségi szint, de ott 45 százalékkal kisebb a kapacitás – mondta Dömötör Csaba.

Megjegyezte: az, hogy vannak magyar tulajdonban lévő gáztárolók, egyáltalán nem magától értetődő. A szocialista kormányok idején ugyanis a hazai tárolók külföldi kézbe kerültek, 2006-ban az E.ON vásárolta meg őket.

Az Orbán-kormány volt az, amelyik a visszavásárlásukról döntött 2012-ben és egy évvel később ez sikerült is – idézte fel, jelezve, a szocialisták ezt pénzégetésnek nevezték, a DK pedig még feljelentést is tett.

Dömötör Csaba elmondta, hogy

az E.ON-tól visszavásárolt gáztározók kapacitása akkora, mint a teljes éves magyar lakossági gázfogyasztás.

Magyarországon 5 nagy gáztározó van, és ha ezeket együttesen nézzük, Európában Magyarország rendelkezik az egyik legnagyobb tárolókapacitással.

A kormány sokféle más módon is dolgozik az ellátás biztonságáért, hosszú távú szerződések garantálják a folyamatos töltést, megépült a török áramlat magyar csatlakozása és számos más interkonnektor is épült, amelyeknek az a célja, hogy más úton is érkezhessen gáz Magyarországra – folytatta az államtitkár.

Hozzátette,

jelentősen bővült az ország napelem-kapacitása is, ami a környezetvédelmi szempontok mellett azt is segíti, hogy mérsékeljük függőségünket.

Olyan megoldásokra van szükség, amelyek erősítik a saját lábon állást, figyelembe veszik Magyarország adottságait, és nem veszélyeztetik az ellátás biztonságát. Reméljük, hogy az Európai Unióban is ez a megközelítés lesz az irányadó – mondta Dömötör Csaba.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint augusztus 1-jén az európai uniós gáztárolási rendelet előírásaihoz képest 920 millió köbméterrel több gáz volt a magyarországi tárolókban. A gáztárolók feltöltése továbbra is megfelelő ütemben halad – közölte a MEKH pénteken az MTI-vel.

A tárolókba augusztus 1-jére 3,25 milliárd köbméter földgázt tároltak be, ami az éves lakossági fogyasztás 82 százaléka, a tárolók összkapacitásának pedig az 51,34 százaléka.

Az európai unió által előírt ütemezés szerint Magyarországnak november 1-jéig be kell tárolnia az ötéves átlagfogyasztásának a 35 százalékát, ami 3,65 milliárd köbméter.

Az uniós rendelet alapján augusztustól novemberig havi bontásban is meg kell lennie a megfelelő mennyiségeknek.

A Magyarország számára augusztus 1-jére előírt mennyiség 2,33 milliárd köbméter volt, így az adott időpontra az uniós előírásokhoz képest 920 millió köbméterrel több került a hazai gáztárolókba.

A betárolt 3,25 milliárd köbméter az elmúlt öt év átlagfogyasztásának 31,13 százaléka, az éves lakossági fogyasztás 82 százaléka.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeknek a használt autóknak a kilométeróráját tekerik vissza a leggyakrabban Magyarországon

origo.hu

Nagy a baj: katonákat küld Ukrajnába az Egyesült Államok

metropol.hu

Őrjöngenek a magyarok; kiderült, ki lehet Szoboszlai új edzője

mandiner.hu

Magyarország szoros szövetségese veheti át az uralmat az Európai Unióban

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

origo.hu

Hatalmasat hazudott Magyar Péter - lebukott

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Fél hogy ártott a gyerekeinek, Meghan nagyot hibázhatott

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Vesztegetés: Megkezdődött a nyomozás a hídpénz-botrányban

POLITIK

Az oroszok két újabb települést foglaltak el

POLITIK

Magyar Péter titkolni próbálja Bajnaihoz fűződő kapcsolatát

POLITIK

Sulyok Tamás: Magyarország nem adja fel szuverenitását