Létrehozva: 2022.08.11.
Módosítva: 2022.08.11.

Gyöngyösi kiugrasztotta a nyulat a bokorból

Jakab Péter úgy kilépett, hogy csak na.

Szerző Ripost

Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán te balra, mi jobbra - írta elődjének a pártelnök. És így is lett.

Megelégelte a Jobbik elnöke a párton belüli csatározást, és posztjában felszólította elődjét, döntse el, mit akar. Jakab szintén a Facebookon válaszolt, közölte: „kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján”.

Nyílt levélben szólította fel Jakab Pétert a Jobbik elnöke arra, hogy döntse el végre, mit akar – vette észre a Hvg.hu. A portál a minap arról is írt, hogy a volt pártelnök-frakcióvezető és a Jobbik útjai hamarosan, akár már augusztus 20-án elválhatnak.

Gyöngyösi Márton a közösségi oldalán hosszasan kifejti Jakab Péternek címezve, hogy az elmúlt időszakban sokat változott, de nem előnyére, miközben a Jobbik népszerűsége csökkent, a tavaszi választáson pedig – a teljes ellenzékkel együtt – vereséget szenvedett. Az elnök szerint Jakab Péterből már „egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett, akiből a közélet mémeket gyárt”.

„Ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani, miközben még a Jobbik tagja vagy. Ne kelljen az anyagilag így sem túl stabil közösségünknek azokat az embereket fizetniük, akik már nem akarnak velünk lenni. Ne csatlakozz azoknak az egykori magyar pártelnököknek a nem túl diadalmas, de annál népesebb klubjához, akik évekig abból élnek, hogy egykori közösségüket szidalmazzák” – fogalmazott Gyöngyösi.

A Jobbik elnöke azzal zárta nyílt levelét: „Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra. Légy tisztességes. Ennyivel mindenképpen tartozol nekünk is, magadnak is.”

Jakab Péter szintén a Facebookon válaszolt. Felidézte: Gyöngyösi korábban arra kérte, mondjon le a frakcióvezetésről, és maradjon csendben, „stratégiai csendben”. Most pedig, „a Jobbik új elnökeként ma választás elé állítottál: ha maradok a nép pártján, ha továbbra is nyersen, őszintén, karcosan akarok kiállni a válság vesztesei, az Orbán-rezsim károsultjai mellett, akkor nincs helyem a Jobbikban. /.../ Az utolsó kívánságodat ennek megfelelően teljesítem. Választok. Ezennel kilépek a Jobbikból, független képviselőként pedig maradok a nép pártján.”

 

A Jobbikon belüli konfliktusok odáig fajultak, hogy  Jakab Péter volt kabinetfőnöke, Molnár Enikő a nyílt utcán esett neki Potocskáné Kőrösi Anitának, a Jobbik elnökhelyettesének. A Jobbik egy hétfői utca fórumán jelent meg váratlanul Molnár Enikő, több olyan emberrel az oldalán, akik Jakab Péter arcképét viselő pólót hordtak, majd nekiestek a párt jelenlegi elnökhelyettesének. Potocskánén azt kérték számon, hogy a gyanújuk szerint ő szivárogtatja ki a párt belső ügyeit a médiának, és hogy nagy szerepet játszott Jakab Péter megbuktatásában. A jelenetről több videófelvétel is készült. Eddig úgy tűnt, hogy a Jobbik nem szeretett volna ürügyet szolgáltatni arra, hogy a politikus elhagyja a pártot. A Jakab Péter elleni etikai eljárás befejeződött: a bizottság elmarasztalta a volt pártelnököt, de szankciókat nem szabott ki vele szemben. Munkatársát, Molnár Enikőt az etikai eljárás során kedden hallgatták meg. Ő biztosra veszi, hogy ki fogják zárni a pártból.

Molnár Enikő szerető, „főtitkár asszony”, Jakab Péter levitézlett pártelnök és frakcióvezető élettársának haditervét látják jobbikosok a Nép Pártján nevű Facebook-oldal hadüzeneteinek szülőanyjaként. Jakab Péter megmaradt hűséges fegyverhordozóival próbálja fölrobbantani az egyre karcsúsodó Jobbikot, s átcsábítani a megmaradt híveket alakulgató új pártjába.

Érdemes messzebbről, nagyobb távlatokból nekifutni a Jobbikban most zajló, felgyorsult folyamatoknak. Sok elemző a 2014-ben meghirdetett néppártosodást tartja a Jobbik pálfordulása nyitányának, amely a párt megtorpanásához, hanyatlásához vezetett. Valójában azonban a 2018-as választási eredmény nem ezt igazolta vissza. A Jobbik a második legnagyobb politikai erő lett, amely a történelmi távlatok tekintetében – a lenyesegetett vadhajtások és gyermekbetegségek révén – akár utat nyithatott volna politikai szükség esetén egy jobboldali koalícióra is.

Vona Gábor távozása után a pártban azok az erők kerekedtek felül a belső küzdelmekben, amelyek azt hirdették: „ha nem tudjuk legyőzni a jobboldalt, akkor fogjunk össze azzal a baloldallal, amelynek eredendően a leváltására szövetkeztünk”.

A párt második embere, egyúttal legnépszerűbb politikusa, Volner János akkori alelnök szerint a 2015-ös migrációs krízis indította el azt a folyamatot, amely a jobbikos törzsszavazói bázis egy jelentős részét „fideszessé tette”, és üvegplafont húzott a párt addig lendületesen növekvő támogatottsága fölé, s egyúttal 2018-ban, Vona Gábor lemondása után, ketté is szakította a pártot. Toroczkai László a 2018 májusi kongresszuson 46 százalékot kapott az elnöki posztért folytatott versenyben, ami után ő és hívei önálló platform alakítására törekedtek a Jobbikban.

Az akkor már a baloldallal összekacsintó pártvezetés Sneider Tamással és Gyöngyösi Mártonnal az élen Toroczkait kizárta a pártból. Ezt Novák Előd és Dúró Dóra kilépése is követte, majd rövidesen megalapították a Mi Hazánk Mozgalmat is, minek következtében a jobbikos szervezetek tömeges megszűnése következett be.

A lejtőn nem volt megállás. Ugyancsak 2018 őszén Volner Jánost leváltották a frakció éléről, majd a kizárását is kezdeményezték. Ezt követően Apáti István és Fülöp Erik is kilépett a pártból. Ne feledkezzünk el persze az előzményekről sem: a Jobbik letérése a saját maga választotta útról már a 2018-as választás előtt lényegében bekövetkezett, amikor Simicska Lajos a Jobbik legfőbb támogatója lett, ami lényegében kijelölte a Jobbik új irányvonalát.

Simicska kérése volt például az is, hogy Novák Elődöt, aki ikonikus alakja volt a Jobbiknak, távolítsák el a pártból.

A párt mélyrepülésében, bázisainak meggyengülésében az is nagy szerepet játszott, hogy az Állami Számvevőszék tiltott pártfinanszírozás elfogadása miatt 660 millió forintra büntette meg a Jobbikot.

A jobbikos forradalom napjainkra végképp felfalja gyermekeit. Jakab Péter bukása, lemondása, illetve a frakcióvezetői poszttól történő megfosztása után újabb pártszakadás van kibontakozóban. „A Jobbik tagjai megélhetési politikusokká váltak, akiknek sokkal fontosabb a pénz, a hatalom, mint a haza sorsa” – ez áll abban a közleményben, amely a Nép Pártján nevű Facebook-oldalon jelent meg vasárnap. Jakab Péter jobbikos kalózoldalán - amely már a Jobbik logója nélkül jelenik meg - a párt tíz alapszervezete jelentette be, hogy feloszlatják magukat.

Forrásaink szerint olyan létező vagy csupán három fővel alapított alapszervezetekről lehet szó, amelyeket Jakab kebelbarátja, a szexuális botrányba keveredett Földi István alapított abból a célból, hogy Jakab Pétert a választást követő kongresszuson újjáválasszák. Ez sikerült is, ám az elnökség puccsa végleg megbuktatta Jakabot, aki az elemzők szerint új párt alapítására készül, és ennek bázisát a Jobbikból próbálja kialakítani.

Ehhez persze pénzre is szükség lesz, Jakab még hivatalban lévő frakcióvezetőként több mint százmillió forintot próbált átjátszani saját holdudvarának. Korábban – tudtuk meg jobbikos forrásokból – Molnár Enikő, Jakab Péter élettársa és kabinetfőnöke három hónapos megbízási szerződéseket kötött, amelyeket mindig meghosszabbítottak. Ám most némelyekkel négyéves szerződést írtak alá. Úgy tudjuk, hogy a szexuális erőszak feltételezett elkövetőjével, Jakab legfőbb bizalmasával például havi nyolcszázezer forintos megbízási szerződést kötöttek.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő leleplezés Bécsben: megvan honnan pénzelik Magyar Pétert- videó

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

vg.hu

Ennek sokan örülni fognak: újabb hazai nagyvárosban nyitott éttermet a McDonald’s

origo.hu

Első gyerekét várja a Jóban Rosszban egykori színésznője

travelo.hu

Ez a 10 legszebb tóparti üdülőhely Európában

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

magyarnemzet.hu

Juszt alpári húzása, ezúttal Orbánnal piszkoskodott, de csúnya vége lett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Szentkirályi Alexandra: Takarítsuk ki Gyurcsány embereit!

POLITIK

Menczer Tamás: A valaha volt legerőteljesebb EP-kampányt kezdtük el

POLITIK

Újabb fegyvergyárakat építenek az oroszok

POLITIK

Ukrán drónok felgyújtottak egy orosz üzemanyag bázist