Létrehozva: 2022.08.28.

Független felügyelő? Fordulat a Trump-féle házkutatás botrányban

A bíróság jóváhagyta egy független felügyelő kinevezését.

Szerző Ripost

A bíróság támogatja független jogi felügyelő kinevezését a Donald Trump floridai ingatlanában az FBI által lefoglalt iratok átvizsgálásához, a jogi lépést a volt elnök ügyvédei kezdeményezték hétfőn.

CPAC Texas 2022 Day 3

Fotó: LEV RADIN

A döntésről szóló, szombaton megjelent bírói közlemény előzetes szándékról szól a különleges szakértő kinevezésére. A döntést Donald Trump beadványának áttekintése, valamint az előterjesztett rendkívüli körülményeket figyelembe véve hozta meg a bíróság.

Donald Trump ügyvédei hétfőn a „kivételes körülményeket” jelölték meg fő indokul arra, hogy a nyomozóhatóság munkájának felügyeletére egy független harmadik fél kirendelését kérik. Beadványuk szerint az a döntés, miszerint a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) házkutatást tarthatott egy magáningatlanban csupán néhány hónappal a 2022-es félidős választások előtt, felvet politikai számításokat, ami „azt célozhatja, hogy megpróbálják a Republikánus Párt vezető hangját elhalkítani”.

Szintén szombaton  a Nemzeti Hírszerzés (National Intelligence) igazgatója, Avril Haines levélben tájékoztatta a kongresszus két bizottságának demokrata párti elnökeit, hogy ő és hivatalos személyek fogják bemutatni a „vezető törvényhozóknak” azokat a potenciális kockázatokat, amelyeket  a Donald Trumpnál lefoglalt iratok jelentenek a nemzetbiztonságra nézve.

Pénteken az amerikai igazságügy ugyan jórészt olvashatatlanná téve, de nyilvánosságra hozta a Donald Trump házában augusztus 8-án tartott házkutatásról készült eskü alatti dokumentumot. A nyilvánosságot egy bíró rendelte el, aki ugyanakkor engedélyezte a tartalom egy részének titokban tartását.

Az Igazságügyi Minisztérium pénteki lépését nagy várakozás előzte meg, mert sokan azt várták, hogy kiderülnek belőle részletek azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen nyomozati eljárás keretében kért és kapott az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda végzést a volt elnök floridai otthonának átkutatására.

A 38 oldalas, úgynevezett eskü alatt tett nyilatkozatot a házkutatást vezető FBI-ügynök tette. A nyilvánosságra hozott nyilatkozat tartalmának nagyjából a fele nem olvasható, köztük az azt aláíró ügynök neve sem, ezért a dokumentum inkább megerősítésül szolgált arra, hogy olyan, Donald Trump hivatali idejéből származó, a hatóság szerint minősített iratokat kerestek, amelyek egy része már korábban visszakerült az amerikai állami levéltárhoz (National Archives and Records Administration).

A tartalom felét kitakarva hozta nyilvánosságra az amerikai igazságügyi minisztérium a Trump-házkutatásról készült eskü alatti dokumentumot pénteken, a nyilvánosságot a bíróság rendelte el, engedélyezve a tartalom egy részének titokban tartását.

A házkutatási nyilatkozat szerint "a kormányzat bűnügyi nyomozást folytat minősített információ nem megfelelő eltávolítása és tárolása miatt arra nem felhatalmazással rendelkező helyen, valamint kormányzati adatok eltitkolása, vagy eltávolítása ügyében".

Donald Trump a nyilvánosságra hozatalra reagálva azt írta közösségi oldalán, hogy az olvasható részben semmi nem szerepel az ő és a hivatalok szoros együttműködését illetően a nála őrzött dokumentumok visszaszolgáltatásának ügyében.

A republikánus párt politikusai a dokumentum korlátozott olvashatóságát tették szóvá. Dan Bishop, a kongresszus észak-karolinai képviselője a közösségi médiaoldalán azzal reagált, hogy "ennyit az átláthatóságról".

A dokumentumok nyilvánosságát múlt héten több nagy amerikai médium is bírósági kérvényben próbálta elérni. Akkor Bruce Reinhart floridai szövetségi bíró úgy döntött, hogy a nyilatkozat tartalmának megismeréséhez joga van a közvéleménynek, ám lehetőséget adott az igazságügyi minisztériumnak arra, hogy javaslatot tegyen, mely részleteket tartaná titkosan. A minisztérium javaslatát a bíró elfogadta, és péntek délig adott határidőt a dokumentum nyilvánossá tételére, amelyet a minisztérium péntek délelőtt megtett, a tartalom mintegy felét olvashatóvá téve.

Az FBI augusztus 5-én kapott végzést a házkutatásra az eljáró bírótól, Bruce Reinharttól. A nyomozók augusztus 8-án bejelentés nélkül jelentek meg a volt elnök floridai Mar-a-Lago nevű ingatlanjában, ahol minden Donald Trump és hozzátartozói által használt helyiséget átkutattak, majd, a hivatalosan meg nem erősített értesülések szerint mintegy 20 doboznyi irattal távoztak.

A megosztó esettel kapcsolatban csütörtökön megszólalt Merrick Garland igazságügyi miniszter is, aki azt mondta, személyesen ő volt az, aki engedélyt adott Donald Trump házának az átkutatására. Hozzátette, a hivatal jelenleg is azon dolgozik, hogy nyilvánosságra hozzák a házkutatásra vonatkozó dokumentumokat, köztük a házkutatási végzést és a kapcsolódó jegyzőkönyvet.

A hírekre az egykori republikánus elnök is reagált, Truth Social nevű közösségi oldalán azt írta, nem fogja ellenezni a dokumentumok kiadását, sőt. „Egy lépéssel tovább megyek: ösztönzöm az említett dokumentumok azonnali kiadását még akkor is, ha azokat radikális baloldali demokraták és lehetséges jövőbeli politikai ellenfelek készítették, akiknek erős érdekük fűződik ahhoz, hogy támadjanak engem, ahogyan azt az elmúlt hat évben is tették.”

Amint arra a Fox News amerikai hírcsatorna is rámutat, Trump már korábban is azt mondta a rajtaütésről, az egy törekvés lehet annak megakadályozására, hogy újra hivatalba lépjen. Az Egyesült Államokban 2024-ben lesz elnökválasztás, idén novemberben pedig félidős választások, amelyek hatalmas jelentőséggel bírnak. A jelenlegi helyzet szerint akár meg is nyerhetik a félidős választást a republikánusok, ami nem is csoda, tekintve Joe Biden elnök hibákkal teli kormányzását.

 

Donald Trump még nem jelentette be hivatalosan, hogy indul a következő elnökválasztáson. Ugyanakkor a New York Magazine-nak júliusban adott interjúban arról beszélt, magában már meghozta a döntést, miszerint indul a választáson. Elmondása szerint valójában már csak az a kérdés, hogy a novemberi, félidős választások előtt vagy után jelenti ezt be hivatalosan.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

mandiner.hu

Hont András: Ha más nem is, de legalább Rogán megbukott. Vagy várjunk csak…

ripost.hu

Erre a 4 csillagjegyre most rendkívüli szerencse fog rátalálni

mandiner.hu

Kövessék a pénzt! – a CIA egykori specialistája kitálalt az Északi Áramlat felrobbantásáról

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.