Létrehozva: 2022.08.15.
Módosítva: 2022.08.15.

Egyre durvább migránsáradat fenyegeti Európát

Újabb migránshullám figyelhető meg Európában.

A befogadóországok a folyamat jelentős erősödéséről számolnak be. A Nagy-Britanniába bejutott migránsok száma a tavalyi évhez képest megduplázódott, Ciprus pedig a helyzet tarthatatlansága miatt az Európai Unióhoz fordult segítségért. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szerint a probléma nem kezelhető a migránsok egy részének hazájukba való visszatelepítése, azaz az EU-ból való kiutasítása nélkül – írja a Kronen Zeitung online kiadása.

A migránsok Európába irányuló áradata töretlenül folytatódik, létszámuk pedig folyamatosan emelkedik, mindezt a befogadó uniós országok legfrissebb adatai is megerősítik – számol be az osztrák Kronen Zeitung hírportálja. Idén például csak Cipruson több mint 13 ezren kértek menedékjogot, a migránsok többsége Törökországból érkezett a szigetre.

Az uniós statisztikák szerint a lakosság számához viszonyítva beadott menedékkérelmek messze Cipruson a legmagasabbak Európában, emiatt a nicosiai kormány már többször segítséget kért az EU-tól. A tartózkodási engedély nélküli migránsok Ciprus déli részén a lakosság mintegy négy százalékát teszik ki – jelentette a ciprusi közrádió.

A ciprusi hatóságok szerint a legtöbb menekültet embercsempészbandák szállítják Törökországból a sziget északi, török fennhatóság alatt álló részére, majd a két állam határának kevésbé ellenőrzött szakaszain csempészik őket délre, a Ciprusi Köztársaságba.

Ciprus 1974 óta van felosztva egy nagyobb, görög többségű déli és egy északi, török többségű részre. Az Észak-ciprusi Török Köztársaság létét jelenleg csak Törökország ismeri el. Ciprus felosztása miatt a nemzetközileg elismert Ciprusi Köztársaság csak a sziget középső és déli részén gyakorol tényleges ellenőrzést.

Vasárnap látott napvilágot a hír, miszerint csaknem 40 migráns vesztegel napok óta az Evros nevű határfolyón található kisebb szigeten. A ciprusi kormány, valamint emberi jogi szervezetek is azonnali intézkedést sürgettek a migránsok biztonságba helyezésére, azonban a ciprusi hatóságok szerint az érintett sziget, ahol a migránsok rekedtek, a határ török oldalán található, ezért  tehetetlenek.

Az erősödő migránshullám Olaszországban is egyre nagyobb problémát jelent: az év eleje óta mintegy 37 ezer bevándorló érkezett az országba a Földközi-tengeren keresztül.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint ez a létszám tavaly ilyenkor 27 474, 2020-ban pedig 11 965 főre volt tehető, egyértelmű tehát a migráció növekedése.

Szintén egyre súlyosabb a migránshelyzet Nagy-Britanniában, ahol a La Manche csatornán való átkelések csaknem megduplázódtak tavalyhoz képest.

Idén már több mint 20 ezer migráns kísérelte meg az egyáltalán nem veszélytelen átkelést kisebb hajókon, gumicsónakokon a La Manche csatornán

– derül ki a brit kormány jelentéséből.

Mindez jelentős növekedés a tavalyi évhez képest, amikor január és július vége között „csak” 11 300 sikeres átkelést regisztráltak. Tavaly összesen 28 526, a tengeren érkező migránst számláltak a hatóságok, a további drasztikus növekedés tehát borítékolható – fogalmaz a Krone.at.

A lap kiemeli, hogy Ausztria az Európába érkező migránsok egyik kiemelt célországa. A legfrissebb adatok szerint

az év első felében 31 050 migráns nyújtott be menedékkérelmet Ausztriában, a legtöbb beadvány afgán (7325), szíriai (6680), tunéziai (3810), pakisztáni (3110), valamint indiai (2025) bevándorlóktól érkezett.

Ezzel párhuzamosan az embercsempész-szervezetek jelenléte is erősödik, Gerhard Karner osztrák belügyminiszter tájékoztatása szerint idén már csaknem 330 emberkereskedőt tartóztattak le.

A tavalyi év azonos időszakához képest mindez 80-nal több őrizetbe vételt jelent.

Karner élesen bírálta az emberkereskedelmet, miután szombaton Burgenlandban három halottal és több súlyos sérülttel végződött egy migránsokkal teli furgon üldözése.

"Három ember tragikus halála a kittsee-i határátkelőnél ismét megmutatta az embercsempész-maffia brutalitását és gátlástalanságát” – mondta az osztrák belügyminiszter, hangsúlyozva, hpgy továbbra is határozottan kell fellépni az embercsempészet ellen.

Három ember meghalt Ausztriában, miután egy embercsempész megpróbált megszökni a rendőri ellenőrzés elől, és a migránsokat szállító kisteherautó felborult – közölte szombaton az osztrák rendőrség.

A hatóság beszámolója szerint mintegy huszan voltak a járműben, köztük gyerekek is. Egy nő és két férfi halt meg, többen pedig súlyosan megsérültek. A baleset a szlovák és a magyar határ közelében, Köpcsénynél (Kittsee) történt.

í(Fotó: MTI/EPA/Thomas Lenger)

Az autó vezetője hirtelen gázt adott, amikor meglátta az autópályán a rendőröket, de nem tudta bevenni a kanyart a következő lehajtónál. A baleset után őrizetbe vették.

Egy pillanatra sem enyhül a migrációs nyomás a déli határon. Péntek óta több mint 2600 esetben intézkedtekpillanatra sem enyhül a migrációs nyomás a déli határon. Péntek óta több mint 2600 esetben intézkedtek a hatóságok illegális bevándorlókkal szemben. Hónapok óta egyre többen próbálnak Magyarországra jutni, ráadásul ősszel a mostaninál is több migránsra lehet számítani. Ezért is döntött a déli határzár megerősítéséről a kormány, és továbbra is toborozzák a határvadászokat – számolt be az M1 Híradó.

Hétfőre virradó éjszaka a román rendőrök Nagylaknál találtak két török kisteherautó rakterében összesen 24 migránst. A fiatal férfiak a kerámialapok között bújtak el és Magyarországra tartottak.

Rendszeresek az elfogások a román–magyar határon – néhány napja szintén Nagylaknál találtak 103 migránst egy kamionban. Az embercsempészek a nyári turistaforgalmat próbálják kihasználni arra, hogy az illegális bevándorlókat nyugatra szállítsák.

A szerbiai Sid központja lassan sokkal jobban hasonlít egy közel-keleti város utcájára, mint egy európai belvárosra. Az éttermek teraszán afgán, szír és pakisztáni férfiak iszogatnak, dohányoznak és beszélgetnek.

A migránsok miatt egyre jobban félnek a helyiek. Az idegenek betörnek a házakba, lopnak, sőt rendszeresen megfenyegetik a nőket és az időseket.

A mi környékünkön is nagyon sokan vannak. Csak tengenek-lengenek, szemetelnek, kötözködnek. Már házakba is betörtek, a tulajdonosok alig tudták kizavarni őket. Rengetegen vannak, félünk tőlük” – panaszkodott az egyik helyi asszony.

Szerbiában a tavalyi duplája, több mint tízezer illegális bevándorló torlódott fel. Sokuk már többször megpróbált átjutni a magyar határzáron, eredménytelenül. A kudarcok sorozata pedig feszültséget szül.

Szerbia nem jó hely, nem erre számítottam. Nem jók itt az emberek és sokan is vagyunk, minél előbb el akarok innen menni. Már várnak a magyar határnál, ha átjutok, akkor visznek Ausztriába” – háborgott egy fiatal migráns.

Az illegális bevándorlók többsége az embercsempészekre vár, akiknek fejenként négyezer eurót – mintegy másfél millió forintot – fizetnek, hogy átvigyék őket a magyar határzáron.

Úgy tervezzük, hogy három nap múlva indulunk Magyarországon keresztül Németországba, Olaszországba vagy Franciaországba. Hallottam, hogy a magyar határt erősen védik, de akkor is megpróbáljuk” – mondta egy afgán migráns.

Állandó nyomás alatt tartják a migránsok a déli határzárat, ráadásul mindennapossá váltak az agresszív átkelési kísérletek. Az idegenek a legtöbbször létrákkal próbálnak átjutni, és rendszeresen kövekkel, csúzlival és husángokkal támadnak a rendőrökre és a katonákra.

Péntek óta a magyar hatóságoknak több mint 2600 esetben kellett intézkedniük illegális bevándorlás miatt. Ráadásul a számok folyamatosan emelkednek, idén, az első hét hónap alatt már annyi migránssal szemben kellett intézkednie a hatóságoknak, mint tavaly egész évben.

Ezért kezdődött el nemrég a 165 kilométer hosszú biztonsági határzár megerősítése a magyar–szerb határon, ami a tervek szerint hat hónap alatt készül el. A kerítés megerősítésére és magasítására szakértők szerint is nagy szükség van, ugyanis

az előrejelzések alapján ősszel tovább romlik majd a helyzet, és új útvonalak kialakulására is számítani kell.

Közben országszerte folyik a határvadászok toborzása. Például vasárnap Baja főterén is várták az érdeklődőket a rendőrök és a következő napokban is több helyen lesz lehetőség a jelentkezésre. A helyszínek a rendőrség honlapján érhetők el.

Az első határvadászok egy hónapos képzése is elkezdődött. Ők már az oktatás alatt 300 ezer forintos fizetést kapnak, a sikeres vizsgázók pedig csaknem 400 ezer forintot kereshetnek, és pótlékokat is kaphatnak majd.

Csak pénteken mintegy ezer bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök és a katonák. Ez a szám jóval magasabb az elmúlt időszak átlagánál. A határ szerb oldala most is tele van migránsokkal, az utánpótlás pedig folyamatos.

A horgosiak azt mondják, félelemben élnek a bevándorlók miatt, ők ugyanis a saját szabályaik szerint élnek. Bejárnak a házaikba, meglopják őket és mindent felgyújtanak, amit csak találnak.

„A főutcán élek, egyedül. Nemrég betörtek hozzám migránsok. Akkor miről beszélünk? Ki van itt kisebbségben? Mi, akik itt vagyunk az országunkban. Engem megbüntet a rendőr, ha nincs nálam igazolvány az utcán, és ők papír nélkül országhatárokat léphetnek át?”

– mondta magából kikelve az egyik helyi lakos.

A szerbiai befogadóközpontok tele vannak, de az újonnan érkező migránsok egyébként sem akarnak bemenni ezekbe. Inkább a határ menti erdőkben várakoznak, hogy onnan próbáljanak meg illegálisan bejutni az Európai Unióba, sokszor embercsempészek segítségével.

Az ügynökök itt vannak közöttünk. Pénzért bármire képesek. Gyakran gerjesztenek harcokat is. Minél előbb tovább kell mennünk. Én Franciaországba tartok” – mesélte az M1-nek egy afgán migráns.

Magyarország azonban védi határait, most pedig egy újabb kiskapu zárul be a migránsok előtt – erről a Magyar Nemzet is beszámolt. A Mohácsi-szigeten ugyanis egy tíz kilométernyi műszaki határzár épül, az Ódunától a Dunáig, ott, ahol eddig csak élő erővel őrizték a határt.

A lap szerint 2015-ben a kerítés építésekor erre még nem volt szükség, hiszen a lápos, mocsaras vidék nem vonzotta a migránsokat. Később azonban kiderült: az embercsempészek kihasználják ezt a kiskaput, a térségben az utóbbi időben már naponta fogtak el határsértőket.

Megkezdődött a határkerítés megerősítése

Közben megkezdődött a 165 kilométer hosszú biztonsági határzár megerősítése is a magyar-szerb határon, hogy a migránsok létrákkal se tudjanak átmászni rajta. Az építkezést a Büntetés- végrehajtás Országos Parancsnoksága irányítja, a munkát pedig a fogvatartottak végzik el.

„Hattyúnyakas megerősítést alkalmazunk. Erre egy NATO drótból készített, pont hegesztéssel készített kerítéstáblát helyezünk fel és NATO dróttal erősítjük meg. Az átvágásokat pedig úgy fogjuk megelőzni, hogy egy betonacél síkhálót helyezünk el, végig a 165 kilométeres kerítés első kerítésvonalára” – mondta Farsang Tamás, a BVOP országos parancsnoka és informatikai helyettese.

A magyar biztonsági határzár megerősítése a tervek szerint 6 hónap alatt készül el, erre pedig szakértők szerint is nagy szükség van, hiszen nem várható a migrációs helyzet javulása. Sőt, az előrejelzések szerint ősszel tovább romlik majd a helyzet és új útvonalak kialakulására is számítani kell, amihez a szlovéniai kerítés lebontása is hozzájárulhat majd.

A hirado.hu forgatócsoportja Szerbiában járt, hogy kiderítse, milyen körülmények uralkodnak hazánk közvetlen szomszédságában. „Ez a határ kemény. Nehéz átjutni. Vannak olyanok, akik már 24-25 alkalommal is megpróbálták” – nyilatkozta az egyik migráns. Egy másik illegális bevándorló pedig arról beszélt, bár tudják, hogy az illegális határsértés bűncselekmény, de újból és újból jönni fognak.

A magyar–szerb határ szerbiai oldalán járt a hirado.hu forgatócsoportja, ahol az átkelőhöz közeli Horgoson megdöbbentő körülményekre bukkant. A település melletti tanyát ugyanis teljesen elfoglalták az illegális bevándorlók.

A helyszínen az egyik – állítása szerint – afgán migráns a hirado.hu-nak azt mondta: „Ez a határ kemény. Nehéz átjutni. Vannak olyanok, akik már 24-25 alkalommal is megpróbálták, de letartóztatták őket és visszadobták őket ide”.

Másnap stábunk ismét találkozott a férfival, aki ekkor már taxira várt, hogy eljusson Szabadkára fodrászhoz, ahol új cipőt is tervezett venni.

Horgos központjában egy másik illegális bevándorló arról beszélt, hogy „ha fizetsz eljutsz Horgosra, ha nem fizetsz mehetsz vissza Macedóniába” . Majd hozzátette, hogy már többször megpróbált átjutni a határon. Ha a rendőrség elfogja, visszaviszi Szerbiába, de három-négy nap múlva újrapóbálkozik.

Stábunk a szabadkai vasútállomáson is járt, ahol az elhagyatott vagonokba migránsok költöztek be. Egyikük azt mondta: „Tudjuk, hogy bűncselekmény, de újból és újból jönni fogunk”.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy az aggodalom Szilágyi Áron drámai sérülése miatt

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

vg.hu

Nehéz éjszakájuk volt az ukránoknak - erőműveket támadtak az oroszok

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

astronet.hu

Nagy tavaszi szerelmi horoszkóp 2024.: nem fogunk unatkozni a következő időszakban…

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Baleset érte az Ázsia Expressz stábját a Fülöp-szigeteken

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat