POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

Egyre biztosabbnak tűnik a jobboldali győzelem az olasz választásokon

Új korszak kezdődhet.

Szerző Ripost

A választásokra készülő pártoknak és más politikai formációknak valamivel több mint két nap állt rendelkezésükre hivatalos logóik benyújtására. Az elsők között az egykori kereszténydemokrata, 75 éves Clemente Mastella regisztráltatta centrista pártját. „Korán reggel már ott voltam a belügyminisztérium választási irodájában, hogy a jelképem is az első helyek egyikén szerepeljen a választási cédulán” – mondta Mastella.

A választási cédulára biztosan felkerülő hagyományos pártok az utolsók között regisztráltatták magukat. A pártok a tengerpartokon és hegyekben pihenő olaszok között kezdték el választási kampányukat: a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) a párt logójával díszített papucsokat, kulacsokat, mobiltelefon-tartókat dobott piacra, valamint keresztrejtvényt is készített, melyben olasz hazafiak nevét kell megtalálni. A Demokrata Párt (PD) aktivistái a városokban maradt magányos idősek segítését hirdették meg, valamint ingyenes nyelvleckéket is adnak a bevándorlócsaládok gyerekeinek.

A közvélemény-kutatások szerint jobboldali előretörés várható a szeptemberi választáson, és könnyen megeshet, hogy Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt vezetője lesz az ország következő miniszterelnöke. Az olasz jobboldali pártok ugyanis júliusban megállapodtak abban, hogy az állít majd miniszterelnököt, aki a legeredményesebben szerepel a voksoláson.

A felmérések szerint Meloni pártja, amely ráadásul a Fidesz szövetségese, áll a legjobban, míg leendő koalíciós társai, a Matteo Salvini által vezetett Liga és Silvio Berlusconi pártja, a Hajrá Olaszország kevesebb támogatást tudhatnak magukénak.

A jobboldali fordulattól Brüsszelben többen is tartanak, mivel Giorgia Melonival, mint kormányfővel, bővülne a szkeptikus hangok köre az Európai Unióban. Ahogyan arról lapunk korábban beszámolt, már jelennek is meg az úgynevezett olasz „szélsőjobboldal” vélt előretörését prognosztizáló baloldali lapok írásai. Mindeközben attól is tartanak az EU-ban, hogy egy jobboldali kormány kevésbé lenne fogékony a közösségi megoldásokra és a konstruktív együttműködésre, mint elődei, melyek inkább a baloldal felé húztak.

Olaszország jelképes helyszínein indította el választási kampányát a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga, mely Lampedusán megvilágította a migránsok érkezési helyszíneként ismert kikötőt. „Hit nélkül nincsen jövő. Hiszek Olaszországban, hiszek az olaszokban” - írta a közösségi médiában a politikus.

Kék alapon sárga betűkkel a „hiszek” (Credo) szó volt olvasható péntek éjjel a lampedusai kikötő mólóján, Milánóban a közbiztonságilag veszélyes központi pályaudvar és Rómában az adóhivatal és a nyugdíjintézet székházának falán, miután a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga elindította választási kampányát. 

 

A jobboldali párt csütörtökön hozta nyilvánosságra a szövetségeseivel, az Olasz Testvérekkel (FdI) és a Hajrá, Olaszországgal! (FI) közösen kidolgozott tizenöt pontos kormányprogram tervezetét. Azt követően a Liga saját, kétszáz oldalas programot közölt, és kiválasztotta jelszavát a szeptember 25-i választásokra. A „credo” kifejezés egyszerre a hinni ige első szám első személye, másrészt hitet is jelent.

Néhány óra alatt a legkeresettebb szóvá vált az olaszországi közösségi oldalakon.

„Hit nélkül nincsen jövő. Hiszek Olaszországban, hiszek az olaszokban” - írta a közösségi médiás posztjaiban Matteo Salvini. A párt közleménye szerint az Európa migrációs kapujának számító Lampedusáról a Liga azt üzeni, hogy hisz a határok ellenőrzésében, valamint abban, hogy „egyetlen olaszt sem szabad elfelejteni vagy hátrahagyni”. A milánói központi vasútállomást azért választották, mivel a Liga a biztonság, a modernitás, a sebesség jelképévé akarja tenni a jelenleg „kallódókkal” teli vasútállomást - fogalmazott a politikus.

Az adóhivatal római székházával a Liga azt hirdeti, hogy igazságosabb pénzügyi rendszerben hisz. Az INPS társadalombiztosítási intézet megvilágítása pedig „méltóságteljesebb” nyugdíjazást szorgalmazott, és generációsváltást a fiatalok munkahely-teremtésével.

Szombaton a párt Credo címmel újabb program-összefoglalót közölt. A dokumentumban Matteo Salvini felsorolta, hogy hitét a mai társadalommal helyezi szembe, mely szerinte „gyökerek, identitás és minőség nélküli, és nem hisz már semmiben”. Kiemelte, a törvényes és ellenőrzött migrációban hisz, az emberkereskedelem megállításában, az illegális kikötések leállításában.

„Hiszek a templomtornyok uralta olasz városokban, a saját haza iránti szeretetben, a közbiztonságban, a család védelmében, mely az üres bölcsőket helyettesíti, hiszem, hogy szeptember 25. a szabadság és a részvétel napja lesz” - írta Salvini.

Ezzel egy időben a Liga bemutatta a Salvini arcképe által uralt választási plakátjait, melyek azt hirdetik, hogy elsők az olaszok, a Liga nullára csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját, energetikai önállóságot biztosít az országnak, és megreformálja a nyugdíjrendszert.

A Liga a felmérésekben tizennégy százalék körül szerepel lemaradva a majdnem tíz százalékponttal erősebbnek mért Olasz Testvérek mögött, melynek elnöke Giorgia Meloni. A most negyvenhat százalékra becsült jobbközép szövetség győzelme esetén a több szavazatot szerző párt adhatja a miniszterelnököt.

A Liga a választási kampányt támogatottsága növelésére építi, hogy minél erősebb miniszteri pozíciókat tudjon szerezni az esetleges közös kormányzás esetén. A jobbközép szövetség pártjai a kampányban is megelőzték a baloldali koalíciót, mely augusztus 7-én megalakult, majd ugyanazon a napon fel is bomlott, és még programját sem hozta nyilvánosságra.

Az olasz és európai határok védelmét, a demográfiai növekedést, az energetikai önállóságot, valamint az elnöki köztársasági rendszer bevezetését tartalmazza a jobbközép szövetség választási programja, amelyet az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország! írt alá csütörtök este.

Az Olaszországért címet kapta a keretprogramnak keresztelt, tizennyolc oldalas dokumentum. A kormányzásra készülő jobbközép pártszövetség tizenöt pontban sorolta fel, mire készül, ha sikerül megnyernie a szeptember 25-i parlamenti választást.

A felmérésekben a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga, a Silvio Berlusconi elnökölte Hajrá, Olaszország! (FI) és szövetségeseik jelenleg 46 százalékon állnak. A miniszterelnököt a legtöbb szavazatot szerző párt adja.

A program első pontja kimondja, hogy Olaszország teljes jogú tagja az Európai Uniónak, a NATO-nak, valamint a nyugati világnak. Külpolitikai jelszóként a jobbközép a „több Olaszországot Európában, több Európát a világban” mondatot választotta.

A jobbközép leszögezi, hogy külpolitikája a nemzeti érdekek védelmére épül.

Értékként szerepel a haza védelme is – ez utóbbit a Corriere della Sera napilap pénteki értesülése szerint az FdI helyezte a programba. A jobbközép támogatásáról biztosítja Ukrajnát, ezzel egy időben minden diplomáciai eszközzel a konfliktus megoldását tartja fontosnak.

A program az európai stabilitási paktum és az unió gazdaságpolitikája felülvizsgálását szorgalmazza, a nemzeti érdekek védelmét az európai jogalkotás terén, különös tekintettel az energetikai politikára. A külpolitikai rész kimondja, hogy a jobbközép szövetség Európa zsidó-keresztény gyökereinek és történelmi identitásának védelmét és terjesztését támogatja.

A második helyen szereplő gazdasági fejezetben a pandémia utáni Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) Olaszországnak szánt forrásai felhasználása felülvizsgálása szerepel, miután arról a Giuseppe Conte, majd Mario Draghi vezette két előző kormány döntött.

A program az elnöki rendszer bevezetését kezdeményezi az államfő egyenes megválasztásával, amihez alkotmánymódosítás szükséges.

FI elnöke, Silvio Berlusconi pénteken már bejelentette, hogy ha a jobbközép győz és bevezeti a reformot, a jelenlegi államfőnek, Sergio Mattarellának le kell mondania.

A jobbközép adócsökkentést ígér a családok és vállalkozások számára, egykulcsos adórendszert bizonyos bevételi szint alatt, és bankszámlához való jogot mindenki számára. A demográfiai növekedést célzó családtámogatási tervek között szerepel a családi adókedvezmények bevezetése, valamint a családalapító fiatalok ingatlanvásárlási támogatása.

A Liga szorgalmazására a programba bekerült, hogy visszavezetik a jobboldali párt korábbi, 2018 és 2019 között hatályos migrációs-biztonsági törvényeit, amelyek többek között tiltották a migránsokkal érkező civil hajók kikötését. A jobbközép a nemzeti és európai határok védelme mellett kötelezi el magát, a határok ellenőrzésével, a kikötések leállításával az emberkereskedelem feltartóztatása érdekében”.

Javasolja, hogy az Európai Unió működtette regisztrációs központokat (hot spot) afrikai területen állítsák fel.

A program ugyanakkor az engedéllyel Olaszországban tartózkodó bevándorlók munkaügyi és társadalmi integrációját szorgalmazza. A jobbközép a közbiztonság erősítését célzó törekvések között kiemeli a drogkereskedelem elleni fellépés szigorítását és az iszlám radikalizmussal, valamint antiszemitizmussal szembeni határozott fellépést.

A jobbközép az Öt Csillag Mozgalom kormánya által 2019-ben bevezetett állampolgársági jövedelem eltörlését tervezi, és más eszközöket javasol a munka világába való visszavezetéshez. A tervek között olvasható a minimálnyugdíj emelése is, az összeg maghatározása nélkül.

A jobbközép az ország energetikai önállóságát hirdeti az 1987-ben betiltott atomenergia ismételt használatával. Külön fejezetet szenteltek a mezőgazdasági ágazat fellendítésének, amelyet a jobboldal az ország jövőjének nevez. A programban külön részben taglalják a környezeti, oktatási, ifjúsági és kulturális terveket.

Afrika és Európa közötti hajóblokáddal akarja leállítani az olaszországi partok felé tartó migrációt Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, aki választási kampányában pártja migrációs politikájáról beszélt egy interjúban pénteken.

Giorgia Meloni kijelentette, a migránsokkal teli hajók érkezése ellen a kiindulási ponton kell tenni. „Hajóblokáddal kell megállítani az indulásukat” – fejtette ki az Olasz Testvérek elnöke, aki az Italia1 kereskedelmi televízió Studio Aperto című hírműsorának nyilatkozott.

Hozzátette, hogy az induló hajók feltartóztatásához elegendő egy „európai misszió, mely Líbiával együttműködésben lehetőséget ad az útra kelő hajók leállítására”. Giorgia Meloni szerint Afrikában kell regisztrációs központokat (hotspot) felállítani, amelyekben ellenőrizhető, „kinek van joga menekültként továbbmenni, és ki számít illegális bevándorlónak… utóbbiakat vissza kell küldeni, ahonnan érkeztek”.

A jobboldali politikus megjegyezte: „komoly különbséget kell tenni menekültek és illegális bevándorlók között, nem lehet egyenlőségjelet húzni közöttük, miként a baloldal tette”. Meloni szövetségese, Matteo Salvini, a Liga vezetője pénteken zárta kétnapos látogatását az Afrikából érkező migráció dél-európai kapujának számító Lampedusa szigetén.

Salvini – aki 2018–2019-ben volt belügyminiszter – bejelentette, hogy külön kormánybiztos fog foglalkozni a migrációs kérdéssel, ha a jobboldal nyeri a szeptemberi parlamenti választásokat.

Hozzátette, hogy ha a jobboldal kerül ismét kormányra, Olaszország határait újra ellenőrizni és védeni fogják. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint 2022 eleje óta 42 465 migráns érkezett tengeri úton Olaszországba. 2021 azonos időszakában 30 315 volt ez a szám.

A migrációról a jobbközép koalíció harmadik pártja, a Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! (FI) is közleményt adott ki pénteken, hangsúlyozva, hogy elsődlegesnek az olaszországi határok és városok biztonságát tartja.

„Az emberéletek mentése a tengeren nemzetközi kötelezettségnek számít, de a baloldal a lehető legrosszabb politikát követi, amikor hamis illúziót keltve azt terjeszti, hogy Olaszországban mindenki számára van hely” – olvasható a FI közleményében.

Anna Maria Bernini, a FI szenátusi frakcióvezetője úgy vélte, sokan el se indulnának, ha tudnák, hogy a 350 fős lampedusai táborban kétezren szoronganak már „nem emberhez méltó körülmények között”.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!