Létrehozva: 2022.08.27.

Csúcson a migránsforgalom a La Manche csatornán

Sorra dőlnek meg a csúcsok.

Egyetlen nap alatt csaknem ezerháromszázan érkeztek Franciaországból Nagy-Britanniába a La Manche-csatornán keresztül, megdöntve ezzel a tavaly ősz óta fennálló napi rekordot. A brit kormány a bevándorlás feltételeinek szigorításától, valamint a ruandai „áttelepítéstől” várja a probléma enyhülését, migránspárti szervezetek azonban már jelezték, mindezt jogi úton megakadályozzák.

Egymást követik a csónakok.

Az Egyesült Királyság kormánya szerint rekordot döntött a Franciaországból a La Manche csatornán keresztül a szigetországba tartó illegális bevándorlók száma – számolt be a Zero Hedge hírportál.

A brit védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a hétfői napon 1295 ember kelt át a csatornán, ami megdöntötte a 2021. november 11-óta fennálló egynapos rekordot, amikor 24 óra alatt 1185-en érkeztek az országba.

Tavaly a brit hatóságok összesen 28 526 migránst szállítottak partra, miközben megpróbáltak átkelni a forgalmas hajózási sávon.

Az illegális migráció kérdése egyre nagyobb kihívást jelent a brit kormánynak, amely szigorúbb határellenőrzést ígért az Európai Unióból való kilépést követően.

Az utóbbi időszakban rohamtempóban növekvő migráció fokozta a feszültséget London és Párizs között, az Egyesült Királyság kormánya folyamatosan azzal vádolja Franciaországot, hogy nem tesz eleget az átkelők megállításáért.

A probléma kezelése érdekében a brit kormány szigorított a migrációt érintő törvényeken, amitől az egyre erősödő embercsempészet visszaszorítását is reméli.

Szintén az új, nagy visszhangot kiváltó intézkedések közé tartozik az év elején Ruandával aláírt együttműködési megállapodás, amelynek értelmében az Egyesült Királyságba illegálisan érkező  migránsokat az afrikai országba telepítenék át.

Az Egyesült Királyság bírósága, valamint az Emberi Jogok Európai Bírósága azonban a kormány intézkedését egyelőre megakadályozza, így a júniusban tervezett első, százharminc migránst szállító járat sem érkezhetett meg Ruandába.

A migránsok jogi képviseletét ellátó szervezetek jelezték, megtámadják a kormány rendelkezését.

Az Egyesült Királyság kormánya az illegálisan érkezők áttelepítését szükséges lépésnek tartja, mivel a menedékkérelmek feldolgozása egyre nehezebb, és a migránsok elhelyezésének is igen jelentős vonzata van. A Ruandával való megállapodást  Liza Truss külügyi államtitkár és Rishi Sunak volt pénzügyminiszter is támogatták, mindkét politikust Boris Johnson lehetséges utódjaként tartják számon.

Az előrejelzések szerint az idén hatvenezer migráns fog átkelni a La Manche csatornán Franciaországból Angliába.

A londoni védelmi minisztérium adatai szerint idén jelentősen emelkedett a La Manche-csatornán átkelő migránsok száma. Augusztus közepéig több mint 22 ezren érkeztek a szigetországba, majdnem annyian, mint tavaly egész évben.

A hivatalos adatok szerint idén már több mint 22 ezer migráns érkezett Nagy-Britanniába. Ez csaknem duplája az egy évvel korábbinak – dacára annak, hogy tavaly november óta a brit és a francia hatóságok közös műveletben igyekeznek felszámolni az embercsempész-bandákat.

Tavaly novemberben legalább 27 migráns vesztette életét a La Manche-csatornán, amikor a francia partok közelében elsüllyedt a gumicsónakjuk. A tragédia nyomán kiújult az ellentét London és Párizs között, a két kormány ugyanis jó ideje egymást hibáztatja az illegális bevándorlás erősödéséért.

Részben a történtek hatására a brit kormány idén tavasszal megállapodást kötött Ruandával az illegális bevándorlók áttelepítéséről. Ennek értelmében a kelet-afrikai ország befogadná a brit határt törvénytelenül átlépőket, akik Ruandában kérhetnének menedékjogot. A brit kormány cserébe a program költségein felüli támogatást adna Kigalinak.

A tervet számos civil szervezet és egyházi vezető elítélte, de Boris Johnson kormányfő mellett védelmébe vette külügyminisztere is. Liz Truss – aki azóta a kormányfői poszt egyik jelöltje is – azt mondta: az a lényeg, hogy el lehessen kerülni a tovább tragédiákat.

„Ez az elrettentő módszer segíthet az embercsempészet megállításában, ami eltökélt célunk” – mondta  Liz Truss.

A program azonban egyelőre kudarcba fulladt. Júniusban a legelső ruandai járatot az indulás előtt néhány perccel leállították, miután az érintett migránsok eredményesen fellebbeztek a hatóságok döntése ellen.

A kormány egyik szóvivője a BBC-nek nyilatkozva elfogadhatatlannak nevezte a La Manche-csatornán érkezők számának növekedését, azt mondta: a migrációs válság kiemelt ügy kell legyen a következő kormányfő számára. A konzervatív kabinet több jobboldali kritikusa ugyanakkor arra figyelmeztetett: a történtek alapján inkább úgy tűnik, mintha az Egyesült Királyságnak nem is lenne kormánya.

Egyre nagyobb a migránsválság Hollandiában is, ahová évente több mint 40 ezer bevándorló érkezik, de a kormány már nem tudja elhelyezni őket. Új központokat nyitnának, de ez ellen tiltakoznak a települések.

„Már belefáradtunk ” – a többi között ez volt olvasható azon a transzparensen, amit Ter Apel város lakói vittek magukkal. Több százan tüntettek az észak-hollandiai településen. Azt követelték, hogy a kormány azonnal zárja be az ottani migránsközpontot.

– Itt a helyzet hónapról hónapra rosszabb. Nekünk azt mondták, a migránsok este tíz után már nem jöhetnek ki a központból, de ez nem igaz. Egész éjjel kinn vannak  – mondja egy demonstráló.

A tüntetők arra panaszkodnak, hogy ellehetlenült az életük és félnek, amióta a kisvárosben feltorlódtak a migránsok. A holland bevándorlási szabályok szerint ugyanis mindenki, aki az országban akar maradni, annak a Ter Apel-i táborban kell megvárnia a menekültügyi kérelmének elbírálását.

– Segítségre van szükségünk. A kormánynak lépnie kell. Itt bármikor járvány törhet ki – mondja egy helybéli.

A kétezer főre tervezett Tel Apel-i regisztrációs központ teljesen megtelt. Az újonnan érkezők – több mint 700-an- sátrakban, vagy a szabad ég alatt várnak, amíg az ügyük rendeződik.

– Én szinte percenként kérdezem meg, mi van a kérelmem elbírálásával, de csak annyit mondanak, hogy várjak – mondja egy Jemenből érkezett férfi, hozzátéve, a táborban pattanásig feszült a helyzet, a migránsok sokszor összecsapnak egymással, késelések is történtek már.

Hollandiába 43 ezer migráns érkezik évente. A koronavírus járvány alatt a kormány több befogadóközpontot bezárt és csökkentette a bevándorlási hivatal dolgozóinak létszámát. Ezért torlódott fel annyi ember Ter Apelben. A leépítések miatt a kérelmek elbírálása hónapokba telik, így remény sincs arra, hogy változzon a helyzet.

Ráadásal ha kiderül, hogy a kormány hol alakítana ki újabb migránstábort, azonnal tiltakozások kezdődnek. Így történt ez a dél-hollandiai Tubbergenben is, ahol egy szállodát akart venni a kormány, hogy itt helyezze el a migránsokat.

A holland menekültügyi miniszter is megjelent a városban és azt mondta az ország egyik súlyos problémája, hogy nem tudja elhelyezni a migránsokat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a furcsa vécészabályokat mindenképpen tartsuk be, ha Görögországba utazunk, különben sokat fizethetünk

origo.hu

Az amerikaiak szerint így lesz vége a háborúnak

borsonline.hu

Életveszély az Ázsia Expressz forgatásán, azonnal riasztottak mindenkit

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

magyarnemzet.hu

A Chelsea döntheti el a Premier League-et a Liverpool javára

origo.hu

Hatalmas veszélybe kerültek Ördög Nóráék

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye