Létrehozva: 2022.08.13.

Az önkéntes katonai szolgálatra augusztus 15-ig lehet jelentkezni

Továbbra is nagy az érdeklődés.

Továbbra is nagy az érdeklődés az Önkéntes Katonai Szolgálat iránt, ami a felsőoktatási többletpontok, az elsajátítható speciális ismeretek, valamint a képzés ideje alatt kapott fizetés mellett a katonai pálya izgalmaiba is betekintést enged a jelentkezők számára - tudatta a Honvedelem.hu portál, amely interjút közölt Mészáros Károly őrnaggyal, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, Toborzó és érdekvédelmi osztályának megbízott vezetőjével.

Mészáros Károly beszámolt róla, hogy tavaly júniusban kezdődött a toborzás az önkéntes katonai szolgálat képzésére, az érdeklődés pedig továbbra is töretlen, a jelentkezők száma már meghaladta a négyszáz főt és a tervek szerint tizenhárom-tizennégy megyében el is fog indulni a kiképzés a bevonulást követően.

„Nincs létszámstop, így augusztus 15-ig várjuk még azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt. A képzés legnagyobb különlegessége az, hogy a felsőoktatásba jelentkezők plusz pontokat nyerhetnek. A szolgálati idejük letöltésétől függően 16, 32 vagy akár 64 pontot is gyűjthetnek azok, akik a jövőben a felsőoktatásba készülnek” - mondta az őrnagy, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a többletpontok megszerzése a kiképzéshez kötődik.

A kiképzés első két hónapja alatt az alapkiképzést kapnak a jelentkezők, ezt követően szakkiképzéssel folytatódik a szolgálat. Ez jelenti a féléves programot. A hat hónap leteltével, amennyiben a második négy hónapot az illető szakkiképzés keretében műveleti alakulatnál végzi, akkor 32 plusz pontra jogosult. Ha úgy dönt a résztvevő, hogy inkább a lövész kiképzést választja és azt egy tartalékos ezrednél, a területvédelmi zászlóaljaknál akarja elvégezni, akkor 16 ponttal gazdagodik. Ez a féléves program meghosszabbítható még fél évvel, ebben az esetben 64 pontot vihet a program résztvevője a felsőoktatási jelentkezés rendszerébe.

„Az első év minden tapasztalatát és sikerét felhasználva hirdettük meg a szeptember 5-én, induló második modult. Mindig törekeszünk arra, hogy a jelentkezők igényeink megfelelően alakítsuk ki a kiképzési programot, természetesen úgy, hogy a Magyar Honvédség katonai értékeit és ismereteit is átadjuk, ez mindenképpen népszerűvé teszi a képzést a jelentkezők körében. Az első évben azt tapasztaltuk, hogy a jelentkezők számára fontos a rugalmasság, így a képzés bármikor szabadon abbahagyható. Ha a résztvevő menet közben felvételt nyert más tanfolyamra, iskolába vagy éppen munkát talált, és ezek mellett nem tudja folytatni a szolgálatot, illetve a programban való részvételt, akkor a nálunk folyó képzését bármikor megszakíthatja. Mindenki maga választja meg, hogy meddig tudja és bírja végezni a képzésünket. Az első év tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy a jelentkezők nagy többsége végigvitte a programunkat. Ez a már felsorolt többletpontok és elsajátítható ismereteken túl annak is köszönhető, hogy a résztvevők egy olyan bajtársias légkörben szolgálnak, amely egy örök életre szóló élményt ad nekik és természetesen a szolgálatukért még fizetést is kapnak” - ismertette Mészáros Károly, hozzátéve, hogy szabad kapacitások még főként Csongrád-Csanád megyében, Fejér megyében és Komárom-Esztergom megyében vannak.

A változó biztonsági környezet követelményeinek megfelelően modern felszerelést kell biztosítani a nemzet szuverenitását szavatoló katonáknak – jelentette ki  a honvédelmi miniszter Kecskeméten. Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, a modernizációra sok milliárd forintot fordít a kabinet.

Az egyénifelszerelés-fejlesztési program a haderő-fejlesztés egyik alapköve, mivel magas színvonalú egyéni eszközökkel jól ellátott, kiválóan kiképzett hivatásos és tartalékos katonákra van szükség - hangoztatta szombaton Kecskeméten Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter a balti légtérvédelmi misszió átadásáról hazatérve egyebek mellett arról beszélt, a hazánk szomszédságában zajló konfliktus vége egyelőre nem látható, hatásai azonban az egész világon érezhetők, és a háborús gazdasági válság már mindennapjainkba is begyűrűzik. A kormány számára a biztonságunk az első, a jelenlegi egyik legfontosabb cél pedig a béke elérése – ehhez azonban erő kell – fogalmazott.

A kabinet által létrehozott Honvédelmi Alap lehetővé teszi, hogy a korábban elindított haderőfejlesztési program a háborús infláció és a globális gazdasági nehézségek ellenére az eddiginél erőteljesebben folytatódjon – húzta alá Szalay-Bobrovniczky Kristóf. 

A technológia és infrastruktúra mellett azonban kiemelten fontos a mindezeket működtető honvédek egyéni felszerelésének megújítása is – fogalmazott. Mindennek rendszerszemléletű megvalósítása magában foglalja többek között a ruházat, a harcászati felszerelés, a modern fegyverzet és fegyveroptikai berendezések és a híradó- és informatikai eszközök modernizálását is.

A miniszter emlékeztetett, a kormány ezen programot idén 34,5 míg a 2022–2023 évben pedig összesen 64,8 milliárd forinttal támogatja a Honvédelmi Alap terhére. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kijelentette: az új felszerelés megjelenésében és minőségében is megfelel a XXI. század követelményeinek, és viselőjének erőt, bátorságot és büszkeséget nyújt.

A kormány haderőfejlesztési programjának köszönhetően több helyszínen nagyszabású épületfelújítási és más infrastrukturális fejlesztések folynak, így a tatai laktanyában is.

A jelenlegi helyzetre tekintettel Magyarországnak fel kell gyorsítania a haderőfejlesztést. A kormány által létrehozott honvédelmi alap lehetővé teszi, hogy a háborús infláció és a globális gazdasági nehézségek ellenére az eddiginél erőteljesebben folytatódjon az erre vonatkozó program - hangoztatta a politikus.

Elmondta, hogy 44 új Leopard 2A7 harckocsi kerül Tatára, az első jármű érkezése 2023 júniusában várható; a továbbiak szállítása 2023 és 2025 között valósulhat meg.

Hozzátette, hogy a régóta várt 24 PzH 2000 önjáró löveg első darabjai már az idén megérkeznek. „Ezzel pedig végre helyreállítjuk a baloldali kormány alatt, 2004-ben felszámolt egyik legfontosabb szárazföldi fegyvernemi képességet” - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Hangsúlyozta, egy modern hadsereg elképzelhetetlen erős, ütőképes páncélos erő nélkül. A helyes haderőszerkezetben a harckocsizó és a gépesített elemek nélkülözhetetlen tényezők a sikerhez - fűzte hozzá.

A miniszter szerint a technikai fejlesztések önmagukban nem sokat érnek, kellenek hozzájuk a jól felkészült, kiképzett és megbecsült katonák.

A kormány fontosnak tartja, hogy „a katonák szolgálatát, elkötelezettségét anyagi juttatással is honorálja”, ezért döntött kimagasló arányú illetményemelésről, amely az elmúlt évtizedek legkomolyabb bérfejlesztése - jelezte.

A honvédelmi miniszter kitért arra, hogy „a háború soha nem lehet célunk, a megelőzésre kell koncentrálnunk”. Egyelőre nem látható az orosz-ukrán háború vége, az általa okozott gazdasági válság pedig begyűrűzik a mindennapjainkba - mondta, hozzátéve: meg kell erősíteni az ország biztonságát, mert a békéhez erő kell.

 

 

 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Orbán Viktor nem kertel: Elegünk van! Brüsszelben változás kell

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság

POLITIK

Mit lehet teljesíteni az ukránoknak tett ígéretekből?

POLITIK

Hídpénzbotrány: lassan kirajzolódik a pénz útja

POLITIK

Az ukrán elnök nem érti, hogy miért szeretik jobban Izraelt