Létrehozva: 2022.08.23.
Módosítva: 2022.08.23.

A miniszterelnök-jelöltek vitájával indult az olaszországi választási kampány

Három fő téma uralja a közbeszédet.

Szerző Ripost

Az Olasz Testvérek nem akarja figyelmen kívül hagyni az Európai Uniót, de azt akarja, hogy az EU a lakosság számára stratégiai jelentőségű kérdésekkel foglalkozzon.

Az energiaárak emelkedése, az Európai Unió politikája és az ukrajnai háború is téma volt a szeptember 25-i parlamenti választásra készülő balközép, illetve jobbközép koalíció vezető politikusainak első nyilvános vitáján, amelyet az adriai Riminiben folyó katolikus találkozón tartottak meg kedden.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke és szövetségesei, Matteo Salvini, a Liga vezetője, valamint Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország! (FI) elnökhelyettese első alkalommal szerepelt egy színpadon a Baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkárával, Enrico Lettával, valamint Luigi Di Maióval, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) volt politikusával, aki saját pártot alapított Civil Elkötelezettség névvel. Minden témában négy-négy perc állt rendelkezésükre. A kérdéseket Luciano Fontana, a Corriere della Sera napilap igazgatója tette fel. Nem volt jelen az M5S elnöke, Giuseppe Conte.

A balközép koalícióhoz csatlakozott Luigi Di Maio ügyvivő külügyminiszter közös európai energiaár bevezetését szorgalmazta, hangoztatva, hogy a gáz piaci értékét meghatározó holland gáztőzsde a mindennapos áremeléssel „az olaszok pénzét herdálja”.

Enrico Letta úgy vélte: az egy év alatt több mint ezer százalékkal megemelt gázár annak bizonyítéka, hogy minden korábbi európai energetikai szabály „felborult”.

A PD főtitkára közölte: ha a baloldal ellenzékbe kényszerül, mindent megtesz annak megakadályozására, hogy a jobboldal alkotmánymódosítással bevezesse az elnöki köztársaságot, ami – Letta szerint – a parlament korlátozását jelentené. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Enrico Letta úgy vélte, akárki is kerül kormányra, Róma eddigi politikáját kell folytatni, vagyis „semmiben sem engedni Putyinnak”.

„Nem lenne előnyös, ha a szankciók a háborút erősítenék” – reagált Matteo Salvini. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági-kereskedelmi adatok szerint a konfliktus miatt kivetett szankciók nem Moszkvát sújtják, és ezt „Brüsszelben is észre kellene venni” – tette hozzá Salvini. A Liga kampánytémái között kiemelte az abortusz és az eutanázia elleni küzdelmet, valamint a könnyűdrogoknak a baloldal által tervezett legalizálása megakadályozását.

Giorgia Meloni kifejtette, hogy egy évtized után a következő kormány az olaszok szavazatainak eredményeképpen születhet meg a hatalmi palotákban kötött paktumok helyett, ami korábban volt jellemző. Megjegyezte, hogy a 2018-ban kormányra került Öt Csillag Mozgalommal szemben az Olasz Testvérek nem interneten politizál, hanem a lakosság igényeit elégíti ki és érdekeit képviseli.

A jobbközép „stabil és hiteles” kormányt készül adni Olaszországnak – tette hozzá.

Kifejtette: az Olasz Testvérek „nem akarja figyelmen kívül hagyni az Európai Uniót, de azt akarja, hogy az EU ne mellékes témákkal, hanem a lakosság számára stratégiai jelentőségű kérdésekkel foglalkozzon”.

A vitán, amelyhez kisebb pártok vezetői is csatlakoztak, szó volt a fiatalokat szem előtt tartó munkahelyteremtésről, az oktatásról, az adó- és nyugdíjreformról, a népesség elöregedéséről. Giorgia Meloni a jobbközép nevében ösztöndíjakat ígért a hátrányos helyzetű diákoknak, Enrico Letta bejelentette: ha a baloldal nyer, kötelezővé teszik az óvodát, és 18 éves korig meghosszabbítják az iskolakötelezettséget. Matteo Salvini tervei között említette, hogy megszüntetik az M5S által 2019-ben bevezetett alapjövedelmet, ami tavaly kilencmilliárd eurójába került az országnak.

A balközép és jobbközép koalíciók vezetői közötti nyilvános politikai vitát a Találkozó a barátságért a népek között című találkozón tartották meg, amelyet a Comunione e Liberazione katolikus lelkiségi mozgalom 1980 óta minden nyáron Riminiben rendez meg egyházi vezetők, politikusok, közéleti személyiségek részvételével.

A választási kampány hivatalosan ezzel a találkozóval indult el, miután a pártok hétfő este benyújtották végleges jelöltlistáikat. A következő időszakban megkezdődik a pártjelöltek tévés bemutatkozása, valamint utcai kampányprogramja.

A migránsbűnözés került az olaszországi választási kampány fókuszába: a jobboldal a migráció ellen emeli fel szavát, a baloldal rasszizmust emleget a Piacenzában afrikai bevándorló által elkövetett nemi erőszak miatt.

Piacenza belvárosában vasárnap kora reggel egy 55 éves ukrajnai nőt bántalmazott és erőszakolt meg egy 27 éves a guineai migráns, aki épp menedékkérelme elbírálásra vár. A férfit őrizetbe vették, a nőt sokkos állapotban kórházba szállították. Az esetről készült felvételt Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke közösségi oldalán publikálta.

A felvétel közlését a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára, Enrico Letta elfogadhatatlannak és méltatlannak nevezte és a Radio24 hírcsatornának kijelentette, a választási kampány torzulásától tart, amely egyre kevésbé tartja tiszteletben az emberi jogokat. A PD női tagozatát képviselő Cecilia D'Elia szerint a jobboldal politikai propagandaként használja ki a Piacenzában történteket. Hozzátette, hogy a jobboldal általános támadást intéz a migránsok ellen, miközben nem az elkövető nemzetisége számít.

Giorgia Meloni a felvétel közlésekor azt írta, a jobboldal céljai között a városok lezüllesztése, a bűnözés és a tömeges illegális bevándorlás elleni fellépés szerepel. Enrico Lettának válaszolva megjegyezte, szégyelli azokat a politikai vezetőket, akik a nemi erőszak indokával őt támadják, de egyetlen szolidaritási szót sem intéztek az áldozathoz, mivel baloldalon „tartanak a válságos közbiztonsági helyzettel való szembesüléstől, amelyet a tömeges illegális bevándorlás súlyosbít”– tette hozzá Giorgia Meloni.

Szövetségese, Matteo Salvini, a Liga vezetője bejelentette: a jobboldal választási győzelme esetén a rendőrség és csendőrség állományát tízezer fővel emelik, a városokat térfigyelő kamerákkal ellenőrzik és leállítják az illegális migrációt!

Killa, az olasz rapper Marseilles-hez hasonlította Riminit

Megszólalt az ügyben az ismert olasz rapper Emis Killa is, aki hétfőn közösségi oldalán szintén a közbiztonság romlására hívta fel a figyelmet és az adriai Riminit a közbiztonság szempontjából veszélyes Marseilles-hez hasonlította. Twitter-fiókján azt írta, korábban Rimini a családok és a fiatalok kedvenc üdülőhelyei közé tartozott, „most viszont este hat után félsz sétálni egyet a tengerparton”. A zenész-énekes a városban nyár eleje óta migránsok elkövette bűncselekményekre utalt.

Korábban a legnagyobb követői táborral bíró olasz influenszer, Chiara Ferragni nevezte Milánót veszélyesnek az erősödő bűnözés miatt, amit a balközép polgármester, Giuseppe Sala elutasított.

A Cselekvő Költők Társasága, a Michelangelo ihlette Reneszánsz párt, valamint a helyes táplálkozást szorgalmazó mozgalom is regisztrált a szeptember 25-i olasz parlamenti választásokra; vasárnap délelőttig több mint nyolcvan politikai formáció.

A választásokra készülő pártoknak és más politikai formációknak valamivel több mint két nap állt rendelkezésükre hivatalos logóik benyújtására. Az elsők között az egykori kereszténydemokrata, 75 éves Clemente Mastella regisztráltatta centrista pártját. „Korán reggel már ott voltam a belügyminisztérium választási irodájában, hogy a jelképem is az első helyek egyikén szerepeljen a választási cédulán” – mondta Mastella.

A választási cédulára biztosan felkerülő hagyományos pártok az utolsók között regisztráltatták magukat. A pártok a tengerpartokon és hegyekben pihenő olaszok között kezdték el választási kampányukat: a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) a párt logójával díszített papucsokat, kulacsokat, mobiltelefon-tartókat dobott piacra, valamint keresztrejtvényt is készített, melyben olasz hazafiak nevét kell megtalálni. A Demokrata Párt (PD) aktivistái a városokban maradt magányos idősek segítését hirdették meg, valamint ingyenes nyelvleckéket is adnak a bevándorlócsaládok gyerekeinek.

A közvélemény-kutatások szerint jobboldali előretörés várható a szeptemberi választáson, és könnyen megeshet, hogy Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek párt vezetője lesz az ország következő miniszterelnöke. Az olasz jobboldali pártok ugyanis júliusban megállapodtak abban, hogy az állít majd miniszterelnököt, aki a legeredményesebben szerepel a voksoláson.

A felmérések szerint Meloni pártja, amely ráadásul a Fidesz szövetségese, áll a legjobban, míg leendő koalíciós társai, a Matteo Salvini által vezetett Liga és Silvio Berlusconi pártja, a Hajrá Olaszország kevesebb támogatást tudhatnak magukénak.

A jobboldali fordulattól Brüsszelben többen is tartanak, mivel Giorgia Melonival, mint kormányfővel, bővülne a szkeptikus hangok köre az Európai Unióban. Ahogyan arról lapunk korábban beszámolt, már jelennek is meg az úgynevezett olasz „szélsőjobboldal” vélt előretörését prognosztizáló baloldali lapok írásai. Mindeközben attól is tartanak az EU-ban, hogy egy jobboldali kormány kevésbé lenne fogékony a közösségi megoldásokra és a konstruktív együttműködésre, mint elődei, melyek inkább a baloldal felé húztak.

A hazánk szempontjából is igen jelentős olaszországi fejlemények mentén egy újabb fontos döntés született. Az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali párt vezetője, Giorgia Meloni lehet Olaszország következő miniszterelnöke, ha a szeptember 25-re kiírt parlamenti választásokat a hárompárti ha a jobbközép–jobboldali koalíció nyeri meg.

Ez annak köszönhető, hogy a szövetség megállapodott abban, hogy az ekkor legtöbb szavazatot kapó párt adhatja majd a Sergio Mattarella olasz elnök elé terjesztendő jelölt nevet.

A megállapodás a jobbközép vezetők szerdai találkozóján született. Meloni, akinek jobboldali pártja jelenleg a közvélemény-kutatások élén áll, hétfőn ultimátumot adott a másik két nemzeti pártnak, mondván, hogy nincs értelme a szövetségnek a miniszterelnök-jelölt személyéről szóló megállapodás nélkül.

A Silvio Berlusconi volt miniszterelnök vezette jobbközép Forza Italia (FI) azt javasolta, hogy a választások után a jobbközép törvényhozók szavazására halasszák a döntést. Előbb nyerjünk, aztán meglátjuk, ki emeli magasba a serleget – mondta Antonio Tajani, az FI koordinátora.

A szerdai ülésen azonban Meloni álláspontja érvényesült, miután a Liga vezetője, Matteo Salvini is kiállt amellett az elv mellett, hogy a legtöbb szavazatot kapó párt kapja meg a jogot a miniszterelnök-jelölt kiválasztására is. Giorgia Meloni rendelkezik a megfelelő megbízólevéllel és tekintéllyel ahhoz, hogy egy magas szintű kormány miniszterelnöke legyen, amely nemzetközi szinten is hiteles és szilárdan kötődik Európához, akárcsak Matteo Salvini és a Forza Italia és a koalíció más részeinek sok más szereplője – fűzte végül hozzá Berlusconi.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Nagy Grófo sírjának feltöréséről

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

vg.hu

Beszakadt a forint, kilőtt az olaj, menetel az arany és hatalmas mínuszban Európa Izrael iráni csapását követően

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

travelo.hu

Nem túl jó hír az Ausztriába igyekvőknek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra

POLITIK

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot

POLITIK

Honvédelmi miniszter: Nincs NATO a nemzeti haderők nélkül