Létrehozva: 2022.08.31.
Módosítva: 2022.08.31.

A Gazprom csökkenti a gázszállítást Franciaországba

A kialakult nézeteltérések miatt...

Szerző Ripost

Az orosz Gazprom közölte az Engie francia energiacéggel, hogy a „felek közötti szerződésekkel kapcsolatos nézeteltérések miatt” a mai naptól csökkenti a gázszállítást Franciaországba – írta meg a Liner.hu.

A Guardian által szemlézett közleményben a francia energiacég azt írja, az Engie már biztosította az ügyfelei és saját részére is a szükséges gázmennyiséget, és megannyi intézkedést hoztak annak érdekében, hogy csökkentsék azon közvetlen pénzügyi és fizikai hatásokat, amelyek a Gazprom gázszállításainak leállításából adódhatnak – közölte a Liner.hu. 

Nem sokkal a bejelentés után a francia energiaügyi minisztérium egyik tisztviselője kijelentette, a gázszállítások további csökkentése nem veszélyezteti Franciaország energiaellátását.

A portál szerint a tisztviselő úgy fogalmazott, már felkészültek arra, hogy a Gazprom különböző okokra hivatkozva csökkenteni fogja a gázszállítást Franciaországba, ennek okán pedig előzetesen már gondoskodtak az ellátási források diverzifikálásáról, valamint készleteik lehetőség szerinti maximális feltöltéséről.

A Gazprom már megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak - közölte Menczer Tamás, a  Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében.

Az államtitkár a szombati bejegyzésben azt írta, a Magyarország szomszédságában zajló háború és az arra adott szankciós válaszok miatt Európa súlyos energiaellátási válsággal néz szembe.

A drámai földgázár-emelkedés ellenére a kérdés ma már elsősorban nem is az, hogy mennyibe kerül a gáz, hanem az, hogy lesz-e elég a téli időszakra - hívta fel a figyelmet Menczer Tamás.

A politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország élen jár a gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége területén. A 32 százalék feletti szint normális időkben elegendő is lenne - különösen, hogy az európai átlag 20 százalék alatt van - de most sajnos nem normális időket élünk, így abszolút biztosra kell mennünk - fogalmazott. „Ezért döntött korábban úgy a kormány, hogy a már leszerződött mennyiségeken felül még mintegy 700 millió köbméter földgázt kell beszerezni” - tette hozzá az államtitkár.

„A mai európai piaci viszonyokat ismerve egyértelmű, hogy ekkora mennyiség beszerzése oroszországi források nélkül lehetetlen, ezért Szijjártó Péter miniszter a közelmúltban Moszkvában folytatott tárgyalásokat, amelyeket több kereskedelmi egyeztetés követett. Ezek megállapodáshoz vezettek, amelyek nyomán a Gazprom tegnap reggel megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti szállítást. Első ütemben augusztus végéig naponta 2,6 millió köbméter pluszmennyiség érkezik délről a Török Áramlat vezetéken keresztül, a szeptemberi ütemtervről pedig már zajlanak az egyeztetések” - ismertette Menczer Tamás.

„Magyarország kormányának kötelessége biztosítani az ország biztonságos földgázellátását, s ezen kötelességünket teljesítjük is” - áll a bejegyzésben.

A fogyasztásarányos feltöltöttség tekintetében Magyarország uniós összehasonlításban a negyedik legjobb.

Az európai uniós gáztárolási rendeletben előírtak szerint hazánknak november 1-jéig az ország ötéves átlagfogyasztásának 35 százalékát kell kötelezően betárolnia. A hazai gáztárolókban már augusztus 25-én 226,7 millió köbméterrel több földgáz volt, mint az uniós előírás – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal.

Az Európai Unió gáztárolási rendelete augusztustól novemberig havi bontásban írja elő az egyes országok számára betárolandó földgázmennyiségeket – emlékeztet az energiahivatal közleménye.

A rendeletben meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kell kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal augusztus 25-ei adatai szerint az öt magyarországi gáztárolóba 3,88 milliárd köbméter földgázt tároltak be, ami 226,7 millió köbméterrel több az unió által november 1-jére előírt mennyiségnél.

Az eddig betárolt mennyiség az elmúlt 5 éves átlagfogyasztás 37,17, az éves lakossági fogyasztás 98(!) százaléka.

A fogyasztásarányos feltöltöttség tekintetében Magyarország európai uniós összehasonlításban a negyedik legjobb.

Az összkapacitást tekintve a magyar tárolók töltöttségi szintje 61,31 százalékos.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő bejelentés: új szerződést kötött Szoboszlai Dominik

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél