Létrehozva: 2022.07.05.

Újabb dokumentumokat vizsgálnak a hatóságok Cseh Katalin ügyében

Iratok érkeztek Prágából.

Szerző Ripost

Megérkezett a Prágai Kerületi Ügyészségtől a magyar hatóságokhoz az a jogsegély, amelyet még a Cseh Katalinhoz köthető cégháló ügyében kezdeményezett a költségvetési csalás miatt nyomozó Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) – írta meg a Mediaworks–Hírcentrum információját a Magyar Nemzet. 

A Cseh-féle céghálóhoz sorolt három vállalkozás ügyében korábban a Közbeszerzési Hatóság (KH) is feljelentést tett a rendőrségen, ugyanakkor úgy tudjuk, a feljelentés tartalmával összefüggésben is az adónyomozók vizsgálódnak.

A Cseh Katalinékhoz köthető cégháló ügyeivel tavaly nyáron, az Anonymus-álarcos alak közlései nyomán kezdett foglalkozni a magyar sajtó. A hivatalos és más nyilvános adatok alapján arra lehetett következtetni, hogy a cégháló tagjai működésüket összehangolva, szisztematikus módon pályáztak uniós pénzekre és nyertek el gyanús körülmények között 4,8 milliárd forintot. 

Költségvetési csalás gyanúja miatt hónapokkal ezelőtt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is nyomozást indított, amelynek részeként a hatóság tavaly kutatást is tartott az egyik cég telephelyén.

Az adónyomozók azt valószínűsítették, hogy az érintett vállalkozások tíz pályázaton teljesen vagy legalább részben ugyanazzal a holografikus fejlesztéssel vettek részt. A NAV-osok egyebek mellett körbeszámlázás nyomaira is bukkantak. Mivel az ügyekben egy cseh vállalat neve is felbukkant, ezért a NAV korábban kezdeményezte, hogy – banki adatok, adóbevallások és szerződések beszerzéséért – az ügyészség forduljon jogsegélykérelemmel a cseh hatósághoz. Ez a jogsegély érkezett most meg, a dokumentumot pedig nyilvánvalóan lefordítják, majd elemezni fogják az illetékesek.  

A hatóság szerint a hálózathoz sorolható három vállalkozás úgy hangolta össze magatartását, hogy azzal megszegte a közbeszerzés szabályait és bűncselekményt követett el. Közben költségvetési csalás miatt a NAV is nyomoz.

A Közbeszerzési Hatóság februárban adatokat kért az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, valamint a Gazdasági Versenyhivataltól. A két szervezet át is adta a rendelkezésére álló információkat, ezek alapján pedig felmerült, hogy a céghálóhoz sorolható Holotech Hungary Kft., a Mondat Kft. és a Fernside Trading Ltd. összejátszottak egymással. A cégkivonatok alapján a Holotech Hungary tulajdonosa a Holotech Switzerland AG, melynek vezető tisztségviselője megegyezik a Fernside Trading többségi tulajdonosával.

Így a Holotech Hungary olyan gazdasági szereplőtől kért ajánlatot, melynek tulajdonosa és vezető tisztségviselője megegyezik a saját tulajdonosának cégvezetőjével.

Értesüléseik alapján a Közbeszerzési Hatóságnál az is szemet szúrt, hogy a Holotech Hungary Kft. és a Mondat Kft. azonos telephelyen, nevezetesen Vácott, a Nádas utca 2. szám alatt találhatók, valamint hogy a cégek ugyanazt a személyt alkalmazzák könyvelőként.

Úgy tudjuk, a Köszbeszerzési Hatóság szerint ezek az információk felvetik annak gyanúját, hogy az érintett társaságok úgy hangolták össze magatartásukat, hogy azzal bűncselekményt követhettek el.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője levélben emlékeztette EP-képviselőitársait, hogy a csalás elleni küzdelemről szóló EP-jelentés felelőse, Cseh Katalin, az európai uniós források terhére elkövetett súlyos csalási ügy érintettje. A delegációvezető kiemelte: „a Ház maradék hitelének megőrzése érdekében az egyetlen elfogadható lépés Cseh Katalin jelentéstevői tisztségből történő azonnali visszahívása lenne.”

Deutsch Tamás valamennyi európai parlamenti képviselőtársának elküldött levelében felhívta a figyelmet: „Miközben a magyar baloldal hosszú esztendők óta folyamatosan korrupcióval rágalmaz mindenkit, aki él és mozog, kormánypárti politikusokat, kormánybarátnak kikiáltott üzletembereket, politikusok és más közéleti szereplők családtagjait, addig az Európai Parlamentben „Az EU pénzügyi érdekeinek védelme - Csalás elleni küzdelem" című jelentés felelőse éppen az a Cseh Katalin, aki viszont ténylegesen egy milliárdos, az uniós források terhére elkövetett súlyos csalási ügy érintettje, és akivel szemben jelenleg is folyik a nemzeti és európai uniós hatóságok vizsgálata".

Aláhúzta: „A tény, hogy európai uniós források terhére elkövetett csalási ügy érintettje a csalás elleni küzdelemről szóló EP-jelentés felelőse, nem csupán a Renew Europe frakcióról állít ki szegénységi bizonyítványt, de súlyosan rombolja az Európai Parlament és az Európai Unió amúgy is megtépázott tekintélyét".

A Ház maradék hitelének megőrzése érdekében az egyetlen elfogadható lépés Cseh Katalin jelentéstevői tisztségből történő azonnali visszahívása lenne - zárta levelét a delegációvezető.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

mandiner.hu

Puzsért is felhívta Bohár Magyar Péter ügyében (Videó)

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Szabi, a pék 12 legjobb péksüteménye húsvétra: ezekkel a receptekkel garantált a siker

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat