Létrehozva: 2022.07.30.

További két évvel meghosszabbították az ötszázalékos lakásáfát

Jó hír a családoknak.

Szerző Ripost

Két évvel meghosszabbítják az ötszázalékos lakásépítési áfát – ezt a miniszterelnök jelentette be a Kossuth Rádióban. Így 2024 végéig marad a kedvező adókulcs. Az intézkedés lendületben tarthatja az építőipart, ami a szakma szerint biztonságot is jelent a vállalkozóknak.

A kormány 2016 januárjában vezette be a kedvezményes ötszázalékos áfakulcsot az új építésű lakások vásárlásakor. Az építkezők pedig 2019-ig élhettek a lehetőséggel. Ez idő alatt szinte megtriplázódott a lakásépítések száma és új munkahelyek is létrejöttek.

 

Egy év szünet után – Novák Katalin akkori családokért felelős miniszter – a program 2021. januári újraindítását indulását jelentette be. Ez az otthonteremtés mellett újabb lendületet adott a magyar gazdaságnak. Az építőipar 0,7 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéshez, a foglalkoztatottak száma pedig 25-30 ezer fővel emelkedett. A folyamatot a kormány nem állítja le.

„Kidolgoztunk egy intézkedés sorozatot, hogy hogyan próbáljuk kivédeni a közeledő bajt” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

Magyarországnak nyitott gazdasága van, így egy világgazdasági recesszió hatását nem lehet elkerülni, ezért a kormány igyekszik minél több megoldást keresni a helyzet kezelésére. Orbán Viktor azt mondta: a tervezett intézkedéscsomagok egyike a kedvezményes lakásáfa meghosszabbítása.

„Azt a döntést hoztuk, hogy ez nem ér véget december 31-én, hanem további két évvel meghosszabbítottuk a lakásáfát, mert láttuk, hogy nagyon sok ember felgyorsította a lakásépítését, kapkodni kezdett, nyújtotta be az engedélyeket abban a reményben, hogy még belefér ebbe a mostani határidőbe. Nincs erre szükség, nem kell kapkodni, a kormány biztosítani fogja, hogy a következő két évben is, az egyébként sajnos lassuló lakásépítési piacot, azt megtámogatja ezzel az ötszázalékos ÁFÁ-val” – mondta Orbán Viktor.

 

A meghosszabbított kedvezményes lakásáfa nem töri meg az új lakások építésének lendületét” – közölte Koji László.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke az M1-nek azt mondta: évente 20-25 ezer lakás átadására lehet majd számítani, így továbbra is maradnak a lakossági és ingatlanfejlesztői megrendelések.

„Állami beruházásokból körülbelül 1200 milliárd forintot halasztott későbbre a kormány. Ez hiányozna az építőipar életéből ahhoz, hogy továbbra is lendületben tudjon maradni. Számításaink szerint ez az intézkedés elegendő lehet ahhoz, hogy 2023-ban is körülbelül 5500 milliárd forintot az építőipar teljesít, megépít” – tette hozzá az elnök.

A 27 százalékos ÁFA visszaállításával a lakossági megtakarítások már nem lettek volna elegendőek új lakások építésére – fogalmazott Koji László, aki kiemelte azt is: a lakáscélú hitelek kamatait is meg kellene tartani ötszázalékos szint közelében. Ezért is várják a Magyar Nemzeti Banktól a zöld otthon program meghosszabbítását és az energetikai célú lakásfelújítások kedvező kamatozású támogatását.

A jövőben is minden magyar család kap rezsicsökkentett árú áramot és földgázt, de csak az átlagfogyasztás erejéig – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A kormányfő kiemelte: a rezsicsökkentés idén biztosan fenntartható, a vízválasztó október lesz, amikor kiderül, hogy Európa belesodródik-e egy háborús gazdaságba. Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány megvédi a családokat, a béreket, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést is 

Továbbra is minden magyar család rezsicsökkentett áron kapja a gázt és az áramot” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök hangsúlyozta ez azt jelenti, hogy ősztől az átlagfogyasztásig mindenki kedvezményes, a piacinál sokkal alacsonyabb árat fizet az energiáért.

Az augusztustól életbe lépő új rezsiszabályok az átlagfogyasztási limitet az áram esetén évente 2523 kilowattórában határozzák meg. Eddig a szintig mindenki a piaci 269 forintos ár helyett, annak kevesebb mint a hetedét, 36 forintot fizet kilowattóránként. Ez havi csaknem 49 ezer, éves szinten pedig csaknem 600 ezer forint megtakarítást jelent.

Hasonlóan kedvező a helyzet a földgáznál is, ahol az 1020 forintos piaci ár helyett annak tizedét 102 forintot kell fizetni az éves átlagfogyasztás határáig, azaz 1729 m3-ig. Ezzel a kormány havonta 132 ezer, évente pedig csaknem 1,6 millió forinttal segíti az embereket.

Rezsicsökkentés nélkül a családok évente több mint 2,4 millió forintot fizetnének a gázért és a villanyért, viszont a kormány intézkedéseinek köszönhetően az energiaszámla ennek töredéke, 267 ezer forint lesz évente.

Orbán Viktor hangsúlyozta:

ez azt jelenti, hogy a kormány támogatásának köszönhetően mintegy 181 ezer forintot spórolnak meg a családok minden hónapban.

Orbán Viktor elmondta:

a rezsicsökkentés ebben az évben biztosan fenntartható, a vízválasztó október lesz,

amikor kiderül, hogy Európa belesodródik-e egy háborús gazdaságba.

A kormányfő kiemelte: Magyarországnak védekeznie kell, de a nemzeti kabinet – a korábbi szocialista kormánytól eltérően – a válsághelyzetben nem hagyja magára az embereket.

„Lehet úgy is politikát csinálni – láttunk ilyet Magyarországon is –, hogy a miniszterelnök meg a kormány kiáll a nyilvánosság elé, széttárja a karját és azt mondja: látjátok emberek? Ez a helyzet szenvedjük el együtt ezeket a csapásokat. És akkor a rezsi fölmegy az égbe, a gazdasági növekedés megáll, a munkanélküliség elkezd nőni, így voltunk 2007, 2008, 2009-ben. A kormány azt csinálta, hogy megpróbálta elmagyarázni az embereknek, hogy miért nem tud csinálni semmit. Nyilván habitus kérdése, én nem szeretem az ilyesmit, ha jön is a baj, azért valamit csináljunk” – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány felkészült és kidolgozott egy tervet és harcol a recesszió, a gazdasági visszaesés, az életszínvonal csökkenés ellen, valamint megvédi a családokat, a béreket, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést is.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális kiállítás után továbbra is bajban az Újpest

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

mindmegette.hu

Mindent kirántunk! 7 isteni rántott hús és zöldség

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

mindmegette.hu

Így gondozd a tujákat tavasszal, hogy nyárra ragyogó zöldben pompázzanak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába