Létrehozva: 2022.07.05.
Módosítva: 2022.07.06.

Szijjártó: Jelenleg a kereszténység a leginkább üldözött vallás a világon

360 millió keresztény van üldöztetésnek kitéve.

Szerző Ripost

Emberi jogi szervezetek adatai szerint 360 millió keresztény él olyan helyen a világon, ahol fenyegetésnek, hátrányos megkülönböztetésnek vagy üldöztetésnek van kitéve, míg öt évvel ezelőtt ez a szám 245 millió volt - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Londonban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a vallás és meggyőződés szabadságával kapcsolatos miniszteri konferencián aláhúzta, hogy a kormány továbbra is feladatának tekinti a keresztény közösségek támogatását, így hozzájárulva a vallásszabadság biztosításához.

Erre példaként hozta fel, hogy a Hungary Helps program keretében már félmillió embernek segítettek a hazatérésben vagy az otthon maradásban, s több mint százmillió dollárt fordítottak iskolák, kórházak és templomok építésére, felújítására és működtetésére.

Felszólalásában rámutatott, hogy a kereszténységnek napjainkban két fő kihívással kell szembenéznie: az agresszív szekularizációval és a masszív üldöztetéssel. „Sajnos jelenleg a kereszténység a leginkább üldözött vallás a világon” - fogalmazott.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország ezeréves keresztény örökséggel rendelkezik. „Az egyik legfőbb oka annak, hogy túl tudtuk élni a történelem minden viharát, a megszállás és a ránk kényszerített diktatúra minden formáját, illetve hogy fenn tudtuk tartani az államiságunkat, az éppen a keresztény gyökereink és örökségünk melletti elkötelezettségünkben keresendő” - mondta.

Végezetül pedig arról számolt be, hogy az elmúlt tíz évben háromezer templomot építettek vagy újítottak fel Közép-Európa magyarlakta térségeiben, Magyarországon kétszeresére nőtt az egyházi fenntartású iskolák száma, az ezekben tanuló diákok részaránya 10 százalékról 20 százalékra nőtt.

„Mi, magyarok, büszkék vagyunk keresztény örökségünkre, még ha ez nem is túl népszerű nyilatkozat napjainkban” - hangsúlyozta.

Sikerült lerakni a Brexit utáni hatékony brit-magyar együttműködés alapjait

A miniszter a nap folyamán később a magyar konzulátus új épületének megnyitóján is részt vett. A tárcavezető kiemelte: mára sikerült lerakni az Egyesült Királyság európai uniós kilépését követő időszak hatékony, kölcsönös tiszteleten alapuló brit-magyar együttműködésének alapjait. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy kritikus időszakban van jelenleg Európa, az egész kontinens súlyos kihívásokkal néz szembe.

„Csupa rossz hírt kapunk és csupa nehézséggel szembesülünk nap mint nap. Ez a helyzet felértékeli a barátságokat, a kiszámítható kapcsolatokat és a stabil partnerségeket, az olyanokat, mint az Egyesült Királyság és Magyarország kapcsolata” - fogalmazott.

Mint közölte, a kölcsönös tisztelet jegyében talán Magyarország volt az egyetlen tagállam az EU-ban, amely nem kommentálta, nem minősítgette a Brexit-népszavazás eredményét. „Nem futottunk versenyt másokkal, hogy elmondjuk, hogy a britek aztán mennyire rossz döntést hoztak, hanem egyszerűen rábíztuk a britekre, hogy a saját jövőjükről saját maguk dönthessenek” - mondta.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a brit vállalatok alkotják a hatodik legnagyobb beruházói közösséget hazánkban, az érintett több mint nyolcszáz cég mintegy 55 ezer embernek ad munkát, és közülük sok a koronavírus-járvány alatt is bizonyította lojalitását azzal, hogy a termelés visszafogása helyett fejlesztésekről döntött.

Majd hozzátette: a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly először kis híján megközelítette az ötmilliárd eurót, amely küszöböt idén valószínűleg sikerül is majd elérni.

Tájékoztatása szerint emellett folytatódik a két ország együttműködése a nukleáris energia területén is, hogy azt ne érhesse negatív diszkrimináció, az energiamixek meghatározása pedig nemzeti hatáskörben maradhasson.

„Azok az országok vannak igazán biztonságban, amelyek az általuk elfogyasztott energiának legalább egy nagy részét saját maguk elő tudják állítani” - jelentette ki.

A miniszter ezután arról is beszámolt, hogy a London szívében megnyíló, mintegy 600 négyzetméteres konzuli irodában emelt szintű szolgáltatások várják majd az embereket, akik kulturált környezetben, hét ablaknál intézhetik ügyes-bajos dolgaikat.

Elmondta, hogy a szigetországban élő magyarok száma 180-200 ezerre tehető jelenleg, és az elmúlt években 23-27 ezer konzuli ügyet kellett menedzselni a brit fővárosban, ami háromszorosa a tíz évvel ezelőttinek.

„Világossá kell tennünk, hogy bárhol is éljenek magyarok a világon, a magyar állam segítségére, támogatására mindig számíthatnak” - szögezte le.

Végezetül dicsérte az áprilisi választás londoni lebonyolítását, hozzátéve, hogy a külképviseleteken szavazó magyarok közül a legtöbben itt adták le a voksukat.

„Mindazok, akik arra készültek, hogy hatalmas balhét csinálnak abból, hogy micsoda ordenáré körülmények között, órákig várva akadályozzuk a londoni magyarokat abban, hogy leadják a szavazatukat, ők sajnos ezeket a cikkeket nem tudták megjelentetni” - mondta.

„Magyarország az egyetlen olyan ország volt, amely nem bírálta a Brexitet”

Liz Truss brit külügyminiszterrel tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Londonban.

A találkozó után a magyar diplomácia vezetője a Facebook-oldalán azt hangsúlyozta: Magyarország talán az egyetlen olyan ország volt, amely „nem minősítgette és nem bírálta” a brit emberek döntését, hogy az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

A külgazdasági és külügyminiszter értékelése szerint az elmúlt időszakban sikeresen rakták le a britek uniós távozása, a Brexit utáni együttműködés alapjait, a mostani találkozó Liz Truss külügyminiszterrel ebben „újabb mérföldkövet jelentett”.

Szijjártó Péter szerint az EU-nak arra kell törekednie, hogy minél jobb és hatékonyabb kapcsolata legyen a britekkel, és a „Brexitért való bosszú szándékát végre Brüsszelben is el kellene felejteni”.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

Dárdai Mártonnal ilyen még nem történt, egyből üzent neki az édesapja

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Varga Judit újabb posztja: Rettegtem, sírtam, féltem a férjem mellett

POLITIK

Gulyás Gergely reagált Magyar Péter manipulált hangfelvételére

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Nem tanácsolják az amerikaiaknak a franciaországi utazást

POLITIK

Orbán Viktor: Brüsszel nem tiszteli a szuverenitást

POLITIK

Soros dollármédiája próbálja támogatni Magyar Pétert

POLITIK

Franciaországban rendőrök őrzik a templomokat