Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.07.10.

Sok pénz van az embereknél? Durva adókat kell kivetni?

Elképesztő kijelentéseket tett a neves baloldali politikus.

Túl sok pénz van a magyar embereknél és vállalkozásoknál, amit durva adókkal el kell venni – röviden így foglalható össze a baloldal legutóbbi köztársasági elnökjelöltjének minap előadott gondolatmenete. Róna Péter céges adóemelésről és többkulcsos, a tetején brutális mértékű, 35 százalékos személyi jövedelemadóról beszélt. 

Hátborzongató beszélgetés szem- és fültanúi lehettek azok, akik a hét közepén végignézték az ATV Róna Péterrel készített interjúját: a baloldal legutóbbi köztársasági elnökjelöltjét – közgazdász minőségében – arról faggatta a műsorvezető, milyen tényezők befolyásolják a magyar gazdaság számait, írja összefoglalójában a Mediaworks Hírcentrum.

Róna Péter szidta a kormányt és a jegybankot, de egy sajátos okfejtésbe is kezdett. Ennek lényege szerint azért magas itthon az infláció, mert a jegybank korábban kedvezményes hitelprogramot indított a hazai kisvállalatoknak, a kormány pedig februárban 13. havi nyugdíjat adott az időseknek, fegyverpénzt a rendvédelmiseknek, a családoknak pedig visszafizette a tavaly lerótt személyi jövedelemadójuk (szja) egy részét.

Róna szerint tehát a vírus nem okoz gondot, sem a nemzetközi energiaválság, nem beszélve az orosz-ukrán háborúról, vagy a visszafelé elsülő brüsszeli szankciókról, hanem csakis az, hogy a magyar emberek és kivállalkozások zsebében túl sok pénz van. Amit ráadásul el is költenek.

Ehhez a kiindulóponthoz igazodik Róna megoldási javaslata is. Szerinte a jelenlegi 9 helyett 15 százalékra kell emelni valamennyi hazai cég adóját - ez lényegében a brüsszeli követelés is -, a személyi jövedelemadót pedig a mostani 15 százalék helyett az egekig fel kell srófolni. Itt érdemes szó szerint is idézni Róna Pétert. „Be kell vezetni a progresszív személyi jövedelemadót. Én itt legalább három és talán négy lépcsőre gondolok. Háromszázezer forintos szinten ez húsz százalék, aztán huszonöt, harminc és esetleg a legfelső szinten lenne harmincöt százalék.„ Mivel ma a minimálbér kétszázezer forint, az átlagbér pedig túllépte a félmillió forintot, így Róna Péter már szinte a legalacsonyabb keresetekre is húsz százalék szja-t vetne ki, az átlagbér pedig lehet, hogy már ennél is nagyobb kulccsal adózna.

Összességében Róna szövegét valójában csak egyféleképpen lehet értelmezni: túl sok pénz van az embereknél. A háborús infláció pedig megszűnik, ha a pénzt brutális adókkal elveszi az állam.

Sajnálatos módon a beszélgetést elvágta a műsoridő vége, így arra nem térhetett ki Róna Péter, hogy ötleteinek megvalósítása vajon milyen következményekkel járna.

Felelőtlen, hamis és hiteltelen kijelentéseivel ismételten pénzügyi támadást próbál szítani Róna Péter, aki minapi interjújában megfogalmazott „javaslataival” a magyar emberek megélhetését veszélyeztetné, valamint alapvető gazdasági adatokat sem ismerve fogalmaz meg szakszerűtlen gazdaságpolitikai irányokat - írja a jegybank közleménye.

A honlapukon megjelentetett szövegben úgy fogalmaznak: Róna Péter nem először tesz felelőtlen, Magyarország és a magyar emberek, valamint a Magyar Nemzeti Bank ellen irányuló nyilatkozatokat.

Már 2014-ben is hamis állításokat fogalmazott meg, mint pl. amikor hosszú hónapokon keresztül valótlanul állította azt, hogy az MNB hegedűt vásárolt, miközben ezt a jegybank számos alkalommal cáfolta; hamis és hazug állításait azonban soha nem vonta vissza és nem is kért bocsánatot - emlékeztet az MNB.

Legutóbbi megszólalása a jegybank árfolyampolitikájával, gazdálkodásával, feladataival kapcsolatban pedig olyan szándékosan félrevezető információkat tartalmaz, amelynek egyértelmű célja, hogy politikai haszonszerzés érdekében pénzügyi támadást szítson Magyarország ellen - vélik.

Ahogyan akkor, úgy a Magyar Nemzeti Bank most sem hagyja, hogy Róna Péter hamis és hazug állításaival félrevezesse a közvéleményt és veszélybe sodorja Magyarország gazdasági stabilitását, a jegybank Magyarország kormányával egységben töretlenül elkötelezett a magyar emberek és a magyar gazdaság megvédése mellett - teszik hozzá a közleményben

Az MNB határozottan felszólítja Róna Pétert, hogy fejezze be a közvélemény félrevezető tájékoztatását, hagyjon fel politikai indíttatású, a külföldi érdekeket előnyben részesítő felelőtlen és hamis megszólalásaival és távozzon a magyar közéletből.

Gyurcsány-kormány extanácsadója több ízben bírálta a jelenlegi kormányt, sőt már 2011-ben azt jövendölte, hogy szerinte Orbán Viktornak egy éven belül mennie kell, mert az Európai Unió majd hazánk vezetését is a saját embereire bízza. Abszurd dolgokat hangoztatott a migránsválság kapcsán is.

Úgy vélte: „Magyarországon illegális bevándorlási veszély nincs, illegális bevándorlást az égvilágon senki sem támogatott, Soros György ilyet soha nem mondott.” Később a hívatlan vendégek válogatás nélküli befogadása mellett foglalt állást: azt mondta, a hontalanok befogadása nem felületes liberalizmusból, hanem a legmélyebb, a Bibliát is átszövő keresztény eszmékből fakad - írtuk korábban.

Komoly bírálatok érik a baloldali tábor felől

Király Júlia, Simor András, Békesi László, Gábor György, de Lattmann Tamás se fogta vissza magát, amikor szembesült vele, hogy az ellenzék Rónát támogatja.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi elnöke Facebook-oldalán ellenezte Róna Péter jelölését.

A könyvvizsgáló cégeket sokszor megvádolják azzal, hogy szinte bármilyen mérleget aláírnak és szemet hunynak ügyfeleik kisebb-nagyobb disznóságai felett – kezdte Simor András a Róna, mint köztársasági elnökjelölt című bejegyzését.

„A kétezres években volt szerencsém egy könyvvizsgálással is foglalkozó nagy nemzetközi tanácsadó céget vezetni. Azalatt a hét év alatt, amíg ott voltam, egy esetben mondtuk azt, hogy egy ügyfél mérlegét nem írjuk alá, és inkább lemondunk a megbízatásunkról. Az ok az volt, hogy olyan összegeket számoltak el bevételként, amelyek nem voltak valósak, így a pénzügyi beszámolójuk nem a valóságot tükrözte" – folytatta a volt jegybankelnök.

Meg is nevezte a vállalkozást: ez a NABI volt, amelynek igazgatósági elnöki posztját Róna Péter töltötte be.

„Egyébként, ha valaki üzletembereket megkérdez Budapesten, akiknek volt kapcsolata Rónával, sok jót nem hall róla. Véleményem szerint egy teljesen erkölcstelen figura" – tette hozzá Simor. Megjegyezte azt is, hogy ő már egy ideje sem nem háborodik fel és nem lepődik meg semmin, de Göncz Árpád századik születésnapját követően ez a hír sokkolta. „El sem tudom képzelni, mit jelent ez a hír az ellenzéki összefogás egészére nézve" – zárta sorait Simor.

Hozzászólásban reagálva Békesi László korábbi pénzügyminiszter is egyetértett, kijelentve, hogy: Róna egy ellentmondásos, gátlástalanul törtető figura.

Teljesen tönkretett egy magyar céget

Róna Péter teljes káoszt és gigaveszteséget okozott a buszgyártással foglalkozó kaposvári NABI-nál (North American Bus Industries), az átláthatóság teljes hiányát állapították meg, majd kirúgták őt és fiát a cégből. A vállalat azóta meg is szűnt.

Róna Péter és fia 2001-ben került a NABI-hoz. Ekkortól kezdve merült fel egyre több probléma a magyar cég gazdálkodásával kapcsolatban. Először a Deloitte könyvvizsgáló cég (itt dolgozott Simor András) felmondta a NABI-tól kapott megbízásokat, mert a társaságtól nem kapott meg időben dokumentumokat. A könyvvizsgáló több kifogással élt a NABI gazdálkodásával kapcsolatban, például a cég nem teljesítette 72,5 millió dolláros tartozását a bankoknak.

Thronton Sanders, a NABI amerikai leánycégét 1997-ig vezető igazgatója azt mondta Róna tevékenységéről, hogy a finanszírozási és működési nehézségeket sorozatos stratégiai, strukturális és menedzsment hibák okozták. 2003 második felében pedig létszámleépítést jelentettek be a cégnél.  Róna azzal magyarázta a működési problémákat, hogy a forint erősödése komoly negatív hatást gyakorolt a társaság gazdálkodására. 

Sem a leépítések, sem az átalakítások nem segítettek a cégen, ezért 2004-ben, amikor már menthetetlenül megromlott a NABI helyzete, a társaságon belüli nyomásra Róna július elején bejelentette visszavonulását, és fiával együtt kilépett a NABI vezetőségéből. Róna valódi tevékenységére a 2005-ben kiadott, az előző évről szóló gyorsjelentésben derült fény. A 45 millió dolláros egy negyedév alatt termelt adózott veszteséggel a társaság a saját tőkéje 83 százalékát elvesztette (azaz a részvények könyv szerinti értéke ennyivel csökkent). A transzparencia hiánya totális méreteket öltött - szerepelt a jelentésben. Róna tehát gyakorlatilag bedöntötte a céget.

Demagóg vádaskodásban és rémhírterjesztésben erős

Róna 2010 óta már párszor megjósolta az emberek tömeges elszegényedését, egy éven belüli gazdasági csődöt, kormánybukást, hasonlította már a kormányt az olasz fasisztákhoz de a szovjet kommunistákhoz is. Jóslatai szerencsénkre soha nem következtek be - írta Merényi P. Gábor közgazdász  a „Róna, avagy az ellenzéki anomáliáik tökéletes megtestesítője” c. publikációjában.

A baloldal jelöltje közgazdász mivoltát elsősorban arra használja fel, ami éppen az érdekében áll - írta egy korábbi véleménycikkében Rónáról.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ismert édesanyjával fotózták a Next Top Model Hungary sztárját - képek

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

hirtv.hu

Felgyújtotta magát egy férfi a New York-i bíróság előtt, ahol Donald Trump büntetőpere zajlik + videó

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

POLITIK

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

POLITIK

Újabb súlyos orosz támadások Ukrajna ellen

POLITIK

Izrael rakétákat lőtt ki Iránra