Létrehozva: 2022.07.23.
Módosítva: 2022.07.23.

Orbán Viktor ezt mondta Tusványoson

A veszélyek, a bizonytalanság és a háború évtizede vár ránk.

Legutóbb 2019-ben találkoztunk, s jó, hogy újra együtt lehetünk, szabadon, barátokkal kiülhetünk a teraszra és megigyuk fröccsünket. Jó okunk van, hogy Fidesz-fröccsöt igyunk, az kétharmad-egyharmad, eből is látszik, hogy van, ami örök - jelentette ki Orbán Viktor a a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) zárórendezvényén tartott előadásában szombaton.

TÕKÉS László; ORBÁN Viktor
Fotó: Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök kiemelte: 2019-ben egy optimista és bizakodó Tusványos résztvevői voltunk, de az az évtized, amely most megnyílt előttünk, a veszélyek, a bizonytalanság és a háború évtizede lesz.

"A veszélyek korába léptünk, korábban megrendíthetetlennek hitt oszlopai repedeznek a civilizációnak. Azt gondoltuk, hogy a tudomány korában élünk, erre kaptunk egy covidot, azt hittük, hogy a háborúk kora nem tér vissza, erre a szomszédságba kaptunk egy háborút, s azt hittük, hogy vége a hidegháborúnak, erre most a világ egy része ismét arra készül, hogy blokkokat teremtsen" - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szerint a leginkább szemet szúró tény, hogy az adatok tükrében a világ egyre jobb helynek tűnik, miközben mi az ellenkezőjét tapasztaljuk. Nő a születéskor várható élettartam, egyre kevesebben élnek szegénységben, és egyre kevesebbet dolgozunk, miközben a hírek tónusa egyre rosszabb. "De az adatok ellenére az az érzésünk, hogy a világ egyre rosszabb hely. A kérdés, tévedhetnek-e érzésükben emberek milliói. A válasz, hogy a rosszkedvünk tele a nyugati életérzés, ami abból fakad, hogy nyugati civilizációnk ereje, teljesítőképessége apadóban. A született nyugatosok ezt nem látják" - emelte ki Orbán.

A kormányfő szerint az összes többi civilizáció is korszerűsödött, átvették a nyugati technológiát és a pénzügyi rendszereket is kitanulták, de a nyugati ideológiát nem. "Mi értjük a világ többi részéről kiinduló ellenállást a nyugati demokráciaexporttal szemben. A többi kultúra megértette, hogy csak a modernizációval tud ellenállni ezzel a demokráciaexporttal szemben" - emelte ki Orbán.

A kormányfő a nyersanyagok és az energiahordozók tulajdonlásának alakulását részletezve kiemelte: ezeket ma nem a Nyugat birtokolja többségében. "A mi helyzetünk, Európa helyzete duplán nehéz: ennek oka, hogy Washington úgy viselkedik, ahogy. Az energia repesztéses kinyerési módszerének időpontját senki sem jegyezte fel, pedig Amerika nem rejtette véka alá, hogy külpolitikai fegyverként fogja használni az energiapolitikát" - mondta Orbán, hozzátéve: az amerikaiak képesek érvényt szerezni akaratuknak, mert nem függnek másoktól energiaellátási szempontból.

Az európaiak válaszoltak erre a dologra, nem akartuk magunkat függőségbe hozni az amerikaiaktól, mondta a kormányfő, hozzátéve: ezért, ameddig lehet, az EU megpróbálta védeni a német-orosz energiatengelyt, amit épp most vernek szét. 

"Az EU Bizottságának legújabb javaslata szerint mindenkinek kötelezően csökkenteni kell 15 százalékkal az gázfogyasztását, s ha ez nem vezetne eredményre, akkor elveszik azoktól, akiknek van"  - figyelmeztet Orbán, aki szerint ezt magyarul einstandnak nevezik. 

"A világgal kapcsolatos negatív érzések abból fakadnak Nyugaton, hogy az energia és a nyersanya nincs többé a kezében. Ami a kezében van, az a katonai erő és a tőke. Kérdés, hogy ezekkel mire lehet menni" - mondta Orbán.

A magyarság helyzetéről szólva a kormányfő elmondta: a legfontosabb kihívás a népesedés, a demográfia. "Továbbra is több a temetés, mint a keresztelő. A világ népeit két csoportba lehet sorolni: vannak, akik képesek önmaguk biológiai fenntartására. Mi a másik csoportba tartozunk, s ha nem teszünk ellene, ellakják előlünk a Kárpát-medencét" - mondta a kormányfő.

Orbán szerint a második kihívás számunkra a migráció, amely kettéválasztotta Európát. "Az egyik fele olyan világ, ahol európai és Európán kívüli népek élnek együtt. Ezek az országok már nem nemzetek, hanem népek konglomerátumok.  Itt van a Nyugat másik fele, Közép-Európa. A Nyugat, szellemi értelemben Közép-Európába költözött, ott már csak a poszt-Nyugat maradt" - figyelmeztet Orbán, aki szerint a poszt-Nyugat harcot folytat Közép-Európa ellen, hogy olyanná váljon, mint ő.

"Brüsszel a Soros-csapatokkal kiegészülve ránk akarja kényszeríteni a migrációt. Bíróság elé vittek és el is ítéltek bennünket. S ha az ukrán menekültválság nem lenne, el is kezdték volna végrehajtani rajtunk az ítéletet. Most ezt félretették. Nem vették le napirendről, csak félretették" - hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint mindez azért van, mert a poszt-Nyugaton a fontos emberek nem kelhetnek fel minden nap azzal a tudattal, hogy minden elveszett.

"Az internacionalista baloldal ideológiai cselvetése az az állítás, hogy Európában eleve kevert fajú népek élnek. Ez egy történelmi és szemantikai szemfényvesztés.  Az Európán belül élő népek mozognak, munkát vállalnak, de ezek nem kevert népek. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem vagyunk hajlandóak kevert fajúakká válni" - szögezte le Orbán Viktor, aki szerint ma a folyamatosan Európa felé mozgó iszlám civilizáció belátta, hogy Magyarország a nádorfehérvári hagyományok miatt nem alkalmas arra, hogy innen szivárogjon Európába.

A következő veszély a gender, amit mi gyermekvédelmi törvénynek hívunk, s amely ügyben is bíróság elé vittek bennünket - mondta Orbán Viktor, aki méltatta Varga Judit tevékenységét abban, hogy sikerült leválasztani a genderről folyó vitát a pnzről folyó vitákról. "Nem akarjuk megmondani nekik, hogyan éljenek, csak azt, hogy megértsék: nálunk az apa férfi, az anya nő - és ezt fogadtassák el a Soros-seregekkel is" - hangsúlyozta Orbán Viktor, aki szerint ennek a "nyugati bolondériának" soha nem lesz többsége a világnak ezen a részén, mert ez "nem megy be a magyar ember haja alá".

"Ne engedjük magunkat megtéveszteni, háború van, energiaválság, háborús migráció, de mi demográfiai, migrációs és genderharcot vívunk, a jövőnk ezeken a kérdéseken fordul meg" - szögezte le Orbán Viktor.

A kormányfő szerint a győzelem kulcsa egyrészt az elszántság, másrészt a szövetségesek keresése. "A poszt-nyugatiak ezért tettek meg mindent, hogy megbontsák a V4-et. A lengyelek és magyarok stratégiai érdeke a háborúban egybeesik: azt akarjuk, hogy Oroszország ne jöjjön közelebb, hogy Ukrajna független maradjon. De a magyar-lengyel kapcsolatokban a szívvel van probléma: mi úgy látjuk, hogy ez két szláv nép háborúja, a lengyelek pedig úgy, hogy annak ők is részesei. Szlovák és cseh barátaink a választásokon a poszt-nyugati világot részesítették előnyben" - mondta el a kormányfő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az egri polgármester DJ Dominique megöléséről beszélt - döbbenetes hangfelvétel

origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

borsonline.hu

Lipcsei Péter nem kertelt, a Fradi esélyeiről beszélt

vg.hu

Alig talál új katonákat a román hadsereg

metropol.hu

„Csinálja más” – Dárdai Pál máris elbúcsúzott Berlinben?

vg.hu

Hatalmas bajban Ukrajna, az oroszok még az amerikai fegyverek érkezte előtt áttörhetnek

origo.hu

Szilikon melleivel és millióival dicsekszik Molnár Anikó

travelo.hu

Szinte nem evilági látvány: Neonkéken világító éjszakai tengerpartok

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Terrorriadó a német strandokon: Felfegyverkeznek a fürdők az erőszak ellen

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Háborús pszichózis: Óriási fegyverkezésbe kezdenek a britek

POLITIK

Már fél millió ukrán katona esett el a háborúban

POLITIK

Katonákat küldhet Ukrajnába az Egyesült Államok

POLITIK

Reális az atomháború veszélye