Létrehozva: 2022.07.25.

Nagy sikert aratott a keresztény popzene

Ezúttal karitatív célokat is szolgált.

Szerző Ripost

Karitatív célt is szolgált idén az Ez az a nap! fesztivál, Kárpátalja számára gyűjtöttek tartós élelmiszert július 23-án a Puskás Arénában. De legalább ennyire fontos, hogy több tízezer ember demonstrálta: a kereszténység nem egy divatjamúlt intézmény - írta a Magyar Hírlap.

„Szervusz, áldjon meg az Úr! Csak idejöttem köszönni, megismersz még?” – hangzik a hátunk mögül. Ez a köszöntés jól összefoglalja az Ez az a nap! fesztivál hangulatát: sok az ismerős, különböző egyházak, gyülekezetek tagjai érkeznek együtt vagy találkoznak itt, de egy picit ismerős minden idegen is, hiszen – ahogyan az a színpadon elmondott rövid tanúságtételekben visszatérően megfogalmazódik – mindenki ugyanazért van itt: Jézus Krisztusért.

Caramel (Molnár Ferenc) fellépését rendkívül hálásan fogadta a közönség. Caramel írta az idei fesztivál himnuszát is

Caramel (Molnár Ferenc) fellépését rendkívül hálásan fogadta a közönség. Caramel írta az idei fesztivál himnuszát is

Fotó: MH/Purger Tamás

Az ország egész területéről, különböző gyülekezetekből érkeztek a fesztivál résztvevői

Az ország egész területéről, különböző gyülekezetekből érkeztek a fesztivál résztvevői

Fotó: MH/Purger Tamás

Keresztény könnyűzene: suta megnevezése a popzene egy rendkívül nagy és sokszínű szeletének. A modern irányzatokat éppúgy magába foglalja, mint a gospelt, a spirituálét, a dzsesszt vagy a folk-rockot.

Üzenőtábla az egyik folyosón

Üzenőtábla az egyik folyosón

Fotó: MH/Purger Tamás

Tulajdonképpen csak annyiban különbözik a popzene többi részétől, hogy a dalszövegek nem a szombat esti partiról, a szerelmi csalódásról, drogról, ivásról szólnak, vagy arról, hogy az életben már úgysem jön semmi érdemleges, hanem az Isten iránt érzett szeretetről, a valódi szabadságról, a boldogságról. Igen, panaszkodós, szorongó, depresszióra hajlamos világunkban ez furának, már-már életszerűtlennek tűnhet, de aki belép a Puskás Arénába, és meglátja a teli lelátót, elgondolkodhat: talán mégsem? Talán mégsem véletlenül jött itt össze ennyi ember? Sietek leszögezni, hogy keresztény könnyűzenét sokszor úgy is hallgathat az ember, hogy nem tud róla. Ki gondolta volna elsőre, hogy a kétezres évek elejének népszerű kaliforniai nu metal bandája, a P.O.D. elkötelezett keresztény fiatalokból áll, ki ne hallotta volna az idős Johnny Cash hittel átitatott dalait, Tina Turner slágereit, de az istenkeresés tetten érhető a Tankcsapa vagy a Kispál és a Borz egyes dalaiban is.

Több művészeti ág is képviseltette magát a fesztiválon

Több művészeti ág is képviseltette magát a fesztiválon

Fotó: MH/Purger Tamás

Az Ez az a nap! a keresztény könnyűzene hazai seregszemléje, de fantasztikus művészek érkeztek külföldről is, elsősorban Londonból és az Egyesült Államokból. Mint azt László Viktor főszervező a színpadról elmondja, egy ilyen fesztivál ötletét már a nyolcvanas években felvetette egy lelkész, Kincs László, aki a Petőfi Csarnokban szerette volna ezt megrendezni, és akinek Hongkongig kellett menekülnie ezért a kommunista rezsim büntetése elől. Később az ország más területein is rendeztek hasonló eseményt, de az Ez az a nap! lett az a fesztivál, amely az ezredfordulón történt indulása óta minden évben egyre nagyobb helyszínen, egyre több fellépővel várta az érdeklődőket. Amint azt lapunknak László Viktor korábban elmondta, régi álom valósult meg azzal, hogy az esemény bekerült a Puskás Arénába, az ország első számú stadionjába, ahol a nemzeti válogatott játssza a mérkőzéseit.

A jó hangulatért nem kellett a szomszédba menni

A jó hangulatért nem kellett a szomszédba menni

Fotó: MH/Purger Tamás

A zenészek óriásiak, és rögtön világossá válik, kik a hazai közönség kedvencei. Óriási hangulatot varázsol a stadionba a London Cummunity Gospel Choir, az ugyancsak brit Martin Smith, ahogyan a többszörös Grammy-díjas Michael W. Smith, de a legnagyobb tapsot Caramel és zenekara meg az Új Forrás kapja.

Martin Smith és zenekara az Egyesült Királyságból érkezett

Martin Smith és zenekara az Egyesült Királyságból érkezett

Fotó: MH/Purger Tamás

A fél kettőtől este tízig tartó koncertsorozatot – ahogy minden évben – rövid beszélgetések, tanúságtételek szakítják meg, amelyek sorában olyan fontos kérdések is helyet kapnak, mint az életvédelem, magzatvédelem. Görgey Zsuzsanna, a Magyar Európában Egyesület életvédője beszélget erről, és társaságában ott van egy kismama is néhány hónapos kisfiával együtt. Nemrég még ő is úgy gondolta, hogy nem akar szülni, de most semmiért nem cserélné el azt, hogy magához ölelheti a kisfiát.

Az Új Forrás együttes fellépése az egyik legnagyobb siker volt

Az Új Forrás együttes fellépése az egyik legnagyobb siker volt

Fotó: MH/Purger Tamás

Az idei rendezvény fontos karitatív célokat is szolgált: a szervezők tartós élelmiszert gyűjtöttek a háború sújtotta Kárpátalja számára, a gyűjtést három egyház szeretetszolgálata segítette.

A résztvevők pedig – ahogyan a rendezők ígérték – a nap végén egy képes, jegyzetekkel és magyarázatokkal ellátott Bibliát kaptak ajándékba, amely kifejezetten erre az alkalomra került ki a nyomdából.

„Történelmi jelentőségűnek tartom a helyszínt. Ez az a hely, ahol nagyszabású sporteseményeket rendeznek, itt lép pályára a magyar futballválogatott, most pedig mi vehetjük birtokba” – mondta László Viktor, az Ez az a nap! Keresztényrock-fesztivál főszervezője a Magyar Hírlapnak hozzátéve, hogy egy huszonkét éves vágy teljesedett be azzal, hogy a rendezvénynek immár a legmodernebb hazai stadion szolgált helyszínül.

Az ünnepi alkalom kiemelt vendége volt a Bethel Music és a többszörös Grammy-díjas Michael W. Smith az Egyesült Államokból, valamint a Planetshakers Ausztráliából. Színpadra lép az Egyesült Királyságból Martin Smith, Tim Hughes, Graham Kendrick, Noel Richards, a London Community Gospel Choir és Noel Robinson.

A külföldi előadók mellett a hazai keresztény könnyűzene színe-java is tiszteletét tette a stadionban.  Pintér Béla, Csiszér László, Prazsák László, Oláh Gergő, Mező Misi, Gável András és Gellért, a Dics-Suli Band, a PZM, a Keresztkérdés, Hanna, Dobner Illés, a Golgota Dicsőítés, a Crux, az Új Forrás, a Hidden Kingdom és a Hermons. Nem  hiányzott Molnár Ferenc Caramel sem, aki a találkozó hivatalos himnuszát is megalkotta.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lekésték az utolsó buszt Nógrádban, aztán megláttak egy autót és támadt egy elvetemült ötletük

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

mandiner.hu

Elkeserítő tényre mutatott rá Menczer Tamás: A világban már atomháborús készülődést láthatunk (VIDEÓ)

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

mandiner.hu

Az orosz Tornádó miszlikbe aprította az ukrán HIMARS-rendszert (VIDEÓ)

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat