Karácsony belesodorna minket a háborúba

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

10 hónapja

Megszületett a megállapodás az ukrán gabonaexport felújításáról

Végre.

Szerző Ripost

Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közvetítésével megállapodott a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. A megállapodás aláírását az ENSZ-főtitkára jelentette be pénteken Isztambulban.

António Guterres szerint a megállapodás lehetővé teszi jelentős mennyiségű élelmiszer exportját Odessza, Csornomorszk és Pivdennij kikötőkből. A főtitkár felszólította Oroszországot és Ukrajnát az egyezmény maradéktalan betartására.

A globális gabonaellátási nehézségek fenyegetése miatt régóta várt megállapodást az isztambuli Dolmabahce-palotában írták alá. Az egyezmény értelmében az orosz blokád ellenére újraindulhat az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren, helyi tűzszünetek által garantált biztonságos folyosókon, a szankciókkal sújtott Oroszország pedig újraindíthatja a gabona- és műtrágyaszállításokat.

Magyarország minden segítséget megad ahhoz, hogy az Ukrajnában rekedt gabona, elsősorban a búza, a kukorica, illetve a napraforgó eljusson a világ különböző részeire – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken az Ukrajnából érkező vasúti gabonaszállítmányok határon való zökkenőmentes, folyamatos és gyors áthaladásáról tartott sajtótájékoztatón, Eperjeske átrakóhelyen.

Hangsúlyozta, igyekeznek jogilag és fizikailag is gördülékennyé tenni a folyamatot.

Kiemelte, a vámeljárást egyszerűsítették és meggyorsították. Példaként említette, hogy az Ukrajnából érkező gabona szállításánál elegendő egy nyilatkozattal igazolni az áru származási helyét. A növényegészségügyi eljárást is egyszerűbbé tették, hogy gyorsabb legyen az átrakodás.

Hozzátette, a rendőrök, a vonatkozó előírások betartása mellett, 10-15 perc alatt elvégzik a feladatukat szerelvényenként.

Megjegyezte, a gabonaszállító szerelvényeket rendkívül felgyorsított eljárási rendben fogadják, a különböző eljárások nem vesznek igénybe egy-másfél óránál többet.

Rétvári Bence elmondta, az átrakóhelyeken folyamatos munkarendben dolgoznak. A MÁV nyolc vágányt megerősített és állított újra szolgálatba. Az elmúlt négy hónapban öt és félszeresére növekedett az átrakó kapacitás a Záhony Portnál és a környező átrakodó állomásokon. A meglévő átrakodó eszközök mellé mobil átrakodókat is szolgálatba állítottak. Az állami mellett magán átrakodó kapacitások is működnek.

Kifejtette, Magyarország ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy az Ukrajnában rekedt gabona minél nagyobb mennyiségben jusson el szárazföldön Európába, a kikötőkbe, a célállomásokra. Magyarország mindent megtesz azért, hogy az ukrán szállítmányok a világ minden részére eljussanak, ezzel enyhítsék azt az élelmiszerválságot a világban, amelyet az orosz–ukrán háború okoz. Ezzel is segítenek abban, hogy az Ukrajnában idén megtermelt gabona a raktárakba kerülhessen – sorolta az államtitkár.

Hudák Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitány-helyettese sajtótájékoztatón kiemelte, a rendőrség odafigyel a schengeni előírások betartására, a megnövekedett forgalom mellett is rendelkezésre áll a létszám az okmányok ellenőrzésére.

Magyarország kész szorosan együttműködni és segíteni az ukrán gabonakivitel azonnali szélesítése érdekében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével egyeztetett  még a múlt csütörtökön Lembergben.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a gabonakrízis nem csak Ukrajnát és Magyarországot, hanem az egész világot érinti, és komoly kihívás elé állítja.

A háború sajnálatos következménye, hogy a kikötők zárva vannak, és az a termésmennyiség, amely segít megelőzni a világ más részein az éhínséget, nem kerül forgalomba. Ha ez továbbra is így maradna, akkor a probléma az egész világra kiterjedhet, s azok, akik éheznek, megindulhatnak, és komoly migrációs krízis elé állíthatják Európát – tette hozzá a magyar miniszter.

Nagy István kiemelte: azonnal és hosszabb távú megoldásokat kell találni az ukrán gabonaexporttal kapcsolatban, Magyarország pedig kész együttműködni a kiviteli lehetőségek azonnali szélesítése érdekében. A vasút, az átrakodók és a tárolók fejlesztése rendkívül fontos, közös fellépéssel és megfelelő alátámasztással pedig az Európai Unió is támogathatja ezeket a beruházásokat.

A magyar–ukrán határ menti térségben olyan vállalkozási övezetet kell kialakítani, ahol az új feldolgozó üzemek felépülhetnek, hiszen ez egy stratégiai kérdés, amely hosszú távon jelent élelmezésellátási biztonságot az egész világ számára – hangsúlyozta Nagy István.

A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a határ menti beruházások tekintetében nemcsak a gabonáról kell beszélni, hanem Ukrajna európai gazdasági kapcsolatainak bővítéséről is. „Északkeleti szomszédunk a kialakult válság kapcsán megoldásként tekint Magyarországra, és kifejezte háláját a magyar kormány konstruktív hozzáállásáért” – közölte a tárcavezető.  

Kifejtette, Ukrajna a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre, a globális piac kilenc százalékát látja el gabonával, emellett 42 százalékos részesedése van a napraforgóolaj és 16 százalékos a kukoricapiacon. „A háború előtti időszakban szomszédunk négyszázmillió főnek elegendő gabonát termelt. Békeidőben Ukrajna exportjának csaknem kilencven százalékát a fekete-tengeri kikötőkön keresztül bonyolította le” – emlékeztetett.

Nagy István szerint az orosz–ukrán háború kapcsán mielőbbi fegyverszünetre és tárgyalásokra van szükség. Magyarország álláspontja kezdettől fogva világos: „mi békét szeretnénk, és az európai fórumokon is ezt képviseljük. Ma már mindenki láthatja, hogy a háború Európának árt a legtöbbet” – tette hozzá a miniszter.

Oroszországnak szerencséje van az időjárással, így akár minden idők legnagyobb gabonatermését arathatja le az idén. Az orosz Agrárpiaci Kutatóintézet (IKAR) vezérigazgatója, Dimitrij Rylko szerint az idei mezőgazdasági évben Oroszország exportpotenciálja is nőni fog. Mindeközben Európa mezőgazdasága évtizedek óta nem látott aszállyal küzd, amelynek súlyos következményei lesznek a termésátlagokra, ez pedig tovább súlyosbíthatja az élelmiszerválságot, valamint az általános gazdasági válságot Európában. 

A Fekete-tengeri útvonalak fennakadása miatt több millió tonna gabona ragadt Ukrajnában, ez pedig globális élelmiszerválságot idézhet elő. Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter Luxemburgban az unió külügyminisztereinek találkozóján felajánlotta, hogy Ukrajna Magyarország területén keresztül exportálja a gabonáját - írta cikkében a Világgazdaság.

A háború miatt Oroszországban és különösen Ukrajnában akadoznak a mezőgazdasági munkák, illetve a már betakarított termények elszállítására is csak korlátozottak a lehetőségek. A két ország a világ legnagyobb gabonatermelői között van számon tartva, ráadásul az ukrán terményekkel látják el a Fekete-tengeren keresztül Észak-Afrikát is élelmiszerrel.

Szakértők több száz millió embert érintő éhezést jósoltak, amennyiben nem sikerül az orosz és ukrán élelmiszert visszacsatornázni a világpiacra.

Már több terv is felmerült azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne megoldani az Ukrajnában lévő gabona elszállítását. A legészszerűbb megoldás az lenne, ha feloldanák Odessza kikötőt a háborús következmények alól. Ehhez az kell, hogy a kikötőváros vizeiből ki kell halászni a vízi aknákat, illetve Oroszországnak biztonságos áthaladást kellene biztosítani az ukrán hajóknak. Moszkva már közölte, hogy ezt a lehetőséget csak úgy tudja támogatni, hogy felügyeleti jogkört kap az Odessza városban megforduló hajók felett, ezt természetesen Kijev nem tudja elfogadni.

Szijjártó Péter Facebook-videójában elmondta, hogy az Európai Unió külügyminisztereinek luxemburgi találkozóján felajánlotta, hogy az ukrán export cikkeket Magyarországon keresztül szállítsák át. Ez az élelmiszerszállítmányokra vonatkozik és Szijjártó Péter ígéretet tett rá, hogy a szállítmányok áthaladásának gyorsaságához minden rendelkezésre álló eszközt megadnak.

A miniszter arról is beszélt, hogy ennek a tranzit szerepnek a betöltésére Magyarország kiválóan alkalmas, mivel a magyar-ukrán határszakasz biztonságos. Ennek oka, hogy Magyarországról nem szállítanak fegyvereket Ukrajnába, így ez a határszakasz nincs kitéve semmilyen háborús fenyegetésnek. Ezzel együtt Szijjártó Péter szerint fontos, hogy meg kell erősíteni Magyarország határvédelmét, hogy az élelmiszerválság miatt kialakuló migrációs hullámoknak az ország ellen tudjon állni. 

 


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bármelyik pillanatban elindulhat a háború eddigi legvéresebb csatája

origo.hu

Kiderült, lehet-e még gyereke a drogszeánsz után félholt állapotban talált VV Anettnek

metropol.hu

Szívszorító fotót tett közzé Suhajda Szilárd édesapja

hirtv.hu

Tömegek gyászolták szülővárosában Suhajda Szilárdot

ripost.hu

Döbbenetes részletek Suhajda Szilárd kereséséről: a végsőkig küzdött

hirtv.hu

Újabb orosz légitámadás érte Kijevet, a légvédelem több tucat rakétát és drónt megsemmisített

origo.hu

Többen meghaltak egy hajóbalesetben

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. május 29.: Áldott pünkösd hétfő

ripost.hu

„Ennek semmi köze nincs a kapcsolatunkhoz” – Ebbe nagyon belenyúlt Király Viktor

ripost.hu

Legalább 119 ufó zuhant le a Földre, júniusban nyilvánosságra hozzák a bizonyítékokat

ripost.hu

Titokzatos fekete szépséggel kapták lencsevégre Bereczki Zoltánt

ripost.hu

„Szilárdhoz méltó gondolatok” – így búcsúzott a magyar énekes Suhajda Szilárdtól

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Karácsony belesodorna minket a háborúba

POLITIK

Elképesztő! Eva Kaili visszaül az Európai Parlamentbe

POLITIK

Karácsony egyértelműen elkötelezte magát a háború mellett

POLITIK

Itt a videóbizonyíték: Baloldali politikusok rontottak a rendőrökre

POLITIK

Londoni orosz nagykövet: Moszkva békét akar

POLITIK

Kinyitott a Balaton, kezdődik a szezon: ne lepődj meg, ha ilyen árakat látsz - videó

POLITIK

Folyamatosan támadják Kijevet az oroszok

POLITIK

Ferenc pápa látogatása elismerés volt Magyarországnak