Létrehozva: 2022.07.16.
Módosítva: 2022.07.16.

Így bukott meg Jakab Péter

Egy kínos vesszőfutás állomásai.

Szerző Ripost

„A Jobbik ma leváltott a parlamenti frakció éléről, teljesítve a Fidesz vágyát. Ti azonban ne aggódjatok! Az igazság kimondásához, a kormányellenes küzdelemhez nincs szükségem titulusokra. Csak Rátok! Hogy a Jobbik merre tart, nem tudom. Egy biztos: én maradok a nép pártján!" - ezekkel a sorokkal búcsúzott Jakab Péter, a Jobbik bukott elnöke a parlamenti frakcióvezetői posztjától. A Magyar Hírlap összefoglalta a bukás történetét.

Jakab Péter és az elnökség között a helyzet az eltitkolt, a szőnyeg alá söpört szatmári szexuális botránnyal összefüggésben kezdett elmérgesedni, amely a májusi kongresszus előtt pattant ki. Jakab élettársa és kabinetfőnöke, Molnár Enikő "főtitkárasszony" előterjesztésére ugyanis a feltételezett elkövetőt, Földi Istvánt a Jobbiknak járó listás helyek egyikéről akarták bejuttatni a parlamentbe – szivárogtatta ki egy jobbikos forrásunk. Ez ellen azonban az elnökség több tagja is tiltakozott. Ebből az is kitűnik, hogy a pártvezetésben többeknek tudomása lehetett az ököritófülpösi vadászházban történt szexuális terrorról. Ugyan mi másért tiltakoztak volna Földi ellen, aki Szabolcs-Szatmár megyében választókerületi elnök volt, és az ellenzéki összefogás közös jelöltje a parlamenti választáson.

A pártot elhagyó elnökjelölt, Stummer János már a kongresszuson is beszélt arról, hogy a Jobbikot jó ideje már nem az elnökség, hanem Jakab Péter tanácsadói köre irányította. Ide tartozott Szabó Gábor választmányi elnök, Jakab élettársa, a főtitkárasszony és Németh Zsolt informatikai vezető. Ide sorolhattuk Béres Ferenc Attilát, a Jobbik kommunikációs igazgatóját, a Zsúrpubi főszerkesztőjét, akit Molnár Enikő leváltott, állítólag azért, hogy egyedül intézhesse a párt kommunikációját. Ez azonban olaj volt a tűzre. Az elnökségben lázadás tört ki, amelynek élére Potocskáné Kőrösi Anita ügyvezető elnök, Jakab helyettese állt, de mellé sorolt három alelnök, Ander Balázs, Dudás Róbert és Magyar Zoltán is.

Az elnökség megváltoztatta működésének belső szabályait, lényegében kitiltották az ülésről Molnár Enikőt és az informatikai vezetőt, akik sértődötten kiviharzottak a teremből. Jakab Péter egy ideig mereven maga elé bámulva a helyén maradt, majd „Ez egy puccs ellenem!” felkiáltással ő is kirohant. Jakab később azzal fenyegetőzött, hogy lemond, és a „kiül a függetlenek közé”. Mindez nagy riadalmat nem keltett, olyannyira nem, hogy kezdeményezték a választmány összehívását, hogy döntsenek a szükséges lépésekről, erre június elején sor is került. 

Jakab azonban általános elképedésre nem ment el a választmány ülésére, amely egy szerdai napon este hét órára esett, hanem negyed órával később közösségi oldalán bejelentette, hogy lemond az elnöki posztjáról. Ezt az elnökség tagjainak bizalomvesztésével indokolta. Ott volt a pestszentlőrinci bérelt irodában ugyanakkor élettársa, a főtitkárasszony. (Megjegyezzük: a Jobbik és pártalapítványa története során parlamenti pártként legalább húszmilliárd forint költségvetési támogatást kapott, de ebből egy saját kis székházra sem futotta - BK). Nyilván azért, hogy a fejleményekről és a bejelentés fogadtatásáról első kézből értesüljön. Szabó Gábor választmányi elnök, vagyis Szaszi, a korábbi pártigazgató, Jakab egyik támogatója a pártvezetésben azt javasolta, hogy legyen teljes tisztújítás, vagyis nemcsak elnököt, hanem új elnökséget is válasszanak, ám ezt a választmány tagjainak többsége elutasította.

Jakab frakcióvezetői státuszával hivatalosan nem foglalkoztak, bár a hírek szerint Brenner Koloman, aki Jakabnak köszönhette, hogy az előző ciklusban az Országgyűlés alelnöke lehetett, előállt azzal, hogy akkor Jakab frakcióvezető se legyen. A lényegében megbukott pártelnök azonban új mestertervet forralt ki.  Azt remélte, hogy a Földi-féle kamu-alapszervezetek segítségével, illetve egy másik bizalmasa, a zsidókat tetűcsúzdásoknak nevező Bíró László borsodi csapatával kisöpörhetik Potocskáné Kőrösi Anitát és a hozzá csatlakozott lázadókat az elnökségből. Azt eszelték ki, hogy „bajtársát", Földi Istvánt elindítják az elnöki posztért folytatott küzdelemben, és ha nyer, Jakab megtarthatja a vezető szerepét a pártban frakcióvezetőként, és ő diszponálhat a több mint félmilliárd forint költségvetési támogatás felett. 

A puccsot igyekeztek álcázni: Jakab és a pártban viselt tisztségeiről lemondott élettársa, egyben volt kabinetfőnöke azt a látszatot próbálta kelteni, hogy ők már egyáltalán nem foglalkoznak a politikával. Molnár Enikő „főtitkárasszony” még egy iskolás lányokra emlékeztető posztot is közzétett, mintha máris nyári szabadságát töltené, Jakab pedig még a jobbikos logót is eltávolította közösségi oldaláról. Eközben azonban országjárásra indultak, hogy megfelelően előkészítsék a terepet a július 2-i elnökválasztó kongresszusra.

Lapunknak a korábbi elnökség egyik tagja azt mondta, nem voltak véletlenek a pártban az „alvó mandátumok” sem, vagyis két jobbikos irodistának az ellenzéki közös listán a Jobbiknak járó helyekre történő állítása. Jakab mindenképp szerette volna meghálálni Földi bajtárs fáradozását elnöki mandátumának megerősítésében, ám az ököritófülpösi szexuális botrány miatt azt már nem vállalta, hogy Földi Istvánt még a választás előtt a közös listára tegyék.

Földi győzelme érdekében a kongresszus előtt még a nyilvános hazugságtól sem riadtak vissza. Földi ugyanis ezt írta a közösségi oldalára, és ezt a küldöttek is megkapták:

„Az igazság tegnap mindenki számára kiderült. Napvilágot látott egy hangfelvétel, amelyen Gyüre Csaba volt országgyűlési képviselő maga mondja el, hogy azon a bizonyos ököritófülpösi disznótoron nem történt semmilyen erőszak, az egész csak fel lett fújva. Mindezt az a Gyüre Csaba mondja, akire Szilágyi György élettársa, V. Anita mindvégig úgy hivatkozott a sajtóban, mint az eset koronatanújára, aki megmentette őt az állítólagos erőszaktól. Mára kiderült, nem volt mitől megmenteni, hisz még Gyüre Csaba szerint sem történt semmi” – írta közösségi oldalán Földi István.

Gyüre azonban fél óra múlva közleményben cáfolta ezt. Íme: „Az illegálisan felvett teljes beszélgetés tartalmi lényegétől jelentősen eltér az abból kiragadott és összevágott, most nyilvánosságra hozott hanganyag. A tanúvallomásomat az ügyben a rendőrkapitányságon tényszerűen és tárgyszerűen megtettem, a döntés a hatóságok kezében van. Az illegális hangfelvétel miatt a szükséges jogi lépéseket megteszem” – írta Gyüre Csaba.

Ezek után Jakabék jelöltje kiütéses vereséget szenvedett az elnökválasztáson, és csak idő kérdése volt, hogy a frakcióvezetői posztról mikor váltják le. Sokáig nem kellett erre várni.

Hullanak a „politikai nagyvadak” az ellenzéki pártoknál – írta Facebook-oldalán Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, aki fotón a bejegyzés alá Jakab Péter képét csatolta, az év bukása címkével. 

A bejegyzésben elmondta: „Hosszú április 3-ánk van. Bő 3 hónap alatt ugyanis szinte minden ellenzéki párt vezetőjét leváltották vagy visszaléptették. Egy valaki azonban dörzsölheti a tenyerét: Gyurcsány Ferenc a mai napig a DK elnöke és vezetője, aki 11 év alatt leszámolt az ellenzéki vetélytársainak 100 százalékával.” Szánthó Miklós úgy folytatta, a 2030-as - senki által meg nem pályázott - olimpia bojkottjára felhívó, korábban a napelemeket az atomerőművekhez hasonlító, az elektromos rollert lefürdető Fekete-Győr Andrásnak júliusban szóltak, hogy többé nem kell vezetnie a Momentum frakcióját, így csaknem 1 hónapig örülhetett a pozícióval járó többletbevételnek. Ezzel nemcsak parlamenti, de Momentumon belüli pozíciói is meggyengültek, helyét pedig a méltán híres Gelencsér Ferenc vehette át úgy a pártelnöki, mind a frakcióvezetői székben – fogalmazott.

Szánthó Miklós úgy folytatta, az érdemi társadalmi támogatottsággal nem rendelkező, a Gyurcsány-listán azonban jó helyeket kapó Párbeszédes politikusok körében is komoly változások történtek. Szabó Tímea és Karácsony Gergely is levonták a kellő következtetéseket a sorozatban negyedik kétharmados vereség után, és lemondtak társelnöki pozícióikról.

Az Alapjogokért Központ igazgatója hozzátette: az egykor szebb napokat látott MSZP-ben is tektonikus változások indultak el: Tóth Bertalan lemondott társelnöki tisztségéről, pedig a következetességéről ismertté vált politikus április 6-án még azt mondta, hogy fel sem merült a távozása.

Szánthó Miklós a bejegyzés végén felhívta a figyelmet: „Az ellenzéki roncsderbi utolsó, mindenkinél magabiztosabb állva maradt bástyája Jakab „nem fogok Gyurcsánnyal egy listán szerepelni” Péter volt egészen a mai napig. Pártelnökként ugyan tovább húzta a Jobbik élén, mint Tóth Bertalan az MSZP-ben, azonban a párt elvesztett 600–700 ezer szavazójáért végül az igencsak rugalmas gerinccel rendelkező bőrdzsekis Jakabnak kellett elvinnie a balhét. Pedig Jakab előtt fényes karrier állt: ahol valódi választáson elindult, ott mindig kikapott, saját választókerületében sem tudott soha a Fidesz–KDNP kihívóival szemben sikereket elérni. Lassan azonban minden és mindenki a helyére kerül.”

 

 


 

 


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Akár 8 ezer dollárt is kereshet óránként a világ egyik legjobban fizetett hivatásos sellője

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Megszakad a szív: holtan találták meg az eltűnt, 4 gyermekes nyíregyházi édesanyát

hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

metropol.hu

Megrendülten jelentették be a hírt, elhunyt a kiváló magyar sportoló

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Macron is szeretne megszabadulni Ursula von der Leyentől?

POLITIK

A CPAC Hungary kiállás a hagyományos értékek mellett

POLITIK

A NATO döntő szerepre készül Ukrajnában

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja