Létrehozva: 2022.07.17.
Módosítva: 2022.07.17.

Hiába próbált politikai hisztériát kelteni a bukott baloldal

Azt hitték, talán majd most...

A baloldali pártok megpróbáltak a tüntetők „hátán" bekerülni a hírekbe és politikai hasznot húzni az esemény el a Magyar Hírlapnak Nagy Ervin politikai elemző.

A vakációt megelőző baloldali seregszemle néhány nap alatt siralmas kudarcba fulladt. Az ellenzéki pártok megpróbáltak rászervezni a KATA-módosítás kapcsán kialakult megmozdulásokra, így politikai hasznot húzni az elégedetlenkedésből – mondta lapunknak Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

A politológus hozzátette, az április 3-án megbukott politikusok feltűnésével azonban napról-napra hiteltelenebbé vált az alig néhány ezer embert megmozgató fővárosi tüntetéssorozat.

A szervezetlenség, a buliba fulladt éjszakai megmozdulások és az, hogy a tiltakozók jelentős része jól láthatóan elhatárolódott az ellenzéki pártoktól, hiteltelenítette az eredetileg megfogalmazott célokat.

Így lett sörözgetés és tivornya a nagy forradalmi tervből

Így lett sörözgetés és tivornya a nagy forradalmi tervből

Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nagy hangsúlyozta azt is, hogy a Kutyapárt által vállalt főszerep, a viccpárt vezetőjének drogbirtoklása, a budapesti éjszakában sörösüvegekkel a kezükben táncoló és a nyugodt, türelmes rendőröket provokáló csőcselék látványa totálisan komolytalanná tette a politikai akciót.

Az elemző úgy véli, mondhatni, hogy utólag többet ártott, mint használt a baloldali pártoknak az, hogy megpróbáltak a tüntetők „hátán" bekerülni a hírekbe és politikai hasznot húzni az eseményekből, ráadásul kiderült az is, hogy sem együtt, sem pedig külön-külön sem képesek továbbra sem nagyobb tömeget megmozgatni.

Márki-Zay Péter felbukkanása, és újbóli színrelépése kapcsán Nagy Ervin kifejtette, szinte hihetetlen, már-már szürreális politikai élmény volt, hogy a hétvégére előbújt a politikai élőhalott, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje,és mintha időutazáson vettünk volna részt akkor, mikor a közösségi oldalán a megszokott stílusában az utcára szólította az embereket, majd a rendezvényen sértegetni kezdte a Fidesz-szavazókat.

A választáson óriásit hasaló Márki-Zay Péter a Gyurcsányék által szervezett egyik kata-tüntetésen

A választáson óriásit hasaló Márki-Zay Péter a Gyurcsányék által szervezett egyik kata-tüntetésen

Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Mindebből az elemző szerint jól látszik, hogy a baloldalon ugyanazok a szereplők, ugyanolyan politikai tanácstalansággal és ugyanazokkal a primitív módszerekkel próbálják hergelni az embereket, mint a választások előtt.

Nincs előrelépés, nincs megújulás, ugyanazokat a hibákat követik el újra és újra, mintha nem tanultak volna a vereségből.

A politológus rámutatott, mindeközben Gyurcsány Ferenc a héten kétszer is egyértelműen jelezte, hogy készen áll arra, hogy amennyiben a kormány a háborúsinfláció okozta gondok, vagy az Európa-szerte egyre nagyobb problémát jelentő energiaválság miatt megbukik, akkor átvegye az ország irányítását.

Ennek természetesen jelenleg csak szimbolikus értelme van, hisz köszönőviszonyban sincs a valósággal, inkább arról szól, hogy Gyurcsány Ferenc a DK vezetésével kész arra, hogy belekezdjen a baloldal integrálásába.

Eddig sem titkolta, most már nyíltan vállalja, hogy ambicionálja a baloldal jövőbeni vezetését és elnézve a többi párt szervezeti és politikai válságát, erre közép távon minden esélye megvan.

Nagy kifejtette, a kudarcos seregszemle politikai tanúsága mindenesetre az, hogy a baloldal ugyan rövid időre képes elterelni a figyelmet a saját szervezeti és politikai válságáról, ám megújulás hiányában továbbra sem képes hiteles, valós társadalmi támogatottsággal bíró alternatívát állítani.

Kiderült, hogy az ellenzék egy része még mindig bízik a bukott miniszterelnök-jelöltben, hisz lehetőséget adtak Márki-Zay Péternek, de kiderült az is, hogy Gyurcsány Ferenc folytatja a baloldal totális leuralását.

Márki-Zay Péter beszédet mond a Gyurcsányék által szervezett egyik kata-tüntetésen

Márki-Zay Péter beszédet mond a Gyurcsányék által szervezett egyik kata-tüntetésen

Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A politológus kitért arra is, hogy a kormány a héten energia-veszélyhelyzetet hirdetett és hét pontból álló intézkedési tervet fogadott el.

Ennek részeként augusztus 1-jétől a rezsicsökkentett gáz- és áramárat csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány a válság idején is megvédi a munkahelyeket, a családokat, a nyugdíjasokat és a rezsicsökkentést, éppen ezért egy új operatív törzset állít fel.

A Gulyás Gergely minisztere által vezetett testület feladata a magyar energiaellátás biztonságának megőrzése, valamint az energiaárak elviselhető szinten tartása és a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése érdekében gyors és hatékony kormányzati intézkedések meghozatalának előkészítése lesz.

A testület meg is tartotta az első ülését, illetve Németh Szilárd kormánybiztos már egyeztetett a Nagycsaládosok Országos Egyesületével a magyar családok érdekében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Németh Szilárd, rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a kormányifón

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) és Németh Szilárd, rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a kormányifón

Fotó: MH/Purger Tamás

Nagy Ervin kijelentette, a rezsicsökkentés átalakítása az ellenzéki várakozásokkal ellentétben nem okoz politikai problémát. A kormány ugyanis – az operatív törzs felállításával – mindent megtesz azért, hogy az átlagfogyasztókat, a nagycsaládosokat, a nyugdíjasokat és a rászorulókat ne érje hátrány.

E mellett fontos megjegyezni azt is, hogy az ellenzéki hisztériakeltés azért sikertelen, a vélelmezett kritikák azért hiteltelenek, mert a rezsicsökkentés kormányzati bevezetésekor az intézkedés ellen szavaztak a parlamentben, illetve az elmúlt években többször is támadták annak hasznát.

Most tehát annak a kormányzati döntésnek a látszatvédelmét látják el, amit ő maguk sosem támogattak – tette hozzá.

A tüntetések és az ellenzéki tiltakozások tehát nem okoznak politikai földrengést, hisz a kormány jól láthatóan mindent megtesz azért, hogy az alacsonyabb és az átlagkeresetűek, a családok és a nyugdíjasok ne érezzék meg a válságot. Másrészről az ellenzék hiteltelen, hisz sem a rezsicsökkentést, sem a KATA adózásról szóló törvényt annak idején nem szavazták meg.

Nagy Ervin említést tett arról is, hogy a héten a Jobbik képviselőcsoportja a papírforma szerint leváltotta Jakab Pétert a frakcióvezetői tisztségéről, így – ha az előválasztást és az elnöki pozícióról való lemondást is számoljuk – akkor kilenc hónap alatt harmadszor bukik meg.

Egyelőre még nem világos Jakab Péter közelebbi célja, de a közösségi oldalán megjelent posztokból kiolvasható, hogy egy új politikai formáció szervezését készíti elő, ami a Jobbik újabb pártszakadását jelentheti.  

Jakab is tüntet a kata átalakítása ellen

Jakab is tüntet a kata átalakítása ellen, őt sok helyen kifütyülték

Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Említésre méltó belpolitikai esemény volt még a héten, hogy a Párbeszéd tisztújítást tartott. A mérhetetlen médiapárt két megválasztott új társelnökének személye nem okozott meglepetést. Annál nagyobb politikai súlya van annak, hogy az egyik társelnökről, Tordai Bencéről olyan hírek jelentek meg, hogy a hatóságok megtévesztésével, engedély nélkül építhetett magának villát Budapest 2. kerületében.

Szombat délután öt órára szervezett tüntetést a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, azonban csak kínosan kevesen, alig néhány százan jelentek meg a rendezvényen. 

Aki megjelent, az is a rossz szervezésre panaszkodott, és türelmetlenkedett a csúszás miatt. Még a baloldali sajtó is arról számolt be, hogy alig néhányan lézengenek a helyszínen, a tüntetők pedig unják a beszédeket.

Az első beszédek alatt a tömeg látványosan unatkozott, időként némi gyenge tapssal jelezték csak a résztvevők, hogy ott vannak, a legtöbben inkább csak egymással beszélgettek. 

Márki-Zay Péter - szokásához híven - zavaros gondolatmenetekkel szidta a kormányt, és olyan erőltetett magabiztossággal beszélt, mintha nem bukott volna hatalmasat az országgyűlési választáson.

Ráadásul sikerült ismét tömegeket megsértenie. A bukott baloldali jelölt ugyanis kijelentette, hogy azok, akik hisznek a Fidesznek „menthetetlenek" - írja az Origo.

Érdekesség, hogy később „szeretetországról" beszélt, és arról, hogy azokért is kiáll, akik a Fideszre szavaznak – nyilván a „menthetetleneken" kívül.

A tömeg Márki-Zay beszéde után azonnal oszlani kezdett, néhány ember azonban azt skandálva, hogy „Margit híd", a hídra vonult, és a sávokat elállva akadályozza a forgalmat. Ezután szokásukhoz híven vonulni kezdtek a megmaradtak, de a Deák tér után a Madách tér felé közeledve már ivászattá "nemesedett át" a program. 

Késő este a néhány maréknyi demonstráló keresztül-kasul sétált Budapest nagyobb csomópontjain a Kossuth tér felé tartva, ahol aztán találkoztak a Parlament előtt álló rendőrökkel, így csalódottan berekesztették a tüntetést.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

mandiner.hu

„Ide hallgass, te Magyar Péter!” – Bayer Zsolt kemény üzenetet küldött Varga Judit exférjének

ripost.hu

Ez a három csillagjegy forró szerető 50 év felett is

mandiner.hu

A spanyolok szerint Magyarország már nem tartozik Európához

origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Magyar Péter mögött ott áll Bajnai Gordon és a DATADAT!

POLITIK

Hídpénzbotrány: vesztegetés miatt tett feljelentést Budai Gyula

POLITIK

Az oltásellenesség mindannyiunk biztonságát veszélyezteti

POLITIK

Az európaiak elégedetlenek Brüsszellel és békét akarnak

POLITIK

Zelenszkij beismerte, Amerika nélkül nincs esélyük

POLITIK

Még az idén növekedési pályára áll a magyar gazdaság