Létrehozva: 2022.07.04.
Módosítva: 2022.07.04.

Folytatódik a harc a Jobbikban

Nem hoz nyugalmat az elnökválasztás?

Mély gödörben van a Jobbik – erről beszélt az M1-en a XXI. Század Intézet elemzője azután, hogy a korábban a zsidó képviselőket listázni akaró Gyöngyösi Mártont választották meg a párt élére. Ráadásul Jakab Péter lemondása miatt két hónapon belül másodszor választott elnököt a Jobbik. Nagy Ervin elemző szerint a Jobbik egyetlen esélye a túlélésre, ha összefog Gyurcsány Ferenccel. Így még a DK szatelitpártjaként megmaradhat, de ha nem fognak össze, akkor a Jobbik végleg eltűnik.

Jakab Péter nem fogja átadni a hatalmat – erről beszélt a XXI. Század vezető elemzője az M1-en. Nagy Ervin szerint ezért folytatódhat a belső harc a Jobbikban.

A május elején pártelnöknek újraválasztott Jakab Péter alig néhány héttel később lemondott. Azzal az indokkal, hogy kivették kezéből az irányítást. Az országgyűlési frakció élén viszont maradt, a párt új elnökének pedig a szexuális zaklatási botrányba keveredett Földi Istvánt ajánlotta.

A volt kocsordi polgármester azonban alulmaradt a szombati tisztújító kongresszuson. Helyette Gyöngyösi Márton lett a Jobbik új elnöke, akinek javára visszalépett Ander Balázs.

Megbukott Jakab erőszakoló szövetségese

– ezzel a címmel közölt cikket az Origo. A portál arról is írt, hogy a volt pártelnök elmenekült, nem állt Gyöngyösi Márton mögé.

Jakab Péter a tisztújító kongresszus vége után Molnár Enikő kíséretében sietve távozott.

Az új elnök arra a kérdésre, hogy Jakab Péter marad-e a frakció vezetője, nem adott egyértelmű választ. Gyöngyösi Márton úgy fogalmazott:

mindenkinek a munkájára számít a Jobbikban.

A Jobbik békéjét hirdető Gyöngyösi Márton állhat Jakab Péter lemondatása mögött – erről a Magyar Nemzet írt. A portál szerint azonban belső lázadáshoz is vezethet, ha Gyöngyösi nem tudja összetartani a pártot Jakabbal és támogatóival szemben. A Magyar Nemzet megjegyzi: aggályos az új pártelnök személye is.

Gyöngyösi Mártonnak korábban több botránya is volt. 2014-ben nemzetközi megfigyelőként részt vett az Oroszország által megszállt Krím-félszigeten tartott népszavazáson.

2012-ben pedig arról beszélt a parlamentben, hogy listázni kellene a zsidó származású képviselőket. Gyöngyösi Márton elnökké választása ellen több zsidó szervezet is hangosan tiltakozott.

Az Origo azt írja:

egy antiszemita elnök számolhatja fel végképp az antiszemita Jobbikot.

A portál kiemeli: a jelöltekből is látszik, milyen katasztrofálisan mélyre jutott a párt.

Nagy Ervin, a XXI. Század vezető elemzője szerint a Jobbik egyetlen esélye a túlélésre Gyurcsány Ferenc. Ha nem állnak be mögé, akkor a párt valószínűleg megszűnik.

„Gyurcsány Ferenc az egyedüli az, aki beszélt is róla, és képes is a Demokratikus Koalíció stabilitásából kiindulva integrálni a baloldalt. Nagy kérdés, hogy neki lesz-e szüksége a Jobbikra vagy nem. Ha lesz, akkor a Jobbik egy szatelitpárt lesz, a Demokratikus Koalíció szatelitpártja, ha nem, a Jobbik eltűnik, a név is kitörlődik a történelemkönyvből végleg”

– magyarázta Nagy Ervin.

Elemzők emlékeztetnek: ehhez hasonló történetre volt már példa a magyar politikában. A Kisgazdapárt és a Magyar Demokrata Fórum is a Jobbikhoz hasonlóan esett szét, majd szűnt meg.

A Jobbik pártelnöki tisztségéért több olyan személy szállt versenybe, akinek a nevéhez valamilyen botrány fűződik. Az egyik induló Gyöngyösi Márton, aki 2012-ben a zsidó származású képviselőket listázta volna. Személyét és indulását az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, és a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke is kritizálta, Gyöngyösi személyével kapcsolatban aggodalmukat fejezték ki.

Jakab Péter június elején lemondott a Jobbik elnöki tisztségéről, a párt belső konfliktusaira hivatkozva. Állítása szerint a párt elnöksége nem kíván többé vele együtt dolgozni. Azóta többen is bejelentették a pártelnöki tisztség megszerzésére irányuló szándékukat. Az egyik személy, a nemi erőszak botrányba keveredett Földi István, kihívója pedig a Jobbik európai parlamenti képviselője, Gyöngyösi Márton, aki arról híresült el, hogy zsidó származású képviselőket listázott volna az Országgyűlésben. Emellett Ander Balázs, a Jobbik alelnöke is bejelentette indulását.

A Földi István és Gyöngyösi Márton különböző irányba terelné a Jobbikot. Míg Földi István függetlenítené pártját az ellenzéki összefogástól, addig Gyöngyösi Márton szerint pártja, az ellenzék vezető ereje kell, hogy legyen. A Magyar Nemzet arra hívja fel a figyelmet, hogy Földi István úgy fogalmaz szándéknyilatkozatában, hogy “Önállóan, a magunk útját járva, hogy ismét meghatározó és megkerülhetetlen erő legyünk a magyar politikai életben. Iszonyatos munka kell ehhez és ahhoz is, hogy a baloldali és liberális ellenzéki erők szövetségéből kilépve, végre újra önálló és bizalmat teremtő arculattal állhassunk a választópolgárok előtt mi, mint jobbikosok”.

Ezzel szemben Gyöngyösi azt mondta, “bár az ellenzéki együttműködés a választásokon óriási vereséget szenvedett, valószínűleg lesz még dolgunk a többi ellenzéki párttal, és ezt én magam is így tartom helyesnek“.

Gyöngyösi Márton elnökjelöltségére több érintett közéleti szereplő és szervezet is reagált. “A Jobbik név maga olyan folytonosságot fejez ki a párt történetének nyíltan rasszista és antiszemita megnyilvánulásokban gazdag éveivel, ami hitelteleníti a párt utóbbi időben vitt mérsékelt irányvonalát. Ezt az álláspontot támasztja alá Gyöngyösi Márton jelöltsége is” – jelentette ki Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője, aki ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Jobbikkal kapcsolatban évek óta nem változott az álláspontjuk.

Róna Tamás, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) elnöke szerint

“ha egy ilyen eszmerendszerrel magyarországi politikus domináns szereplőjévé válhat a politikai közéletnek, az maga a katasztrófa“.

Róna Tamás arról is beszélt, hogy 2012-ben, mikor Gyöngyösi az említett listázási ötletét ismertette az Országgyűlésben, a hazai zsidóság körében egy időre eluralkodott a félelem.

Szotyori-Lázár Zoltán, a párt szolnoki elnöke arról írt múlt heti Facebook-bejegyzésében, hogy a Jobbik már nem tud elviselni több pártszakadást, és nem tud hova tovább osztódni. Hozzátette, hogy amennyiben a Jobbik nem marad egyben, úgy örökre meg fog szűnni.

A hétvégén Gyöngyösi Mártont választották meg a Jobbik új pártelnökének. A tisztújító kongresszus összehívásra azért volt szükség, mert Jakab Péter júniusban lemondott a posztról. Gyöngyösi Márton 153 szavazatot kapott, szemben a másik jelölttel, a szexuális zaklatási botrányba keveredett Földi Istvánnal, akire 65-en voksoltak.

Biztonsági személyzet védte a Jobbik elnökválasztás helyszínét, a Városligeti fasor egyik irodaházát. Ellenőrzés után, kizárólag a párt küldötteit engedték be, a sajtó a kapun kívülről figyelhette az eseményeket. A politikusok többsége autóval jött és kerülte a nyilvánosságot: felhúzott ablakkal, gyorsan behajtott az épület udvarára.

Jakab Péter szolgálati járművével, Molnár Enikő társaságában érkezett. A korábbi pártelnök láthatóan feszült volt,

ami nem meglepő, hiszen a tisztújító kongresszust egy hónappal ezelőtti lemondása miatt kellett összehívni.

A tanácskozás három órán át tartott. Már nem sokkal az elején visszalépett Ander Balázs a párt jelenlegi EP-képviselőjének, Gyöngyösi Mártonnak a javara.

Így végül 153 szavazattal őt választották meg a Jobbik új elnökének. Azt mondta:

célja egy nemzeti konzervatív párt építése, ugyanakkor nem zárta ki, hogy a Jobbik a jövőben ismét összefogjon a Gyurcsány Ferenc vezette baloldallal.

Gyöngyösi Mártonnak korábban több radikális megnyilvánulása is volt. 2014-ben nemzetközi megfigyelőként részt vett a krími népszavazáson és nyíltan támogatta a félszigetet megszálló Oroszországot.

2012-ben pedig arról beszélt a Parlamentben, hogy listázni kellene a zsidó származású képviselőket. Gyöngyösi Márton elnöki kinevezése ellen több zsidószervezet is hangosan tiltakozott, de mégis megválasztották a Jobbik első emberének.

Ellenfele a szexuális zaklatási botrányba keveredett Földi István mindössze 65 szavazatot kapott. Ő volt az, aki sajtóértesülések szerint a párt tavalyi rendezvényen, Ököritófülpösön, meg akarta erőszakolni a Jobbik korábbi alelnökének, Szilágyi Györgynek az élettársát.

Földi Istvánt a történtek után azonnal a védelmébe vette Jakab Péter. Lemondása után pedig a molesztálással vádolt politikust tette meg utódjának a volt pártelnök és még néhány napja is Földi István mellett kampányolt.

Megbukott Jakab erőszakoló szövetségese

– ezzel a címmel közölt cikket az Origo. A portál arról is írt, hogy a volt pártelnök elmenekült, nem állt ki Gyöngyösi Márton mögé.

Jakab Péter a tisztújító kongresszus vége után Molnár Enikő kíséretében távozott.

Az új elnök arra a kérdésre, hogy Jakab Péter marad-e a frakció vezetője, nem adott egyértelmű választ. Gyöngyösi Márton úgy fogalmazott: mindenkinek a munkájára számít a Jobbikban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

life.hu

50 felett is lepedőakrobaták: ez a 3 csillagjegy az erotika mestere

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

vg.hu

Benzinárstop: az olcsó üzemanyag jöhet, az üres töltőállomás nem

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Brüsszelben úgy gondolják: a tömeges bevándorlás aranyat ér. Vajon kinek?

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll