POLITIK

Szerző ripost

1 hónapja

Az olaszok nem akarnak jobban belekeveredni az ukrán-orosz háborúba

Itt a legfrissebb felmérés.

Szerző ripost

Növekszik az olasz lakosság körében az aggodalom az elhúzódó ukrán–orosz konfliktus és a nemzetközi bizonytalanságok miatt. Az Európa kapujában zajló háború közvetett hatásai egyre erőteljesebben érzékeltetik hatásukat az olaszok hétköznapi életében. A gazdasági válság, a vágtató infláció, az energiaellátás bizonytalanságai egyre nehezebb terhet rónak az olaszok vállára. 

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerit az olaszok nagy többsége jobban örülne, ha hazája távol maradna a nemzetközi feszültségektől. Különösen Ukrajna fegyverekkel történő ellátása nyugtalanítja a lakosság többségét. A Mario Draghi vezette kormány honvédelmi tárcája a napokban hoz döntést a Kijevnek szánt negyedik fegyverkészlet útnak indításáról, melynek pontos tartalmát szigorú állami titok fedi. 

A legújabb felmérések azt támasztják alá, hogy az olaszok nemtetszéssel szemlélik hazájuk hadviselő lépéseit. Az Ipsos kutatóintézet június végi elemzése beható körképet fest arról, hogyan változott az olaszok álláspontja az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A megszólítottak 87 százaléka aggodalommal szemléli az egyre bonyolódó nemzetközi helyzetet. A félelem, bizonytalanság és a harag érzelmei dominálnak a megszólítottak között.

A megkérdezettek 58 százaléka véli úgy, hogy az olaszok már most komoly árat fizetnek a gazdaság meggyengülésével. A Kijev hadi eszközökkel való ellátására vonatkozó kérdésekre a megszólítottak többsége úgy válaszolt: Olaszországnak fel kellene függesztenie Ukrajna felfegyverzését.  Egyharmaduk a szankciók hatékonyságát is kétségbe vonta, az Oroszország megbüntetésére életbe léptetett megszorítások visszavonását támogatná.  

A Winpoll nemzetközi közvéleménykutató intézet június 26-án közzétett felmérései is hasonló eredményre jutottak. Az kormány tevékenységének értékelésére, a szavazási szándékra és Ukrajna hadi eszközökkel való támogatására vonatkoztak a kérdések.  

A válaszokból kiderül, hogy csökkenőben van a Mario Draghi vezette kormány népszerűsége. Csak a megszólítottak fele tartja megfelelőnek az egységkormány eredményeit. Kiemelt figyelmet érdemel a szavazási szándékra vonatkozó kérdés, hiszen 2023 tavaszán parlamenti választásokra kerül sor. Olasz politikai elemzők szerint nagy az esélye, hogy az egységkormány már korábban megbukik és előrehozott választások kiírására kerülhet sor. 

A legnagyobb bizalomnak örvendő politikai alakulat a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek párt, mely a szavazatok 25,7 százalékát tudhatja magáénak. Az Enrico Letta vezette baloldali Demokrata Párt népszerűsége 21 százalék körül mozog. A jobboldali Liga a támogatottsága 15,2 százalékos. A Hajrá Olaszország erősödött az elmúlt hónapokban, elérte a 9,7 százalékot. Az Öt Csillag Mozgalom népszerűsége 6.7 százalékra esett vissza, a Luigi Di Maio külügyminiszter által létrehozott új politikai alakulaté pedig 4,7 százalékon áll.  

Az Ukrajna felfegyverzésére vonatkozó kérdésre a megszólítottak 58 százaléka válaszolta azt, hogy nem ért egyet azzal, hogy az olasz kormány továbbra is hadi eszközökkel és katonákkal támogassa Kijevet a védekezésben. Ugyanilyen arányban helytelenítik az Oroszországgal szemben életbe léptetett szankciókat is, melynek hatását egyre erőteljesebben érzékelik hétköznapi életükben.

Kormányválság fenyegeti Olaszországot

Az olasz sajtó szerint a bevándorlók gyermekeinek állampolgársághoz juttatása, valamint a könnyű drogok legalizálása könnyen kormányválságot idézhet elő Olaszországban. Óriási feszültség alakult ki a római egységkormány tagjai között a Ius Scholae nevű törvénytervezet vitanapján. A nap zártával Matteo Salvini úgy fogalmazott, elfogadhatatlannak tartja, hogy a baloldal olyan lépéseket erőltet, amely megkárosítja Olaszországot és az olaszokat. „Elfogadhatatlan, hogy a kormány a cannabisról és az állampolgárságról vitázik a súlyos gazdasági krízis közepette” – nyilatkozták a Liga szenátorai.

A jobboldali párt tisztában van azzal, hogy ha a törvényjavaslatot abban az időszakban szavazzák meg, amikor ők is az egységkormány részét képezik, akkor drámaian visszaesne a párt népszerűsége. A Liga képviselőházi frakcióvezetője, Riccardo Molinari a sajtó képviselőinek elmondta, hogy érvényét vesztette mindaz, ami miatt frakciójuk úgy döntött, hogy támogatja a Mario Draghi vezette egységkormányt, ugyanis a pandémia kezelése és az ország újraindítása, a súlyos gazdasági krízis megelőzése volt az eredeti céljuk. Most azonban olyan kérdéseket vitatnak meg, amelyek a baloldal érdekeit képviselik.

Nápolyban szabadon garázdálkodnak a bevándorlók

Büntetés nélkül helyezték szabadlábra az olasz rendőröket súlyosan megsebesítő migránsokat Nápolyban. A nápolyi rendőrök korábban összetűzésbe keveredtek a bevándorlónegyed lakóival, amikor egy engedély nélküli piac ellenőrzését végezték. Közel száz afrikai migráns támadta meg őket. Az összecsapásokban öt rendőr súlyosan megsérült, majd későbbi orvosi ellátásra szorult. Az elkövetők azóta már mind szabadlábon vannak. Egy nigériai származású nő ellen tettek feljelentést, aki forró ételt öntött a rendőrökre, ezzel pedig maradandó égési sérüléseket okozott nekik. A migránsok három rendőrautót is súlyosan megrongáltak.

„Nápoly Garibaldi terén teljes mértékben átvették az irányítást az afrikai migránsok” – panaszkodik Gaetano Manfredi, a város polgármestere. Az igazságszolgáltatás nem tud megfelelő védelmet nyújtani a biztonságért felelős szerveknek.

Szerző ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Videón a labdarúgó NB I újabb tömegverekedése

borsonline.hu

Lehetetlen kérdés, melyik félmeztelen bombázó a dögösebb?

vg.hu

Egy apró falu venné át a Tisza-tó központjának szerepét

ripost.hu

Leesett az állunk: Király Viktor felesége nagyon dögös bikiniben

vg.hu

Kiszámíthatóbb keretek között dől el a minimálbér sorsa

origo.hu

Felülnézetből fotózta melleit és combját Tolvai Reni - kép

travelo.hu

Itthonról is végigvezethetsz Horvátország régóta várt tengeri hídján

ripost.hu

Felcsúszott a röpis bombanő szűk felsője, kibuggyantak alóla óriási, ringó mellei

ripost.hu

Így használd a klímát az autóban és spórolni tudsz a benzinnel

ripost.hu

Óriásmellét megmutatva, egy szál semmiben indult koncertezni Tolvai Reni

ripost.hu

Ezek a jelek biztosan megmutatják, hogy már kezd teljesen eluralkodni rajtad az alkohol

További cikkek

POLITIK

Magyar nőt ölt a migráns Bécsben. És a 15 éves lányát.

POLITIK

KIEGÉSZÜL A GÁZ ÉS ÁRAMSZÁMLA TARTALMA

POLITIK

A baloldal képtelen abbahagyni a rémhírterjesztést.

POLITIK

Az elhibázott szankciók miatt Európának a legrosszabbra kell felkészülnie

POLITIK

Varga Judit: Az Európai Unió a migráció következtében kettészakadt

POLITIK

Horváth Csaba üzlete a hírhedt Centrum Parkolós körrel

POLITIK

Kihagyta hírügynökségi cégét Kálmán Olga a vagyonnyilatkozatából

POLITIK

Donald Trump világossá tette a tétet