Létrehozva: 2022.07.07.
Módosítva: 2022.07.07.

A parkolási botrány újra meg újra ráég Karácsonyra

Karácsony Gergely Zugló polgármestereként sem volt a helyzet magaslatán.

Szerző Ripost

Tegnap maga is beismerte felelősségét a XIV. kerületi parkolási botrányban.

Újra  kiderült, hogy Karácsony Gergely Zugló polgármestereként sem volt a helyzet magaslatán. A főpolgármestert ugyanis meghallgatta a Fővárosi Közgyűlés bizottsága a kerület botrányos parkolási ügyében, ahol is Karácsony elmondta: bár a 2016-ban megkötött szerződések közül az automaták beszerzése is „felvetett bizonyos kérdéseket”, mégsem az, hanem a parkolás üzemeltetése volt, ami „kevésbé volt összhangban a közérdekkel”. A főpolgármester kiemelte, legnagyobb vitái a képviselő-testülettel voltak, az automaták beszerzése kapcsán pedig elmondta, a bírálóbizottság az olcsóbb ajánlat kizárására tett javaslatot, ő azon a szavazáson tartózkodott. Az elfogadott ajánlat 291 millió forinttal volt drágább.

Arról, hogy akkori zuglói polgármesterként miért nem vétózott, Karácsony úgy vélekedett: azért nem tette, mert lett volna jogorvoslati lehetőség, és egészen az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy a kizárt ajánlattevő élni is fog ezzel a lehetőséggel.

Az elmondottak alapján tehát kijelenthető, hogy Karácsony már Zugló polgármestereként sem tudott koalíciós partnereivel dűlőre jutni, így születhetett a közérdekkel köszönőviszonyban sem lévő parkolási rendszer a XIV. kerületben, és így maradhatott el a Fővárosi Közgyűlés ülése is nemrég a Momentum és a DK csörtéje miatt.

A főpolgármester azonban nem csupán Zuglót, Budapestet is ugródeszkának tekintette, így az elmúlt két és fél évben az országos politikával volt elfoglalva, és a baloldali előválasztás, valamint a kormánnyal szembeni hadakozás közben mintha megfeledkezett volna a város vezetéséről. Ezért szinte minden alkalmat megragad, hogy jobb színben tűnjön fel. Így tett most éppen Őrsi Gergely II. kerületi polgármester társaságában, amikor is kedden közösen átadták az Egészséges Budapest Program keretében felújított Lotz Károly utcai rendelőt.

Karácsony a közösségi oldalán megosztott bejegyzésben kiemelte, ők már 2019-ben is úgy gondolták, hogy a város vezetőiként felelősséggel tartoznak a fővárosiak egészségéért, ezért megállapodtak a kormánnyal a rendelőintézetek megújítása érdekében. Ezzel azonban csak az a probléma, amint azt a Fidesz budapesti frakciója is kifejtette, hogy ez a program nem Karácsony kezdeményezése. A kormánypártok fővárosi frakciója reagálásában kiemelte: a felújításra szükséges forrásokat a kormány biztosította, az Egészséges Budapest Program pedig már 2017-ben elindult Tarlós István idején.Az, hogy Karácsony és a baloldali városvezetés érdemi saját projektet nem tud felmutatni, különösen érdekes annak fényében, hogy a Tarlós vezette főváros kétszázmilliárd forintot és előkészített fejlesztéseket hagyott maga után.

Ennek legékesebb példája a Blaha Lujza tér felújítása, ami késve, megdrágulva, de csökkent műszaki tartalommal indulhatott csak el. A jelenleg is súlykorlátozás alatt álló Népligeti felüljáró felújítására már nincsen forrás, és nem is lehet tudni, mikor lesz. Eközben a fővárosban hagyott milliárdok elpárologtak, olyannyira, hogy a rekordösszegű iparűzésiadó-bevétel ellenére a főváros baloldali vezetése a legutóbbi közgyűlésen egy 32 milliárd forintos hitel felvételét szavazta meg, a hitel felvételéhez azonban a kormánynak is hozzá kell járulnia. Ennek kapcsán Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője kiemelte: a budapestieknek rendkívül rossz emlékei vannak a hitelfelvétellel kapcsolatban a Demszky-korszakból.

A Fővárosi Közgyűlés a héten elfogadta a parkolási rendelet módosítását, ami remekül illik Karácsony Gergely főpolgármester brüsszeli zöld, autósbüntető intézkedéseinek sorába. A rendelet értelmében a legdrágább területen óránként hatszáz forintot kell majd fizetniük az autósoknak. Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP budapesti frakcióvezetője a Hír TV vendégeként elmondta: ez még messze van Karácsony Gergely vállalásaitól, hiszen főpolgármesteri programjában azt ígérte, hogy az egységes parkolási rendszer bevezetésével értékes területeket fognak felszabadítani fák, gyalogosok és kerékpártárolók számára.

Wintermantel arról is beszélt, hogy a kormánypártok módosítójavaslatát, amely szerint a parkolás egységesen kezdődjön 8:30-tól, ezzel segítve a szülőket, akik iskolába, óvodába viszik gyermekeiket, szinte már „természetes módon” a baloldali többség leszavazta. A parkolási rendszerről a frakcióvezető elmondta: „Ez még messze nem az, egységes parkolási rendszerről akkor tudunk majd beszélni, ha fővárosszerte be tudjuk vezetni a mobil applikációs fizetést.” Ennek kapcsán hangsúlyozta ugyanakkor: a rendelet még szabályozza a parkolóórák szükségességét és számát, ezek fenntartása azonban a kerületek rengeteg pénzét emészti fel.

A másik slágertéma az elmúlt hetekben az energiaspórolás. Ennek kapcsán a kormánypárti politikus emlékeztetett: érdemes megnézni, hogy Karácsony Gergely mivel kezdte főpolgármesteri intézkedéseit. Bejelentette a klímavészhelyzetet, ám nem történt semmi.

A klímavészhelyzetnek „számos olyan intézkedés volt a része, amit 2020-ig le kellett volna zárni, mint például a fővárosi cégek energialábnyomának a felmérése, ami nem történt meg.” Most viszont, amikor „kicsúcsosodik az energiahelyzet”, mindenféle Brüsszelből hozott intézkedést próbál a baloldal meghonosítani, és lakosságnak megmondani, hogyan spóroljon az energia fogyasztásával – vélekedik Wintermantel.

Miközben Karácsonyék a lakosságot kívánnák bevonni a brüsszeli szankciós politikába, addig a két főpolgármester-helyettes, a DK-s Bősz Anett, valamint a szocialista Tüttő Kata is autóval érkezett a közgyűlésre – jegyezte meg a frakcióvezető.

Mint ismeretes, Karácsony Gergely nemrég az ATV műsorában elszólta magát a „zöldpolitikája” kapcsán, hiszen a tervek szerint a fővárosi intézményekben hűtési, illetve télen fűtési korlátozást kívánnak bevezetni. Ezzel szemben a műsorban Karácsony úgy fogalmazott: „Ha húsz fokon fűtjük a lakásainkat, akkor sokat lehet megtakarítani.” Ez könnyen értelmezhető úgy is, hogy a főpolgármester a Főtáv 240 ezer fogyasztójánál is korlátozná a téli fűtést. Karácsony elszólása kapcsán a közösségi oldalán volt kénytelen magyarázkodásba kezdeni, kevés sikerrel.

A szerdai közgyűlésen emellett még megszavazott a baloldali városvezetés egy 32 milliárdos fejlesztési hitelt is, amit húsz évre vennének fel. Ennek kapcsán Wintermantel Zsolt megjegyezte: „Azt látjuk, hogy amikor baloldali vezetése van a városnak, előbb vagy utóbb mindig elfogy a pénz. Tarlós István kétszázmilliárd forinttal adta át a várost.” A kormánypártok frakcióvezetője ehhez hozzátette: a Demszky-féle korszakból a hitelfelvétel kapcsán nagyon rossz emlékeik vannak a budapestieknek.

Wintermantel ugyanakkor emlékeztetett: a hitelfelvételhez Varga Mihály pénzügyminiszter aláírása is szükséges, így ez még nem automatikus. A frakcióvezető szerint itt érdemes megjegyezni, hogy amennyiben a kormány nem járul hozzá a hitelhez, könnyen lehet, hogy Karácsony ismét előveszi majd az „áldozatkártyát”, és a kormányra fog mutogatni, annak ellenére, hogy az idei évben a tervezettnél húszmilliárd forinttal több iparűzési adó folyt be. A hitellel kapcsolatban Wintermantel kiemelte: amennyiben megtörténik a felvétele, azt még négy ciklussal később is fizethetné a Fővárosi Önkormányzat.

Karácsony Gergely  néhány napja hatalmas botrányt keltett azzal, hogy az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elszólta magát: brüsszeli utasításra lejjebb csavarnák a távfűtéses lakásokban a fűtést télen. Valószínűleg megkaphatta a magáét Gyurcsánytól a túl korai, véletlen bejelentésért, így a Gál J. Zoltán által szerkesztett közösségi oldalán kezdett magyarázkodásba.

Karácsony Gergely még kedden, az ATV Egyenes beszéd című műsorában elszólta magát a távfűtésre vonatkozó tervekről, mondván: ha 20 fokon fűtjük a lakásainkat, akkor sokat lehet megtakarítani. Ez azt jelenti, hogy a főváros baloldali vezetése nemcsak a hivatalokban, hanem a Főtáv 240 ezer fővárosi fogyasztójánál is érvényesíteni akarja télen a fűtéscsökkentést. Mindez része lenne a már sokszor említett brüsszeli kezdeményezésben megfogalmazott vállalásoknak, a Városok energiatakarékossági sprintje elnevezésű projektnek.

A hatalmas botrányt látva a korábbiakhoz képest is szánalmasabb magyarázkodásba és hazudozásba kezdett a főpolgármester a közösségi oldalán. Többek között azt írta, a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő közintézmények esetében fogunk élni hőmérséklet-ajánlással, de ennek semmi köze a közszolgáltatási szerződésekben rögzített lakossági távhőszolgáltatáshoz.

Saját korábbi állítását sutba dobva közölte, „sem a FŐTÁV, sem én nem tudjuk és nem is akarjuk szabályozni egy random budapesti lakásban a hőmérsékletet”, mert „a korszerű távhőrendszerek (a budapesti már jellemzően ilyen) és a korszerű épületfűtési rendszerek egyik fontos előnye, hogy a budapesti lakos saját igénye, lehetőségei és energiatudatos szemlélete alapján maga szabályozza az adott helyiség hőmérsékletét.”

Ez azonban erős csúsztatás. Ugyanis nincs is szükség arra, hogy a FŐTÁV egy random lakásban szabályozza a hőmérsékletet. Elég az, ha összességében szabályozza: kevesebb fűtést biztosít egy társasháznak vagy egy meghatározott területnek.

Ebben az esetben hiába tekeri feljebb valaki a fűtést a saját lakásban - ha egyáltalán olyan házban él, ahol erre van lehetőség -, csak addig tudja tenni, amíg van elég meleg víz a csövekben. És ha neki sikerül is, a szomszédnak már nem biztos, hogy fog. A lényeg: az átlaghőmérséklet annyi marad, amennyit a FŐTÁV akar.

Ráadásul a társasházakban csak ott van lehetőség szabályozni a hőmérsékletet, ahol azt a lakóközösség megszavazta. Sok helyen pedig nem szavazzák meg, mert a plusz leolvasásnak például ára van - vagyis drágább.

Karácsony a bejegyzés végén még agyhalottazik kicsit - azok az agyhalottak, akik felhívták a figyelmet a nyilatkozatára - de ez csak gyenge és sértődött elterelési kísérlet. Esetleg megpróbálhatna a FŐTÁV-ot (is) irányító Gyurcsány-fiókától, Mártha Imrétől valami életszerűbb magyarázkodást kérni - javasolja az Origo.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Hatalmas UFO bukkant elő a semmiből, sokkot kaptak az emberek

mandiner.hu

Újabb országok álltak Magyarország mellé az egyik legélesebb európai vitában

metropol.hu

Áll a bál a Forma-1-ben, Ralf Schumacher beleszállt Hamiltonba és Alonsóba

magyarnemzet.hu

Tragédia: váratlanul elhunyt párját gyászolja a klasszis teniszező

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. február 29.: grátisz ez a nap

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Minden magyar a szívéhez kapott, Szoboszlai őrjöngve esett össze fájdalmában

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ma lenne nyolcvanéves minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Mikor tárgyalja a NATO csapatok küldését Ukrajnába?

POLITIK

Gyurcsányné és Donáth Anna el akarják venni a tanárok pénzét

POLITIK

Hány évet kaphat, mivel vádolhatják meg Osváth Zsoltot?

POLITIK

Gyermekpornográfia: Osváth Zsolt megint próbálja elkenni az ügyet

POLITIK

Újabb izraeli hadművelet indulhat Gázában

POLITIK

Donald Trump végre békét teremthet

POLITIK

A nyugat-európai gazdák úgy látják, elveszítették a csatát

POLITIK

Brüsszel egy feladatnak tekinti a migrációt