POLITIK

Szerző Ripost

1 hónapja

A magyar családok fizetik a földgázért a legalacsonyabb árat Európában.

Fontos, hogy a gáztározók magyar kézben maradnak.

Szerző Ripost

Jelenleg a magyar családok fizetik a földgázért a legalacsonyabb árat Európában. A Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium reagált Manfred Weber kommunista időket idéző földgázelosztásos megdöbbentő javaslatára - számolt be a hírről a Mandiner.

Palkovics László tárcája, a TIM reagált az atv.hu-nak Manfred Weber vasárnapi, az EU-ba érkező földgáz „kötelező" beszerzéses és elosztásos ötletére, és az Orbán Viktor elleni támadására is. 

Manfred Weber elvenné a magyar földgáztartalékokat FORRÁS: MTI/EPA/PATRICK SEEGER

A magyar szabályozás eddig is lehetővé tette, hogy a szolidaritás jegyében a szomszédos országok lakossági fogyasztóit energiaválságban kisegítsük, ez azonban nem veszélyeztetheti a hazai energiaellátás biztonságát.

A magyar gáztárolók üzemeltetése magyar kézben van, és abban is marad. Az Európai Bizottság által elindított EU Energia Platform nem kötelező közös földgázbeszerzést céloz, hanem önkéntes részvételen alapul. Az energiahordozók beszerzése, az energiaellátás biztosítása álláspontunk szerint végső soron tagállami felelősség" – reagált az atv.hu megkeresésére a Palkovics László vezette Technológiai és Ipari Minisztérium.

Az ATV azt követően küldte el a kérdéseiket a TIM-nek, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke a Der Tagesspiegelnek adott interjújában azt mondta: „Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban". Emlékeztettek: a „kötelező érvényű energiaszolidaritás" jegyében Weber azt is felvetette: az EU területén működő gáztározókat közösen kellene üzemeltetni, és a földgázbeszerzést is közösen kellene végezni az EU-tagországoknak.

Weber mindig is becsmérlően nyilatkozott Magyarországról

„A kormány kiemelt célja a magyar emberek és vállalkozások energiaellátásának biztosítása, a megfizethető energiaárak garantálása. A rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg a magyar családok fizetik a földgázért a legalacsonyabb, az áramért pedig a második legkedvezőbb átlagárat Európában" – tudatta válaszában a TIM.

Weber azt is nyilatkozta az interjúban: „elege van" abból, hogy Orbán Viktortól függnek az EU-ban a külpolitikai és az olajembargós döntések. Kérdésükre a technológiai és ipari tárca részéről erre azt írták: „Manfred Weber mindig is becsmérlően nyilatkozott a magyar emberekről és Magyarországról.

Magyarország ezért nem támogatta megválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára".

Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba (EU) érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban - erről beszélt korábban Manfred Weber egy német lapnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy miközben a nyugati országok belesodorták az Uniót az energiahiányt okozó embargós hisztériába, most azoktól az országoktól - köztük Magyarországtól - akarják elvenni a tartalékot, amelyek reálisan gondolkodtak.

Az Európai Néppárt (EPP) elnöke a Der Tagesspiegel című német lap vasárnapi számában közölt interjúban előbb felmondta az ideológiai leckét, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök "gyűlöli az életmódunkat", és "visszataszítónak tarja a szabadságot, a demokráciát és a jogállamiságot", ezért az EU háborús célpont.

Ezért "nehéz télre kell számítanunk", mert az orosz államfő eddigi tevékenysége alapján abból kell kiindulni, hogy tovább korlátozza, vagy akár teljesen leállítja a földgázszállítást az EU-ba, erre pedig már most fel kell készülni - tette hozzá Manfred Weber.

Mint mondta, a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak még júliusban rendkívüli ülést kell tartania, amelyen előkészítik az EU "vészhelyzeti ellátását" őszre és télre.
FELTÉTLENÜL DÖNTENI KELL A "KÖTELEZŐ ÉRVÉNYŰ ENERGIASZOLIDARITÁSRÓL"- húzta alá a német politikus, kifejtve: el kell kerülni a koronavírus-világjárvány első szakaszában kialakult "zűrzavart", amikor mindenki lezárta a határokat és "Európa kudarcot vallott". Weber arról nem beszélt, hogy akkor legelőször a németek foglaltak le minden maszkot, amelyet a hamburgi kikötőben pakoltak ki és Európa más országaiba szállítottak. Általában a nyugati politikusok így gondolják a szolidaritást:

HA NEKIK KELL VALAMI, AZT ADJÁK ODA A TÖBBIEK.


Manfred Weber szerint a rendkívüli uniós csúcson "a gáz méltányos elosztását célzó kötelező intézkedésekről" kell dönteni. A közösség területén működő gáztározókat közösen kell üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a "szerencsés" tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak. A beszerzést is közösen kell intézni, hiszen csökkennének a fogyasztói árak, ha az EU tagjai együtt vásárolnának földgázt - mondta Manfred Weber.

Arra a felvetésre, hogy az EU-s szerződések alapján mindez nem tűnik könnyen megvalósíthatónak, azt mondta, hogy az Unió működését szabályozó Lisszaboni Szerződés valóban csak korlátozott hatásköröket biztosít az energiaágazatban, de ez így volt a koronavírus-világjárvány esetében is, és az EU mégis közösen szerezte be a vakcinákat. A vakcinabeszerzés körüli botrányról (Ursula von der Leyen és a Pfizer-vezér korrupciógyanús egyeztetéséről) megint nem beszélt. 

Arról is beszélt, hogy a kül- és biztonságpolitikában szakítani kell a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatallal. "Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk külpolitikai kérdésekben vagy az uniós olajembargó ügyében" - mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, aki ezek szerint még nem hallott a fékek és ellensúlyok rendszeréről. 
 

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az olajjal akarnak zsarolni az ukránok

mandiner.hu

Videón Karácsony Gergely főpolgármester hülyét csinált magából

borsonline.hu

Kiderült, ezért vonultak ki rendőrök és nyomozók a Sziget fesztiválra

ripost.hu

Mi ez már megint? Teljesen megőrül az időjárás

mandiner.hu

Poliovírust találtak a londoni szennyvízben, minden gyereket újra beoltanak

borsonline.hu

Kutyával ült a matracon, így fulladt vízbe a kétéves kislány a Balatonnál

ripost.hu

Gömbölyű mellek és brutál popsi, nem szégyenlős az érzéki üzletasszony

ripost.hu

Kitálalt Varga Irén menedzsere: Mindennek vége

ripost.hu

Aggódnak a rajongók Hódi Pameláért

ripost.hu

Gyilkos szódabikarbóna: soha ne dőlj be ennek a kerti trükknek

További cikkek

POLITIK

Magyar nőt ölt a migráns Bécsben. És a 15 éves lányát.

POLITIK

KIEGÉSZÜL A GÁZ ÉS ÁRAMSZÁMLA TARTALMA

POLITIK

A baloldal képtelen abbahagyni a rémhírterjesztést.

POLITIK

Az elhibázott szankciók miatt Európának a legrosszabbra kell felkészülnie

POLITIK

Elkezdődött a déli kerítés megerősítése és továbbépítése

POLITIK

Folyamatosan érkeznek a migránsok a szerb fővárosba

POLITIK

Kőolaj: Káoszhelyzet alakul ki Európában

POLITIK

Kína már Tajvan elfoglalásáról beszél