Létrehozva: 2022.06.27.

Kovács Zoltán: Magyarország minden fórumon a magyar nemzeti érdekeket képviseli

Bécsben nyilatkozott a magyar államtitkár.

Magyarország minden fórumon, minden lépésében a magyar nemzeti érdekeket képviseli, az ezzel vitatkozóknak nem a magyar kormánnyal, hanem a magyar emberekkel van vitája - egyebek mellett ezt hangsúlyozta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn Bécsben, újságírók előtt.

Kovács Zoltán a találkozó után az MTI-nek telefonon elmondta: a háttérbeszélgetésen rámutatott arra, hogy a rekordmagas részvétellel és szavazati aránnyal megszületett negyedik kétharmados győzelem után megkérdőjelezhetetlen a magyar emberek támogatása, ami a magyar kormány mögött áll.

„Azt kérjük, nemcsak az újságíróktól, hanem a politikusoktól is, hogy a magyar választási eredmény mértékét és az ezáltal adott mandátumot tartsák tiszteletben” - fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnöknek nem is lehet más dolga, mint hogy a magyar érdeket képviselje. Ez magyarázatot ad arra, hogy miért így lép fel Magyarország például energiabiztonsági, szankciópolitikai kérdésekben vagy az Ukrajnában dúló háború más aspektusai kapcsán - fejtette ki az államtitkár.

Kovács Zoltán elmondta: a háttérbeszélgetésen a magyar választások utáni belpolitikai helyzetet, valamint az európai és a nemzetközi helyzetet érintő témák voltak a legfontosabbak, az energiabiztonság mellett a múlt heti nyugat-balkáni csúccsal kapcsolatos kérdések is szóba kerültek.

Az államtitkár felidézte: a legutóbbi uniós szankciós csomagról született döntés előtt az osztrák kancellár is megjegyezte, hogy Magyarország észrevételei és szempontjai az energia kapcsán teljesen érthetőek. Ez rámutat arra, hogy Ausztriában sok kérdésben értik a magyar álláspontot - tette hozzá.

A háttérbeszélgetésen elhangzottakról Kovács Zoltán elmondta: az energia kapcsán kérdés volt, hogy miért olcsóbb a magyarok számára az üzemanyag Magyarországon.

Az államtitkár jelezte: minden európai ország próbálja az állampolgárait kompenzálni az infláció, a magas üzemanyagárak miatt. A magyar költségvetésből, a magyar emberek pénzéből a magyar embereket kompenzálják - hangsúlyozta.

Nem igaz, hogy egy osztrák polgárnak többet kell fizetni az üzemanyagért Magyarországon, hiszen piaci áron veheti meg. Fordítva van, a magyar állampolgárok kapják olcsóbban az energiát a rezsicsökkentés és az üzemanyagokra bevezetett árkorlátozás miatt - fogalmazott.

Jelezte azt is, hogy Ausztriában másféle kompenzációs politika van, ami családok, háztartások alapján próbál készpénzben, illetve juttatásokban kompenzációt adni, ezzel kell összevetni a magyar lépéseket.

Kovács Zoltán a háttérbeszélgetésen emlékeztetett arra is, hogy a magyar rezsicsökkentés évek óta olyan rendszerként működik, amelyben a lakosság számára az energiaellátás nem piaci alapon történik, ebben a szegmensben nem a profit a legfontosabb szempont, hanem az ellátásbiztonság és az árak kiegyensúlyozása.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta: hétfőn találkozik az osztrák kancellár szóvivőjével is.

A globális minimumadó Európa egészét versenyhátrányba hozná a világ többi részéhez képest, hiszen a világ más részén sehol nem hoztak egy adott dátummal, kötelező jellegűen hasonló döntést - hangsúlyozta az elmúlt héten Párizsban francia újságíróknak Kovács Zoltán.

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a találkozó után az MTI-nek elmondta: a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv magyarországi kormányzati és országgyűlési elutasításáról, valamint a két nap múlva kezdődő EU-csúcs kapcsán Ukrajna tagjelölti státusáról és az energetikai kérdésekről adott tájékoztatást a francia sajtó képviselőinek.

Kiemelte, hogy a korábbi tárgyalásokhoz képest megváltozott körülmények között, amikor is egy háború zajlik Európa határain, „rossz ötletnek” tartja a magyar kormány, hogy olyan döntések szülessenek az európai adózási rendszerről, ami Európa egészét versenyhátrányba hozná a világ többi részéhez képest, hiszen a világ más részén sehol nem hoztak egy adott dátummal, kötelező jellegűen, hasonló döntést.

Kovács Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy „Európa versenyképessége eleve hanyatlik az elmúlt években” és Európa „sokkal gyorsabban veszíti el a világgazdaságban, a befektetésekben, a versenyképességben elfoglalt helyét, mint azt korábban gondolták volna”. Emlékeztetett arra is, hogy az intézkedés Magyarországon duplájára növelte volna azt az effektív adóterhelést, ami alapján az országban a termelővállalatok működnek.

„Ez pedig azért problematikus, mert mi a termelővállalatok Magyarországra vonzásával tudtuk elérni, hogy több mint egymillió munkahely jöjjön létre olyan adózási környezetben, amelyben az alacsony adók mellett folyamatos bővülni tudott az államháztartás mozgástere”. Azaz a munkahelyek veszélyeztetése mellett a globális minimumadó „olyan versenyhátrányt okozna Magyarországnak Európán belül, ami ellentmond a magyar nemzeti érdeknek” - tette hozzá.

Kovács Zoltán vélekedése szerint ezek a megfontolások láthatóan megértésre találtak a francia újságírók körében, miután Európában mindenhol energiaválság van, s a háború okozta különböző természetű, köztük a kibontakozó gazdasági válságra válaszul a magyar kormány rezsivédelmi és honvédelmi alapot is létrehozott.

Elmondta azt is, hogy az előző ciklusokhoz hasonlóan Magyarország kormánya próbál előre gondolkodni, s a folyamatokból látható következményeket megelőlegezve hoz döntéseket az ország érdekében. Példaként említette az extraprofit-különadókat, amelyeket a terhek megosztása céljából átmeneti jelleggel, célzottan vezetett be a kormányzat annak érdekében, hogy ne a magyar emberek fizessék meg az emelkedő árakat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Manchester United szerződést adott Jürgen Kloppnak

origo.hu

G.w.M elmondta, mitől érzi nőnek magát egy nő

borsonline.hu

Videó bizonyítja: Válni készül a Házasság első látásra párja?

hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

vg.hu

A cégek kényszerértékesítéséről kérdezte Svájc elnöke Orbán Viktort Budapesten

origo.hu

Első gyerekét várja a Jóban Rosszban egykori színésznője

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

magyarnemzet.hu

Az Orbán-gyűlölő Lilu hatalmas öngólt lőtt, ezt nagyon benézte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK

Komoly az esélye a benzinárstop bevezetésének

POLITIK

Mexikói filmsztár a CPAC Hungary egyik vendége

POLITIK

Orbán Viktor kemény üzenetet küldött az uniós elitnek: menniük kell!

POLITIK

Menczer Tamás: A valaha volt legerőteljesebb EP-kampányt kezdtük el

POLITIK

Újabb fegyvergyárakat építenek az oroszok

POLITIK

Ukrán drónok felgyújtottak egy orosz üzemanyag bázist

POLITIK

Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett